Şimdi Ara

İNGİLİZCE SPEAKING KONUSUNDA TAVSİYELERİM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
46
Cevap
7
Favori
2.901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • edit: aşırı istek üzerine kitabın ismini paylaşıyorum: Hüseyin Demirtaşın Speaking kitabı

Yaklaşık 6 senedir bu forumu takip ederim. Çok faydasını gördüm başta rat.planet olmak üzere. Kendisi bunu okuyorsa bir teşekkürü borç bilirim. Uzun zamandır yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş. Kendimi tanıtmam gerekirse ortalama bir üniversitede ingilizce öğretmenliği okuyorum ve 3-4 senedir ingilizceyle haşır neşirim. Speaking serüvenim biraz ilginçtir paylaşmak istedim.

Yabancı dizilerden ve şarkılardan nefret eden bir insandım. Lise yıllarım türkü ve arabesk dinleyerek geçirdim :) O kadar nefret ediyordum ki yabancı şarkı açılan bir ortamdan dahi uzaklaşasım geliyordu aynı şekilde deli gibi Lost ve Breaking Bad konuşan, yürüyen spoiler arkadaşlarımdan tiksiniyordum.

Yabancı dil sınavından (YDT) 78-2 i yaptığım halde TYT’de batırdığım için umduğum üniversiteye gidemedim. Her neyse üniversiteye başladık. Teori derslerinde çok iyiydim çünkü bize öğretilen şekilde ilerliyorduk. Öğretmenler verir öğrenci de alır. Yani hep pasif konumdaydık. Fakat konuşma derslerinde rezalet durumdaydım. Hatta ilk konuşma dersinde ağzımı dahi açamamıştım. Konuşacaklarımı önceden yazıyor sonra onları okuyordum. Nitekim sunum yaptığımda da olabildiğince kısa kesmeye çalışıyordum. Fakat artık tak etmişti canıma. Bir gün yine konuşma dersinde konuşurken her zaman, genellikle ifadesini kullanacaktım ve inanır mısınız always kelimesi aklıma gelmezken perpetually, constantly geliyordu. Bunların telaffuzunu da bilmiyordum. Öylece donakaldım işte. Pas geçtim. Sonra ünlü bir hocanın speaking kitabı vardı onu almaya karar verdim ve çalıştım (kitap ismini paylaşmıyorum reklama girmesin diye ama pm’den söylebilirim)
    İki ay süresince yemedim içmedim speaking yapmaya ayırdım kendimi. Ayrıca hergün otobüste podcast dinliyordum. Demem o ki listening’siz speaking olmaz. Eğer konuşmak istiyorsanız dinleyeceksiniz. Kulağınız aşina olursa konuştuklarınız size normal gelmeye başlayacak. Bu böyle 2 ay hergün yarım saatlik podcast + Teded videoları ve speaking yaparak geçti. Bu arada speakingi şöyle yaptım. Kitap konulara ayrılmış ve üzerine konuşmanızı istiyor ve konuşurken ses kaydı almanızı. Sonra ses kaydınızı dinleyerek hatalarınızı düzeltmenizi.

Özetlemek gerekirse konuşmak istiyorsanız dinleyeceksiniz. İnternet derya deniz. Her gün yarım saat (daha sonra azaltabilirisiniz tabiki de) listening yapmalısınız ardından çıkardığınız, orda burda bulduğunuz kelimeleri kullanmalısınız. İlle de kitabı almanıza gerek yok. İnternette çeşitli İngilizce konular bulun ve üzerinde kendi başınıza ses kaydını açarak 15-20 dk konuşun. Bunu bir ay yapmaya devam edin ve sonra ilk ses kaydı ile son ses kaydını karşılaştırın. Farkı bariz bir şekilde göreceksiniz 😊
    Yazım hataları olduysa kusura bakmayın.
    Sorularınız varsa çekinmeyin
    Vesselam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cakırefendi -- 30 Eylül 2020; 19:21:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet belirttiğiniz gibi dinleme,konuşma aşaması çok önemli.
    Yalnız bu aşamaya geçmeden önceki gramer aşaması var.
    Burada sağlıklı sonuçlar alınamadığı için diğer aşamalarda da sorunlar olabiliyor.
    Bir de yeterli öğrenme istediği genel olarak gördüğüm kadarıyla az gibi.
    Herkes öğrenmek istiyor ama çaba harcayan az görünüyor bana.
    Bir de mesela siz öğrenme sürecini çok uzatmışsınız.6 sene çok uzun bir süre.
    Sistemli bir çalışmayla en fazla 1,5 sene yeterli.
    Süreç uzayınca da motivasyon azalabiliyor.

