Şimdi Ara

İncirlikteki nükleer silahlar bizi mi yada İsrail i korumak için mi? Yada nasil bir strateji? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nükleer kitimiz yok. O bombelerde uçaktan atılan tip.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nükleerin tehlikesi var. Akabilir, sızabilir... Nereye koysunlar? Almanya'ya mı, Bulgaristan'a mı?

• Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Kritik kütle halinde bulunmuyor tehlike arz etmez. Yani akıp kokacak tütecek bişey yok. Reaktörlerde kritik kütleye ulaştığı için devamlı reaksiyon halinde olur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

Bu "kritik" kütlenin metrikleri nedir?

Silah olarak kullanılacak miktarlarda tehlike her zaman büyüktür. Reaksiyon halinde değil ama neticede her an reaksiyona girecek, tetikte bulunan bir düzenek içinde tutuluyor. O düzeneğin kendisi risk.

Kritik kütle şu, birim alandaki yoğunluğu. Uranyumdan bir gülleyi uranyumdan bir kabuk ile sarıyorlar. Arasına 1 2 cm boşluk koyarak. C4 ile patlatınca uranyumdan oluşan kabuk basınç ile etrafını sardığı uranyumdan gülle ile birleşiyor. Birleşince kritik kütleye ulaşmış oluyor ve kontrolsüz reaksiyon başlıyor. Başlıyor dediğime bakma herşey saniyenin onda birinde olup bitiyor nötronlar ışık hızında hareket ettiği için.

Kabukla gülle ayrı paketlerde duruyor. Kazara patlaması imkansız yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 4 Nisan 2024; 13:36:1 >

Anlıyorum... ama mesela geçen senelerde cephanelik patlamıştı doğuda. Sonra bir de silah fabrikasında. Böyle durumlarda o boşluklar ne olur.

Nükleer tıp alanında benzer konularda uğraştım. Yaylar, plastikler, 'spacer'lar, viadalar, okside olur, çürür, deforme olur. Contalar kurur, hava geçirmemesi gereken şeyler geçirmeye başlar, nemlenir. Onları güvenli tutumak için günlük, aylık ve senelik yapılması gereken kontroller ve sayısız prosedür vardır eminim. Neticede bunları insanlar, plancılar ülkelerinde, kalabalık şehirerinde istemezler.

Kabukla gülle ayrı paketlerde. Fırlatılmadan önce monte ediliyor.

işte... Süper tehlikeli bir montaj.

Niye tehlikeli olsun yahu. Çift anahtarla aktive edeceksin.

• asıl sebebi bilemezsiniz ama kolay kolay o silah yerinden çıkmaz çünkü çıkarsa bedeli olur ve tüm yaptıkları iyi kötü pis işlerin üzerine konacak birileri pusuda bekliyordur, son radde gelmeli o da son saniyeye kadar gelmesin diye zorlanır,

Detaylarına hakim olunca anlarsınız tehlikesini. Biraz araştırın.

Detaylarına bir bilim adamı kadar hakim değilim lakin küçük biraderim akkuyu 1. reaktör sorumlusu. Çok daha bilimsel anlatıyor ancak ben bu kadar anlayabiliyorum.

• Diyorki uranyum 235 bombasında aktif madde 20 küsür kiloymuş. Nagazakide patlatılan. 1. Reaktörün içinde 1,5 ton varmış bundan. Yanına toryum ve u238 koyuyormuşsun plutonyum olarak yavruluyormuş nötron kaparak. 20 küsür kilo uranyum 235 in açığa çıkardığı enerjiyi 9 kilo plutonyumla elde edebiliyormuşsun. Korkacaksanız reaktörden korkun yani 😅

öyle gelir insana... Seksen senede geliştirilmiş sistemleri ve onların güvenliklerini bir kaç saatte anlatınca çok güvenli, her şey düşünülmüş gibi gelir. Ama hiç bir üretim veya montaj yok ki, riskler %1'den daha düşük olsun. Öyle olsa cepahenlikler de patlamazdı. Orada yapılması gereken daha az şey vardı, daha basit önlemler, yine de günün birinde patladı.

Bunlar istenen şeyler değil. Güçlü devletler şehirlerinin yanlarında istemiyorlar.

Düşünce kırılınca patlayacak bişey değil o kadar söyleyim. Hem c4 ün ilk tetiği çekmesi için çift aşama var, hem fiziksel engel var. Elinden yumurtayı düşürüp kıracak bişey değil yani. Düşse bile kırılmaz. Çok farklı fonksiyonların bir araya gelmesi lazım. Onuda hedefin üzerinde iken tamamlıyorlar zaten. Mesela barometre engeli var. Belli bir hava basıncında elektronik devreyi tamamlıyor. Daha yukarıda veya daha aşağıda devrenin tamamlanması mümkün değil. Yerden 500 ila 1000 metre yükseklik arasında iken oluyor.

Yani saklandığı mekana bombalı füzeli saldırı filan olurda patlar diye korkuyorsan öyle bişey mümkün değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 4 Nisan 2024; 16:36:34 >

Yok ben endüstrilerin yeteneklerini, limitlerini biliyorum. Ben korkmuyorum, aklıyka düşünüp detaylarını bilen herkes korkuyor. İstenmeyen, tercih edilmeyen şeyler.

Onunla uğraşan, takibini, kontrolünü yapan, binasına giren herkesin üzerinde geiger sayacı vardır, çünkü nükleer alanda kaçak, kontaminasyon engellenemiyor. Endüstri nükleer sızıntıyı tam olarak tecrit etmesini bilmiyor. Yoğunlaştırılmış uranyum varlığı kendi başına risk.

Yoğunlaştırılmış uranyum diye bir şey yok. U235 doğada serbest olarak bulunur zaten. Nükleer bombalarda bunlar sadece atom atom toplanıp bir araya getirilmiştir. Atom bombası yapım aşamasında ne kadar endüstriyel olsada orduya teslim ettikten sonra askeri protokellere tabi olur. Atom bombası tabiki çılgın gibi ışıma yapar. O yüzden 3 metre kalınlıklataki kurşun beton duvarlar arkasında saklanır. Lazım olmadıkçada o odaya girilmez. Reaktör gibi aktif durumda değillerdir kritik kütlede saklanmadıkları için. Reaktörlerle bir tutmayın. Radyıaktiviteye çok duyarlı iseniz muzda yemeyin. Biraz abartıyor gördüm. Zihninizde kurguladığınız gibi değil. Binlerce kilo aktif madde falan içermiyor atom bombaları.

• :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Burada yanlışılarınız veya eksikleriniz var. U 235 doğada serbest olarak büyük miktarlarda bulunmaz. Bobma yapacak kadar uranyum hiç bir yerde bulunmaz. Bu kadar ağır metaller zaten genelde yüzeyde bulunmazlar. Kurşun bile doğası bozulmamış ortamlarda bulunmaz.

Endüstri sizin zihninizde kurgulandığınız gibi değil. Güvenlik açıkları vardır. Askeri projelerde daha çok var.

Hocam U235 doğada bulunur. İnsan eliyle yapımı mümkün değildir. Benim kast ettiğim insanın üretemediği. Ne kadar derinlikte olduğu değil. Süpernovaların kalbinde oluşurlar. İnsanoğlu u238 den ayıklayıp biriktirir. U235 olmasaydı atom bombasıda olmazdı. Keza diğer radyoaktif elementleri plutonyum gibi üretmek içinde U235 gerekir. U 235 reaksiyona sokulduğunda saçılan nötronlar u238 atomları tarafından kapılıp plutonyuma dönüşür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 4 Nisan 2024; 19:29:27 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.