Şimdi Ara

Hi-fi, hi-end bazı satıcıların pazarlama stratejisi mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
7
Favori
12.463
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: pctechnic01

quote:

Orijinalden alıntı: taylansim

Evet Orjinal cd ile kopyası arasında, içerik sayısal ( 1 ve 0 dan ibarettir gerçekten) olduğu için herhangi bir fark yoktur. Eğer algoritması bozulduysa içerik hiç oynamayacaktır veya atlama yapacaktır.

bu dediğin aynı zamanda digital ortam içinde geçerlidir.demek istediğime bezer ben

sayın zorhan beye zaten bilginin değişme durumunun yapılan kayıt ile farklılık gösteriri ki bu tarz şeyler zaman zaman insanların başına gelmektedir .

arkadaşım nasıl analog kayıtta kullanılan kaset kalitesi ve dolum kalitesi var ise dıgıtal ortamda bu böyledir. zaten konu nereye geldi . başıma gelmeze yazmayacaktım vallahi sırf geldi diye yazdım imajını pc ortamında alıp bastığım cd-r yi cd çalarım okumuyor fakat roland vs 1680 de aldığım kayıtı oynatabildiğin görünce kendimce bir tespit yaptım ve demek dedim kayıt yapılan ortam ve cd-r kalitesi diske yazım hızı vs bunlar etken faktör olduğunu gördüm ve o yüzden yazdım . fakat anlatamadım sanırım .

ki sende aynı şeyi sölemektesin bugun hdd de bulunan bir ses veya video dosyasının algoritmik yapısı bozulursa dediğimiz gibi sonuçlar çıkmakta ki bazen bozulduklarıda olabilmekte arkadaşım mutlaka denk gelmiştir sizde bu tür durumlar ..

tabi herşeyin stabil oldugu durumlarda konuşmak ayrı birşey ama sayısal bir verinin de bozulabileceği unutulmamalı derim . ve ana konuya geri dönmek kanaatindeyim.

şimdi bir örnek veremeyede çalışayım elim de pc 5 senelik bir pc ve hala beş sene önceki programları kullanmaktayım fakat pc 5 sene önceki etkiyi vermemekte alsana digital ortam ve digital cihazlar ürünün yıpranma süresi var değil buda buna delalet o yüzden dedim cd içindeki bilgi zamanla aynı tepkiyi vermekte zorlanacaktır diye.

o söylediğin 1000 yıl rakamında çevresel etkenleride göze alarak söylediğini düşünmek istemiyorum ki bu tür tartışmalarda saçma aslında arkadaşlar herkez basından geceni söylemekte bu bir iddaa havasına dönüşecek gibi hava zesinlemekteyim . ve kıracak olursam birini baştan özür dilerim bunuda ayrıca belirteyim ses olayında konuşma devam etsin

Sayın Pctechnic01

Ben "sayısal" terimini zaten dijital anlamında kullandım. İngilizce "Digit" "rakam" demek zaten, Digital, sayısal yani rakamsal aynı şeyler. sadece şunu söylemeye çalışıyorum, excel'de yaptığınız finansal bir tablo ile sayısal bir formatta kaydettiğiniz video, mp3 v.s görünümü kod sayfasında benzerdir. Nasıl excel formatındaki finansal bir tablo onlarca defa kopyalanınca bir bozulma olmuyorsa, audio ve video formatlarıda aynı şekildedir. Şu konuda haklısınız fiziksel bozulmalar olabilir, kaliteli cd kullanılmaz ışıktan üst boyası çıkabilir, 48 hızlı kaydetmişsindir playerlar okumaz vs. vs. bunlara katılıyorum, ama copy sayısıyla bozulma, kalite düşmesi paralel değildir.