Ben uzun süreden beri aynı düşüncedeyim.Şöyle ki İngilizce kolay bir diyenlere kesinlikle katılmıyorum.
    İngilize kolay bir dil değildir.Kanıt isteyenlere phrasal verb,idiom,collocation sözlüklerini gösteriyorum.
    Kelimelerden daha çok öğrenilmesi gereken bu kelime grupları(bu 3 alan) var.
    Örneğin collocation gereksiz diyenler var.Bunlar bir şey yazmaya gelince büyük yanlışlar yapıyor.
    Çünkü birbiriyle kullanılması kalıplaşan kelimeler var.Bunların yerine başka kelime koyunca hemen belli oluyor.
    Özetle İngilizce kolay değil.Her dilde olduğu gibi çok çalışmak gerek.

• quote:

Orijinalden alıntı: rat.planet

Evet belirttiğiniz gibi dinleme,konuşma aşaması çok önemli.
    Yalnız bu aşamaya geçmeden önceki gramer aşaması var.
    Burada sağlıklı sonuçlar alınamadığı için diğer aşamalarda da sorunlar olabiliyor.
    Bir de yeterli öğrenme istediği genel olarak gördüğüm kadarıyla az gibi.
    Herkes öğrenmek istiyor ama çaba harcayan az görünüyor bana.
    Bir de mesela siz öğrenme sürecini çok uzatmışsınız.6 sene çok uzun bir süre.
    Sistemli bir çalışmayla en fazla 1,5 sene yeterli.
    Süreç uzayınca da motivasyon azalabiliyor.

Ben uzun süreden beri aynı düşüncedeyim.Şöyle ki İngilizce kolay bir diyenlere kesinlikle katılmıyorum.
    İngilize kolay bir dil değildir.Kanıt isteyenlere phrasal verb,idiom,collocation sözlüklerini gösteriyorum.
    Kelimelerden daha çok öğrenilmesi gereken bu kelime grupları(bu 3 alan) var.
    Örneğin collocation gereksiz diyenler var.Bunlar bir şey yazmaya gelince büyük yanlışlar yapıyor.
    Çünkü birbiriyle kullanılması kalıplaşan kelimeler var.Bunların yerine başka kelime koyunca hemen belli oluyor.
    Özetle İngilizce kolay değil.Her dilde olduğu gibi çok çalışmak gerek.
    Evet hocam süreci baya uzattım maalesef ama neticeye bakılırsa şuan anlayıp konuşabiliyorum buna da şükür :)

Hazır sizi yakalamışken bir şey soracağım: İspanyolca öğrenmek istiyorum yardımcı olabilir misiniz?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• cakırefendi C kullanıcısına yanıt
    Öğrenme amacınız nedir?

Sınav için mi? Ona göre kaynak önereceğim.
  • Hocam kitabın ismi için pm atmıştım. Teşekkürler

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Öğrenme amacınız nedir?

