Ben Intel'i savunmuyorum veya övmüyorum, arada boşta güç tüketim değeri gösterip AMD'ci üzüyoruz sadece. Ayrıca ne alacağıma inceleme siteleri değil ben karar veririm, burası forum ve Intel konusundayız. Rahatsız olan varsa AMD konularına yönelebilir, 13.7 bine 13700K gibi fiyat performans işlemcisi varken, 24 bine 9800X 3D işlemci alıp keyfini sürebilirler, o zaman kim kiminle dalga geçer tartışılır. Mesela ben 1440p'de oynuyorum FSR veya DLSS açmam, o vakit 1080p'deki getirinin de bir anlamı kalmıyor benim için. Benzer bütçeyle 9800X 3D 4080 ikilisi yerine, 13700K 4090 ikilisini tercih ederim. Birinci seçeneği oyun için seçen zerre anlamıyordur bu işten, bütçesi çok iyi olan biri 9800X 3D 4090 ikilisini tercih edebilir ayrı mesele. Yani tercihler her zaman değişiklik gösterir, sanki herkez 3D işlemcili sistem kurmak zorunda gibi bir yorum yapmışsın. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 16 Kasım 2024; 12:32:55 > |
INTEL 14-13-12. Nesil İşlemciler [ANA KONU] | [PCIE5-DDR5-DDR4-LGA1700] (370. sayfa)
-
-
AMD Ryzen 7 9800X3D vs. Intel Core Ultra 9 285K, 45 Game Benchmark - YouTube
9800x3d'nin %1 fps'i, 285k'nın ortalama fps değerinden fazla ya la
-
videocardz.comColorful launches iGame Shadow DDR5-8000 memory, CUDIMM 9600 MT/s kits and low-latency kits for AMD also coming - VideoCardz.comhttps://videocardz.com/newz/colorful-launches-igame-shadow-ddr5-8000-memory-cudimm-9600-mt-s-kits-and-low-latency-kits-for-amd-also-coming
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 16 Kasım 2024; 20:40:48 >
-
kitguruOverclocker sets new world record with 12,527 MT/s DDR5 RAM - KitGuruhttps://www.kitguru.net/components/memory/joao-silva/overclocker-sets-new-world-record-with-12527-mt-s-ddr5-ram/
AsRock markasını oldu olası severim, bence değeri bilinmeyen bir marka... Az önce dolaşırken şunu gördüm, intel tarafında çok iyi işler yapıyor, helal olsun.
Bir de TR operasyonlarını yürüten ekip doğru düzgün AsRock ürünlerini getirse müthiş olacak.. En son 1 ay önce çok çok sınırlı sayıda anakart getirmişler, onlarda 3 gün içerisinde bittiğinden beri TR'e hiç ürünleri girmemiş.. Piyasayı resmen 2 3 markanın tekeline bırakıyorlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 16 Kasım 2024; 21:3:4 >
-
CUDIMM bellekler daha iyi sinyal doğruluğuna sahip ve daha yüksek hızlara çıkabiliyor, aynı hızlardaki UDIMM'lere göre de daha iyi sonuç vermesinin sebebi bu, yani kısaca Arrow Lake ile CUDIMM bellek kullanılması tavsiye ediliyor. Tabi UDIMM'ler ile daha düşük performans sergilemesi, Intel'in bu konuda doğrudan kabahatli olduğu gösteriyor, ileride ön bellek takviyesi yapmaları şart görünüyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Kasım 2024; 10:7:10 > -
Bosta guc tuketimleri asagi yukari ayni seviyede bu kaniya nereden vardiniz acaba?
-
Şuan intelin tek iyi olduğu şey boştaki tüketim değerleri. Gerçekten de intelin boştaki tüketimi Amd'den iyi ama büyük bir soru işareti var.
Masaüstünde boşta az güç tüketimi var diye intel sistem toplamayı savunmak gerçekten tam bir soru işareti ?
