Şimdi Ara

Irak ve son... ( mu? ) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

(Irak'a demokrasi getirme meselesini ise tartışılması gerekli bulmuyorum. Onu baştan eledim.)

Neden elediniz, çünkü önyargı. Çünkü herkes bunun aksini söylüyor. Çünkü böyle birşey söylesen kimse size katılmaz ve güler geçer.

Arkadaşlar her ülke sonuçta çıkarlarını düşünür. Bu resmi olarak da böyledir, çıkarını düşünmeyen ülke yoktur.

Ancak sonuçta Irak savaşının sonunda dünya kanlı bir diktatörden kurtuldu, böylesi bana göre daha iyi oldu. Şimdi bunu duyan herkes çıkıp "ama masum insanlar ölüyor felan"diyeceklerdir. Amerika ırağa masum insanları öldürmek için girmedi. Önceden kanayan ve normal şartlarda iyileşmeyecek bir yaraya pansuman yapılırken kanama olması kaçınılmazdı. O insanlar diktatörün ülkesinde doğmakla şanssız doğmuşlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 27 Şubat 2007; 11:41:38 >

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    quote:

(Irak'a demokrasi getirme meselesini ise tartışılması gerekli bulmuyorum. Onu baştan eledim.)

Neden elediniz, çünkü önyargı. Çünkü herkes bunun aksini söylüyor. Çünkü böyle birşey söylesen kimse size katılmaz ve güler geçer.
    Arkadaşlar her ülke sonuçta çıkarlarını düşünür. Bu resmi olarak da böyledir, çıkarını düşünmeyen ülke yoktur.
    Ancak sonuçta Irak savaşının sonunda dünya kanlı bir diktatörden kurtuldu, böylesi bana göre daha iyi oldu. Şimdi bunu duyan herkes çıkıp "ama masum insanlar ölüyor felan"diyeceklerdir. Amerika ırağa masum insanları öldürmek için girmedi. Önceden kanayan ve normal şartlarda iyileşmeyecek bir yaraya pansuman yapılırken kanama olması kaçınılmazdı. O insanlar diktatörün ülkesinde doğmakla şanssız doğmuşlardı.

Ne demek istediğime açıklık getireyim. Dünyanın bir diktatörden kurtulduğu konusunda hemfikirim. Benim sorguladığım şey ABD'nin bu savaşa neden giriştiği idi. Gerekçenin Irak'a demokrasi getirmek olduğuna inanmıyorum. Yani ABD'nin hiç işi gücü yok da bir yerlere demokrasi getirmek için askerini Orta Doğu'ya yığıcak, savaşacak, kayıplar verecek vs. Bu gerekçeye inanmadığımı söylüyorum. Hem de çıkarına geldiğinde diktatörleri destekleyen bir ülke bunları yapacak!

Böyle düşünmek önyargı ise sorayım: Irak'a demokrasi geldi mi? Henüz gelmedi ise ne zaman gelecek?

• quote:

Orjinalden alıntı: hesheit

Bu Irak savaşı konusunda aklımdan geçen birkaç şeyi sizlerle paylaşayım, belki bir fikir vereniniz olur.

Hepimiz Amerika'nın Irak'a petrol için girdiğini biliyoruz. Peki bunun için bu savaşa gerek var mıydı. ABD Irak petrollerini zaten istediği gibi kullanmıyor muydu ya da istese iyi ilişkiler kurarak daha da rahat sömüremez miydi? Buna ekli ikinci sorum da ABD bile hali hazırda petrole dayalı tüketimi aşamalı olarak sonlandırma kararı aldı. O zaman ileride petrole ihtiyaç duymayacaksa bu savaş neden?

Sizce savaşın tek sebebi savaş sanayii olabilir mi? ABD savaş sanayiini bir kenara ABD'nin dünya üzerindeki imajının yerle bir olmasını ve artan ABD düşmanlığını bir kenara koyalım, değer miydi bu savaşa?

Farzedelim ki bu savaşın hedefi ABD'nin Orta Doğu'ya hakim olarak dünya hakimiyetini ilan etmesidir. Peki dünyayı ABD'ye yedirirler mi? Rusya, Çin, Hindistan, Türkiye, İran buna karşı durmayacak mı?

Amaç diyelim ki Irak'ı bölüp İsrail'e bölgede yandaş bir ülke daha kazandırmak. Peki ne olacak bu durum İsrail'e olan düşmanlığı azaltacak mı? O yandaş ülke sömürüden bıktığında ya hem İsrail'e hem ABD'ye isyan ederse?

Evet ne dersiniz, bu savaş neden?

Amerika adım adım hedefine ilerliyor afganistan ırak iran sonra da Türkiye bunu görememek için ya kör olmak lazım ya da art niyetli...abd silah sektöründen akıl almaz paralar kazanıyor Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkere silahlarını pazarlıyor Savaş=para demek onlar için + petrol+ortadoğunun hakimi olmak istemesi yeterli nedenlerdir sanırım ...Demokrasi getirmek hikayelerini anca katil bush yandaşlarına anlatsın

• quote:

Orjinalden alıntı: kskteen

quote:

Bu Irak savaşı konusunda aklımdan geçen birkaç şeyi sizlerle paylaşayım, belki bir fikir vereniniz olur.