Sınav için mi? Ona göre kaynak önereceğim.
    hocam valla şuan üniversitede ikinci dil olarak alıyoruz. Şuan akademiklik bir şey yok. Genel olarak okuyup anlamak ve konuşmak istiyorum. Bu arada inci kut ispanyolca gramer kitabını bitirdim şuan tekrar ediyorum ek olarak pimsleur metodunla ilerliyorum 28.dersteyim. Sizin harry potter ve cortina metodlarını da inceledim fakat siz ne önerirsiniz onu dikkate alacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: farukyilmaz06

Hocam kitabın ismi için pm atmıştım. Teşekkürler
    Hocam özel mesajlar kısıtlı telegramdan yazabilirsin

www.laits.utexas.edu
    Spanish Proficiency Exercises: Site Index
    https://www.laits.utexas.edu/spe/siteindex.php

Bu site bulabileceğin ücretsiz en kaliteli dersleri içeren bir yapıya sahip.
    Hatta ücretli yöntemler bile bu kadar kaliteli derslere sahip değil.
    Bu dersden sonra şu;https://www.coerll.utexas.edu/spintx/

Bu iki site çok kaliteli.

Basit anlatımlı gramer anlatımı;https://grammar.spanishintexas.org/

Eskiden forumda eklediğim bir site vardı adını unuttum.Belki eski mesajları incelersen bulabilirsin.
    O site detaylı makale içeren bir siteydi.Makalelerin seslendirmesi de vardı.Müthişti.
    Bu arada bir açıdan şanslısınız.Çünkü İspanyolca kaynak bulmak çok zor değil.
    Youtube'da bile İspanyolca dizilerin İspanyolca altyazıları resmi kanalları tarafından eklenmiş.
    Ben Portekizce altyazılı dizi vs.bulamıyorum.Parayla bluray olarak alacağım o bile yoktur.
    Bu arada Brezilya Portekizce'sinden bahsediyorum.Avrupa Portekizcesi ile ilgili kaynak var.
    Tek çare Netflix ama orada da Brezilya'da olmadan göstermiyor.
    En azından kaynak bulma açısından şanslısın.
    Başarılar.

• quote:

https://www.laits.utexas.edu/spe/siteindex.php
    Bu site bulabileceğin ücretsiz en kaliteli dersleri içeren bir yapıya sahip.
    Hatta ücretli yöntemler bile bu kadar kaliteli derslere sahip değil.
    Bu dersden sonra şu;https://www.coerll.utexas.edu/spintx/

Bu iki site çok kaliteli.

Basit anlatımlı gramer anlatımı;https://grammar.spanishintexas.org/

Eskiden forumda eklediğim bir site vardı adını unuttum.Belki eski mesajları incelersen bulabilirsin.
    O site detaylı makale içeren bir siteydi.Makalelerin seslendirmesi de vardı.Müthişti.
    Bu arada bir açıdan şanslısınız.Çünkü İspanyolca kaynak bulmak çok zor değil.
    Youtube'da bile İspanyolca dizilerin İspanyolca altyazıları resmi kanalları tarafından eklenmiş.
    Ben Portekizce altyazılı dizi vs.bulamıyorum.Parayla bluray olarak alacağım o bile yoktur.
    Bu arada Brezilya Portekizce'sinden bahsediyorum.Avrupa Portekizcesi ile ilgili kaynak var.
    Tek çare Netflix ama orada da Brezilya'da olmadan göstermiyor.
    En azından kaynak bulma açısından şanslısın.
    Başarılar.
    Hocam Allah razi olsun çok teşekkür ederim yalnız aklıma bir kaç şey takıldı. Müsaitseniz cevaplarınızı bekliyorum

1-) Bu süreci ingilizce gibi uzatmak istemiyorum bu yüzden hata yapmamaya dikkat edeceğim. Ne tavsiye edersiniz?

2-)Gramerden sonra attığınız ilk siteden mi sadece devam ediyim ya da ek olarak yanında ispanyolca dizi izleyeyim mi?

3-) Reading için sizce ayrı bir çaba gösteriyimi (her gün makale okumak gibi) ya da dizi ve sitelerden devam mı edeyim?

Saygılar hocam..

