Şimdi Ara

Intel’in kurtuluş planı: Çip üretim bölümü neşter yiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel’in kurtuluş planı: Çip üretim bölümü neşter yiyor
    Intel, milyarlarca dolarlık zararlarını telafi etmek ve hisse senedi değerini tekrar yükseltmek amacıyla büyük bir dönüşüm planını hayata geçiriyor. Şirketin CEO’su Pat Gelsinger, yaptığı açıklamada Intel’in yonga üretim işini bağımsız bir yan kuruluş olarak yapılandıracağını duyurdu. Ayrıca bazı kritik önlemler de alınıyor.

Intel, çip işini ayırıyor

Intel Foundry adıyla bilinen yonga üretim birimi, bu değişimle birlikte Intel’den daha net bir şekilde ayrılarak bağımsız hareket edecek ve mali raporlamalarını ayrı bir şekilde sunacak. Bu sayede, yonga üretim operasyonlarının daha net bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi hedefleniyor. Değişiklikle birlikte Intel Foundry’nin kendi yönetim kurulu da olacak ve dışarıdan finansman alabilecek.

Intel aynı zamanda Polonya ve Almanya’daki fabrika projelerini iki yıl süreyle askıya alıyor. Bu karar, pazardaki talep öngörülerine dayanarak alındı. Buna karşın, Intel’in Arizona, Oregon, New Mexico ve Ohio’daki tesisleri üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Altera hisseleri satılıyor

Intel’in kurtuluş planı: Çip üretim bölümü neşter yiyor
    Daha önceki haberlerimizde değindiğimiz Altera için de gelişmeler var. Intel, 2015 yılında satın aldığı programlanabilir çip şirketi Altera’daki hisselerinin bir kısmını satmayı planlıyor. Bunun yanı sıra, şirket küresel gayrimenkul portföyünün üçte ikisini küçültme kararı aldı. Bu duyurunun bir parçası olarak Intel, ABD ordusuna çip üretmesi için 3 milyar dolara kadar fon sağladığını da açıkladı.

Ayrıca Bkz.Intel, PlayStation 6 işini AMD’ye kaptırdı: İşte sürecin detayları

Bu değişiklikler ve sert kararların Intel’i düzlüğe çıkarıp çıkarmayacağını zaman gösterecek. Firma, 13. ve 14. Nesil CPU'ları etkileyen geniş çaplı sorunların yanı sıra, 2024'ün ilk çeyreğinde 1,6 milyar dolar, 2023'te ise sadece çip üretim işinde 7 milyar dolar işletme zararı bildirmişti. Ağustos ayında Intel, 15.000 çalışanı etkileyen işten çıkarmalar yapacağını da duyurmuştu. Şimdi bu sürecin yarsının tamamlandığı belirtiliyor. Intel bu önlemler ile 10 milyar dolarlık tasarruf hedefine ulaşmayı hedefliyor.

CEO Pat Gelsinger ise süreç hakkında şunları söyledi: “Daha önce de söylediğim gibi, bu Intel'in kırk yılı aşkın bir süredir geçirdiği en önemli dönüşüm. Bellekten mikroişlemciye geçişten bu yana hiç bu kadar önemli bir girişimde bulunmamıştık. O zaman başardık - ve bu sefer de başarıp önümüzdeki on yıllar boyunca daha güçlü bir Intel inşa edeceğiz.”

Kaynak:https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1710/a-message-from-intel-ceo-pat-gelsinger-to-employees
    Kaynak:https://www.theverge.com/2024/9/16/24246599/intel-foundry-independent-spinoff

• Intel böyle devam eder ise giderek küçülüp haraç mezaç satılacak.

• Amd nin ekonomik bunalimda oldugu fx donemlerini ne cok hatirlatiyor..
    Ardindan yapilanma + abd hukumetinden milyarlarca dolarlik tesvik ve ryzen..
    İntelcilerin var bi hayali..

All core 6.55Ghz 128 thread 65W tdp...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 17 Eylül 2024; 12:24:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mantıklı görünüyor ama değil.

İşlemci tasarlarsın ve üretirsin. Bu iş iki aşamalı.

Bu iki bölümü aynı ayarda ve bir arada koordineli çalıştırmak en iyisi. En yüksek teknoloji de tutmak gibi bir sıkıntı da var.

Amd nin üretim bölümü maddi sıkıntılardan ötürü çok geride kaldı yatırım yapamadı. Sonunda satmak zorunda kaldı. Hatta işler o kadar kötü gitti ki ana işi olan tasarlama kısmı bile iflas eşiğine geldi.

İntel de bu iki birimi ayırır ve para kıyma makinesi üretim sürecine sıkı sıkıya sarılmazsa ucu ana iş olan tasarlama bölümüne bile gelebilir.