Hepimiz Amerika'nın Irak'a petrol için girdiğini biliyoruz. Peki bunun için bu savaşa gerek var mıydı. ABD Irak petrollerini zaten istediği gibi kullanmıyor muydu ya da istese iyi ilişkiler kurarak daha da rahat sömüremez miydi? Buna ekli ikinci sorum da ABD bile hali hazırda petrole dayalı tüketimi aşamalı olarak sonlandırma kararı aldı. O zaman ileride petrole ihtiyaç duymayacaksa bu savaş neden?

Sizce savaşın tek sebebi savaş sanayii olabilir mi? ABD savaş sanayiini bir kenara ABD'nin dünya üzerindeki imajının yerle bir olmasını ve artan ABD düşmanlığını bir kenara koyalım, değer miydi bu savaşa?

Farzedelim ki bu savaşın hedefi ABD'nin Orta Doğu'ya hakim olarak dünya hakimiyetini ilan etmesidir. Peki dünyayı ABD'ye yedirirler mi? Rusya, Çin, Hindistan, Türkiye, İran buna karşı durmayacak mı?

Amaç diyelim ki Irak'ı bölüp İsrail'e bölgede yandaş bir ülke daha kazandırmak. Peki ne olacak bu durum İsrail'e olan düşmanlığı azaltacak mı? O yandaş ülke sömürüden bıktığında ya hem İsrail'e hem ABD'ye isyan ederse?

Amerika adım adım hedefine ilerliyor afganistan ırak iran sonra da Türkiye bunu görememek için ya kör olmak lazım ya da art niyetli...abd silah sektöründen akıl almaz paralar kazanıyor Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkere silahlarını pazarlıyor Savaş=para demek onlar için + petrol+ortadoğunun hakimi olmak istemesi yeterli nedenlerdir sanırım ...Demokrasi getirmek hikayelerini anca katil bush yandaşlarına anlatsın

-

-biz amarikanın hangi bir dediğini iki ettikki bizden iyisinimi bulacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aksın -- 27 Şubat 2007; 16:03:12 >

• Ezik ülkeyiz de ondan! Masaya yumruğunu vursa, FBI ajanları tarafından gırtlağı kesileceğini düşünen ... politikacılar yüzünden cesaretsizce yönetilip gidiyoruz! Bu kadar korkmaya ne gek var anlamıyorum!
  • Orjinalden alıntı: megazort

Ezik ülkeyiz de ondan! Masaya yumruğunu vursa, FBI ajanları tarafından gırtlağı kesileceğini düşünen ... politikacılar yüzünden cesaretsizce yönetilip gidiyoruz! Bu kadar korkmaya ne gek