13. 14. nesil kullanan sürekli reklamını yapan fanatik arkadaşlarım bile Amd sisteme dönme çabasına girmişken boşta güç tüketimi iyi diye intel sistem alalım boşta tutalım hic bir iş yapmayalım ozaman.
Yanlışlıkla render falan alirsan elektrikli sobaya dönüyor islemci o konuyu konuşmamız gereksiz. Forumda intel güzellemesi yapmak işte. Yeni çıkan seri güzel bak, oyunda geride falan gibi duruyor ama serin çalışıyor güç tüketimi cok iyi seviyede. Watt başına performansı ciddi artırmış intel. Ben beğendim. U5 245K 14 çekirdek muazzam, i7 7700K'yi 4 çekirdek satmış intelden bahsediyoruz.
9800x3D yandi diye paylaşıldı mesela anakartın soketini kırmış zarar vermiş işlemci yanmasında ne yapsın. Bariz kullanıcı hatası ama Bu Amd'ye yazar derler ki Amd yanıyor.
Amd ninde sütten çıkan ak kaşık olmadığını belirterek devam edeyim. Hani bu Amd kullanıcı dostuydu. Bu fiyatlar ne ya. Adamlar inteli milim gectiler hemen fiyatlar değişti. İlk çıkan ryzen islemcileri ucuzdan ucuzdan satarken şimdi fiyatlara farkli bir açıdan bakiyorlar.
İntel/Amd ikiside kendi çıkarlarını düşünen ikiside para için iş yapan abd markası. Duygusal yaklaşmak aşırı mantıksız geliyor. İntel kötü iken kötü diyememekte sorun, Amd iyi iken iyi diyememekte sorun ve bence aşırı duygusallık. Para verip aldığımız işlemciye bu kadar duygusal yaklaşmamamiz gerek.
Şuan gelecek yıllar için Amd'den çok intele ihtiyacımız var tüketici olarak bakıyorum olaylara. İntel, Amd'ye cevap veremedikçe Amd tekel olacak ve bu da bize fiyat olarak yansıyacak. İntel'e ihtiyacımız var yani.
edit:imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ObjektifEye -- 18 Kasım 2024; 0:54:40 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
2026 da sızıntılara göre nova lake ile 3d-vcache benzeri cache geliyormuş. 18A (ribbonfet + powervia) + 3dcache ile gelirse intel, amd ye yumruğu vurduğu gibi yere serer
tabii bu cache sızıntısı arrow lake içinde vardı, boş çıktı. kesin bir şey diyemiyorum
edit:
ayrıca bu arrow lake refresh de iptal edildi, direkt 2026 ya kadar nova lake için çalışacaklar diyorlar (2 hafta önceki sızıntılar). eğer doğruysa fena olur..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halikarnas Şakşakçısı -- 18 Kasım 2024; 0:56:32 > -
-
Bence intel, Amd'den 3 adım önde olmalı. Bunlar;
1-Güç tüketimi ve serin çalışması
2-Oyunlardaki Performansı
3-Render performansı
İntel, Amd'nin karşısına ürün koyamadığı için Amd iyice şımardı. Masaüstünde işler x86 ile daha devam eder ama notebook için aynı şeyleri düşünmüyorum
Arm o alana virüs gibi yayılacak intel-Amd birleşimi bu düşüncemi güçlendiriyor. Burda kilit rol Microsoft'ta tabi, Arm ile tam uyum tam destek çalışırsa ki şimdiki öyle olacakmış gibi duruyor. İler ki yıllarda Arm işlemcili notebook almamız muhtemelen gerçekleşecek bir senaryo.
Buda pc sektöründe yeni oyuncular anlamı taşıyor. Mediatek Nvidia birlikteliği ile 4. oyuncuda sektöre adım atmış olacak. Qualcomm zaten Microsoft desteğini alarak girdi sektöre, Burda da yine intelin payına saldırı olacak.
Masaüstüne Arm islemciler gelse nasıl olur diye düşünüyorum da, sanki iyi olur gibi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bilgi olsun diye paylaşmak istedim.