1.Önce grameri bitir.Tabiki hepsini hatırlamazsın ama genel olarak bilgi sahibi olursun.
    2.Sonra önerdiğim ilk sitedeki derslere çalış.Dinleyip sesli tekrar yap.
    Sesli tekrar yapmazsan yaptığın tüm çalışmalar boşa gider.
    Zaten o ilk kaynağı bitirdiğinde konuşma,dinleme,okuma açısından çok iyi bir düzeye geleceksin.
    Çünkü oradaki kelimeler özenle seçilmiş kelimeler.
    Ve konuşmalar İspanyolca konuşan ülkelerin aksanına göre değişir.Aksanları falan öğrenmek için müthiş kaynak.
    İkinci kaynağa da çalışıp bitirsen anlayamayacağın dizi olmaz diyebilirim.
    Hatta diziler basit gelebilir.Zira 2.kaynakla yine kelime bilgisi konulara göre ayrılmış.

3.Son olarak İspanyolca dizi izleyip zorlandığın kısımları tespit edersin.
    20,25 bölüm izlesen yeter.Bu süreci çok uzatmadan gazete,makale falan oku.Bilmediğin kelime öğren 2 ay.
    Daha sonra yine dizi falan izleyerek dinlediğin cümleyi sesli telaffuz ederek konuşma becerisini iyice geliştirirsin.

Özetle gramer,ilk site dersleri,ikinci site dersleri,kelime öğrenme(2 ay),tekrar dizi
    Bu sıralamadan sonra kelime ve konuşma konularına yine yönelirsin.

Son olarak İspanyolca DELE çıkmış sorularını çözmeye çalış.Hangi düzeyde olduğunu öğrenirsin.

• Genel olarak bende ingilizce hakkında yazayım okuyan başlamak isteyen, öğrenmek isteyen varsa aydınlansın kendini ingilizce öğrenme mecburiyeti varmış havalarına sokmaz okuyan birileri belki ilerde. Çünkü internette yazan şeyleri bir kenara bırakın normal bir birey olarak (meslek hayatınızda sizi gelişime götürmek dışında )size ekstra bilgi dağarcığı vizyon vs katmıyor, 1-0 öne götürmüyor sizi ingilizce malesef.

TR de ingilizce konuşturmayı gerektirecek işiniz yoksa boşverin. Zaten tanıdığım birçok ingilizce öğretmeni konuşamıyor belli kalıpları öğrencilere nasıl öğretileceğini öğrenmişler onun etrafında dönüyor bu meslek Yurtdışından eleman falan geldimi kilitleniyorlar.Üniversite bünyesinde çalışmayan öğretmenlerden bahsediyorum tabii ki.

Yani kısaca eğer sen istediğin kadar konuşma kas ilerde hayatının içinde yer almayacaksa o konuşma eğitimi puf olup gidiyor. Kalıcı olmuyor yani. Bizde ingilizceye vaktinde zaman ayırdık içli dışlı olduk Şimdi roman okuyoruz sıkıntısız film,dizi izliyoruz ne oldu elime ne geçti diye soruyorum valalhi bazen(Saçma yurtdışı hayalleri ile yola çıkmıştım)? Açıkcası Geçmişteki kendime hiç başlama boşver derdim.

Son söz; Gerekiyorsa öğrenin, gerekmiyorsa boşverin.Misal; Bir zeytin tarlan var ama senin zeytincilikle yakından uzakdan alakan yok bu işine yaramayan zeytinler heba olmasın diye habire bu tarlaya vakit,su, ilaçlama yapman gerekecek faydası olmasada yaparmısın ? He işte o yüzden ingilizcede öyle. Ben yaptım vakit ayırdım pişmanım Bir ara bende ispanyolcaya heves etmiştim ingilizceden sonra neden biliyormusun çünkü bir b.k biliyormuş havalarına girme istediğim vardı işime yaramasada İspanyolcada biliyoooğmm deme havası halbuki ispanyolca ile yapacağım hiçbirşey yoktu. Keşke dillere vakit ayıracağıma bu zamana ertelediğim piyano eğitimimi ozamanlar alsaymışım

Bu yazı ingilizce öğrenip öğrenmemede kararsız kişiler içindir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kıyamet Senfonisi -- 18 Haziran 2020; 13:50:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kıyamet Senfonisi

Genel olarak bende ingilizce hakkında yazayım okuyan başlamak isteyen, öğrenmek isteyen varsa aydınlansın kendini ingilizce öğrenme mecburiyeti varmış havalarına sokmaz okuyan birileri belki ilerde. Çünkü internette yazan şeyleri bir kenara bırakın normal bir birey olarak (meslek hayatınızda sizi gelişime götürmek dışında )size ekstra bilgi dağarcığı vizyon vs katmıyor, 1-0 öne götürmüyor sizi ingilizce malesef.

