Şimdi Ara

i5 3570 e overclock yapılırmı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
5
Favori
7.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar kuzenimle aldık pcyi i5 3570k yoktu. bizde i5 3570 aldık. oc yapılmıyor diye biliyorum. fakat x34 olan core multiplier 34 dü . 3.4Ghz veriyordu. onu 40 yaptık ve 4.0Ghz çalışıyor şimdi. bus speed de x10000 di onuda arttırdık 10500 yaptık. 4.2 Ghz falan çalışıyor şuan işlemci. eğer 3570e oc yapılıyorsa i5 3570k nın farkı nedir.çarpan kilidi açık diyorlar k lar için.nedir bu çarpan kilidi.nasıl açılır.biosdaki adı nedir.nerede bulunur. aydınlatırsanız biraz sevinirim.

• K serisi olmayan işlemcilere O.C. yapamazsınız, bazı Bioslarda çarpan artıyormuş gibi görünebilir. Yük altında Cpu-Z ya da Aida64 tarzı programlarla bakarsanız belli olur. Yok orada da hız aşırtılmış görünüyorsa ekran görüntüsü yükleyin de bakalım.
  • http://d1211.hizliresim.com/13/b/ftfh8.jpg burda var multiplier x40 yapmıstım x34 den

bus speedi de arttırabiliyorum ozamanda ramlerle beraber mhz si artıyor sistemin.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timberman -- 10 Kasım 2012; 18:05:18 >
  • k olanlarda çarpanı mesela 50 yapabiliyorsun, uygun şartlarda 5 ghz kullanıyorsun en fazla o kadar avantajı var. Elindekinde de 105 108 gibi baseclock kullanarak 4.2-4.3 ghz civarı frekansa erişebiliyorsun. Daha fazlası yok ama. En çok turbo overclock ile 4ghz kullanabiliyorsun + baseclock overclock ile de 200-300mhz arttırabiliyorsun. İnsanlar dahasını istiyor, sade çarpan değiştirerek oc yapabilmek istiyor vs. vs. k olanlar o yüzden var. Kilitli olanla kilitsiz olan arasındaki fiyat farkına değer değmez, aradaki 300-500mhz farka değer değmez bütün bunlar kullanıcılar açısından farklı şekilde değerlendiriliyor. Elinde 2500k sı olup 4.3ghz de kullanan da var, burda yazdığın gibi 3570'i turbo oc. ile 4-4.2 ghz de kullanabilen de var.

Sadece dahasını istersen kilitlide yapamazsın kiltlide yaparsın.

Extra bilgi istersen, Sandy Bridgelerde, turbo açılınca çarpan +1 artar, Ivy Bridgelerde +2 artar. Turbo overclock ile de +4 çarpan ekleyebilirsin. Böylece Sandy Bridgede, stok çarpan +5 kadar turbo ile oc yapabilirsin, IB'de de stok çarpan +6 kadar yapabilirsin.

Mesela SB i5 2400 olsun, 3.1ghz stok hızı var bunun, turbo açınca 4 çekirdekle 3.2ghz'e çıkıyor. Turbo çarpanı 4 arttırıyorsun, bu seferde 3.6ghz edioyr.

IB i5 3470 olsun , 3.2 stok hızı var. Turbo açınca hızı 4 çekirdekle 3.4ghz'e çıkıyor. Turbo ile 4 çarpan ekliyorsun, 3.8 ghz'de 4 çekirdek çalışıyor, 3.9 ghz de 2-3 çekirdek, 4 ghz de 1 çekirdek çalışıyor.

Sorun burda kilitli i5 ler ile kilitsizler arasında az fark olması. Millet de madem alıyoruz para veriyoruz kilitsiz 3570k alalım diyorlar. 3470 vs. 3570k arasında 75-90tl fark var, alırken madem 1 kere alıoz kilitsiz olsun deniliyo. Aradaki farka dediğim gibi değer değmez vs. insanlara bakış açısına bağlı o.

