Şimdi Ara

ilginç güç kaynağı arızası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • silver power 400w güç kaynağı var. geçen gün temizlik nedeniyle bilgisayarın fişini tamamen çekmem gerekti. 3-4 saat sonra fişi tekrar takınca güç kaynağı çalışmadı. 5v stand by voltajı da yok. psu yu açıp biraz kurcaladım ve belirtiler şu şekilde.

-resimde T3 olarak işaretlediğim trafo sanırım stand by trafosu.
    -
    -normalde fişi pirize takınca 5v stand by voltajı yok. t3 trafosunun sekonder bacağında hiçbir ac gerilim yok. bu hususları arkadan görünüş resminde gösterdim.

-multimetrenin + probunu resimde "heatsinke takılı transistör" yazılı transistörün ok ile de işaret ettiğim orta bacağına, multimetrenin - (COM)probunu ise dev kondansatörün resimde "1" olarak işaretlediğim yerine değdirince güç kaynağı kendine geliyor. daha önce sıfır volt olan stand by voltajı 5v oluyor. t3 trafosunun sekonder bacağında düşük voltajlı bir ac gerilim oluyor.

-heatsinke takılı transistörün orta bacağına probu değdirip ve de multimetrenin - probunu hiçbir yere değdirmeden de açılıyor psu bazen.

-güç kaynağı kendine geldiğinde yeşil kabloyla siyahı birleştirip çalışmasını sağlıyorum. çalışırken rahatlıkla farkedilir bir seviyede cızırtı sesi geliyor. cızırtı kesinlikle karttan geliyor ancak nereden geldiğini çözemedim. arızadan önce cızırtı sesi duymuyordum.

-özetle neden multimetre problarını bu şekilde değdirmeden güç kaynağı kendine gelmiyor. arıza nerede olabilir.

ilginç güç kaynağı arızası

• önden görünüş resmine aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://img17.imagevenue.com/img.php?image=945676873_anapcbon_122_409lo.JPG
  • kabloların orada 1000 lik kondansatör şismiş onları değiştir..
  • evet kondansatörler şişmiş onları değiştirin ayrıca seste o kondansatörlerden geliyor.
  • arkadaşlar sağolun kondansatörleri ben de farkettim. onları değiştirdim cızırtı kesildi ama temel sorun hala devam ediyor. psu ancak ve ancak multimetrenin tek probunu yukarıdaki resimde, "heatsinke takılı transistör" yazan yerdeki orta bacağa dokundurunca açılıyor. oraya dokundurmadan önce stand by voltajı sıfır. bir kere dokundurup stand by voltajının 5 volt olmasını sağlayınca defalarca yeşil-siyah kablo kontağı ile psu çalışıyor. fişi çekip takınca oraya yeniden dokundurmak gerekiyor çalışması için
  • 5v stand by hattına bağlı olan filtre kondansatörünüde değiştirin sorun büyük ihtimal çözülür;yani en azından bende çözülmüştü
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

5v stand by hattına bağlı olan filtre kondansatörünüde değiştirin sorun büyük ihtimal çözülür;yani en azından bende çözülmüştü

değiştim, sorun çözülmedi.

aşağıda yeni bir resim yükledim.

http://img283.imagevenue.com/img.php?image=800062584_psuariza_122_532lo.JPG

-yukarıda yazdığım gibi birincil taraftaki o transistörün orta bacağına probla dokununca stand by voltajı geliyor.
    -5 volt ile doldurduğum 1000mf lik bir dolu kondansatörü optik feedback in sağındaki (resimde A ile işaretlediğim) kondansatöre paralel dokundurunca stand by voltajı yine kendine geliyor. resimde görüleceği üzere bu kondansatörün + bacağı optik feedbacka bağlı.

-stand by voltajı normal hale gelince ve yeşil-siyah kablo kontağıyla çalıştırınca bir anormallik yok çalışmasında. çıkışlar voltajları normal. 50 watt 12v spot ampüllerle yükleme yaptım. anormal bir durum yok.

-bu psu nun stand by devre tasarımı altta linkte verdiğim devredekine çok benziyor. pdf dosyasını açınca sol altta stand by kısmını göreceksiniz. oradaki trafonun 8 nolu bacağına (transistörün orta bacağı ile irtibatlı) multimetrenin probu ile dokundurunca psu kendine geliyor, stand by voltajı 0 iken 5 v oluyor.

http://www.smpspowersupply.com/ATX_power_supply_schematic.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memhet38 -- 28 Ekim 2011; 16:33:14 >

• Tahminen söylüyorum: 5 v standby devresinin güç transistörünün base (mosfetse gate) ayağına bias voltajı gelmiyordur. transistörün kenardaki ayaklarından - hattına 2-10 ohm dirençle bağlı olanın karşısındaki ayak. bias voltajı genelde + beslemeden 1 Mohm civarı bir dirençle gelir, bu direnç bozulmuş veya lehimi açılmış olabilir. umarım yardımcı olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.