TR de ingilizce konuşturmayı gerektirecek işiniz yoksa boşverin. Zaten tanıdığım birçok ingilizce öğretmeni konuşamıyor belli kalıpları öğrencilere nasıl öğretileceğini öğrenmişler onun etrafında dönüyor bu meslek Yurtdışından eleman falan geldimi kilitleniyorlar.Üniversite bünyesinde çalışmayan öğretmenlerden bahsediyorum tabii ki.

Yani kısaca eğer sen istediğin kadar konuşma kas ilerde hayatının içinde yer almayacaksa o konuşma eğitimi puf olup gidiyor. Kalıcı olmuyor yani. Bizde ingilizceye vaktinde zaman ayırdık içli dışlı olduk Şimdi roman okuyoruz sıkıntısız film,dizi izliyoruz ne oldu elime ne geçti diye soruyorum valalhi bazen(Saçma yurtdışı hayalleri ile yola çıkmıştım)? Açıkcası Geçmişteki kendime hiç başlama boşver derdim.

Son söz; Gerekiyorsa öğrenin, gerekmiyorsa boşverin.Misal; Bir zeytin tarlan var ama senin zeytincilikle yakından uzakdan alakan yok bu işine yaramayan zeytinler heba olmasın diye habire bu tarlaya vakit,su, ilaçlama yapman gerekecek faydası olmasada yaparmısın ? He işte o yüzden ingilizcede öyle. Ben yaptım vakit ayırdım pişmanım Bir ara bende ispanyolcaya heves etmiştim ingilizceden sonra neden biliyormusun çünkü bir b.k biliyormuş havalarına girme istediğim vardı işime yaramasada İspanyolcada biliyoooğmm deme havası halbuki ispanyolca ile yapacağım hiçbirşey yoktu. Keşke dillere vakit ayıracağıma bu zamana ertelediğim piyano eğitimimi ozamanlar alsaymışım

Bu yazı ingilizce öğrenip öğrenmemede kararsız kişiler içindir
    Dil öğrenmenin insanı mental olarak geliştirdiğini biliyoruz. Bu doğrultuda hareket etmek daha iyi olacaktır. Evet bir nevi haklısınız çünkü kullanılmayan bilgi pek de işe yaramayacaktır. Fakat bu demek değildir ki okumayı ve öğrenmeyi bırakalım. Hayat sürpizler ile doludur. Hiç beklemedğiniz bir anda ingilizce konuşmanız gerekebilir ve belki de bu olay size yeni bir iş imkanı sunacaktır. Yaşamdan bilemeyiz. Vesselam.

• hocam kitabın ismini pm atabilirmisiniz
  • Kitabın ismini yazar mısınız
  • rat.planet kullanıcısına yanıt
    konu sahibi arkadaş tam da bugün aradıgım bir konuyu açmışsın seni gerçekten tebrik ederim.

ben tam 1 yıldır sıfırdan kendım ögrenıyorum ingilizceyi
    4 ayda grameri bitirdim
    son 8 aydır okuma dinleme kelime alıştırması yapıyorum.memrise a kaydettıgım kelıme sayısı 6 bine vardı.hergünde tekrar ediyorum.günde 3 saat okuma ve dinleme yapıyorum
    yazma ve konuşma hiç pratik yapamadım.

gerçekten dedıgınız yöntem işe yarıyorsa bende hemen başlayacagım bu yonteme. zaten aklımda hep vardı kendı kendıne konusma olayı.
    aynı zamanda hangi kitap oldugunu bılıyorum bende essay kitabıda var lakin speakıng kıtabını almayı dusunuyordum.

bugünkü yasadıgım olaya gelırsek,

spor salonunda devamlı çat pat konustugum amerıkalı bır arkadasım vardı.bugun onunla konusurken çok fazla gramer hatası yapıp, çok kolay kelımelerın aklıma gelmedıgını ve zamanları karıştırdıgımı tespit ettim.

yani onca okumalar dinlemeler sıfır konusma pratıgı ıle konusturacak bişey degilmiş.

