Şimdi Ara

İnsan Hayvan mıdır (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
2
Favori
9.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: keremec

Insan, hücrelerine kadar hayvandır.

Aynen. Ama maalesef insanlar genel bir sınıflandırmaya karşı çıkmak için özel kıstaslar kurup karşı çıkmaya çalışıyorlar. Özel durumlardan genel sonuç çıkartıyorlar. Mesela insanın diğer canlılardan zeki olduğunu söylüyorlar. Ee buna göre insan insan oluyor zaten, bu tür bazındadır, özeldedir, daha genele gidildiğince ortak özelliklere/benzerliklere göre de hayvan sınıflandırması yapılıyor, hayvanın genel bir tanımı var, genel kıstasları var, hayvan tanımlanırken yok insan mı, kurbağa mı, kedi mi, kaplan mı diye bakılmıyor, hayvanın tanımında böyle özel ayrımlar yok, genel ayrımlar var, bunu kimseye anlatamadık, dilimde tüy bitti.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam o dediğin nasıl sınıflandırdığına bağlı. biyolojik sınıflandırmada hayvan oluyor. önceki mesajdaki boy sınıflandırmasında bazı hayvanlar (ve tabi ki bazı insanlar), bazı bitkiler gene aynı sınıfta yer alıyor.

ayakkabı giyen canlılar olarak sınıflandırırsak da mesela, çizmeli kedi ile insanlar aynı sınıfta. mavi gözlü canlılar diye sınıflandırırsan da bazı insanlarla van kedileri aynı sıfıfta olur. bu tamamen senin sınıflandırma kriterinle alakalı. ha, sen dini açıdan sınıflandıracam da diyebilirsin. o durumda insanlar diğer hayvanlardan ayrılır. anlatabildik mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: etkinus

hocam o dediğin nasıl sınıflandırdığına bağlı. biyolojik sınıflandırmada hayvan oluyor. önceki mesajdaki boy sınıflandırmasında bazı hayvanlar (ve tabi ki bazı insanlar), bazı bitkiler gene aynı sınıfta yer alıyor.

ayakkabı giyen canlılar olarak sınıflandırırsak da mesela, çizmeli kedi ile insanlar aynı sınıfta. mavi gözlü canlılar diye sınıflandırırsan da bazı insanlarla van kedileri aynı sıfıfta olur. bu tamamen senin sınıflandırma kriterinle alakalı. ha, sen dini açıdan sınıflandıracam da diyebilirsin. o durumda insanlar diğer hayvanlardan ayrılır. anlatabildik mi?

Evet. Hayvan tanımlanırken spesifik özelliklerden ziyade genele bakılır, genel bir tanım yapılır. Yani hayvan tanımlanırken kedi mi, aslan mı, insan mı, leylek mi diye bakılmaz, yani daha genel bir tanım yapılır, genel kıstaslar kurulur. İşte bu kıstaslara göre insan hayvandır demek gerekir. İşte maalesef insanlar tek bir özelliği alıp ordan karşı çıkmaya çalışıyorlar, mesela zeka falan diyorlar, hayvan tanımlanırken böyle spesifik bakılmıyor işte, mesele burda.

• Hayvan; ahlaki bakımdan daha gelişmiş bir varlıktır, fakat bizler o kadar değiliz en azından milletcek...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Insan tabiki hayvandır. Bir insanin hucrelerinin benzerligini incelendiginde bakteriye benzemedigi ya da bitki hucresine benzemedigi acikca gorulebilir. Tum hucreler diger hayvan hicreleriyle ayni yapidadir. Siz insani hayvan olarak siniflandirmasani da insan hayvan olarak kalacaktir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ulpi kullanıcısına yanıt
    Benim için tek gerçek ve belirleyici olan beni yaratan varlığın emirleri ve söyledikleri tanımlarıdır. Kendine bilim adamı eklentisi yapmış cahillerin saçmalıkları neden benim için belirleyici olsunki.bütün o cisimleri tanımlamak için kullandıkları kelimeleri sonradan kendileri uydurdu.bir erkekle dişinin cinsel birleşmesinden meydana gel sonra birkaç yıl arka üstü hazır yemek bekle altına sıç yat.sonra deki büyüdüm şimdi aklım çok herşeyi bulurum bilirim yaparım kılavuza ihtiyacım yok.dunyaya geliş şeklin çocukluğun bile nekadar aciz ve yardıma muhtaç olduğunun kanıtıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: ttttssss