Asıl kafa karıştırıcı olan, sen 4 çekirdeğe yük binerken 4.0 ghz kullanıyorsun. 2-3 çekirdeğe yük binerken 4.1 ghz oluyor, 1 çekirdeğe yük binerken 4.2 ghz oluyor.. Baseclock 105 yaparsan eğer, bu sefer bunlar 4.2ghz 4 çekirdek, 4.305 ghz 2-3 çekirdek, 4.41ghz 1 çekirdek haline gelecek. Kilitsiz işlemci alıp oc yapanların çoğu turboyu kapatır. Bu durumda, mesela 4.3ghz 4 çekirdek şeklinde kullanan birisine göre, senin turbo avantajın var. İşlemciye binen yüklerin azaldığı durumlarda 1-3 çekirdek kullanıldığı sürece aranıza perf olarak fark olmaz mesela, frekanslarınız aşa yukarı aynı gibi olur.

40 turbo çarpanı ve 105-107 base clock da sistem stabil ise rahat rahat kullanın bi sıkıntı faln yaratmaz. Baseclock artışından dolayı stabilite sorunu var mı diye kontrol edin teste bırakın bi süre, sonrasında o şekilde kullanabilirsniz uzun bi süre.

• a mesela ocdan önce cpu z de işlemcinin mhzsi boştayken 1600e falan düşüyordu zorlayınca 3.400 oluyordu geri. şimdi sürekli 4000 mesela.düşmüyor. bu çekirdek olaylarını fazla anlamadım ama cpu-zde en düşük değer 3999.98 ile 4000.28 arasında oluyor.bus speed 100 ken. bus speedi düşürdüm zaten geri eski haline sadece çarpanı 40 yaptım.
  • @Rubisco söylenecekleri söylemiş. Bunun dışında bir diğer fark, 3570'de HD 2500, 3570K'da HD 4000 gpu olması. Fiyat farkı açısından hesaba katmakta fayda var.
    Bu GPU farkı Lucid Virtu veya Quick sync kullanılırsa olumlu katkıda bulunabilir. Ayrıca olur da ekran kartınız bozulur, bir süre entegre GPU'ya kalırsanız; HD 4000'le biraz olsun rahat edersiniz, oyun oynanabilir. HD 2500'den çok daha hızlıdır.
  • İlginç, yukarıda Base Clock artırmadan bahsedilmiş ama ekran görüntüsüne göre işlemci çarpanı artmış görünüyor. Mümkünse O.C. açık ve kapalı şekilde Lin-X ya da Cinebench test sonuçlarını da yükleyebilir misiniz? Burada bir bug yoksa Ivy Bridge düz modeller ile Cpu Multipler artırabiliyoruz yani? Eğer öyle ise gelişmiş O.C. yapmayacak olanlara düz modelleri tavsiye ederiz.
  • ilginç i3 lerde carpan artmıyor ama bunda artıyor.
  • daha önceden yapmıştım cinenbench fakat ssi kayboldu ama performans artışı vardı . zaten bi sitedede ivy bridge lerin düz modellerinede oc yapılabilir fakat profesyonel oc değil.Rubisconun dediği gibi K da daha fazla OC yapabiliyoruz ama zaten 4.4De stabil çalıştırıyorum şuan.işlemci fanımında etkisi var sıcaklık 50yi bile geçmiyor full yükde.
  • @hedevilcate

Turbosu olan bütün CPU'ları Z77 anakartlarla biraz oc edersiniz, ama 100mhz baseclock ile 600mhz kadar yukarı sadece. Çünkü turbo ile +2x yukarı çıkar, turbo oc ile de +4x yukarı çıkar, yani toplamda +6x yükselir çarpan. i5 3470 3.2ghz stok hızı var ve 32x çarpanı var. turbo overclock ile çarpanı 38x e yükseltiyorsun. Böylece 100mhz baseclock ile 3.8ghz de çalışıyor. Arkadaşın 3570'inde normalde 34x çarpan var, Turbo overclock ile çarpan 34x + 6x = 40x oluyor ve 4ghz de çalışıyor.

Baseclock da biraz arttırırsanız [frekans artışı baseclock] x (40x çarpan) şeklinde oluyor. Yani 100mhz bclk için 100x 40 = 4.000mhz, 105mhz bclk için 105x40 = 4.2ghz gibi oluyor.