• asında bu kayıtlar sırasın müzik cd si kayıtları sırasında arkadaşım mixerin önemide büyük olmakta bir yerden alın mixerlerle alakalı bir yazı

@zorhan arkadaşın şu tarihteki 13 Mart 2012; 19:21:00 yazısına cevap olur diye düşünmekteyim ben belki

Analog Mixerler

Analog mixerler tamamen analog bir düzen üzerine kurulmuş devrelerden oluşur. İçlerinde preamp, eq, efekt girişleri, aux kanalları, ve her kanal için volume kontrol sağlayan potans veya faderları bulunur. Bu üniteler sayende mix ve kayıt işlemleri gerçekleştirebilir.

Analog mixerin stüdyolardaki yeri çok eskidir. Genel olarak kaliteli bir mixer ile tek başına kayıt ve mix işlemi bitirebilir. Ancak günümüzdeki ucuz mixerler ile bu işleri yapmak pek mümkün değildir. Bunun en başlı sebebi kalitesiz bileşenleridir. Üzerlerinde bulunan preamplar oldukça basit ve kalitesizdir. Eq ise preampdan çok farklı değil. Ancak şuanda üretimde olan SSL, Ams neve gibi markların oldukça kaliteli ürünleri mevcuttur. Bu ürünler ile son derece güzel işler yapılabilir.

Summing Mixerler

Bu üniteler dijital sistem gelen sinyalleri birleştirmek amaçlı kullanılır. Ünite sadece volume ve pan düğmeleri içeriri amaçları dijital çalışılmış projeye analog bir sound katmaktır.

Dijital Mixerler

Dijital mixerler analog mixerlerden farklı olarak sesi sayısal değerlere çevirerek işler. Dijital mixerler üzerinde de analog olarak preamp bulunur ancak eq gibi Dinamikler tamamen dijital olarak çalışırlar. Bu dinamikler aynı bir bilgisayar sisteminde olduğu gibi dsp işlemcilerden faydalanan efektlerdir tıpkı mixde kullandığımız vst, dx,au, rtas plug inler gibi. Dijital mixerler genellik sahne çalışmalarında kullanılır. Tabiî ki de stüdyolarda da görmek mümkündür. Örneğin Yamaha 02’ler Mackie gibi markaları görmek mümkün olsa da dijital mixerler kaliteli işlerde pek rağbet görmüyor bunun en büyük sebebi analog sound olarak nitelenen geniş bir ses tonundan dijital mixerlerin uzak olması denilebilir. Bunların yanında içerdikleri dsp efektlerin çoğu efekttöre kıyasla yetersiz kalması sebeplerden biridir.

tamamen bir yerden aldım ve katılmamak imkasız ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pctechnic01 -- 17 Mart 2012; 15:41:17 >

• cd-r ve orijinal medya olayı kişiden kişiye göre değişebiliyor.

Pekçok cd-r renkli cd kalemleri ile etrafı boyanıp,özellikle yeşil renk;playere koyunur ki daha iyi okuduğuna inanılır.

Ben kullandığım playerlerin kalitesi olsun,lens sağlığı olsun;orijinal cd'lerden vazgeçemiyorum.Kaldı ki bazı playerlerim orijinal harici medya okumamaktadır.

Bu kimi kullanıcıya göre eksi olarak kimine göre de güzel bir yaklaşım olarak kabul ediliyor.Bana göre güzel bir olay ayrı mesele.
  • quote:

Orijinalden alıntı: keyman2

quote:

Orijinalden alıntı: Zorhan

quote:

Orijinalden alıntı: yavuzazgin

iyiymiş

Sn yavuzazgın,

Açıkçası önemli olduğunu düşündüğüm bir konuda bu kadar az insanın yorum yapmasına şaşırıyorum.