13.nesil (13900K) işlemci sahibiyim. İşlemciyi Mayıs 2023'de almıştım TR ve kutulu olarak.
Haberler çıkmadan önce yani daha ilk aldığım dönemde, işlemcide gerçekten sorun olduğunu farketmiştim. Keza daha önce 9900KS kullanıyordum. O işlemciyle yaşadığım deneyimlerden oldukça farklıydı bu işlemci.
Keza yüksek voltaj, voltaj dalgalanması gibi sorunlar hep vardı. Çözmek için araştırmalar da yapmıştım. Windows 10'dan kaynaklı dendi, 11 yükledim, çözülmedi. Hatta işlemcinin voltaj yükünü anlık artırması (abartması) nedeniyle oyun seslerinde vb. cızırtı, kopma gibi anlık sorunlar yaşanıyordu.
Elektrik tesisatını falan da kontrol ettirdim hatta. Isınmayı engelleyelim dedik, 360'lık soğutmaya da geçtim. Baktım bu sorunlar yüksek sıcaklıklardan oluyor, mobil klima alarak, odayı da serinlettim :))
Gel gelelim sorunlar sonunda Intel tarafından kabul edildi. Ancak 1,5 yıl tüm bu ıvır zıvırla uğraştık.
İşlemci sorun yaşatmadığı zamanlarda gerçekten hakkını veriyordu. Hatta forumdan bir arkadaşımız sağolsun, bana güzel voltaj ayarları vb. paylaştı. O ayarlarla da uzun süredir idare ediyordum.
Sonuçta 5 Kasımda RMA başlattım. Madem yenileme imkanımız var, yenileyelim diye düşündüm. Şu an RMA sonucu yeni işlemciyi kargolamışlar bugün, yarın elime ulaşır.
Uzun yıllardır Intel kullanıyorum, AMD'yi 2700x ile kullandım hiç keyif almamıştım, tekrar intele döndüm. Ama anladığım kadarıyla AMD, Inteli artık solladı geçti. Intel sınıfta kalmış durum ortada.
AMD her yıl yeni bir teknoloji, atılım yapıyor. Intel yerinde saymayı geçtim, geri gitmeye de başlamış.
Keşke diyorum yeni işlemci yerine, 599$ iade ediliyormuş, onu isteseydim diyorum. Vazgeçmeye de çalıştım ama cevap vermediler RMA sürecinde para iadesi için.
Intel için üzülmüyorum, zaten oyun performanslarını bence speküle ediyorlardı. Oyun yapımcılarına çıkardıkları ödenekler ve desteklerle kendi işlemcilerine uygun yapılar kurduruyorlardı diye düşünüyordum her zaman. Ama artık mimari, üretim anlamında da patladılar.
Bir daha tövbe diyorum :) Anakart değiştirmem gerekmese, ek olarak Ryzen yeni nesiller gelmeyecek olsa hemen sistemi değiştireceğim. O kadar soğuttular.
-
Türkiye’de iseniz para iadesi söz konusu değil maalesef. Sadece garantisi boyunca istediğiniz kadar değişim isteyebilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun. Bu arada arada sırada 13900 olanlara 14900 yollanıyor bilginiz olsun 👍
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Stokta kalmayınca sanırım 14900 yollanıyor. Reddite baktığımda o uygulamanın da bir kaç ay önce sonlandığını anladım.
Açıkçası yok pahasına işlemci satmak istemiyorum, kullanacağım gibi görünüyor. Yine aynı sorunlar olursa, her tatil öncesinde gönderir yeniletirim. Öğrendiği iyi oldu teşekkürler :)
-
Soket değişiminde şu an 13700k 14700k mı mantıklı olur acaba yoksa ultra i5 245k mı ?
Core ultra i7 265 pahalı geldi, yılbaşından sonra geriler mi acaba yoksa yeni çıkmış diye fiyat düşmesi 6 ay falan sürer mi?
2.-9.-11. Nesilden sonra amd ye mi geçelim, 14700k ayarında ne var o tarafta?