Stok hızda turbo aşağıdaki gibi çalışır çarpan değeri ayarlar:

1 aktif kullanılan çekirdek = 38x
    2 aktif kullanılan çekirdek = 37x
    3 aktif kullanılan çekirdek = 37x
    4 aktif kullanılan çekirdek = 36x

turbo oc yapınca bunlara +4x ekleyeceksiniz. böylece çarpanlar:

1 aktif kullanılan çekirdek = 42x
    2 aktif kullanılan çekirdek = 41x
    3 aktif kullanılan çekirdek = 41x
    4 aktif kullanılan çekirdek = 40x

olur. 105mhz bclk kullanınca, 1 aktif kullanılan çekirdek varken frekans da 4.4ghz 'e, 2-3 aktif çekirdek ile 4.3ghz'e, 4 aktif çekirdek ile de 4.2 ghz de çalışır.

Çoğu insan için yeterli zaten bunlar bunlar. Zaten sorun kilitsiz ile kilitliler arasındaki en çok 70-90 tl fiyat farkı.

i5 3450 mesela 390-400tl civarına bulunabiliyor. Bunun stok 31x çarpanı var, turbo oc ile çarpanları :

1 aktif kullanılan çekirdek = 39x
    2 aktif kullanılan çekirdek = 38x
    3 aktif kullanılan çekirdek = 38x
    4 aktif kullanılan çekirdek = 37x

gibi olur. 106mhz baseclock kullanabilirsek, 4 çekirdek için 3.922mhz, 1 çekirdek için 4.134mhz gibi bişeyler oluyo, genelde çoğu kişiye yeterli olur bu frekanslar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rubisco

Turbosu olan bütün CPU'ları Z77 anakartlarla biraz oc edersiniz...

Hocam şu kısmı benim için yeterliydi, güzel bir açıklama olmuş, elinize sağlık. Z77 çiplerde Sandy ve Ivy Bridge Multipler'i (işlemci çarpanı) x4 kadar artırılabiliyor yani. Zamanım olup da inceleyemedim henüz. 3570 için turbo O.C. yapınca 4 aktif kullanılan çekirdek 40x demişsiniz, buraya takıldım. Bu işlemcinin en yüksek turbo frekansı 3.8 Ghz diye biliyorum.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Process64

quote:

Turbosu olan bütün CPU'ları Z77 anakartlarla biraz oc edersiniz...

Hocam şu kısmı benim için yeterliydi, güzel bir açıklama olmuş, elinize sağlık. Z77 çiplerde Sandy ve Ivy Bridge Multipler'i (işlemci çarpanı) x4 kadar artırılabiliyor yani. Zamanım olup da inceleyemedim henüz. 3570 için turbo O.C. yapınca 4 aktif kullanılan çekirdek 40x demişsiniz, buraya takıldım. Bu işlemcinin en yüksek turbo frekansı 3.8 Ghz diye biliyorum.
    Stok değerlerde, Sandy Bridge için : turbo açınca çarpan +1 artıyor, Ivy Bridge için : turbo açınca çarpan +2 artıyor. 3570 stok hızı 3.4ghz ve 34 çarpanı var. Turbo açınca , stok turbo ile yani, 3.6ghz ve 36 çarpan oluyor(4 çekirdek için, yoksa 1 çekirdek içn de 38çarpan ve 3.8ghz). Turbo çarpanını da +4 arttırabildiğimiz için 36+4 = 40 çarpan oluyor(yine 4 çekirdek için, 1çekirdek için de 4.2).