Sn Zorhan, Haklısınız aslen, Ben şahsen başlığı defalarca ve büyük bir keyifle okudum, Okuyorum.
    Sanırım bu şekilde yazmayıpda okumayı tercih eden bir hayli büyük bir kitle de söz konusu, Ben Şahsen son 1-2 yılı tenzi edersem yıllarca sadece okuyarak forumu takip ettim, Bu şekilde yapan bir çok tanıdığımda söz konusu.
    Özetlemek gerekirse, Siz faydalı bir şey yapıyorsunuz ve görünmesede inanın yerini buluyor

Teşekkür ederim, umarım seviyeli ve bilgili insanların katkılarıyla daha da iyi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: taylansim

quote:

Forumda bu başlık altında yazanları okuyanlara yanlış bilgi vermemek için; tırnak içinde yazıyorum "İMAJI ALINAN BİR CD, DVD VB. DİGİTAL MEDYANIN İÇİNDE MEVCUT BİLGİLER İLE KOPYASI ÇIKARTILAN ORTAM ARASINDA (CD-R, DVD-R VB.) 1 BİT BİLE FARK YOKTUR, İÇİNDEKİ VERİLER, ORJİNAL MEDYA İLE BİRE BİR AYNIDIR, BUDA ŞU DEMEKTİR, KOPYA CD-R İLE ORJİNAL CD ARASINDA FARK YOKTUR , AKSİNİ SÖYLEYENLERİN BUNU NASIL ALGILADIKLARINI ANCAK PİSİKOLOGLAR ANLAYABİLİR "
    "İmajı alınan medyalar ile kopyaları arasında fark vardır" diye iddaa edenlerin, lütfen bilimsel verilerle en azından bu başlık altında yazmasının doğru olacağını düşünüyorum.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sn pctechnic01,
    Yamaha marka CD Playerinizin, CD-R yada CD-RW medyaya kopyaladığınız CD'yi okuyamıyor olması cihazınızın kötü olduğu anlamına gelmez, bu tamamen CD Playerinizin gözünün özelliğiyle alakalı bir durum, CD Playerlerde ses kalitesini Dijital/Analog çevirici devreler, kullanılan malzemeler ve mühendislik yapı belirler. McIntosh marka bir CD Player CD-R yada CD-RW medyayı okuyamıyor diye "bu cihaz dandik" diyecek biri çıkmaz herhalde.

Evet Orjinal cd ile kopyası arasında, içerik sayısal ( 1 ve 0 dan ibarettir gerçekten) olduğu için herhangi bir fark yoktur. Eğer algoritması bozulduysa içerik hiç oynamayacaktır veya atlama yapacaktır. Analog kayıtlarda kayıt yapılan materyal çok kullanıldığında seste bozulmalar, ses kalitesinde düşüşler olabiliyordu (örnek eski long play ve kasetler) bunu farklı bir materyale aktardığınızda sesteki bozulma aynen yeni materyalede geçecektir. Bunu eski Türk filmlerinde gayet rahat görebilirsiniz. Ama sayısal bir kayıt yapılmış Avatar filmi 1000 yıl sonra bile aynı netlikte olacaktır. Zorhan arkadaşımız bu konuda haklı.

Sayın Taylasin,

Vermiş olduğunuz doğru bilgiler için teşekkür ederim.

• @taylansim doğru söylüyor. Digital ses bir pakettir. Paket kopyalandığında aynı digital ses verisi elde edilir. seste herhangi bir bozulma olmaz. Eğer paket kopyalanırken hasar görürse seste kayıp olmaz çünkü analog ses verisine dönüştürülecek veri hasarlı olduğundan ses hiç olmaz. Yani ses ya vardır ya yoktur. kalite olarak bu aşamada değerlendirme yapılmaz. Kopyalama öncesinde digital veri analog olarak açılıp tekrar kopyalanarak digital olarak karşımıza gelirse burada bir değişim söz konusudur.
    Yani analog veriye dönüştürülmeden kopyalanan digital bir cd nin kalite kaybına uğraması teknolojisi açısından zaten mümkün değildir
  • Muzik cd leri kopyalamak icin ozel uretimler olur. Mesela audio cd-r lar gibi. Data icin hazırlanmıs cd lerde sorular yasanabiliyor.
    Bu audio cd-r lar mumkun oldugunca dusuk hızlarla yazılır ve okumama sorunları jitter hataları en dusuk duzeyde kalır.
    Kopyalamadan kopyalamaya ve kullanılan ham cd ye gore farklar vardır. Detayları arastırırsanız onemini anlayacaksınız.
    (Standard CD’lerde kullanılan polikarbonat yerine Zeonex veya alüminyum yerine altın kullanılmasının da sesi etkilediği sony tarafından yazılanlar arasında)
    Kalitesiz kopya cd ler de okumama yada farklı sorunlar dısında optik kafanın omrunude azalttıgını dusunenlerdenim.
    O yuzden mumkun oldugunca orj cd yoksa audio cd-r secilmeli.

