Şimdi Ara

Hiss sesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
2.362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Alpy7

Arkadaşlar yukarıda yazılan bunca şeye ters gitmesin ama o kadar kaliteli kaynak, ampli, kablo, hoparlör den en önce odanın elektrik tesisatını itopraklamasını yada gürültü elemine sistemini düzenlemek gerekir, yoksa hiçbirşey çalışmasa dahi zaten elektrik hattında allahın emri oluşan bir hiss sesi vardır genelde 60Hz civarları...

Yani herşeyin kalitesinden önce ortamın elektrik düzeni kaliteli olmak zorunda gerisi boş, elektrik tesisatı zaten kötü ise kaynak ampli hoparlör derken kendi dip gürültüleri ile birlikte fazlasıyla duyulan bir dip gürültü oluşacaktır.

Ekipmanların kendi gürültülerinin az olması tabi ki önemli ama esas kaynak Player lar değil elektriktir, hepsi elektrik ile beslenir, sinyali digital olmadıktan sonra hepsi elektrik, elektron vasıtası ile taşırlar.

quote:

Hifi sistemlerinin kalitesini.. sistemin en zayıf halkası belirler..
    bu her zaman böyledir...

Denilmiş doğrudur, en zayıf halka elektrik oluyorsa hele ki burası türkiye ise kalite ortada. Yani kimin evinde doğru düzgün bir topraklama hat var ki yada gürültüyü en aza elemine edicek bir sistem var ki.

Yorum yapmak istemiyorum ama çok temel teknik yanlışlıklar var;
    1- Hiss sesi çok yüksek bir frekanstır; örneğin 10-15Khz arası... 60Hz sesi ise oldukça bas bir sestir. Hiç alakası yok anlıycaan.
    2-Şebeke topraklamasının konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Çoğu audio cihaz topraklamasız çalışır. Diyelim ki topraklamalı enerji bağlantısı var bu durumda da en fazla gövdesine değdiğinde çarpılırsın.
    3-Şebekedeki voltaj bozulmaları da sonucu etkilemediği gibi sese gürültü distorsiyon vs. eklemez. Yalnızca aynı linyeye bağlı olan bir endüktif kaynak devreye girdiğinde SPARK oluşur. Bu da sürekli bir şey değildir. Korumalı priz alırsın ki fiyatı 60-70$ civarındadır konuyu kökten çözersin.
    4-Hiç bir audio sistemin EN ZAYIF HALKASI ENERJİ BESLEMESİ DEĞİLDİR.
    Biz burada binlerce dolarlık sistemlerden bahsediyoruz. İyi araştırma yapmalısın.

• Bence egerki binlerce dolar harcanıyorsa bu sistemlerin baglı oldugu hatta bir regulator baglatmamak eksikten öte ayıp... sabit ve iyi bi gerilim her zaman icin sistemin yararınadır.. ama türkiyede gerilim sürekli değişken ve hiç bi zaman ideal konumda diil... bu ise anfinin giriş transformatorlerinde hep degişken bir çevrime neden olur ... .... kaliteli elektrik bencede önemli.... ama ses kalitesini o kadarda büyük bi etken diil.... yani sistemler icin en zayıf halka budur dedirticek kadar...

bununla beraber bu cihazların topraklanması gayet önemlidir... sistemin genel ses kalitesini arttırmanın farklı bir yöntemi köprülenmiş anfiler haricindeki yükselticilerin, hoparlor cikişlerindaki negatif kutubu, gerçekten topraklamak diyor uzmanlar...... böylece anfideki feedback (geri besleme) sinyalinin, dışardan gelen etkenlerden daha az etkilenmesi... ve haliyle daha yüksek nitelikteki sesin hoparlorlere yansıması olarak bize geri dönüyo ... bu arada ben şu an bu yazdıklarımı uyguluyormuyum...

hayır :)

• Katılmıyorum,

Besleme asla kritik değildir. Doğal olarak binlerce dolarlık yatırımını korumak için gerekli önlemleri almak zorunludur. Ama tekrar ediyorum çıkış kalitesini etkilemez. Sonuçta çok aşırı bir gerilim yükselmesi durumunda cihazına zarar gelebilir. Bunu da belirttiğin gibi regülatör ya da korumalı prizle engelleyebilirsin. Topraklama konusuna gelince genelde; köprü olsun paralel olsun ya da tekil kanal olsun besleme ground'u ile şebeke gorund'u akupledir. Yani bağlantısızdır, bağlantı var ise bile bu besleme ground'unu float bırakmamak için yapılır ve arada muhakkak kondansatör ve bobinden oluşan T filtresi bulunur. Gerçek toprak insanı korumak içindir. Tabii aynı zamanda şebekede oluşacak ani gerilim tepeciklerini absorbe eder ki biz bunu korumalı priz ya da cihaz girişindeki filtrelerle zaten yapıyoruz.
    Bence regülatör + korumalı priz en iyi koruma yöntemidir. Çünkü regülatörler (servo olanları) mekanik cihazlar olduğundan cevap süreleri uzundur ve ani dalgalanmaları absorbe edemezler.