38x ve 3.8ghz stok turbo için geçerli, o da 1 çekirdek 3.8 olacak şekilde. Turbo çarpanı +4 arttırılabildiği için zaten turbo overclock deniyor ://

• Şunu da belirteyim olmaz, olamaz gibi bi'şey ima etmeye çalışmıyorum. Tam aksine durum bu ise idrak edip ona göre tavsiyede bulunmak istiyorum. Siz turbo çarpanını x4 daha artırabiliyoruz demişsiniz fakat yukarıda black_wizard006 x34 olan işlemci çarpanını x40 yaptığını söylüyor. Demek istediğiniz işlemci çarpanı gibi görünen bu ayarın aslında turbo çarpanı olduğu mu anlamış değilim. Hangi çarpanı ne kadar artırdığımızda tepe frekansın ne olduğunu ben de biliyorum. black_wizard006 hocam x40 yaptığınız çarpanı daha da artırabiliyor musunuz yoksa en yüksek x40'ta mı kalıyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hedevilcate

Şunu da belirteyim olmaz, olamaz gibi bi'şey ima etmeye çalışmıyorum. Tam aksine durum bu ise idrak edip ona göre tavsiyede bulunmak istiyorum. Siz turbo çarpanını x4 daha artırabiliyoruz demişsiniz fakat yukarıda black_wizard006 x34 olan işlemci çarpanını x40 yaptığını söylüyor. Demek istediğiniz işlemci çarpanı gibi görünen bu ayarın aslında turbo çarpanı olduğu mu anlamış değilim. Hangi çarpanı ne kadar artırdığımızda tepe frekansın ne olduğunu ben de biliyorum. black_wizard006 hocam x40 yaptığınız çarpanı daha da artırabiliyor musunuz yoksa en yüksek x40'ta mı kalıyor?

Çarpanı 40 yapar, fakat 2 çekirdek aktif çalışır.

Şu an arkadaş çarpan 40'lı kullanıyor fakat iki çekirdeğin çalıştığından haberi yok sanırım.

Bunun dışında BCLK ayarı ile de OC yapılabilir.

K'sız işlemcilerle overclock mümkün ama işte z77 anakart lazım, en fazla da 4 çekirdek ile 4.0-4.1 falan görür

• Hocam ilk mesajımda hiçbi'şekilde O.C. yapılamaz gibi yazmışım haklısınız, BCLK ile yapılabilir.

black_wizard006 şu şekilde yük altında dört adet Cpu-Z açıp tüm çekirdek hızlarını gösterir bir resim yükleyebilir misiniz?

Teoriye göre şu anda işlemci tam yük altında 1. çekirdek 4 Ghz, 2. ve 3. çekirdekler 3.9 Ghz, 4. çekirdek 3.8 Ghz olması gerekiyor.

Şu ekran görüntüsünden çelişkiye düştüm:

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• çarpan 42 olabiliyor ben ısınıyor diye 40 da bıraktım atıyorum fotoyu

http://c1211.hizliresim.com/13/g/fxhn8.jpg

http://d1211.hizliresim.com/13/g/fxj6f.jpg bundada sırasıyla core 0 core 1 core 2 core 3

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timberman -- 14 Kasım 2012; 18:27:32 >
  • ayrıca 2 çekirdek falan çalışmıyor 4 çalışıyorki benim anakartımda işlemci ledi var 4 tane 4üde yanıyor onların overclockdan önce yanıp sönerdi falan şimdi sürekli yanıyor onuda telefonla çekeyim istersen
  • Aktif çekirdekten kasıt biosdan çekirdek kapatmak faln değil.

Program o sırada aktif olarak kaç çekirdek kullanıyorsa ona aktif çekirdek sayısı deniyor. Single-thread bi program çalışıyorsa doğal olarak 1 çekirdek aktif, diğer 3'ü beklemede oluyor.

Stok ayarlarda Turbo açınca, Single thread program için stok ayarlarda 38x çarpan ve 3.8 ghze kadar çıkar. turbo monitor ile çekirdeklerin frekansına anlık olarak bakabilirsiniz, Cpu-z hızlı güncellenmez.