Hi-fi, hi-end bazı satıcıların pazarlama stratejisi mi?

• Bu başlık altında bildiklerini düzeyli bir şekilde paylaşanlara tekrar teşekkür ediyorum.

Eski tarihlerde yüzde yüz analog (kayıt, mix ve mastering işlemi boyunca sesin sayısal verilere dönüştürülmeden) üretimi yapılmış plak, kaset ve oluşturulan kalıbın CD ortamına aktarılarak satışa sunulmuş medyaları tercih eden, analog kayıtları daha çok beğenerek dinleyen biri olarak, asıl istediğim "DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARA" vurgu yapmak ve kimseyi kırmamak.

Yıllarca kasetten kasete, plaktan kasete yada CD'den kasete kopyası yapılmış müzik parçalarının, orjinali gibi olamayacağını savunmaktayım. Asla kopyalanan analog medya, orjinal medyanın yerini tutamaz. Nedeni ise; hi-fi ve hi-end cihazlarla ilgilenmiş kişilerinde çok iyi bildiği gibi, okuma ve kayıt işlemini yapan cihazların içinde bir çok elektronik devre ve parçanın olması, her bir cihazın kendine özgü kalitesi ve ses rengi olduğunun bilinmesi, en kaliteli ve pahalı cihazları kullansak bile kopyanın asla orjinali ile bire bir aynı olamayacağıdır. Kopyalanan analog bir sesi ise kulaklarımızla duyarak orjinali ile arasındaki farkı algılayabiliriz.

Ancak, CD'nin imajı alınarak kopyalanması, orjinal medya ile arasında veri olarak hic bir fark olmadığı, hatasız kopyası yapılmış CD-R medyanın içindeki 1 ve 0'lardan oluşan dijital ses dosyası dinlendiğinde, orjinal CD arasında ses farkı olamayacağı, dolayısıyla kopyalanan medyayı hatasız okuyan bir CD Playerlerin, kopya-orjinal medya arasında ürettiği seslerde olmayan farkı kulaklarımızın da algılayamayacağı hususunda, birçok farklı konunun iç içe girdiğini, elma ve armutların ayrılması gerektiğini düşünmekteyim.

*Bir CD'nin bilgisayara hatasız imajı alındığında, imaj dosyası ile kopyası alınan CD arasında veri olarak hiçbir fark yoktur.
    *Bilgisayardaki İmaj dosyasını hatasız olarak CD-R yada CD-RW medyaya kopyaladığımızda, orjinal CD ile arasında veri olarak hiçbir fark yoktur.
    *Hatasız kopyalanan medyayı ( CD-R yada CD-RW ) CD Playerimize taktığımızda ve cihaz kopya medyayı hatasız okuyabiliyorsa, orjinal medya ile kopyalanan medya arasında seste hiçbir bir fark yoktur. Sayısal olarak, kopya ile orjinali arasında milyarlarca veriden birinin bile değişmesi (1'in 0, 0'ın 1 olması) mümkün değildir. Kopyalama işleminin hatasız yapıldığına emin olmak için, kopyalama esnasında "yazımdan sonra diskteki verileri doğrula" seçeneğini işaretlersek elimizdeki medyanın hatasız kopyalandığını netleştirmiş oluruz.

