Şimdi Ara

işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
1
Favori
25.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Peki amd de durum nasıl arkadaşlar ? Bildiğiniz gibi amdlerde fanın devri CoolnQuiet tarafından kontrol ediliyor. Şimdi ben 4 pinlik sokete 3 pinlik fan taktığım zaman CoolnQuiet devre dışı mı kalacak ? Fanın devri sabit mi olacak ? Aydınlatırsanız sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: thedays167

Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar.

Bende bugun akasa venom işlemci soğutucusu aldım.

Bildiğiniz üzere venomla birlikte Akasa Viper fan birlikte geliyor, ben ayriyetten 1 tane daha viper fan aldım push-pull olarak kullanıyorum.

Fanlar 4pin PWM oldugundan 1 tanesini işlemci fan soketine taktım. İkinci fan'ı system fan 2 soketine yerleştirdim ve sistemi mi açtım,

biostan fan hızlarını kontrol ettiğimde işlemci fan bloguna takgığımın 1960 RPM, system fan 2 bloguna taktığım fanın iste 1000-1100 RPM civarı oldugunu gördüm.

Bunun üzerine pc yi kapatıp system fan 2 ye taktıgım fanı cıkarıp 3 pin olan system fan 1 e taktm ve şuan 1800-1900 rpm arası değişen bi hızda çalışıyor

4 pinli fanınızı 3 pinde kullanılabileceğini düşünüyorum.

Kolay gelsin :)

merhaba,

Akasa Venom dan memnun musunuz, fanların ses durumunu ve sıcaklık değerleri nasıl acaba, ben de bir iki alternatifden biri olarak bu soğutucuyu düşünüyorum. Bir kikir verebilirseniz sevinirim.
    Acaba işlemci fanları için coklayıcı 4 pin kablolar var bunlardan alıp 2 fanıda işlemci fan soketine taksanız olmaz mı?

Sağlıcakla kalın

• quote:

Orijinalden alıntı: ring

quote:

Orijinalden alıntı: thedays167

Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar.

Bende bugun akasa venom işlemci soğutucusu aldım.

Bildiğiniz üzere venomla birlikte Akasa Viper fan birlikte geliyor, ben ayriyetten 1 tane daha viper fan aldım push-pull olarak kullanıyorum.

Fanlar 4pin PWM oldugundan 1 tanesini işlemci fan soketine taktım. İkinci fan'ı system fan 2 soketine yerleştirdim ve sistemi mi açtım,

biostan fan hızlarını kontrol ettiğimde işlemci fan bloguna takgığımın 1960 RPM, system fan 2 bloguna taktığım fanın iste 1000-1100 RPM civarı oldugunu gördüm.

Bunun üzerine pc yi kapatıp system fan 2 ye taktıgım fanı cıkarıp 3 pin olan system fan 1 e taktm ve şuan 1800-1900 rpm arası değişen bi hızda çalışıyor

4 pinli fanınızı 3 pinde kullanılabileceğini düşünüyorum.

merhaba,

Akasa Venom dan memnun musunuz, fanların ses durumunu ve sıcaklık değerleri nasıl acaba, ben de bir iki alternatifden biri olarak bu soğutucuyu düşünüyorum. Bir kikir verebilirseniz sevinirim.
    Acaba işlemci fanları için coklayıcı 4 pin kablolar var bunlardan alıp 2 fanıda işlemci fan soketine taksanız olmaz mı?

Sağlıcakla kalın

akasa genelde f/p ürünleriyle karşımıza çıkıyor gene aynı şekilde olduğunu düşünüyorum viper fanlar bana gürültülü gelmedi

ölçüm cihazım yok ama yatağımda yatarken sesini duymuyorum ki bu çok güzel birşey sürekli pc açık olduğundan artık fan gürültüsüyle uyumaya çalışma derdim yok memnunum önerebilirim yaz aylarında olduğumuz ve daha kasada hava akışını iyi sağlamak için silverstone fm 121 lerim elime geçmediği için açık kullanıyorum e8400 intel işlemciyi 3.6ghz stabil oc li kullanıyorum boştayken 45 yükteyken 60 ın üstüne çıkmıyor ( belirtmekte fayda var benim bulunduğum oda gün içerisinde çok fazla güneş aldığından cok sıcak ben bile zor oturuyorum oyuzden yüksek bulmuyorum rakamları)

akasa venom u almadan önce 3.2 stabil oc li halinde orthos testinde 82 dereceyi görmüştü işlemci anında testi kapatmıştım şimdilik izlenimlerim bu kadar yardımcı olabildiysem ne mutlu bana

• merhaba thedays167,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Güle güle kullanın fanınınızı.