• Neyse bunlar konumuz değil zaten. Sonuç açıktır ki; şebeke ile hiss sesinin bir ilgilisi yoktur canım kardeşim. Ama bana dersen ki; benim sistemimde humm var yani 50-100Hz gürültüsü var hırıltı var o zaman derim ki besleme ground'unu kontrol et loop ground vardır!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhardware -- 20 Eylül 2006; 11:24:18 >
  • Konuyu baslatan arkadasımız ne yaptı acaba uzun suredir ugramamıs foruma konuda almıs gitmis.

Topraklama sart degil. Ben sistemimde topraklama kullanmıyorum. Ampli girisi tamamen bosken volume sonuna kadar acık olsa bile belirgin hiss sesi duyulmuyor. Tweeter a kulagımı dayadıgımda sessiz ortamda cok hafif bir hiss sesi o kadar. Cd player a baglayıp power on yaptıgımda stop durumda ikende aynı sey hatta cd play yapıp pause ye aldıgımdada oyle hic hiss yok. yani cihazlardan kaynaklanan hiss yok.
    Dvd playere baglıyorum hiss i bırakın kaynaktan acayip gurultuler geliyor.
    Burda gurultuyu amplide, ara kabloda, kaynak cihazda, kayıtta yapabilir.
    Arkadasımızda bu yolla tespit etmeli bence. sonra kayıt ortamına adapte olmalı.
    Once ampliye hicbir sey baglamadan yuksek volume de gurultu varmı ona bakıp diger adımları yapmalı.
  • arkadaşlar bilgilerinizle farkında olmadan süper bir bilgilendirici konu olmuş.
    Baştan sona okumalı dip sesi sorunu olanların başlık değişse bence daha iyi olur Hiss sesi biraz acayip duruyor :)
  • Daha doğrusu DİP GÜRÜLTÜSÜ SORUNSALI olmalı diimi?
    Neyse ikarahal dostumuzun tespitleri bence de doğrudur. Kaliteli ve sorunsuz bir amplifikatörde dip gürültüsü olmakla birlikte çok yakından dinlemedikçe önemsenecek seviyede bulunmamalıdır. Ayrıca amplifikatörün çıkış gücüne göre de farklılık gösterir bu meret. Yani kanal 200W RMS çıkışa sahip bir amp.la 20W arasında 10 kat olmasa bile büyük miktarda dip gürültüsü farkı olması normaldir.
    Bu iş biraz da beklentilere bağlıdır. Çok pahalı bir sistem kurarsınız ve çok ciddi beklentilere girersiniz sonra da en ufak gürültü sizi rahatsız eder doğal olarak.
    Sorun gözleniyorsa bence şu adımlar sıkıca kontrol edilmelidir;
    1- Kaynak üzerinde (CD-Çalar vs..) direkt kulaklık çıkışı var ise, bulunabilen en kaliteli kulaklıkla tatminkar bir seviyede dinleme yapılmalı ve sonra da aynı eser hoparlörlerle dinlenmeli. Fark irdelenip gürültü bağlamında bir fark gözleniyorsa bunun kaynaktan sonrasına ait olduğu tespiti yapılmalı. Ancak belirgin bir fark yoksa bunun kaynaktan ya da kayıttan kaynaklandığı varsayılmalı.
    2- Kullanılan ekipmanın, özellikle de güç yükseltecinin yaşı dikkate alınmalı, çünkü özellikle AB ve A klas amplifikatörlerde zamanla gerek tranzistorların akım kazanç seviyelerinin ve gerekse saturasyon gerilim seviyelerinin düşmesi nedeniyle distorsiyon ve gürültü değerleri yükselecektir. Ayrıca elektrolitik kondansatörlerin zamanla kuruma eğilimine girmesi DC akuplajını minimum seviyeye indirerek sinyal üzerinde DC offset yaratır ki bu da distorsiyon ve gürültü demektir.
    3- Kablaj üzerinde durulmalı ve özellikle gereksiz uzunluktaki sinyal ve güç kabloları traşlanmalıdır. Ayrıca kaynak ile güç yükselteci arasındaki sinyal kablosunun
    -blendaj kalitesi (örüm sıklığı)
    -sinyal hattının malzemesi ve dış kaplaması (gümüş veya altın tercih edilmelidir)
    -sinyal dönüşünün (ground hattı) blendaj hattından değil ikinci bir ana hattan iletiliyor olması (ki bu konu çok kritiktir)
    -bağlantı fişlerinin tam temas edip etmediği ve fiş malzemesinin niteliği (gümüş ve altın)
    gibi özellikleri iyileştirilmelidir.
    4-Amplifikatör ve kaynak çevresinde güçlü bir manyetik alan olup olmadığı konusu irdelenmelidir.
    Bütün bunlara rağmen halen gürültü işitiyorsanız bence sisteminizi değiştirmeye karar vermelisiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drhardware -- 20 Eylül 2006; 15:35:51 >