-Peki kopyalama işlemi esnasında (CD-R'yi yakma) kullanılan yazıcı cihazlar arasında kalite olarak fark var mı dır? evet büyük fark vardır, yoksa 2004 yılında aldığım DVD / CD YAZICI'yı hala kullanmazdım.
    -Peki kopyalama esnasında (yakma) yazma hızı etken mi dir? evet etkendir, kullanılan CD YAZICI'ya, kullanılan CD-R'ye hatta bilgisayarın konfigrasyonuna, kullanılan programa göre bile değişebilir.
    -Peki kopya için kullandığımız boş CD-R'ler arasında kalite farkı varmıdır? evet hem de çok büyük farklar vardır, hem kalite, hem ömür, hem de farklı özelliklere sahip CD'R'leri her CD Playerin okuyamaması yada içinde kayıtlı verilerin % de 100 okunamaması gibi.

Buraya kadar yazdıklarımdan sonra, elma ile armutların ayrıldığını düşünüyorum. Ancak, vurgulamam gereken bir konu daha olduğunu fark ettim.
    ***---Bazı marka ve özellikte olan CD Playerler ile disk yüzeyini tarayan laser okuyucusu (gözü), yada CD mekanizması aşınmış CD Playerler; kopya CD-R'lerin, yada çizilmiş CD'lerin içindeki sayısal verileri yüzde yüz oranında okuyamayabilir. Az da olsa bu tür olumsuz durumda elde edilen seste bozulmalar olabileceği göz önünde tutulmalıdır.
    Örneğin değişik DAC (digital/anolog çevirici) tasarımları bu eksik okunan verilere farklı davranabilirler. Özellikle içinde 1-bit DAC’lar bulunan CD Playerler, her bir dijital 0 yada 1’lerden oluşan veriyi analog’a çevirme esnasında zamanlama hatası yaptıklarında, seste kabul edilemez oranlarda bozulmalara neden olabilirler, aynı eksik okunan veri, multi-bit DAC’a sahip bir CD Playerde algılanabilecek ses farkı yaratmayabilir. Bu durumda cihaz sahipleri kendi CD Playerlerinin özelliklerini bilerek ona göre CD-R kullanmaları gerekiyor. Bu çerçevede; eğer CD Playerleri sorunsuz olarak CD-R’leri okuyabiliyorsa, zamanla çizilmiş bir orijinal CD yerine, kopya CD-R’yi kullanmaları, CD Playerlerin ömrü için daha iyi olacağını değerlendirmekteyim. Tabii “Zevkler ve renkler asla tartışılmaz”.

Herhalde bu kadar yazıdan sonra hiç olmazsa bir teşekkürü hak etmişimdir değil mi? :)

• quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Muzik cd leri kopyalamak icin ozel uretimler olur. Mesela audio cd-r lar gibi. Data icin hazırlanmıs cd lerde sorular yasanabiliyor.
    Bu audio cd-r lar mumkun oldugunca dusuk hızlarla yazılır ve okumama sorunları jitter hataları en dusuk duzeyde kalır.
    Kopyalamadan kopyalamaya ve kullanılan ham cd ye gore farklar vardır. Detayları arastırırsanız onemini anlayacaksınız.
    (Standard CD’lerde kullanılan polikarbonat yerine Zeonex veya alüminyum yerine altın kullanılmasının da sesi etkilediği sony tarafından yazılanlar arasında)
    Kalitesiz kopya cd ler de okumama yada farklı sorunlar dısında optik kafanın omrunude azalttıgını dusunenlerdenim.
    O yuzden mumkun oldugunca orj cd yoksa audio cd-r secilmeli.

