Şimdi Ara

İnsan Hayvan mıdır (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
364
Cevap
2
Favori
9.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İnsanın hayvan olanı da vardır hayvandan daha aşağı olanı da vardır.

İnsanın insandan üstün olanı da vardır ama insanın insan olması yeterlidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    dnasal bağ yani benzerlik oranı hakkında konuşmak lazım.

insan denen varlık ne kadar yaşar? 80 yıl. şimdi iki kişiyiz ve ikiziz ben 79 yıl 11 ay 29 gün 23 saat 59 dakika yaşadım. şimdi senin benden fazla yaşadığın 1 saniye bana göre ne kadar?

.....................

düşünürsek bu yaşayamadığım 1 saniye asla yaşayamayacağım için esasen senin tarafından yaşandığı ana nispetle bana göre sonsuzdur.

kısaca şu biz öyle bir yerdeyiz ki aslında sonsuza kadar yaşıyoruz.

.....................

% 99 oranında bana benzeyen şey aslında %100 denen şeye sonsuz zamanda ulaşır. yaşanabilir bir zaman dilimi olmayan bir varlıkla kıyas halinde her iki canlı da aynı zamanlı olarak farklı sonsuzluklara tabidir.

%85 bana dnasal olarak benzeyen şey %86 ya ulaşma konusunda benden sonsuz uzaklıktadır.

bu açıdan benzerlik denen şeye bakarak aradaki mesefa ve yaradılış denen uçurumu zaman ve mekan boyutu ile düşünürseniz bu benzerliklerin akrabalık değil farklı uzaylar-habitatlar- atmosferler olduğu görülecektir ve bu açıdan mesela az önce ölüp benim sonsuzluğumdan ayrılan şeyden 1 saniye sonra ölecek ben ayrı bir sonsuzlukta aynı zaman ve mekana gitmiş olmamam.

sonsuzdan 1 eksilince oluşan sonsuzluk 1 fazlalaşabilir mi?

.....................

toplamada dnasal benzerlikler açısından yaradılışın farklı atmosferine tabi bir canlı ile aynı zamanlı yaşadığımızı gördüğümüzde benzerlik denen şeyin aynı asla değişmeyecek olan sabit yapısı bizi benzer değil(akraba değil) farklı kılar.

.....................

eşit mesafe başkadır eşit uzaklık başkadır. birisinin ihtiva ettiği anlam ile diğeri aynı şey değildir.

biz mesela su süngerine % 25 oranında uzağız dersek ortaklık değil salt farktan müteşekkil durmumuz ortaya konur.

biz en yakın primattan % 1 uzağız denirse topğlam habitatta primat ailesinden uzaklığımızın mevcudiyeti bizi farklı kılar. bu fark o 1 salise kadar uzun süren canlılık taşıyan bir sonsuzdur.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ulpi

quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

quote:

Sen ne düşünüyorsun?

Öncelikle insan ve hayvan tanımını yapmaya çalışıyorum. İnsan türüyle diğer hayvanları ayıran en önemli fark gelişmiş ön beynimizdir. İnsanı ''düşünebilen hayvan'' olarak tanımlayanlar var. Şu ana kadar insanların ürettikleri ile diğer hayvanların ürettikleri karşılaştırsak arada devasa bir fark olduğunu görürüz. İnsanların kendini üstün görmesinin haksız olduğunu düşünmüyorum. Çünkü üstün olduğumuz açıkça görülebiliyor. Bu kibir değildir, durum tespitidir. En yakın akrabamız olan şempanzeler ormanda dişiler için savaşıp meyve toplamaktan başka bir şey yapmıyorlar. İnsanları ise anlatmaya gerek yok, zaten anlatmaya ne zamanım ne de bilgim yeterli gelir.

Ama hayvan alemi genel bir alem, bilişsel olarak düşük de var yüksek de var. Dolayısıyla insan da giriyor. Mesela omurgalıyız, memeliyiz, hareketliyiz, penis ve sperm ile ürüyoruz, embriyo çok benzer, yapısal olarak çok benzeriz. Zaten bu benzerliklere göre türler hayvanlar alemine dahil oluyor, farklılıklara göre zaten tür olarak ayrılıyoruz. Dolayısıyla hayvanın tanımı yapılırken aslan mı, kedi mi, şempanze mi,insan mı diye bakılmaz ki, genel tanım yapılır. İnsan bunları karşılıyor.