• Hiss ile Hum ı karıştırmışım ama sende Buzz ile Hiss i karıştırmışsın 10-15kHz Buzz 2-3kHz Hiss 60-100Hz Hum.

Studyolarda ve konser sistemlerinde kendi içinde oluşan her bir sistem farklı hatlara bağlanır (FOH masası, monitör masası, ışık masası). Mesela konser sisteminde herbir cihaz seri olarak bağlanır ve en son masa dan topraklama yaparak hum sesini en aza indirgemek amaçlanır dediğin gibi ground loop u önlemek için. Gerçi biz hiss den bahsediyorduk ama neyse aynı şey kayıt sistemlerinde de yapılır. Eski çalıştığım studyoda hem aletlerden hemde elektrik tesisatından dolayı oluşan acayip bir dip gürültüsü oluşuyordu malum kayıtlarda normalden biraz gürültülü oluyordu. Sisteme topraklama hat ile bir regülatör eklendi var olan gürültüde azalma oluştu. Belki sadece regülatör yüzünden azalma olmuş olabilir ama aynı sisteme yakın bir sistemde evime kurdum aldığım kayıtlarda eski sisteme benzer bir sonuç çıktı. Evin elektrik tesisatının kötü olduğunu bildiğim için 1-2 günlüğüne arkadaştan bir regülatör aldım ve yeniden birkaç kayıt aldım sonuç eskisinden iyi.

Kimin evinde topraklama hat var derken şimdi kimin evinde regülatör var oldu en azından anlatmaya çalıştığım şey elektrik kaynaklı idi. Öte yandan sende anlatmışsın insanların dinlediği kayıtlar onlara gelene kadar binbir tane gürültüden geçip (mikrofon ,multicore ,preampli masa....) daha sonra elemine edilmiş bir kayıttır sonuçta. Her ne kadar sistem daha önemli densede elektrik tesisatını unutmamak gerek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alpy7 -- 20 Eylül 2006; 22:20:10 >

• arkadasım eger elindeyse bu cd le baska bi sistemle dinlemye calıs bu senin anlamana yardımcı olacaktır derim ve bana kalırsa bu anfinin cıkısından kaynaklanan harmonik distorsiyondur derim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Alpy7

Hiss ile Hum ı karıştırmışım ama sende Buzz ile Hiss i karıştırmışsın 10-15kHz Buzz 2-3kHz Hiss 60-100Hz Hum.

Studyolarda ve konser sistemlerinde kendi içinde oluşan her bir sistem farklı hatlara bağlanır (FOH masası, monitör masası, ışık masası). Mesela konser sisteminde herbir cihaz seri olarak bağlanır ve en son masa dan topraklama yaparak hum sesini en aza indirgemek amaçlanır dediğin gibi ground loop u önlemek için. Gerçi biz hiss den bahsediyorduk ama neyse aynı şey kayıt sistemlerinde de yapılır. Eski çalıştığım studyoda hem aletlerden hemde elektrik tesisatından dolayı oluşan acayip bir dip gürültüsü oluşuyordu malum kayıtlarda normalden biraz gürültülü oluyordu. Sisteme topraklama hat ile bir regülatör eklendi var olan gürültüde azalma oluştu. Belki sadece regülatör yüzünden azalma olmuş olabilir ama aynı sisteme yakın bir sistemde evime kurdum aldığım kayıtlarda eski sisteme benzer bir sonuç çıktı. Evin elektrik tesisatının kötü olduğunu bildiğim için 1-2 günlüğüne arkadaştan bir regülatör aldım ve yeniden birkaç kayıt aldım sonuç eskisinden iyi.