+1

• quote:

Yazılanları okumayan, okuduklarını anlamayan, algıladıklarınında yanlış olduğunu farketmeyen insanlara söyleyecek bir sözüm yok.

no comment
  • hi fi olayına binlerce dolar yatırmak yerine , konsere gitmek,orada eğlenmek bana çok daha doğru bir davranışmış gibi geliyor. evet,hi fi ürünlerin malzeme kalitesi çok daha iyi.

ancak 2000 dolarlık bir cihaz ile 5000 dolarlık cihaz arasında ciddi bir fark yok. bu işler takıntı haline gelince, müzikten zevk alınmaz oluyor.

insan, mutlu ve havasında olunca, en dandik sistemde müzik dinlemek ,büyük keyif verebiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sallanansandalye -- 22 Mart 2012; 20:12:01 >
  • Bunu puzzle gibi dusunun. Surekli eksik parcayi bulup yerine koymak ve bitince yeni bir puzzle a baslamak. Bundan alinan zevkle sinemaya gitmenin zevki bir degil. Ikisi de yerinde ayri ayri guzellikler ama sonucta bir aktiviteye katilmakla bir hobi ile ugrasmak cok farkli seyler.)
  • Bir konuyu bu kadar uzatmanın anlamı nedir? Sonuçta dinlediğiniz şey müzik...
  • quote:

Orijinalden alıntı: kemalsckn

Bir konuyu bu kadar uzatmanın anlamı nedir? Sonuçta dinlediğiniz şey müzik...

Senin gibi parlak zekalı arkadaşlar gelip görüş bildirsin diye bu kadar uzatıyoruz.
  • Konudan bihaber olunca boyle yorumda gelmesi normal.
    İsin garip yanı uzamıs bir konuda yok. Daha yazılacak bir dunya sey var.

A noktasından B noktasına şahinde goturur, mercedeste sonucta 4 tekerlek degilmi ? Mercedes hakkında konusmaya anlatmaya incelemeye uzatmaya ne gerek var.

Gormekten, gormeye fark var. Neyse konuya geri donelim.

Sn Mecanica guzel bir tespit olmus.
  • Tesekkurler. Sayin ikarahal USTADın dedigi soylenecek cok sey var ve aslinda kimin cihazi daha iyi oldu kim ne paralar harcadi gibi konulardan cok daha normal bir konu. Sn.ikarahal gibi bir tecrube konussa konu daha nerelere gider ve ben dahil kimilerine bulunmaz tecrubeyle sabitlenmis bilgiler aktarilir. Ama forumda olmasi bile ne guzellik bence
    Saygilar
  • arkadaşlar çok faydalı olmuş, bilgisi olan beslemeli konuyu bence, kaynak göstermek güzel olmuş, konunun devamını yazabilecek katkı sağlayacak birçok usta var aslında forumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reviewer -- 25 Mart 2012; 2:34:49 >
  • quote:

Bu başlık altında bildiklerini düzeyli bir şekilde paylaşanlara tekrar teşekkür ediyorum.

Eski tarihlerde yüzde yüz analog (kayıt, mix ve mastering işlemi boyunca sesin sayısal verilere dönüştürülmeden) üretimi yapılmış plak, kaset ve oluşturulan kalıbın CD ortamına aktarılarak satışa sunulmuş medyaları tercih eden, analog kayıtları daha çok beğenerek dinleyen biri olarak, asıl istediğim "DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARA" vurgu yapmak ve kimseyi kırmamak.

Yıllarca kasetten kasete, plaktan kasete yada CD'den kasete kopyası yapılmış müzik parçalarının, orjinali gibi olamayacağını savunmaktayım. Asla kopyalanan analog medya, orjinal medyanın yerini tutamaz. Nedeni ise; hi-fi ve hi-end cihazlarla ilgilenmiş kişilerinde çok iyi bildiği gibi, okuma ve kayıt işlemini yapan cihazların içinde bir çok elektronik devre ve parçanın olması, her bir cihazın kendine özgü kalitesi ve ses rengi olduğunun bilinmesi, en kaliteli ve pahalı cihazları kullansak bile kopyanın asla orjinali ile bire bir aynı olamayacağıdır. Kopyalanan analog bir sesi ise kulaklarımızla duyarak orjinali ile arasındaki farkı algılayabiliriz.