Sağlıcakla kalın
  • Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana

• iyi günler arkadaşlar biliyorum konu baya eski ama tam yeni konu açmak istemiyordum. benim anakart 4 pinli ve işlemci fanını değiştirdim aldığım fan 3 pinli doğru yere taktım ve ne göreyim fan ters dönüyor yani o fanı biliyorum hafayı bolglara doğru üflemesi gerekirken dışarı üflüyor. pinlerin yerlerini her türlü değiştirmeme rağmen olmadı tek bir pin sıramasında çalışıyor o da ters çalışıyor. buna bir çare olabilecek var mı. iyi günler
  • hort olacak ama.. ben 4 pinli anakarta 3 pinli fan taktım şimdi. sorun yok.
  • Bir hortta benden,

4 pinli anakartta 3 pinli fan ile fan dönüş hızları kontrol edilebiliyor. Bunu teknik olarak nasıl yapıyor anakart ?

eğer 4 pinli anakartlara 3 pinli fan takınca dahi kontrol sağlanabiliyorsa neden 4 pinli fanlar üretiliyor ?
  • Emre9110 kullanıcısına yanıt
    Eski anakartımda 1 tane 4-pin PWM, 2 tane de 3 pin konektör vardı. 3 pinliklerden birini anakart sıcaklığa göre kontrol edebiliyordu.
    Sonuçta voltajını artırıp düşürmekle hız kontrolü sağlanıyor.
    Dördüncü pinin esprisi nedir ben de pek anlamış değilim ama yaptıklarına göre, vardır bir bildikleri.

Bence en güzeli, fan kontrolcü takıp ipleri tamamen eline almak
  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    Fan kontrolcü de voltaj kısıp yükseltiyor. Anakart da. Değişen birşey yok. MSI Command Center tarzı programlarla (pek tabii diğer anakart üreticilerinin de vardır) bilgisayar açıkken BIOS'a girmeden fanların hızlarını kontrol edebiliyorum. Bütün fanlarım 3pin ancak 4pin yuvalara takılı.
  • Emre9110 kullanıcısına yanıt
    Konuyu tam okursanız yukarıda ufukman adlı kullanıcı bu konuya ne açıklama yapmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 7 Eylül 2016; 15:06:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufukman

PWM fanlar (Pulse Width Modulation) 4 pinli olur çalışma mantığı ise Fan sürekli +12 ile beslenir hız kontrolü için ise 4.ncü uçdan kare dalga kontrolü yani frekans ile hızı ayarlanır. Bu dalga kontrolü ise 3.ncü Uçtaki thermale bağlı kontrol eder. anakartın 3 pinli soketinde fanı kontrol etmeye çalıştığınızda 4.ncü pin boşta kalacak şekilde bağlantı yaparsanız 5~12V kontrolü ile normal bir fan gibi kullanılabilir. Genelde hiçbir fan kontrolcü 4.pinli ve pwm kontrollü değildir. Bazı anakartlarda pwm fanın dönmemesinin nedeni fan kontrolü için düşük voltaj geliyor olmasıdır halbuki sabit +12v altında frekans kontrollü olmalı..
    örnk:PWM kontrollü Ledli bir fanınız olsa fan devrini kıstığınızda ledlerin ışık şiddeti düşmez ama hızla yanıp söndüğünü görebilirsiniz.