bizim salak yönetimimiz tırsarsa olucağı budur adamların zenginliklerinden ve teknolojilerinden korkuyolar bi de Atatürk ü örnek alıcaklar Atatürk olucaktı ki şimdi abd ağzına Türkiye lafını nı alırken 2 defa düşüncekti
  • savaş insiyatifi elinde bulunduranın (bazen tersi gibi görünse de) herzaman lehinedir.esas amaç petrol değildi,ama bu da esas amaca hizmet eden bir araç..
    evet bence de abd silah sanayisini güçlendirmek istiyor.bunu da dünyanın daha güvensiz bir yer olduğunu,kendisinin her ülke için potansiyel bir tehlike olduğunu sezdirerek yapıyor.şimdi diyeceksiniz ki:madem abd potansiyel bir tehlike neden abd den silah alıp güçlendirelim abd yi? dünyada işe yarar silahları kim üretiyor?abd firmaları (lockheed martin,mcdonaldouglas,boeing,falan filan)..herhalde devlet yöneticileri çoğu küçük beyinlimizin iddia ettiği gibi (hiçbir işe yaramaz) rus yapımı silahlara olumlu bakmıyorlardır.adamlar size karşı lazerli-güdümlü silah kullanırken siz kalaşnikof mu kullanacaksınız???zaten böyle bir adım attığınızda abd yle köprüleri attığınız su yüzüne çıkar.yani mecburiyet kavramı ön plana çıkıyor..
    dünyayı böyle giderse öyle güzel bir şekilde yar ederler ki abd ye.sözünü ettiğin rusya çin ve hindistan'ın bir araya gelme ihitimali olduğunu düşünmüyorum,çünkü dünyada mevcut ekonomik dengeler var ve bu dengeler abd ye karşı patlak verebilecek bir savaşın sigortası.evet,gerçekten sigortası..eğer bu devletlerden böyle bir tehdit gelirse ne olacak?bütün yabancı yatırımlar bu ülkelerden kaçacak ki bu rusya-çin-hindistan (sözde)koalisyonunu un ufak edecektir.2.dünya savaşıyla birlikte şu anlaşıldı ki aslında savaş ekonomik bağlamda oluyor,sıcak savaş sadece bir ekran görüntüsü.zaten hindistanın abd yle hiçbir anlaşmazlığı yok.daha 1 kaç ay önce ortak nükleer faaliyetlerde bulunmak için anlaşma yaptılar...hem de iran ı sürekli nükleer faalitelerinden dolayı sıkıştırıldığı bir dönemde.yani 0 adalet..ama diplomasi de adalet beklemek de ayrı bir yanlış olur,çünkü çıkarlar herşeyden önce gelir.
    ben gerçekten anlamıyorum,acaba dünyadaki bütün yurttaşlarda (komünist söylemi olarak söylemedim bunu)da aynı anlayış mı var?sürekli türkiye izin vermez,biz güçlüyüz,gireriz dağıtırız yok ederiz,yedirmeyiz gibi yaban milliyetçilik lafları edip duruyoruz.elimizde nato nun en büyük 2.ordusu varmış..arkadaşlar endonezyanın ordusu bizimkinden büyük biliyor musunuz?ne alaka diyeceksiniz.yani önemli olan asker sayısı değil,teknolojik üstünlük.biz abd nin silahını abd ye karşı nasıl kullanabiliriz ki?başımıza körfez savaşında ırak a olanların benzerinin gelmeyeceğini kim garanti edebilir?(abd yapımı ırak uçakları havalanamadı)kime karşı savaşacağımız tam anlaşılmadı galiba:kuzey ırak'taki kürt aşiretlerine karşı değil,ekonomisi bizden 60 kat büyük dünyanın hakimi abd ye karşı.biraz realist olmakta fayda var.yok dağlara çıkarmışız da falan filan..türkiye önemli bir güç bunu gözardı etmiyorum.ama abd gibi bir süper güç ve türkiyenin karşı karşıya geldiğini düşünün:ırakta olanlar gibi yalnızca abd,ingiltere,kanada,yeni zelanda,avustralya yani anglo-sakson cephesini değil tüm dünyayı karşımıza alacağıma eminim..aramızda böyle bir husumet olursa(umarım olmaz) abd öyle destekli bir iddiayla gelecek ki tek seçenek abd yi desteklemek olacak diğer devletler için..bu 2.dünya savaşındaki gibi almanya-ingiltere anlaşmazlığı değil.herkes katkat daha güçlü olanı(abd) tutacaktır.neyse türkiye-abd tartışmaları bitmez zaten.
    abd nin ortadoğu ya demokrasi getirme amacında olduğunu anlamamak için bunun üstünde düşünmemek gerekiyor.eğer abd demokrasi isteseydi krallıkla yönetilen S.Arabistan,kuveyt,ürdün,gibi devletler ve dikdatörlükle yönetilen g.kore,endonezya,çin,pakistan gibi ülkelere müdahale ederdi.bu ülkeler arasında s.arabistan,kuveyt,g.kore ile bizimle olduğundan çok daha sıkı ilişkileri var,tam müttefikler...
    bence bu savaşta esas amaç dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi burada da bir ileri karakol kurmak,çünkü abd nin türkiyeye güveni gittikçe azalıyor,daha doğrusu biz kendimiz azalttırıyoruz(aslında iyi de yapıyoruz derim ama bir şartla:o da AB ye üye olmak)belki de iyi yapıyoruz ama ben şimdilik çıkarımıza tek bir adım görmedim dünyanın geri kalan devletlerinden...

quote:

• Şu ABD silah sanayisinin desteklenmesi gereği ile dünya hakimiyeti meselesine biraz ekleme yapayım:

ABD'nin silah sanayisi para kazansın diye ABD Irak gibi bir savaşa girmek zorunda mıdır? Kosovo'da da ABD silah sanayisinin silahları kullanıldı, bombaları patlatıldı vs. Üstelik Kosova müdahalesinden ötürü kimse ABD'yi kınamadı. ABD ordusu soykırımı engelleyen ordu olarak alkış aldı. Yine bizler ABD silah sanayisinin desteklenmesi için ABD hükümetlerinin X ile Y devletlerini durup dururken birbirine çok rahat kırdırabileceğini de biliyoruz. Tarih bunun örnekleri ile dolu.

Önce Orta Doğu sonra da dünya hakimiyeti meselesine gelince; ABD'nin Orta Doğu'da isteyip de yaptıramadığı şey ne ki? Kime neyi isteyip de yaptıramadı şu ana kadar? Ya da istese kime daha fazlasını ekonomik ve siyasi baskılarla yaptıramaz? Ve son olarak sizce ekonomik hakimiyete ek olarak, ABD dünyaya siyaseten de hakim olup onu yönetebilecek güçte midir?

• bu durumda alternatif kaynaklara yöneliriz.örneğin dunyada borun %75 bizde biliyorsunuz onu kullanırız .
    tabiki gençliğimiz uyanırsa dünyada en çok bizde eğer bunu işletebilirsek dağdaki çobana bile ayda 2000 dolar maaş verebiliyoruz .onun için çok uyanık olmalıyız dünyanın en zengin ülkesiyiz.coğrafi konumumuz çok önemli bu sırada her geçen gün üzerimize daha fazla gelecekler .
  • Vay canına! Endonezyanın askeri tenolojisi bizden üstün durumda mı?
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.