Benim için tek gerçek ve belirleyici olan beni yaratan varlığın emirleri ve söyledikleri tanımlarıdır. Kendine bilim adamı eklentisi yapmış cahillerin saçmalıkları neden benim için belirleyici olsunki.bütün o cisimleri tanımlamak için kullandıkları kelimeleri sonradan kendileri uydurdu.bir erkekle dişinin cinsel birleşmesinden meydana gel sonra birkaç yıl arka üstü hazır yemek bekle altına sıç yat.sonra deki büyüdüm şimdi aklım çok herşeyi bulurum bilirim yaparım kılavuza ihtiyacım yok.dunyaya geliş şeklin çocukluğun bile nekadar aciz ve yardıma muhtaç olduğunun kanıtıdır.

O sizin inancınız, bilim inancı baz almıyor, gerçekleri baz alıyor. Kelimenin ne olduğunun önemi yok, gerçekteki karşılığının önemi var, sonuçta kelimeler ifadenin aracıdır, gerçek ifadeden bağımsızdır. Her şeyi bilmek bulmak ayrı konu, bildiğimizi ifade ediyoruz, bilmediğimizi de bilmiyoruz diye ifade ediyoruz, bildiklerimizden bilmediğimize, bilmediklerimizden bildiğimize ulaşıyoruz, sadece bilmediklerimiz diye bir küme yok. Acizlik meselesi ise alakasız, belli durumlarda belli aciziyetleri var insanlığın, bunu da gözlemle söylüyorsun işte, demek ki bilebiliyorsun. İşte aynı yöntemle insanın hayvan türü olduğu biliniyor, kimin neye inandığının önemi yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: maiden31

Hayvan; ahlaki bakımdan daha gelişmiş bir varlıktır, fakat bizler o kadar değiliz en azından milletcek...

Hocam spesifik olarak bakmak bu noktada doğru değil. İnsan biyolojik bir türdür, insanı diğer türlerden ayıran özellikleri sayabiliriz. Ama hayvan dediğimiz tür değil, alemdir, yani çok çok daha genel bir taksondur, dolayısıyla özel kıstasları sunup da insanın hayvan olup olmadığını tartışamayız, hayvan tanımlanırken genel bir tanım yapılıyor, insan da bunu karşılıyor.

Işte beni onu diyorum yazdıklarım gerçeğin kendisidir.sen gerçek olana bilim ismi taktıysan sorun yok olabilir.

• quote:

Işte beni onu diyorum yazdıklarım gerçeğin kendisidir.sen gerçek olana bilim ismi taktıysan sorun yok olabilir.

Yaratıcı falan diyorsun, bu inanç. İnsanın aciziyeti falan diyorsun, insanın aciziyeti belirlemiyor insanın biyolojik olarak ne olduğunu, gerçek bizim iradeizden bağımsız, bizden bağımsız yani, dolayısıyla itirazların geçersiz. Gerçek olan şu; insan bir hayvan türüdür.

Insan yaratılmış olanların arasında yazılımı ve donanımı en çok gelişmiş olandır. Kimin yarattığını hatırlatmama gerek yok sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Maxou

quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Biyolojik acidan evet.
    Hayvanlar, bitkiler, mantarlar, algler. Kategorilerimiz bunlar.

hocam bana bitkili bi zorno onerir misin?

böyle insan bipen ağaç, diken bipen adam, ota veren kadın, dala binen gay falan. buraya link atın.