Biyolojik olarak gelişmiş zekamız dışında hayvanlardan bir farkımız yok ama o küçük ön beyin büyük fark yaratıyor. İnsanlar ve hayvanları aynı kefeye koyamam. Benim yorumum daha çok felsefi sayılabilir.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Buna bir yanıt vermek isterdim ama yazılarınızı anlamaktan zorlanıyorum.

• Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    İlgi için teşekkürler.

Saygılar...

• İnsan 2. Kromozomunun ortasında telomer adlı protein kısımlar vardır ki bunlar normalde kromozomların uçlarında olur. Pan cinsindeki 2. ve 3. kromozomun telomerlerinden birleştirirsek insanın 2.kromozomunun neredeyse aynısı ortaya çıkar. Araştırınız efendim.

• quote:

Orijinalden alıntı: vamparf

O zaman bir kedi için de: "Onun atası kediydi, o da bir kedi, hayvan değil." diyemez miyiz?
    Hayvan kelimesiyle, merkezi sinir sistemi olan canlı organizmalardan bahsediyoruz. Sinir sistemimiz olmasa tamam, hayvan demeyelim kendimize, ama var :/

bakın bir defa konu ne ? insan hayvan mıdır ?

siz her canlı için sormaya başlıyorsunuz
    kedinin atası kedigiller olabilir ama insanlar olamaz

sinir sistemi olması ,aynı şekilde üremesi ,hatta benzer organizmalar bulunması da bir şey ifade etmez

hayvan hayvandır ,ot ottur ,insan insandır

madem insan hayvan o zaman sana eşek ,it deseler razı olur musun ,yoksa tepki gösterip kavga mı edersin ?
    bunlar boş ,hiçbir dayanağı olmayan , çok bilmişlik için çıkartılmış saçma kavramlar

yani bir şeyi ,ilgisiz bir şeylerle bir şekilde bağdaştırıp ,aklınca ortaya bir şey çıkartmış gibi görünmek
    bu mantığa göre hiçbir şeye isim vermeye bile gerek olmaz ,tüm canlılara hayvan de geç
    ayırca niyeyse hep insanın hayvan olması gündeme getiriliyor ,niye hayvanlar insan mı diye sorulmuyor (bu saçma tezlere göre) ,illa insanı hayvan yapmak mecburiyeti mi var ?

• sana göre mi olacak bunlar ?
    insan hayvandır dersen evet eşektir ,ittir ,salyangozdur
    kısaca her türlü hayvanla aynı demektir

hem genelleme yapıyorsun ,hem tekil olarak savunmaya çalışıyorsun

ben halimden memnunum ,insanım ve kendini hayvan sınıfına sokmak isteyen kendisi bilir (süslü kelimelerle savununca gerçek değişmiyor)

• Hayvanlara küfür etmeyin.

• ya bana ne iliminden ,nobelinden ?
    birisi çıkıp insanların atası maymun dedi diye ,aa bakın proflar öyle söylüyor diye atalarımı maymun mu kabul edeceğim ?

üstelik ben sana niye cevap vermeyeceğim ,hoşuna gitmiyorsa sen cevap verme o zaman

ayrıca zaten bu konu hakkında söyleyecek bir şey yok ,söyleyeceğimi söyledim ,isteyen istediğini düşünebilir ,kendini istediği sınıfta görebilir
    ben insanım ,atalarım da insandı
    hayvanlar en baştan beri hayvandı (yıllar sonra bazı değişime uğramaları özü yok etmez)

bu arada aklınca laf sokmaya çalışanlar kendini çok uyanık zannetmesin (sizin için söylemiyorum ,o kişi kendini bilir)
    ben hayvanlar kötüdür demiyorum , onlar çok başka yaratıklar ,insanlar çok başka yaratık
    ancak her konuda olduğu gibi insanların da kötüsü vardır ,hayvanlarında

üzüm örneğine gelince ;
    o zaman kavak ağacı meyve vermediği için ağaç olamıyor mu ?
    bu durumda çam fıstığı hangi kategoriye girer acaba ?

• ta başta söyledim "isteyen kendini ,istediği sınıfta görebilir"
    ben insan sınıfındayım ve başkaları kendini hayvan sınıfında görebilir ama herkesi zorla bu sınıfa sokmaya çalışmak saçma ötesi bir durum
    canının istediğini ,istediğin şekle sokmak isteyince sınırlar kalkar (sizin örneklerinizde olduğu gibi)
    bir şeyleri bir yere yerleştirirsin ,oradan diğer tarafa atlatırsın ,olmadı lafı dolandırırsın ve her şekilde haklı çıkarsın

"insan düşünen hayvandır" diyen şahıs , niye hayvan düşünmeyen insandır demiyor ?
    insanı hayvan yapmak mecburiyeti mi var ,nereden biliyor kalbi ,gözü ,kulağı olan bütün canlılar belki insandır
    olamaz mı ?

o söyleyince oluyor da ,biz söyleyince niye olmuyor ?