Ancak, CD'nin imajı alınarak kopyalanması, orjinal medya ile arasında veri olarak hic bir fark olmadığı, hatasız kopyası yapılmış CD-R medyanın içindeki 1 ve 0'lardan oluşan dijital ses dosyası dinlendiğinde, orjinal CD arasında ses farkı olamayacağı, dolayısıyla kopyalanan medyayı hatasız okuyan bir CD Playerlerin, kopya-orjinal medya arasında ürettiği seslerde olmayan farkı kulaklarımızın da algılayamayacağı hususunda, birçok farklı konunun iç içe girdiğini, elma ve armutların ayrılması gerektiğini düşünmekteyim.

*Bir CD'nin bilgisayara hatasız imajı alındığında, imaj dosyası ile kopyası alınan CD arasında veri olarak hiçbir fark yoktur.
    *Bilgisayardaki İmaj dosyasını hatasız olarak CD-R yada CD-RW medyaya kopyaladığımızda, orjinal CD ile arasında veri olarak hiçbir fark yoktur.
    *Hatasız kopyalanan medyayı ( CD-R yada CD-RW ) CD Playerimize taktığımızda ve cihaz kopya medyayı hatasız okuyabiliyorsa, orjinal medya ile kopyalanan medya arasında seste hiçbir bir fark yoktur. Sayısal olarak, kopya ile orjinali arasında milyarlarca veriden birinin bile değişmesi (1'in 0, 0'ın 1 olması) mümkün değildir. Kopyalama işleminin hatasız yapıldığına emin olmak için, kopyalama esnasında "yazımdan sonra diskteki verileri doğrula" seçeneğini işaretlersek elimizdeki medyanın hatasız kopyalandığını netleştirmiş oluruz.

-Peki kopyalama işlemi esnasında (CD-R'yi yakma) kullanılan yazıcı cihazlar arasında kalite olarak fark var mı dır? evet büyük fark vardır, yoksa 2004 yılında aldığım DVD / CD YAZICI'yı hala kullanmazdım.
    -Peki kopyalama esnasında (yakma) yazma hızı etken mi dir? evet etkendir, kullanılan CD YAZICI'ya, kullanılan CD-R'ye hatta bilgisayarın konfigrasyonuna, kullanılan programa göre bile değişebilir.
    -Peki kopya için kullandığımız boş CD-R'ler arasında kalite farkı varmıdır? evet hem de çok büyük farklar vardır, hem kalite, hem ömür, hem de farklı özelliklere sahip CD'R'leri her CD Playerin okuyamaması yada içinde kayıtlı verilerin % de 100 okunamaması gibi.

Buraya kadar yazdıklarımdan sonra, elma ile armutların ayrıldığını düşünüyorum. Ancak, vurgulamam gereken bir konu daha olduğunu fark ettim.
    ***---Bazı marka ve özellikte olan CD Playerler ile disk yüzeyini tarayan laser okuyucusu (gözü), yada CD mekanizması aşınmış CD Playerler; kopya CD-R'lerin, yada çizilmiş CD'lerin içindeki sayısal verileri yüzde yüz oranında okuyamayabilir. Az da olsa bu tür olumsuz durumda elde edilen seste bozulmalar olabileceği göz önünde tutulmalıdır.
    Örneğin değişik DAC (digital/anolog çevirici) tasarımları bu eksik okunan verilere farklı davranabilirler. Özellikle içinde 1-bit DAC’lar bulunan CD Playerler, her bir dijital 0 yada 1’lerden oluşan veriyi analog’a çevirme esnasında zamanlama hatası yaptıklarında, seste kabul edilemez oranlarda bozulmalara neden olabilirler, aynı eksik okunan veri, multi-bit DAC’a sahip bir CD Playerde algılanabilecek ses farkı yaratmayabilir. Bu durumda cihaz sahipleri kendi CD Playerlerinin özelliklerini bilerek ona göre CD-R kullanmaları gerekiyor. Bu çerçevede; eğer CD Playerleri sorunsuz olarak CD-R’leri okuyabiliyorsa, zamanla çizilmiş bir orijinal CD yerine, kopya CD-R’yi kullanmaları, CD Playerlerin ömrü için daha iyi olacağını değerlendirmekteyim. Tabii “Zevkler ve renkler asla tartışılmaz”.

