Şimdi Ara

İlk defa sınava girecekler yada mezuna kalma konusunda kararsızlar için (TECRÜBE:))

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
2
Favori
988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu gün üniversite sınavlarına seneye girecek bir arkadaş sınavda ilk 15k-20k ya nasıl girebileceğiyle ilgili merakını benle paylaşmış, benden biraz tavsiye istemişti. Ben de ona kendi ösym maceramı anlattım (bol öğütle :D)fakat bir hayli uzun yazmışım. Sonra fark ettim ki bu roman seneye sınava girecek 12. sınıflar yada tekrar girmeyi düşünen mezun adayları için faydalı olabilir. O yüzden aynı mesajı kopyalıyorum umarım işinize yarar :).

Öncelikle kardeşim sınavda ilk 10k-20k yapmak için aşırı zeki olmak yada saatlerce ders çalışmak önemli değil. Önemli olan kendi eksiklerini bilmen ve onları kapatmak için çaba sarf etmen. Ben üniversiteyi 3. yılımda kazandım çünkü çok (aşırı) tembel bir öğrenciydim ve hedefim de ilk 20 bindi. Hiç soru çözmez hiç ödev yapmaz lys derslerini hiç dinlemezdim. Ha nasıl olduda kazandım dersen. Ben 3. seneye kaldığımda hırs yaptım çünkü neredeyse kimse benim daha iyisini yapabileceğime inanmıyordu, kimse kalmam konusunda bana cesaret vermedi aksine köstek oldular ama ben inadına kalmıştım. Geçen sene tam da bu günlerde yeni dershaneme kaydımı yaptırdım. Dershanemde kütüphane vardı yani gidip sakince ders çalışabileceğim bir ortam. 1 ay boyunca gittim orda türkçe paragraf çözdüm. Netlerime faydası oldumu dersen hayır olmadı zaten 40 sorudan 35-36 net yapıyordum yine aynı kaldım zaten türkçe öyle bir ders ki ilkokul 8 de yapabiliyosan şimdide yaparsın bir fark yok. O 1 aylık temponun bana faydası şu oldu. Bir önceki sene deneme sınavlarında sosyale geçtiğimde 20 dk vaktim kalırken artık sosyali bitirmeme rağmen 15 dk vaktim kalıyordu. Yani kafadan bir 35 dk hızlandırdım kendimi ki bu çok önemli çünkü sınav esnasında yetiştirme problemini ortadan kaldırıyosun ve sakin kafayla çözdüğün sorularda yanlışların ve boşların azalıyor otomatik olarak puanın yükseliyor. 2. yaptığım şey ise derste dersi çok iyi dinlemek oldu. Daha ilk ygs sayılar konusundan türev integrale kadar koca yıl girmediğim ders sayısı 1 yada 2 dir ki oda uyuya kalmışımdır. Hiç bir dersten kaçma her derse gir dersi iyi dinle. 1 yıl ot gibi en önde ders dinleyerek yaşanır mı yaşanmaz tabi. Ama en arkaya oturup muhabbete dalarsan Yıldızı itü yü unutman gerek. Orta sıralarda bir yere otur hem dersi dinle hem muhabbetten uzak kalma :). Anlamadığın yeri mutlaka hocaya sor. Bak bu söz çok klişe gelir ama çok etkilidir. Sınıfta herkes anlasa birtek sen anlamasan bile sor o soruyu. Kimseye rezil olmazsın zaten koca yıl sınıf arkadaşlarından 2-3 tanesini üniversite döneminde görmeye devam ediceksin ki onlarda bu tarz şeylere hiç takmayan yakın arkadaşların olacak. 3. Günde en azından 1 saat soru çöz. Bak 4-5 saat çalış 400-500 soru çöz demiyorum. çok değil günde 50-100 arası soru çözmek seni hayal ettiğinden daha iyi yerlere getirebilir. Dershaneden çıktığında yada okuldan cafelere pes oynamaya yada dolaşmaya gitme planlarınızı çıkar çıkmaz değil de 2-3 saat sonraya kurun. 1 saat genel tekrarla soru çözdüğünden kalan zamanda yine yaşarsın öğrenciliğini. 4. çözemediğin soruları sakın atma ya da boş geçme. Senin puanını yükseltecek en önemli etken onlar. Çözemediğin soruları biriktir dursun cebinde ağırlık yapmazlar. Baktın hoca gördün gidiyor tenefüste yakala sor anlattır. Ösym de soru kalıpları bellidir. Biraz yorum katarlar yada 2-3 kalıbı aynı soruda sorarlar zorlaştırmak için. Yeni öğrendiğin soru kalıbı seni 1 soru daha yukarı atar. 4. lys ye çalışmak için ygs nin bitmesini bekleme. Bazı konulara ocak şubat gibi başla. YGS sınavına 2-3 hafta kala bırak lys yi ygs ye odaklan sınavdan sonra tamamen lys ye döneceksin zaten. 