(bu örneği sadece istersem ben bile akla zarar sözler söyleyebilirim ,durumunu göstermek için verdim ,yoksa dediğim gibi "insan insandır ,hayvan hayvandır)

• o zaman yapay organlarda olduğuna göre cansız varlıklarda hayvandır
    illa herkesi ,her şeyi hayvan yapma merakın nedir anlamadım doğrusu ?

sen onu bunu bırak net olarak söyle ,kendini hayvan olarak görüyor musun ? (evet yada hayır ile cevap ver ,diğer türlü laf laf laf)

sana buradan o sözü söylesem anında ceza verirler ,hatta dava açsan yüklü tazminat öderim ama nasıl oluyorsa gönüllü kabulleniyorsunuz anlamadım gitti ?

üstelik bunun bilimle ,ilimle falan en ufak alakası yok ,aslı ortak ata (maymunla ortaklık) durumuna yan yollardan kabullendirme olduğunu anlayacak zekaya sahibiz , çok şükür

plazma milazma bilmem ,insan insandır ,Abd.yi yeni keşfediyoruz sanki

o zaman sen ilk iş olarak bu sabah ekmek fırınına gidip kıymalı pide iste ,nasıl olsa ikisi de hamurdan (undan) yapılıyor (senin mantığına göre)
    yada kasaba git insan iste ,ikisi de hayvanmış nasıl olsa

arkadaş dalga mı geçiyorsunuz anlamadım gitti

sana kaçıncı defadır soruyorum (işine gelmediği için her defasında başka şeyler anlatıyorsun)
    hayvanlar insan mıdır ?
    niye insanları hayvan yapmaya çalışıyorsun da ,hayvanları insan yapmamak için bu kadar direniyorsun (sonuçta aynı yola çıkılmıyor mu)

bağlayıcılığı yok deyip duruyorsun ama sürekli insanların hayvan olduğunu ispatlamaya çalışıyorsun ?

merkezi sinir sistemi olanlar hayvanmış ,yok ya sen söyledin diye biz hayvan mı olacağız (kendini istediğin sınıfta gör ama ben hayvan falan değilim)
    yani öyle zorluyorsun ki sonunda bana o sözleri söyleteceksin ve durduk yere ceza alacağım
    tövbe tövbe

• taa en başta söylemiştim zaten ,ben değil sen uzattın
    ve ben öyle bir şey söylemiyorum "isteyen kendini ,istediği sınıfta görebilir"

• quote:

quote:

quote:

quote:

Sen ne düşünüyorsun?

Öncelikle insan ve hayvan tanımını yapmaya çalışıyorum. İnsan türüyle diğer hayvanları ayıran en önemli fark gelişmiş ön beynimizdir. İnsanı ''düşünebilen hayvan'' olarak tanımlayanlar var. Şu ana kadar insanların ürettikleri ile diğer hayvanların ürettikleri karşılaştırsak arada devasa bir fark olduğunu görürüz. İnsanların kendini üstün görmesinin haksız olduğunu düşünmüyorum. Çünkü üstün olduğumuz açıkça görülebiliyor. Bu kibir değildir, durum tespitidir. En yakın akrabamız olan şempanzeler ormanda dişiler için savaşıp meyve toplamaktan başka bir şey yapmıyorlar. İnsanları ise anlatmaya gerek yok, zaten anlatmaya ne zamanım ne de bilgim yeterli gelir.

Ama hayvan alemi genel bir alem, bilişsel olarak düşük de var yüksek de var. Dolayısıyla insan da giriyor. Mesela omurgalıyız, memeliyiz, hareketliyiz, penis ve sperm ile ürüyoruz, embriyo çok benzer, yapısal olarak çok benzeriz. Zaten bu benzerliklere göre türler hayvanlar alemine dahil oluyor, farklılıklara göre zaten tür olarak ayrılıyoruz. Dolayısıyla hayvanın tanımı yapılırken aslan mı, kedi mi, şempanze mi,insan mı diye bakılmaz ki, genel tanım yapılır. İnsan bunları karşılıyor.