Kimin evinde topraklama hat var derken şimdi kimin evinde regülatör var oldu en azından anlatmaya çalıştığım şey elektrik kaynaklı idi. Öte yandan sende anlatmışsın insanların dinlediği kayıtlar onlara gelene kadar binbir tane gürültüden geçip (mikrofon ,multicore ,preampli masa....) daha sonra elemine edilmiş bir kayıttır sonuçta. Her ne kadar sistem daha önemli densede elektrik tesisatını unutmamak gerek.

Çok derin konulara dalmışsın... Tabii fazla sayıda cihaz bulunan ortamlarda topraklama ve farklı linyelerden uç alınması gereklidir. Nedeni cihazlardaki transformatörlerin manyetik olarak birbirini etkileme olasılığını ortadan kaldırmak (topraklama) ve bir hatta aşırı yüklenip birkaç cihaz farklı zamanlarda yüke girdiğinde spark ve dropdown'u engellemektir (farklı linyeler ve regülatör). İndüktif yükler devreye girdiğinde önce şebekede dropdown'a sebep olur (şebekeyi çökertir) ardındanda geri akım basarak spark (pikleme, kıvılmcım benzeri olay) a sebep olur. Dolayısıyla her ikisi de gürültü olarak sana geri döner. Bunlar profesyonel sorunlar ve çözümleridir.
    Şimdi gelelim sorunun aslına, dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun herhangi bir şebeke üstünde aynı linyeden alınmış beş altı elektronik cihaz varsa birbirini etkiler, bu kaçınılmazdır yani Türkiye ile bunun bir ilgisi yok. Standart bir ev dinleyicisi sistemi ise azami üç veya dört aktif komponentten oluşur, hepsi genelde aynı anda açılıp kapatılır. Birbirlerini etkilemezler. Ayrıca etkileseler bile ne olur? Diyelim ki aynı prize bağlı CD ve amplin açıkken aklına tuneri de açmak geldi ve power switchine el attın! Ne olur? ÇIT! O kadar, veya ne bileyim yan odadaki prize annen elektrik süpürgesi taktı evin de tek faz! Ne olur CAZZ! O kadar! Ama HISS asla! Dii mi canım arkadaşım? Demek istediğim bu. Yoksa zaten biliyorsun KELEBEK ETKİSİ diye bi teori var.. Doğal olarak evrendeki herşey başka bişeyi muhakkak etkiler. Demek istediğim makul sınırlar içinde etkilemez...

• Senin ne demek istediğini gayet iyi anlıyorum, farklı bir bakış açısı getirmek istedim ama evet uçmuşum buraya fazla kaçmış neyse konuya bakıcak olursak başta birşeyi atlamışım ve konu dağılmış

Arkadaşın dinlediği cd ler sanırım klasik jazz cd leri ee belli bir hiss olması gayet normal jazz albümleri özellikle klasik jazz türü albümler genelde analog kayıt edilirler az enstruman olduğu için genlik veya frekans açısından en iyi detayı sadece band yakalayabiliyor ayrıca insan kulağı yüzdesi çok küçükte olsa overdrive olmuş bir sesi daha sıcak bulduğundan band tercih ediliyor. Her ne kadar noise reduction üniteleri olsada analog tan digital e çevirirken bu hiss sesi azda olsa arada bulunuyor. Dinlediğin albümlerin yapım yerlerine bak kayıt studyosunu bul hangi sistemi kullandıklarına bak yada buraya yaz...
  • arkadaşım bence tek problemin senin hoparlörün çünki o sesi ebn daha önce o hoparlörde hissetmiştim kablolarında veya öle bi amfiden dolayı böle bir sesin çıkacağını zannetmiyorum.
  • Lütfen tam olarak hakim olmadığımız konularda yanlış yönlendirmelere girmeyelim. Ampli, bağlantı veya kanynaktan kaynaklanmayan herhangi bir ses hoparlörler tarafından çıkarılamaz. Bu enerjinin korunumu kanununa da aykırıdır ayrıca. Hoparlörlerin sinyale ekleyebileceği şeyler bellidir; distorsiyon, kon yırtılmaları ve sürtmeleri sonucu meydana gelebilecek gürültüler (ki hiss ya da humm la bir ilgisi yoktur) frekans cevabı bozulması ve eğer çok güçlü bir manyetik alanın yanında duruyorsa bunun etkileri. Bunlar dışında bilinen bir hoparlör etkisi yoktur!
  • ben sadece dinlediğim yerdeki hiss sesi ile arkadşın sölediği hiss sesinin aynı oduğunu fark ettim o zaman dinlediğim yerdeki insanlar bağlantılarını veya benzeri şeylerden dolayı yanlış yapmışlardı.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.