P9X79 Pro ana kartına, corsair vengeance 2400 mhz 2x8 ram, GTX 970 SLI ve i7 4930k(h110 sıvı soğutma) işlemciye sahibim.
Hem 970 SLI(+150 mhz), hem 4930k(4.5 ghz) overclocklu kullanıyorum. Oyunu 2 saatin üstünde oynadım, oyun esnasında hiç bir sıkıntım mevcut değildi. Ancak oyun açık iken masaüstüne döndüğümde (Alt+Tab) sistemim whea unctonrollable error hatası verip restart atıyor. Oyunu oynadığım süreçte işlemci sıcaklığı en yüksek 59 gördüm. Ekran kartlarından birisi 2 saatin sonunda 80-84 diğeri 60-70 arası derecede stabil gidiyordu.
Bu problemin ana kaynağı ne olabilir? Çünkü restart attıktan sonra tekrar oyunu açıp 1 saat civarı oynadığımda sıkıntı olmazken, alt+tab yapıp masaüstüne döndüğüm an aynı hatayı tekrar aldım. Çok bilmesem de internette bir yerde bu hatanın overclocklu cpu da olabileceğini gördüm.
Not: overclock hakkında tecrübem yok internette bu konfigürasyondaki kişilerin videolarındaki ayarları yaptım.
İyi günler
sorunun sebepleri işlemcinin aşırı ısınması (overheating), overclock yapma veya sorunlu bios çözüm için bios güncellemesi öneriliyor.
kekkemeK
kullanıcısına yanıt
Whea error işlemci OC'larında sık görülen bir durum. Stabil olmayan bir işlemciye işarettir, eğer voltajınız güvenli sınırlar içerisinde ise biraz arttırın. Eğer voltajınız zaten yüksek ise 4.4 Ghz'e düşürün ve uygun voltajı deneyin. Her işlemci aynı hızlarda aynı voltaj değerlerinde çalışmıyor malesef. Muhtemelen 4.5ghz'de çalışan bir 4930k'ya da ihtiyacınız yoktur
Bir kaç oynama yaptım ancak hata devam ediyordu. Pekte bilmiyorum hangi değerleri ne kadar artıracağımı. Boş bir zamanımda bunlarla alakalı yazıları okuyup bir çözüm üretmeye çalışacağım. Şimdilik biosta OC tuner diye bir seçeneğe tıkladım. Kendisi oc yapıyor sisteme 4.2 ghz cpu 2333 mhz ram kullanıyor bir problem gözükmüyor.