Biyolojik olarak gelişmiş zekamız dışında hayvanlardan bir farkımız yok ama o küçük ön beyin büyük fark yaratıyor. İnsanlar ve hayvanları aynı kefeye koyamam. Benim yorumum daha çok felsefi sayılabilir.

Hayvan olmaları için her özelliklerinin aynı olmaları gerekmiyor zaten, genel özellikleri benzediği için hayvan kategorisine giriyorlar. Sen niteliklere odaklanıyorsun, yani tür bazında bakıyorsun, hayvan ise alemdir, alem bazında insan da bu kategoridedir, ha insanın zekası şusu busu ayrı konu. Anlaşılması için örnek vereyim. İnsan diğerlerine göre daha zeki, teknoloji üretiyor, medeniyet kuruyor. Peki o zaman insan canlı değil mi? Çünkü canlı dediklerimiz bunları yapamıyor, geride kalıyorlar, o zaman insan canlı değil mi? Hayır insan da canlı. Çünkü canlılığın kıstası zeka değildir, organize tepki verip vermeme noktasında canlılık anlam bulur, yani daha genel. İşte hayvan kategorisi de bunun gibi, daha genel. Bu demek değil ki insanın zekası yüksek değil. Zeka yüksek ama spesifik bakamayız, çünkü hayvanı tanımlarken spesifik özelliklere indirgeyemeyiz, genel tanımlandığı için insan da bu kategoridedir. Yani insan hayvan olma bakımından farklı değil, ama tür bazında karakteristikleri var. Zaten hayvan kategorisinde düşük zekalı canlılar da var, yükseği de var, hepsini kapsıyor, spesifik olarak indirgeme yapmak hata olur.

• quote:

quote:

madem insan hayvan o zaman sana eşek ,it deseler razı olur musun ,yoksa tepki gösterip kavga mı edersin ?

İnsanın hayvan olması, insanın eşek olduğu anlamına gelmiyor.
    Tıpkı kedinin hayvan olmasının, kedinin salyangoz olduğu anlamına gelmemesi gibi.

İnsanın hayvan olması, insanın, insan türünde bir hayvan olduğu anlamına geliyor.
    Eşeğin hayvan olmasının, eşeğin eşek türünde bir hayvan olması anlamına geldiği gibi.

Karpuz meyvedir, ama karpuz üzüm değildir. Ama üzüm de bir meyvedir. O mantık.

Ah ah genel ile özel farkını bilmiyorlar, ne desek boş hocam. Eğitimin önemi bu işte hocam, ezberci eğitim sistemi olunca sonuçları ağır oluyor.

• anladığını zannetmiştim ama nafile anlamayacaksın ,çünkü büyük ihtimal ateistsin ve yukarıda söylediklerim geçerli
    ne takım tutması ,ne hastalanması ya kardeşim sen ne anlatıyorsun ?
    neyin biyolojisiymiş bu ?
    biyoloji dediğin insanın hayvan oluşu mu ?

hep bir şeylerin arkasına saklanarak ,bir şeyleri empoze etmeye çalıştığının farkındayım
    ben öyle bir biyoloji tanımıyorum ve kabul etmiyorum
    insana hayvan diyen biyoloji yerinde dursun ,bana yaklaşmasın

bende insanım deyip ,kendini hayvan sınıfına sokuyorsun ,akla zarar ?
    bir yaratık hem insan ,hem hayvan mı olur ?
    insanı hayvan sınıfına dahil etmeye kalkanlar o aklı kendine saklasın ,merak etmesinler onlar kadar bizde de akıl var (gerçi aklı olan birisi neden kendini hayvan sınıfına sokmaya uğraşır ,onu da anlamıyorum ya neyse)

sen kendini vampir olarak görürsün o başka ne demek ?
    ben insanım ve kendimi insan olarak görüyorum (zaten öyleyim ve bu konuda ayrıca açıklama mı yapmam gerekiyor) ,hayvan olarak görenler ne diye benim gibileri hayvan sınıfına sokmaya çalışıyor ,size ne kardeşim siz kabul ettiniz diye bizde mi bu saçma teoriyi kabullenip hayvan olacağız ?

ya sabır

biyolojiymiş ,ilim miş ,bilim miş
    hepsi hikaye ,böyle ilim bilim mi olurmuş ,bu düpedüz ortak atacıların uydurdukları söylemler
    artık vazgeçtim "isteyen" demeyeceğim ,çünkü ben öyle dedikçe sen üste çıkmaya çalışıyorsun
    ben insanım ve senin ne olduğunu zerre umursamıyorum (çünkü sen benim fikrimi ,seçimimi umursamıyorsan ,ben niye umursayayım)

• quote:

Sırf kendimi güzel ifade ettiğim için süslü kelime diyerek kestirip atma meseleyi. Yazdıklarımın altında bir mantık var. Hem "bana göre" de demiyorum. Sana, bilimin kabul ettiği tanımlamayı, sadeleştirerek izah etmeye çalışıyorum.