PWM fan Pin uçları.
    Siyah___: Nötr (GRND)
    Kırmızı__: +12
    Sarı____: Thermal Sensör
    Mavi ___: PWM kontrol ucu.

işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin

5 pinli fanlarda uçlar aşağıdaki şekildedir (eğer netten bulduğum 5.pin uç dizilimi buysa) burada farklı olarak 3.ncü Thermal uç Beyaz olmuş sonrasında 4.ncü siyah Nötr ve 5.nci pin PWM olarak geçiyor. yani pwm bir fan taktığınızda pwm kontrol ucu boşta (GRND) kalacak. Kısaca fanı HP servisinden temin edin 3pinli bir fan takarak kullanmanız da uygun olur ama server gibi bir sistemi riske atmaya değmez gibime geliyor.
    .
    ]o----- Yellow (PWM)
    .o----- Black (GND)
    .o----- White (tach/sense)
    .o----- red (12v)
    ]o----- Black (GND)
    .
    Son olarak bir serverin ses yapması sizi neden bu kadar rahatsız ediyor. Server case veya özel bir odada değil mi.?? Takın 23tl ye 12cm lik Scythe Slip Stream 110cfm hava üflesin veya 2.nci el forumdaki 12cm lik 252cfm lik fanlardan birini. son devirde baksın işine..
    Edit:imlâ

Konuyu tam okursanız yukarıda ufukman adlı kullanıcı bu konuya net açıklama yapmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 7 Eylül 2016; 15:08:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ufukman

PWM fanlar (Pulse Width Modulation) 4 pinli olur çalışma mantığı ise Fan sürekli +12 ile beslenir hız kontrolü için ise 4.ncü uçdan kare dalga kontrolü yani frekans ile hızı ayarlanır. Bu dalga kontrolü ise 3.ncü Uçtaki thermale bağlı kontrol eder. anakartın 3 pinli soketinde fanı kontrol etmeye çalıştığınızda 4.ncü pin boşta kalacak şekilde bağlantı yaparsanız 5~12V kontrolü ile normal bir fan gibi kullanılabilir. Genelde hiçbir fan kontrolcü 4.pinli ve pwm kontrollü değildir. Bazı anakartlarda pwm fanın dönmemesinin nedeni fan kontrolü için düşük voltaj geliyor olmasıdır halbuki sabit +12v altında frekans kontrollü olmalı..
    örnk:PWM kontrollü Ledli bir fanınız olsa fan devrini kıstığınızda ledlerin ışık şiddeti düşmez ama hızla yanıp söndüğünü görebilirsiniz.

PWM fan Pin uçları.
    Siyah___: Nötr (GRND)
    Kırmızı__: +12
    Sarı____: Thermal Sensör
    Mavi ___: PWM kontrol ucu.

5 pinli fanlarda uçlar aşağıdaki şekildedir (eğer netten bulduğum 5.pin uç dizilimi buysa) burada farklı olarak 3.ncü Thermal uç Beyaz olmuş sonrasında 4.ncü siyah Nötr ve 5.nci pin PWM olarak geçiyor. yani pwm bir fan taktığınızda pwm kontrol ucu boşta (GRND) kalacak. Kısaca fanı HP servisinden temin edin 3pinli bir fan takarak kullanmanız da uygun olur ama server gibi bir sistemi riske atmaya değmez gibime geliyor.
    .
    ]o----- Yellow (PWM)
    .o----- Black (GND)
    .o----- White (tach/sense)
    .o----- red (12v)
    ]o----- Black (GND)
    .
    Son olarak bir serverin ses yapması sizi neden bu kadar rahatsız ediyor. Server case veya özel bir odada değil mi.?? Takın 23tl ye 12cm lik Scythe Slip Stream 110cfm hava üflesin veya 2.nci el forumdaki 12cm lik 252cfm lik fanlardan birini. son devirde baksın işine..
    Edit:imlâ
    Helal olsun sana kardeşim. Dün konu açmışım boşuna ;)
    Sana zahmet bir konuma bakarmısın bu fan 4pin pwm olayını destekliyor mu

https://forum.donanimhaber.com/2-pin-fani-4-pin-pwm-ye-cevirme--145577780#145577780

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi outlawist -- 17 Eylül 2020; 10:34:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.