Şimdi Ara

İlk kez Linux kullanacak biri için

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    İlk kez Linux kurup kullanacak biri için acaba hangi dağıtımı önerirsiniz? Pardus olmasını pek istemiyorum çünkü hem kolaya kaçmak istemiyorum üstünde uğraşmak istiyorum, hemde ingilizce olması yararıma olur. Yani kendimi geliştirme açısından hangisi daha kolay olur acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gmn -- 13 Şubat 2007; 19:28:40 >

• Bir işletim sistemini öğrenmenin en iyi yolu onu günlük ihtiyaçlarınız için kullanmaktır. Eğer illa İngilizce olsun istiyorsanız, Pardus' u da İngilizce kurabilirsiniz. Başlangıçta yaşayacağınız acemiliği attıktan sonra bilgisayarınızın bir başka bölümüne Debian veya Slackware kurarak, daha fazla ayrıntı ile uğraşıp, deneyim kazanabilirsiniz. Ama en başta bunları kurmak sizi zorlayacaktır. En azından birkaç aylığına Pardus veya Ubuntu gibi son kullanıcılar için geliştirilmiş Linux dağıtımları kullanmanızda fayda var. Böylelikle Linux' a biraz aşinalık kazanmış olacaksınız.

"Kendinizi geliştirme açısından kolay" olanı soruyorsanız, dediğim gibi başlangıçta Pardus veya Ubuntu ile başlayın. Başlangıçta Debian veya Slackware gibi dağıtımları kurmak "kendinizi bıktırma açısından en kolayı" olacaktır.
  • Yılanlarla dans eden insanları tvlerde görmüşsündür. Bu insanlar bunu nasıl başarıyor biliyormusun. Yılan örneğin adamın kafasına konsantre olduğunda adam hemen elini yılana doğru yanaştırıyor. Bu sefer yılan eline konsantre olmaya çalışıyor. Fakat adam bir türlü rahat durmuyor. Bu durumda yılanda belli bir noktaya konsantre olamıyor ve bu yüzden kendini savunamıyor. Sonuç olarak adam onunla istediği gibi oynuyor.

İngilizce bilmek özellikle Linux ta ilerlemek için çok gerekli ve her şekilde güzel birşey. Ama bunu becerebilmek için illaki işletim sistemini ingilizce kullanman gerekmiyor. Zaten Linux da yenisin. Bide dilinimi anlamaya çalışacaksın. Linuxu türkçe kur ve linux kullanırken sadece onu anlamaya çalış. İngilizceyide kendine bir saat belirle ve o saatte çalış. Göreceksin daha iyi olacak.

Başlangıç için kurulumu ve konfigurasyonu kolay olan bir sürüm seçmen iyi olur. Ama sadece iyi olur. Elzem değil. Şöyleki ilk denediğim sistem red hat tı ve grafik arayüzü ile kurulum yapılıyordur. Sonraki ise debian ve çok bildik olan mavi ekranda yapılıyor. ( gerçi artık grafik arayüzde tercih edilebiliyor ) Red Hat beni bir ay uğraştırdıktan sonra kuruldu ama yavaş çalıştı. Buda beni biraz Linux tan soğuttu. Ama bu forumda şu anda nickini hatırlamadığım biri bana Debian önerdi. Ve herşey değişti. Aslında Linux a geçişin en hoş olanı Gnome masaüstlü bir sisteme geçerek bunu yapmak. Kde çok hoş değil. Windowsa da benziyor hafiften.

Birde şu var. Ben Debian tabanlı sistemleri genel olark daha hızlı buldum. (Slackware hariç ) Ayrıca Gnome da kde den daha hızlı.

• eutsch, artık Red Hat diye bir dağıtım yok, artık Fedora olarak üretiliyor ve hız konusunda da fena sayılmaz.

KDE ve GNOME karşılaştırmasında, kullanış olarak GNOME daha sadece ve basit gibi görünse de KDE de aynı ölçüde sadeleştirilebiliyor.

