her hoparlörün bobini bakır olacak diye kaide yok aliminyum sargıda olur yıllar içinde omaj kaybı olur hoparlör kendi güc sınırları içinde çalıştıkca ısınır biraz daha zorlarsanız bobin kokması sonrasında ya bobin dağılır ya kavrulur veya alev alır hoparlörü bozan uygulan sinyal değil aşırı güçtür. yıllar içinde hoparlör aynı gerek kağıt gerek bobin kalitesini koruyamıyor.. anfinin gücü hoparlörde düşük seçilmesi bu yüzden önemilidir wat dikkate alınırken devredeki omajın dikkat edilmeli 8 ohmda 500w veren anfiye tutar 4 ohmluk 600w hoparlör bağlansanız kaçınılmaz son olur. |
Hoparlor Watt Hesaplama (2. sayfa)
-
-
Anlattıkların için sağol,bende bunu kastediyorum zaten ayrıca deney yapıp tecrübelerini aktardığın için sağol, işin pratik kısmı daha aydınlatıcı oldu, burada bu bilgilere ihtiyacı olan çok arkadaş var,aşırı güç verilince hoparlörün yanacağını gücün sınırlandırılması gerektiğini, (yani hoparlörün rms değeri kadar ) yazdım , tabi bunu 4.kezdir falan yazıyorum (sana demiyorum yanlış anlma🙂)dahada ayrıntı vereyim buda 3.kez olacak örnek; 50 watt rms bir hopörlöre 80- 100watt rms (thd %10 olabilir) amplifikatör bağlayıp amplifikatör çıkış gücünü 50 watt rms ile sınırlamak..böylece yüksek volümde bile kırpmaya gitmeyecek , en azından kaliteden taviz vermeyecez, çıkış katı asla zorlanmayacak(linear amplilerde ısınmadan dolayı aşırı kayıplar olabilir) sistemi en verimli şekilde kullanacağız,ama bazı arkadaşlar hala anlamamakta ısrar ediyor, hoparlörün bozulmasını geçtim clipping distorsiyonundan bile haberi yok bir arkadaşın, ona rağmen siz bu işi bilmiyorsunuz diyor😁😁
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 8 Temmuz 2021; 23:18:49 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: babus0606bildiğim tek şey sizin birşey bilmediğinizdir sorması ayıptır ne iş yapıyor yada okudunuz.? size cevap zor yazarlar fikriniz sabit..
Maalesef biliyorum, üstelikte hepsi bilimsel, asıl siz clipping distorsiyonu nasıl bilmiyorsunuz,çok ilginç bende sizin ne iş yaptığınızı merak ettim , daha önce clipping distorsiyonunu bilmeyen ses sistemi tasarımcısı görmedim, ama sormuyacam neyse bu konuda birçok kaynak var birini wikipediadan aldım umarım öğrenisiniz ben ne desem anlamsız, tartışmayada gerek yok , cevapta vermiyecem artık 🙂
İnşallah ses,elektronik mühendisi ve ses sistemi uzmanlarının yazıları sizi tatmin eder , bir konuya bilmeden yorum yapmak tehlikelidir.
Yazıda "konuşmacı" (speaker) ile "Hoparlörü" kastetmiştir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 8 Temmuz 2021; 18:32:46 >
-
benim tanıdığım ses tasarımcısı yok ses mühendiside yok senin varsa ekle görelim kendinin halen ne iş yaptığı yaşınıda yazmadın. ben amatör cihazlarından bahsetmedim genede mantık aynıdır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babus0606 -- 9 Temmuz 2021; 7:12:51 > -
Anladığım kadarı ile burada bahsedilen şey farklı. Ortamda rahat bir dinleme sağlanabilmesi için örneğin 50watt ses gücüne ihtiyaç var ise, 100watt güç verebilecek bir amplifikatör seçmek ve yarı kapasitesinde kullanmak daha iyi olur diyor. Bu da; daha düşük giriş sinyali, daha kararlı çalışma, daha kalitesi ses anlamına geliyor. Son derece mantıklı bir yaklaşım. 10kw gücündeki bir motoru tam kapasitede ve yarı kapasitede çalıştırdığınızı düşünün. Elbette düşük kapasitede daha rahat ve uzun ömürlü çalışacaktır.
Kalite parametreleri aynı olan 2 hoparlör düşünün. Birisi 8 ohm 100 watt, diğeri 8 ohm 200 watt gücünde olsun. Siz şimdi düşünüyorsunuz ki, 200 watt olanı bağladığımızda amplinin çıkışını daha fazla zorlar. Hayır öyle bir şey olmaz. Aynı empedanstaki hoparlörler ampli çıkışından aynı gücü çeker. Üzerinde yazan güç, hoparlörün dayanım sınırıdır.