Bu mesajınla bana bir cevap vermemişsin, kendini tekrar etmişsin. Lütfen dikkatle oku. Eğer bana yine cevap vermezsen, ben de seni tekrar yanıtlamayacağım. Bu belki de umrunda değildir, keyfin bilir.

Üzüme meyve demiyor muyuz? Diyoruz. Neden? Ağaçtan oluyor ve çekirdeği var. Bu kadar, ötesi yok. Elmaya meyve demiyor muyuz? Diyoruz. Ağaçtan olduğu ve çekirdek barındırdığı için. O kadar.

İnsan da bir rahimden çıkıyor; merkezi sinir sistemine sahip ve beslenmeye sütle başlıyor. O sebeple insan, memeli hayvan sınıflandırmasına giriyor. Hepsi bu.

İnasan maymun değil. İnsan, insandır. Maymun da insan değildir, maymun da maymundur. Ama ikisi de hayvan tanımına girer. Eğer zoruna gidiyorsa bilimadamı ol, nobel ödülü al ve canlıların sınıflandırılma konseptini değiştir. Biz de insan hayvan değildir diyelim.

Aslında hocam insan bir cinstir ve maymun familyasına giriyor. Ama daha hayvan alemini anlamamışlar, maymun familyasını söylersek kıyamet kopar Bir de zannediyorlar ki olgular bize bağlı ve biz kabul edince gerçek oluyor

• quote:

Orijinalden alıntı: C.CEMİL

anladığını zannetmiştim ama nafile anlamayacaksın ,çünkü büyük ihtimal ateistsin ve yukarıda söylediklerim geçerli
    ne takım tutması ,ne hastalanması ya kardeşim sen ne anlatıyorsun ?
    neyin biyolojisiymiş bu ?
    biyoloji dediğin insanın hayvan oluşu mu ?

hep bir şeylerin arkasına saklanarak ,bir şeyleri empoze etmeye çalıştığının farkındayım
    ben öyle bir biyoloji tanımıyorum ve kabul etmiyorum
    insana hayvan diyen biyoloji yerinde dursun ,bana yaklaşmasın

bende insanım deyip ,kendini hayvan sınıfına sokuyorsun ,akla zarar ?
    bir yaratık hem insan ,hem hayvan mı olur ?
    insanı hayvan sınıfına dahil etmeye kalkanlar o aklı kendine saklasın ,merak etmesinler onlar kadar bizde de akıl var (gerçi aklı olan birisi neden kendini hayvan sınıfına sokmaya uğraşır ,onu da anlamıyorum ya neyse)

sen kendini vampir olarak görürsün o başka ne demek ?
    ben insanım ve kendimi insan olarak görüyorum (zaten öyleyim ve bu konuda ayrıca açıklama mı yapmam gerekiyor) ,hayvan olarak görenler ne diye benim gibileri hayvan sınıfına sokmaya çalışıyor ,size ne kardeşim siz kabul ettiniz diye bizde mi bu saçma teoriyi kabullenip hayvan olacağız ?

ya sabır

biyolojiymiş ,ilim miş ,bilim miş
    hepsi hikaye ,böyle ilim bilim mi olurmuş ,bu düpedüz ortak atacıların uydurdukları söylemler
    artık vazgeçtim "isteyen" demeyeceğim ,çünkü ben öyle dedikçe sen üste çıkmaya çalışıyorsun
    ben insanım ve senin ne olduğunu zerre umursamıyorum (çünkü sen benim fikrimi ,seçimimi umursamıyorsan ,ben niye umursayayım)

Bilimsel gerçeklerden söz ediliyor. Karşı bir iddianız varsa saygın bilimsel dergilerde çalışmanızı yayınlayın, bilim adamlarına kabul ettirin ve sonra bizler de kabul edelim. Yalanları değil, bilimi kabul ediyoruz.

• amaç insan ,hayvan meselesi falan değil ,amaç evrim teorisi ama nedense direk söylenmemiş ?

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.