Fikir verebilecek olan var mı arkadaşlar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Eğer İntel ile devam edecekseniz 14700k/kf daha mantıklı bence.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
14700 güzel işlemci. 1851 soket önü açık olacak mı bunu da değerlendirmek lazım
-
Şu an 14700K en mantıklısı. yeni sokete geçişte en mantıklısı intele güven olmadığı için beklemek. f/p açısından LGA1700 i tercih etmek en rasyonel olanı.
-
RMA'dan işlemcim döndü.
Intel absürd bir firma, RMA öncesinde gayet iyi iletişim kuruyorlardı. İşlemcini kendilerine gönderene dek de öyle sürdü.
Ancak RMA talebi kabul edildikten sonra ne yazdıklarıma cevap verdiler, ne bir şey. Sadece işlemcinin kargo kodu hakkında standart şablon bir mail geldi, sorularıma da cevap vermediler.
Keza 17'sinde kargoya verdikleri işlemci, fiziki olarak ayın 19'unda kargoya teslim edildi. DHL Express olduğundan 20'sinde tarafıma ulaştı.
Bu microcode bios güncellemesi bence rezalet. 13900k'nın elde sadece 900'ü kalmış.
Saat hızlarını öyle bir traşlamışlar ki, işlemci ben hiç çalışmasam daha iyi diyor sanki.
İşlemci bir kez daha bozulmasın diye overclockta yapamıyorum, nasıl olacak bilmiyorum. Herhalde zararın neresinden dönülse kardır diyip, işlemciyi üç paraya satıp AMD'ye geçeceğim.
-
softwareoffer.intel.comIntel | Learn Morehttps://softwareoffer.intel.com/Campaign/LearnMore/f5ccd4f2-0f9a-4edf-85d7-7bc28dc02cc1softwareoffer.intel.comIntel | Software Advantage Programhttps://softwareoffer.intel.com/Campaign/Terms/f5ccd4f2-0f9a-4edf-85d7-7bc28dc02cc1
-
Arkadaşlar, herkese iyi günler. Şimdi bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu yıl mart ayında bir i5-13600K satın aldım. Arctic Freezer 34 Duo ile kışı atlattım, fakat yazın Deepcool AK620'ye geçtim. O dönemde Intel'in baseline BIOS'u yüklüydü. Yazın sıcaklık ortalaması 80°C, bazen daha üzeriyle bitti diyebilirim.
Daha sonra Intel'in voltaj konusundaki güncellemelerinden haberdar oldum ve 0x129 ile 0x12B BIOS güncellemelerini yaptım. Intel'in dediğine göre, bu güncellemeler gereksiz voltaj sorunlarını azaltıyordu ve toplam dört BIOS güncellemesiyle bu problemin çözüldüğünü belirtiyorlardı.
Şimdi sorularıma gelecek olursak:
- Voltaj dalgalanmaları (spikeleri) normal midir?
- Sistemi bu şekilde 9 aydır kullanıyorum. İşlemcim Corsair iCUE 4000X kasada, Prime B660-Plus D4 anakartla birlikte çalışıyor. Bu konuda bana neler önerirsiniz?
Bazen HWInfo'da saçma sapan değerler görüyorum, fakat HWInfo'nun doğru bilgiler yansıttığını düşünmüyorum. Eğer işlemcim bozuk olsaydı, Black Myth: Wukong gibi oyunları oynayamazdım. En azından kafamdaki "işlemcim bozuk mu?" sorusunu silmiş oldum.
Bu arada, işlemciyi İncehesap üzerinden tray olarak satın almıştım. Sizce bir 240mm sıvı soğutma bu işi kökten çözer mi? Kafamda hâlâ ısınma ile ilgili teknik sorular var. Konuya hâkim olan arkadaşlardan yardım almak istiyorum.
Eksik ya da tam ifade edemediğim bir şey varsa affola; sorabilirsiniz. Konunun takipçisiyim ve cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X