-
Teşekkürler, tabi anlatmak istediğim tam olarak budur,tabiki sizinki gibi farklı uygulamalar,farklı yaklaşımlar olabilir bir hoparlörü yüksek çıkış gücüyle sürmek ayrı bir problem, sizinkide gayet mantıklı bir yaklaşım, hoparlörlere aslında elektriksel olarak pek bakmamak gerektiğini,gerçek anlamda rms gücü gibi birşey olmadığını güç değerinin maksimum dayanma sınırı olduğu gerçeğini atmaz isek doğru bir yaklaşım,sizin yaklaşımınızla hoparlör eşleştirmesi yapanlarda var, önemli olan çeşitli fikirler öne sürüp tartışmaktır, yoksa benim fikrim doğru sizinki yanlıştır gibi bir düşüncem yoktur , düşüncenize saygı duyuyorum,benim fikrimde eşleştirmede kullananılan bir yöntemdir,kulağım son derece hassastır %0.5 THD bile duyabiliyorum ve rahatsız oluyorum, belki takıntı diyebilirsiniz o yüzden tda serisi ve özellikle thd oranı %0.1 altı lm1875 ve lm3386 gibi entegreler ile çalıştım, mono,stereo, köprü ve transistör güçlendirmeli devreler kurup kullandım, kurduğum devreleri delikli palet üzerine kurduğum için iletkenleri kalın,kısa ve eşit uzunlukta,yıldız şasileme topolojisi ile kurdum, o yüzden devrelerimde şasileme ve empedans problemlerini minumum düzeyde yaşamaktayım,orta kalite bir smps bile sistemte sorun yaratmıyor,ve tatmin olamayıp A sınıfı ve vakum tüplü amplilere dönmeyi düşünmeye başladım, gerçi bu entegrelerin sahteleri çok ve orjinal derecelendirme değerlerini pek vermiyor özellikle koruma devreleri kusurlu ve maksimum besleme voltaj sınırı çok daha aşağılarda, örnek vermek gerekirse; tda2030a nın yanlışlıkla çıkışlarının kısa devre olması ile kısa sürede patlayıp yarıldığını gördüm, tda2030a nın maksimum besleme voltajı 35 volttur ve 28 hatta 30 volta kadar sürülen uygulamalar mevcuttur, ama yaptığım denemelerde 24volt ve üzerinde fazla dayanmadığını bunları 15v ve 21 volt arası bir voltajda sürmenin uygun olduğunu gördüm, o kadar ki korumalı bir entegrede pek mümkün değildir iyiçalışmalar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 9 Temmuz 2021; 17:3:29 >
-
videodaki cihazı izledinizmi 2 ohmda 2500w veriyor ısı kısa devre clip gibi her türlü koruması var o cihazı satan kullanan birine anlatsanız size biryeri ile güler..
ihtiyacın yoksa bir alt modeli daha ucuza alırsınız. geri laf bunu sadece hayatında öyle bir cihaz kullanmayan duydukları ile mantık yürüten diyebilir..
mantık derken sesi yarısında 50w tam güçte 100w veren cihaza siz 50w kabin bağlarsanız biri gelir sesi açarsa hoparlör pert olur bumu mantık anfilerde korumlar olur hoparlörde yok siz her durumda hoparlörü baz alıcaksınız.
tda2030u anfi sınıfana koyan biri ile neyi tartışıyım..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babus0606 -- 9 Temmuz 2021; 16:12:13 > -
Madem konu uzadı alın bu daha önce yapıp bozduğum bir devre.
Verdiğim max voltaj 190 VDC
Yıllar önce 1000 kere rahatsız ettiğim komşunun polis çağırırım
demesi nedeniyle devrenin gücünü düşürdüm.Şimdilik 20 - 30V yetiyor.
Böyle bir devreyi apartmanda kullanmak bela aramak demektir.
100V ve altı voltajlarda 0.25 ohm iniyor tabi 12cm fan ile soğutmak şartıyla.
Zaten benim amacım aşırı yüksek akım veren bir AB Class ampli yapmaktı.Canım isterse 50 çift transistör kullanırım.
Verimi düşük olsa da doğal sesi hoşuma gidiyor.
Doğallıktan yana olduğum için D sınıfı tercihim değildir.
Şu sıralar iş derdine düştüğüm için güç elektroniği ve ses devreleriyle pek uğraşmıyorum.Yurt dışı falan araştırıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _ _ _FAST_ _ _ -- 9 Temmuz 2021; 23:12:57 >
-
Güleceğin o bir yerlerini umuma aç da kısmetin çoğalsın. Üslupsuz adi, benim söylediklerimle ne alakan var. Git başka yerde kalabalık yap...
-
senmi üslüpdan söz ediyorsun kısmetsiz sıpa.
-
Boşverin uğraşmaya değmez ben engelledim gitti, troll belli,amacı fikir alışverişinde bulunmak değil,hava atmak ego ben bir işi çok iyi bilsemde yinede sorarım, öğrenmenin sınırı olmaz,ama bazı insanlar malum
Bir laf vardır bir işi bilen takdir eder
Az bilen iddia eder
Bilmeyende kötüler
Benim tercümemle
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknomasters -- 15 Temmuz 2021; 14:17:49 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
tekno efendi sana 2 soru sordum hangisini yanıtladın.? tamamen boş beleş bir insansın herkes bilirki tda2030 serisi anfi sınıfına sokulmaz bundan bile bi habersin.
-
Mesajları okuyamıyoruz, zaman istiyor.
Ancak teknik tartışmanın kalitesini düşünüp kişiliksel kıımları anlayışla karşılayınız. İnternet gibi sanal alemde insanlar birbirini tam anlayamıyor ve kolayca birbirine girebiliyor. Çok iyi anlaştığınız birisiyle sanl alemde tartışıyor bulabilirsiniz kendinizi. Neleeeer gördük neler bu ortamlarda...
-
Peki hocam ne yapmalıyız?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X