GNOME' un KDE' den hızlı olduğu düşüncesi artık geçerliliğini yitirmiş durumda. Bunu GNOME geliştiricileri de kabul ediyor. GUI nesnelerinin verdiği tepkiler konusunda KDE daha hızlı. Hafızada kaplanan yer açısındansa GNOME az bir farkla daha iyi.

Aynı zamanda KDE' nin Windows' ta olmayan birçok özelliği var. Windows' a benzemeye çalışan ise GNOME. Zira artık GNOME' un birçok bileşeni .NET üzerinde geliştiriliyor ve Windows' takilere benzer teknolojiler uygulanıyor. Ama bence basitlik sevenler için GNOME en iyisi. Sistemin en iyi şekilde özelleştirilebilmesini isteyenler içinse KDE.
  • Bu konuda sana katılmıyorum. Gnome un nette geliştiriliyor olması bence çok saçma. Gerçekse yanlış yapıyorlar. Ama şuda varki açık kaynak .net i linuxa aktarmaya kararlı. Belkide bu çalışmaların bir adımıdır bu. Mesela python ile asp ye gömülü web sayfaları hazırlanabiliyor. Buda asp için bulunmaz nimet. Çünkü python webde güvenilirlik konusunda bütün dillerden önde diyebilirim.

Evet Gnome basit. Fakat yinede KDE den çok daha güzel. KDE bütün konfigürasyonlardan sonra bile yine sırıtmaya devam ediyor. Şu anda pc mde hem debian hemde mandriva 2007 var. Heralde yeterince yeni bir KDE sürümüdür haksızmıyım. KDE belki güçlü sistemlerde iyi çalışıyordur. Ama sonuçta ben iki sistemi aynı pc deniyorum. Demekki daha güçlü pclerde yine bu fark devam ediyordur.

Gnome un window sa benzeyen yeri neresi bilmiyorum. Ama benim pencere temalar başta olmak üzere Gnome daha hoşuma gidiyor. Bu yüzden ben herkese Gnome öneririm. xfce, fluxbox da güzel. Tabi yeni başlayanlara kde de iyi bir tercih. Herşey grafik ortamında. Ama akıcılıkda önemli. Ve bence bu gnome da.

• etusch, katılsan da katılmasan da GNOME' un birçok bileşeni .NET ile geliştiriliyor. Yakında GNOME 3.0 tamamıyla .NET ile geliştirilmiş bir masa üstü ortamı olarak çıkacak karşımıza. Bunun arkasında GNOME' un baş geliştiricisi Miguel de Icaza ve saz arkadaşlarının geliştirdiği Mono adlı .NET framework' ü var. Hem neden saçma olsun ki? Windows altınca çalışan ve .NET ile geliştirilmiş bir programı aynı şekilde Mono sayesinde Linux altında da çalışacak. Mono ile Linux altında geliştirdiğin yazılım, Windows altında da çalışacak.

Python' un .NET' te çalışmasının nedeni IronPython adlı proje. Bu projenin sahibi Microsoft tarafından işe alındı ve proje şu anda Microsoft tarafından yürütülüyor. Python' u güvenli kılan dilin kendisi değil, onu çalıştıran yorumlayıcı ya da derleyicidir. Eğer .NET ortamı güvensizse, Python istediği kadar güvenli olsun fayda etmez.

KDE - GNOME hız farkı konusunda daha sağlıklı test yapabilmek için, farklı dağıtımlar üzerinde değil, aynı dağıtım üzerinde çalıştırman daha doğru olur. Örneğin Mandriva' da da GNOME kur ve Debian' da da KDE kur ve karşılaştır.

GNOME' un Windows' a benzer tarafı arayüzü değil arkasındaki teknolojiler. GNOME ile çalışırken konsolda ps ax|grep exe yazınca çalışan .NET uygulamalarını görebilirsin. Beagle arama aracıyla, Tomboy not programı buna en büyük örnek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 14 Şubat 2007; 15:59:47 >

• Hmm anlıyorum ^.^'

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gmn -- 14 Şubat 2007; 22:35:27 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.