İkinci bir Global Foundries tehlikesi görüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 17 Eylül 2024; 12:46:7 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Intel'in şu saatten sonra eskisi gibi olma ihtimali yok, ortada olan biten şeyler temelde ana işlerinde dahi geride kaldıklarından tükenişe doğru gidebileceklerini gösteriyor. muhtemelen bu ihtimali öngördükleri için en sert tedbirleri elden çıkarmaları yapacaklar.
    Döküm fabrikalarını ayırmaları işin kolay kısmı sadece bu kurtulmalarına yetmez ki yetmeyeceğini bildiklerinden aynı zamanda yeni bir şeyler üzerine çalıştıklarını varsayıyorum.

Önümüzdeki dönemde şirket iştiraklerini INTEL'den ayırarak döküm işinin niş kısmını TSMC'e paslayarak önümüzdeki 1 yılı geçirecekler ilk etap böyle olacak tahminim bu.
    lunar lake işlemcilerin başarısı, bu serinin benzerinin masaüstü sistemler için ne kadar kısa sürede geleceği gibi devam eden başarılı hamlelere ihtiyaçları var. sunucu kanadı da benzer durumda bir atağa ihtiyaçları var. zaman intel'in aleyhine işliyor.

• Amd'den beter oldular benim okumam bu şekilde

• Hem sonda GF duruma benzetmişsiniz hem de AMD'den farklı olduğunu dolayısıyla dökümhaneyi satmamaları gerektiğini yazmışsınız. Bu iki değerlendirme çelişmekte.

Başka bir DH haberinde sunucu işlemcilerinden güzel kazançlar elde etmeye devam etmekte olduğu yazıyordu. Ayrıca mobil (laptop) işlemcileri başarılı ise TDP yükleyip masaüstünde de başarılı olması beklenebilir diye düşünüyorum. Altera'nın alınması baştan hataydı. Xilinx AMD tarafından alındı diye.. Çok sığ bir yaklaşımdı. Avrupada'ki kurulumlar ertelenmiş çok güzel. 20K çıkarma devam ediyor güzel. Altera gidip yeni gelen Amazon anlaşması ile kurtuluşa yürüyebilir. Bu kurtuluş o bildiğimiz güzel günler olmayabilirmiş bunu da @mehmet_clk açıkladı.

• LuckyNack5 L kullanıcısına yanıt
    Çelişki yok tam okumamışsınız yorumu. İki ayrı birim yapar döküm bölümünü boşlarsa ana iş kolu bile tehlikeye girebilir. Satmak cümlesini kullanmadım ve GF tehlikesi olabilir dedim.

• "Mantıklı görünüyor ama değil. İşlemci tasarlarsın ve üretirsin. Bu iş iki aşamalı. Bu iki bölümü aynı ayarda ve bir arada koordineli çalıştırmak en iyisi."

Bu kısımda satılmamalı, korunmalı ve birlikte işletilmeli savunuluyor.

"İkinci bir Global Foundries tehlikesi görüyorum."

Bu kısımda ise kötü gidişat sonucu dökümhanenin satılması tarihi olgusunun intel özelinde yeniden ortaya çıkacağına atıf var.

Farklı şeyler düşünmüş olabilirsiniz ama yazdıklarınız bu şekilde. Doğru zamanda doğru cihaz almamış olmasalar ben de hemen satmalarını savunurdum. Satmasalar mevcut durumdan çıkış zorlu görünüyor. Belirttiğiniz gibi dertli bir süreç intel'i bekliyor.

• LuckyNack5 L kullanıcısına yanıt
    Ayırması satması anlamına gelmiyor dostum. Bir arada uyumlu çalıştırması da.

Her iki durumda da satış söz konusu değil. Bölümler İntel'in.

Satmak kısmı AMD ve GF kısmından aklınızda oluşmuş. İntel'in durumuna ayrı değerlendirme diğerlerine ayrı bir değerlendirme yaptım.

• intelin elinde halen architekt lisensi varmış arm nin,x86 lar bitse bile arm'e geçış yapar,hem daha iyi olur rekabet için,processor üretim kısmını ayırması bir nevi kendi yararına,böylelikle arm processor üretimide yapabilir ilerde,zaten elinde var olan bir arm lisensi var..

• yapılması gerekiyordu.
    yapısal sorunlar yüzünden en güncel intel işlemciler bile hatalı üretimle tüketicinin eline pimi çekilmiş bomba gibi bırakıldı.
    defolu intel işlemcilerin kusurları son duyarlı tüketiciler olmasa gündemde kalmayacaktı.
    'intel işlemcilerin bazılarının verimli, bazılarının verimsiz çalışmasının nedeni işte bu hatalar' diyerek bir kez daha intel 'in kendini örtbast ettiren algılarını sarsalım.

• Bakalım Intel hissesi ne zaman tek haneli rakamlara gelecek.

• Ayrılınca daha iyi çalışacak sa ayrılmadan niye iyi çalışamıyor.
    Çalışanlar birbirini mi görmek istemiyor.
    Birlik olmak ekstra giderleri azaltabilir.
    Ayrılık neyi çözecek miş, ancak ekstra masraf olur.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.