@ratplanet

hocam en fazla 1.5 yıl demıssınız benım 1 yıl oldu hala daha yazma ve konusmaya geçemedım.

hedefım toefldan 90 ve uzerı almak.

bu yazma ve konusma çalısmalarına başlasak bile nasıl geri bildirim alıcaz? hep bu soru yuzunden moralım bozuluyor.

bunun için ne önerileriniz var acaba cok merak edıyorum umarım cevap verırsınız tesekkurler

• Tuyuh kullanıcısına yanıt
    Şuanki çalışmalarını devam ettir 8 ay boyunca.Yine de yeterli seviyeye gelmen zor.
    Kullandığın kaynaklar yanlış.
    Tekrar mekanizması eksik ve kullandığın kelime yöntemi de yetersiz.
  • quote:

Şuanki çalışmalarını devam ettir 8 ay boyunca.Yine de yeterli seviyeye gelmen zor.
    Kullandığın kaynaklar yanlış.
    Tekrar mekanizması eksik ve kullandığın kelime yöntemi de yetersiz.
    Hocam sizin cbc leri look aheadleri bitirdim.dediginiz yontem ile de tekrar ettim. Hatta ustunede 3 ay civari internetten haber okuyarak bu calisamayi surdurdum.
    Ondan sonra akademik okumalar icin reader at work 1 ve 2 yi bitirdim. Bolca tekrarlar ile hala tekrar ediyorum.suan bunlari tekrar ederek more to read 1 ve 2 yi bitirmeye hedefledim.
    Bu ikiside bitince toefl ibt gibi reading kitaplarina gecis yapacagim.

Listening bir sekilde hallediyoruz cok kaynak var elimizde fakat.

Bu writing ve speaking de ne yapacagiz hocam

Sizin cbc derslerinizin writing ile ilgili kismi bi sure devam ettim ama sonra geri bildirim olmadigi icin baska kaynaklara kaydim.

Belki ben denk gelememisimdir sizin konulara lakin yinede duzgun kaynak bulamadim hocM

• Tuyuh kullanıcısına yanıt
    Hedef IELTS yazmışsın ama Read at Work kullanıyorsun.

Tamam bu kitaplar kalitesiz değil,kaliteli,kitaplara sözüm yok.Ama IELTS için bu kitaplar yeterli değil.

IETLS sınavı için çok uzun süredir tek bir şey söylüyorum.
    Cambridge veya Oxford'un seri şeklinde hazırladığı kitap ve cd setlerini alıp çalışın.
    Cambridge'in 14 kitaplık ielts serisi var.Bu tarz kitaplara çalışmak gerek.
    Diğer türlü ielts gibi sınavlardan istenilen başarı zor.Çünkü detay çok.
    4 beceri de bolca alıştırma yapmak gerek.O da bu tarz kitaplarda zorluk seviyesine göre mevcut.
    Tek sıkıntılı tarafı biraz pahalı.Aslında pahalı sayılmaz.Eskiden daha pahalıydı.Şimdi 300-400 tl falan.

Cbc konusuna baktıysan eğer en başta yazmıştım bu kaynakları ielts,toelf gibi sınavlar için hazırlanmış kaliteli kitap setlerine çalışıp bitirdikten sonra vaktiniz kalırsa destekleyici,yardımcı kaynak olarak kullanabilirsiniz.Ana kaynak olarak kullanırsan zorluklar yaşanır.

• rat.planet kullanıcısına yanıt
    Hocam sanırım bu konuyla ilgilisiniz ve benim sizin gibi birine danışmam gereken şeyler var. Mesaj atamıyorum bana pm atabilir misiniz gerçekten birinden yardım almam lazım da.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sorunuzu buraya yazabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.