5. Kendine 0 seviye konu anlatımlı kitap yada fasikül bul. 0 seviye ne demek. Konu hakkında hiç bilgiye sahip olmayan kişilere konuyu kavratmak için gerekli kitaplar. Bu konuda karekök 0 serisi ve kartezyen turuncu seriyi önerebilirim. Ben kartezyen kullandım çok memnun kaldım. 2. Mezun yılım olmasına rağmen Limit,türev,integral bilmiyordum (ah şu online oyunlar :D) ki lys deki 50 sorunun 15 civarı bu 3 konudan geliyordu. İlk denemelerde 25-30 net arası yaparken. Kartezyenin bu 3 konusuyla ilgili kitapları çalıştıktan sonra netlerimi 45-46 ya kadar çıkardım. karekök 0 çözmedim ama çözen arkadaşlarımda memnun kaldıklarını söylediler. Bu gün sınava tekrar girecek olsam daha şuan giderim ygs lys kartezyen turuncu set çekerim. Evde boyum kadar kitap olmasına rağmen turuncuların faydası diğerlerinde yok. Benim bu aşırı hırslı ders çalışma planım dershane açıldıktan 1 ay sonra gevşemeye daha sınava çok var muhabbetlerine döndü :D YGS ye 2 hafta kala alevlendi birde lys ye 1 ay kalan zirveye ulaştı :D(Dedimya tembellikten ders çalışan öğrenci moduna bir anda geçmek çok zor parça parça) Koca sene adam akıllı toplasan 3 ay çalışarak güzel bir gelişme kaydettim. Düzenli biri çok daha iyisini yapabilir. 6. (yada 7. unuttum :D)Sınav psikolojisi de çok önemli. Benim hedefim ygs de ilk 5 bindi mesela ki o puanıda alabilirdim ama sınav heyecanı. Şunu sakın unutma. Sınava başlarsın çok iyi bildiğin bir konudan soru gelir ama çözemezsin sonra kafayı yersin bildiğim konuyu bile çözemiyorum diğerlerini nasıl yapcam diye. İşte bu düşünce çok yanlış. Çünkü gerçek olan şu o soruyu sen çözemiyorsan kimse çözemiyor demektir çok ciddiyim :). Ben lys de 45-46 netleri görmeye başlamışken bir lys1 sınavı geldi akıllara zarar. Şuan gelmiş geçmiş en zor ösym mat2 tesi olarak geçiyor bu senenin soruları ama sınav esnasında bunu bilmiyorsun tabi. Milleti ateş bastı. Sınavdan bir çıktım 38 soru işaretlemişim. En az 42-43 yapmam lazımdı ilk 20 bine girmek için. Sonuçlar bir geldi 33 net :D Benim bu netle 26-27 binlerde olmam lazım. Ama sırlamaya baktım 14 bin :) Benim yapamadığım soruları bırak yaptıklarımı bile çoğu kişi yapamamış. Sınav o derece berbat herkesin. Sonuçta aldığın puan önemli değil üniversiteler sıralamalara göre alıyor öğrencileri. YTÜ bilgisayar geçen sene 461 le kapatmışken bu sene 432 ile kapatıyor. Ben 448 ile bölüme 93 kişiden 13. olarak giriyorum :) Sınavdan çıkınca bana bu sonuç gelecek deseler hayatta inanmazdım. Benim arkadaşım ilk 20 bine girebilecek kapasitede çocuk matematiğin bitmesine 5dk kaldı dediklerinde panik yapmış bayılmış. Sadece 35 soru işaretlediği için. Bilmiyorki o 32-33 net onu çok rahat ilk 20 bine sokacak. Geometriyi hiç çözmemesine rağmen 46 bin ile anadolu bilgisayara gitti. Yine iyi bir üniversiteye gitti birazda kendini geliştirirse önü çok açık arkadaşın :)(Bu mesajı okuduğu anda bana face den bişiler yazacak kesin:D) Neyse dediğim gibi sınav anında sakin olmak çok önemli. Sorular zor sa herkese zor. Bunu unutma. 8. 1 yıllığına karşı cinsten uzak dur :) YGS de 19 bin olan arkadaşım istediği yer tutuyorken bu kız meseleleri yüzünden ciddi gerileme yaşadı aman dikkat.

Aklıma gelenler bunlar üşenmeyip okuduysanız umarım faydası olmuştur :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xShadowTRx -- 2 Ağustos 2013; 23:20:15 >

• mezuna kalmak ne demek mezun olmak anlamında midir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: deniziminkızı290

mezuna kalmak ne demek mezun olmak anlamında midir.

evet mezun olup sınava tekrar hazırlanmak anlamında :)
  • Gayet yararlı ve realist bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aslanlevis

Gayet yararlı ve realist bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

teşekkürler :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.