Herhalde bu kadar yazıdan sonra hiç olmazsa bir teşekkürü hak etmişimdir değil mi? :)

tesekkurler

• quote:

Bu başlık altında bildiklerini düzeyli bir şekilde paylaşanlara tekrar teşekkür ediyorum.

herseyine katılıyorum ayrıca audio cd kaydedecekseniz muhakkak (cd-r audio) cd lerine kayıt yapın playerlerinizde okumakta hiç zorlanmasın

• Hifi hi-end satıcıların stratejisi mi başlığının ağırlıklı audio cd kavgasına dönüşmesi ilgnç gerçekten...

Bire bir aynı kalitede rip edilme olayı her ne kadar da 1-0 şeklinde digital çevirme ile yapılsa ve teoride çok ta doğru olsa da, pratikte ses farkını şahsen ben çok iyi görebiliyorum.

Yıllardır müzik dinmeleyi çok severim, 10 yaşımdan bu yana yaklaşık 30 senedir, zamanın teknolojisine göe plak, kaset ve 91 den bu yana cd destekli dinlediğim müzik medyalarında plaktan gelen sesin en doyurucu ve kaliteli ses verdiğini kabul etmem gerekiyor.

CD kalitesinde ses alabildiğim kaset ve kaset kayıtları da şaşrıtıcı olarak olmadı değil fakat , cd kalitesi tartışılmaz muhakkak....Fakat cd de ne kadar kayıt iyi yapılmış olursa yapılsın her zaman bir yapaylık, bir gerçek tınıyı verememe hissini duyuyorum.

320 kbps kalitesinde ya da FLAC olarak kayıt edilmiş kopya bir cd bile o albümün orjinalini dinlediğinizde çok cansız kalabiliyor. Ses kalitesinde ziyade sesin dolgunluğu ve gövdesi mi diyeceğiz bilemiyorum ama her kanaladan orjinal bir audio cd kesinlikle kopyasına göre bir-iki gömlek üstün ses veriyor...

Sırası ile hoparlör, cihaz ve belki farkını çok hissedemediğim kablo en son sıralaması da işin diğer etkenleri...

Plaktan kasete, cd ye yapılan kayıtlar ne kadar orjinai gibi yaılırsa yapılsın, kopya cd ne kadar işin gereği gibi hazırlanırsa hazırlansın orjinal fabrika çıkışlı audio cd yerini malesef tutmuyor.

Tüm arşivimi Focal 826 V VE Marantz 6001 CD player ile dinlemeye çalışıyorum bu arada.

Başlık ile alakalı olarak ise adına ne derseniz deyin , işçilik ve malzeme kalitesi arttıkça fiyatın artması normal ve doğrudur, alınan ses ise kişiden kişiye değişmekle beraber daha iyi olacaktır.

Fakat pazarlama mantığı çerçevesinde giriş seviyesi- hi-end arasında konumlandırılan ürünlere gereğinden çok daha fazla paralar isteniyor olması , nadir alınabilmesi ve size kattığı prestij mantığı dahilinde her markada olduğu gibi olacaktır.

İstediğiniz kadar dolu bir 3 serisi BMW kullanın, hiç bir zaman 5 serisini, 5 serisi de 7 serisini kalite anlamında geçmeyecektir.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.