4 çekirdeğin aktif olarak kullanıldığı programda ise, stok ayarlar varken turbo açılınca, turbo çarpanı +2 yükseltir. 4 çekirdek çalışırken bakarsanız çarpan 36x ve frekans 3.6ghz olur.

z77 anakartlarda, bios ayarlarında Turbo multiplier die seçenek var, onları max değere getiriyorsun, buna da turbo overclock deniyor. Bu turbo çarpanlarını 4 yukarı arttırabiliyorsun bütün i5-i7 lerde. Yani +2x Turbo aktif diye, +4x overclock, toplam +6x çarpan arttırabiliyorsun stok değerden. Böylece stok değerleri 34x ve 3.4ghz olan i5 3570,

Bütün i5 ve üstü Ivy Bridge işlemciler, Turbo açıldığı zaman 2x çarpan yükseltir, 200mhz frekansı yükselir. z77 ile bu turbo çarpanı da +4 yükseltilebilir.

Kural şu : Z77 anakart ile +600mhz overclock edebiliriz(+6x 100mhz, 34x vs. 40x ),

buna ilave olarak baseclock ile oynayarak da, mesela 105 mhz baseclock ile, toplam overclock 780-800mhz civarı oluyor (i5 3330 için +780mhz / i5 3570 için 800mhz yukarı çıkarma şansımız var yani).

ucuz z77 212 tl, i5 3330 385 TL / i5 3570 445 TL / 3570k 510 TL.

Çıkabilecekleri frekanslar: turbo overclock + 105 baseclock ile :

i5-3330 3.780mhz
    i5 3570 4.000mhz
    i5 3570k kilitsiz

• quote:

Aktif çekirdekten kasıt biosdan çekirdek kapatmak faln değil.

Program o sırada aktif olarak kaç çekirdek kullanıyorsa ona aktif çekirdek sayısı deniyor. Single-thread bi program çalışıyorsa doğal olarak 1 çekirdek aktif, diğer 3'ü beklemede oluyor.

Stok ayarlarda Turbo açınca, Single thread program için stok ayarlarda 38x çarpan ve 3.8 ghze kadar çıkar. turbo monitor ile çekirdeklerin frekansına anlık olarak bakabilirsiniz, Cpu-z hızlı güncellenmez.

4 çekirdeğin aktif olarak kullanıldığı programda ise, stok ayarlar varken turbo açılınca, turbo çarpanı +2 yükseltir. 4 çekirdek çalışırken bakarsanız çarpan 36x ve frekans 3.6ghz olur.

z77 anakartlarda, bios ayarlarında Turbo multiplier die seçenek var, onları max değere getiriyorsun, buna da turbo overclock deniyor. Bu turbo çarpanlarını 4 yukarı arttırabiliyorsun bütün i5-i7 lerde. Yani +2x Turbo aktif diye, +4x overclock, toplam +6x çarpan arttırabiliyorsun stok değerden. Böylece stok değerleri 34x ve 3.4ghz olan i5 3570,

Bütün i5 ve üstü Ivy Bridge işlemciler, Turbo açıldığı zaman 2x çarpan yükseltir, 200mhz frekansı yükselir. z77 ile bu turbo çarpanı da +4 yükseltilebilir.

Kural şu : Z77 anakart ile +600mhz overclock edebiliriz(+6x 100mhz, 34x vs. 40x ),

buna ilave olarak baseclock ile oynayarak da, mesela 105 mhz baseclock ile, toplam overclock 780-800mhz civarı oluyor (i5 3330 için +780mhz / i5 3570 için 800mhz yukarı çıkarma şansımız var yani).

ucuz z77 212 tl, i5 3330 385 TL / i5 3570 445 TL / 3570k 510 TL.

Çıkabilecekleri frekanslar: turbo overclock + 105 baseclock ile :

i5-3330 3.780mhz
    i5 3570 4.000mhz
    i5 3570k kilitsiz

i5 3570 için 4.00 Ghz demişşiniz ama benim turbo multiplier 40 ama daha artabiliyor 42 ye kadar 4.2 olur yani bide üstüne bus speed eklersek 105 olsa oda 4.3 4.4 falan olmazmı ?

• 4.4ghz olur ama senin bahsettiğin 42'yi kabul edermi, program 4 çekirdek aktif olarak kullanılırken 4.4ghz'e çıkarmı şüpheliyim (mesela cinbench / prime95).

Voltaj faln sen ellemiyorsan auto ise, zaten yükseltebildiğin kadar yükseltmen lazım çarpanı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.