Elbette gonderirim minik dostum, neden gondermeyeyim?

Kategori denildigi zaman akillara "zorno" dan baska bir seyin gelmedigi o sancili yas grubunda bir zamanlar ben de vardim.

minik bir sivilce kremi ile, "zorno" disket gonderdim sana. Floppy driver i sen bulmalisin ama. Dikkat et yakalanma.
  • quote:

Insan yaratılmış olanların arasında yazılımı ve donanımı en çok gelişmiş olandır. Kimin yarattığını hatırlatmama gerek yok sanırım.

Insanin yazilimi nedir mesela, bir kac tane ornek vererek bizi aydinlatir misiniz rica etsem?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Yazılım ve donanım gibi kavramlar yok biyolojide, bunlar metafor sadece. İnsanın zekası gelişmiş olabilir, bu özeldir, hayvan olup olmama kıstası ise daha geneldir, dolayısıyla itirazlarınız geçersiz, yaratılma ise bilimsel değil, o sizin inancınız, inancınızı sunmayın burda, biz canlıları inceleyip gerçeği görebiliyoruz, inanç ayrı konu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

Insanin yazilimi nedir mesela, bir kac tane ornek vererek bizi aydinlatir misiniz rica etsem?

Kastedilen hep bilişsel özellikler, ahlak, irade, medeniyet, soyutlama yetisi vb. Özel ve genel ayrımı yapılmazsa mesele netleşmez. Mesela insan kedi değil, ikisi ayrı türler. Hayvan kavramı da tür sanılıyor, halbuki hayvan bir alem, yani çok daha genel bir takson. Dolayısıyla genel kıstaslar geçerli burda. Demek istiyorum ki hayvan tanımlanırken insan mı, kedi mi, şempanze mi, kaplan mı diye bakılmaz ,böyle ayrılmaz, daha genel tanım yapılır. Bu genel tanıma göre canlılar hayvanlar alemie dahil edilir veya edilmez, edilmemesi gerektiğine kıstas olarak özel kıstaslar geçersizdir o yüzden, bunu bir anlatamadım yahu.

• Bir Zoolog olarak İnsan Hayvan değildir.Hayvan desek hayvanlara ayıp olur.İnsan ayrı bir türdür.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kabus87

Bir Zoolog olarak İnsan Hayvan değildir.Hayvan desek hayvanlara ayıp olur.İnsan ayrı bir türdür.

Bu gibi çok iddia geldi bu başlığa ama maalesef dayanak bilimsel verilerden ziyade hep öznel ve spesifik pencere oldu. Hayvan ve insanın ne olduğunu bilmemekten kaynaklanıyor maalesef. İnsan tür ama hayvan ise alemdir, hayvan tanımı yapılırken insan mı, kaplan mı diye bakılmıyor, daha genel tanım yapılıyor. Dolayısıyla bu genel taksona türlerin girip girmyeceği belirlenirken türlerin tür seviyesindeki farklılıklarını belirtmek manasızdır, genel seviyedeki özellikleri değerlendirilerek hayvanlar alemine dahil olup olmadıkları belirlenebilir, insan bu genel kıstasları karşılıyor işte.

• Etimolojik yönden de evet.

Hay, can demektir. Hay(a)van da canlı...

(hayat da aynı kökten gelir.)

• quote:

Maymunlarin kisa donem hafiza donanimi ( RAM donanimi olmali yanilmiyorsam, konunun uzmani degilim ) ve ilgili yaziliminin insanlardan ustun oldugunu iddia eden kendini bilmezler var diyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=aAIGVT3N7B0

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsan memeli bir hayvandır.Diğer hayvanlardan en önemli farkımız düşünme ve vücut anatomisi bakımından artımız olması.Misal doğada çok zeki başka canlılarda var ama vucut yapıları itibariyle iyi bir noktaya gelememişlerdir.

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.