Şimdi Ara

İSTANBUL DEPREMİ (26 EYLÜL SAAT 13:59 / 5.7 ŞİDDET ) (ANA KONU) (58. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.245
Cevap
11
Favori
177.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
93 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5657585960
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: RavenoLL

Gelecek deprem dalgasının frekansını bilemeyiz.Düşük orta yada yüksek frekanslı dalgaya göre binaların salınımı değişecektir.

Ayrıca binanın tam anlamıyla rezonansa girme ihtimali milyonda birdir.Girerse kurtuluşu imkansızdır.Ancak rezonansa yakın salınım hareketleri sergileyebilir.

Alıntıları Göster
    Rezonans ve deprem etkisi icin 1985 meksika depremi cok iyi bir ornek. Bu depremde ortanin ustu katlardaki binalar rezonansa girerek yikilmislardir, cunku depremin epicenter'i 400 km uzakliktaydi, sonra gerceklesen 7.1 lik depremde ise hikaye tersine dondu. Iki faktor bunda etkiliydi, birincisi depremin uzakligi ikincisi ivmesi, 7.1 like depremde ivme epicenter yakin oldugundan cok yogun bir sallantiya yol actigindan 5 -15 kat arasi binalar daha az cokme, yikilma yasadilar.

Istanbulda depremle kara arasindaki mesafe 20km, dolayisiyla meksika baz alinirsa yuksek katli binalarin (saglam yapilmissa) daha az risk tasidigi bir gercek.

Rezonansin milyonda 1 olduguna dair bir istatistik goremedim, sizde var herhalde.

https://www.theguardian.com/science/2017/oct/01/mexico-earthquakes-demonstrate-how-height-and-distance-dictate-damage

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: mitokondrioglukadayi

Rezonans ve deprem etkisi icin 1985 meksika depremi cok iyi bir ornek. Bu depremde ortanin ustu katlardaki binalar rezonansa girerek yikilmislardir, cunku depremin epicenter'i 400 km uzakliktaydi, sonra gerceklesen 7.1 lik depremde ise hikaye tersine dondu. Iki faktor bunda etkiliydi, birincisi depremin uzakligi ikincisi ivmesi, 7.1 like depremde ivme epicenter yakin oldugundan cok yogun bir sallantiya yol actigindan 5 -15 kat arasi binalar daha az cokme, yikilma yasadilar.

Istanbulda depremle kara arasindaki mesafe 20km, dolayisiyla meksika baz alinirsa yuksek katli binalarin (saglam yapilmissa) daha az risk tasidigi bir gercek.

Rezonansin milyonda 1 olduguna dair bir istatistik goremedim, sizde var herhalde.

https://www.theguardian.com/science/2017/oct/01/mexico-earthquakes-demonstrate-how-height-and-distance-dictate-damage

Alıntıları Göster
    Tam rozenans durumundan bahsediyorum. Örneğin 1940 tacoma köprüsünün yıkılışı.

Boğaz köprüsünün rüzgar yahut depremle rozenansa girme olasılığı nedir sence?

• Bilime inanırmısınız?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar deprem oldu bitti, enkaz altından da bir şekilde çıktım veya çıktık. Bahsettiğiniz post apokaliptik ortam illaki oluşacaktır. Her mahalle de olmasa bile özellikle merkez bölgelerde muhtemel.

Böyle bir durumun içinde kalmamak için veya olur da kalırsak ne yapmamız gerekir? Siz ne yapardınız? Çok fazla bu kategoride film izlemiş biri olarak, gösterilen şeylerin çoğu hayal olur. İnsan içine karışmak bir yandan iyi bir yandan kötü. Karışmamak da keza öyle. Bilemiyorum. Harbiden siz ne yapardınız o an ki konumunuza veya senaryoya göre?
  • quote:

Alıntıları Göster
    İmkansız bu olay 1940da yapılmış ve bu olaydaki durumdan ders çıkarılmış sonraki köprü yapım aşamalarında bazı durumları artık daha stabil kullanmışlar.Boğaziçi 1972 yapımı yani böyle bir durum söz konusu değil köprü belkide istanbuldaki bazı camilerle beraber en güvenli yapıları oluşturuyor.Bakımı yapıldığı sürece yorulma gibi değerler söz konusu misal birşey olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 30 Eylül 2019; 4:3:57 >

• Ne gibi ironi yapacam hocam depremi Allah yaptı diyerek muhafazakar mi olalim?

• epifizguy kullanıcısına yanıt
    Önce en yakın güvenlik güçlerine ulaşmaya çalışırdım tabi ailemle. Sonra ailemizi güvenli yere veya uzaktaki akrabaya anne baba kardeş abi kim varsa sağlam bölgedeki yere götürürdm...

Edit: İnşallah böyle bir durumda kimse kalmaz.

Ama bu konu ile ilgili bir yönerge hazırlansa çok iyi olacak, bunu ya belediyeler , afad veya hükümet hazırlar mı? Gerekli tüm bilgilerin mevcut olduğu bir duyuru gibi bir şey olabilir.
    Yağma hırsızlık vs.. gibi şeylerin önüne geçilebilir, dur ihtarına uymayanların yağmacıların hırsızların vb direk vurulacağını yazabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Merkur -- 30 Eylül 2019; 8:18:14 >
  • Muhafazakarlığın tanımı dindar olmak değil. ABD yaptı deyince muhafazakarlıktan çıkmış olmuyorsunuz. Birşeylere körü körüne inanıp yorum yapmak yerine araştırıp öğrendiğiniz zaman muhafazakar olmamış oluyorsunuz. Komplo teorisi üretmek de bir tür muhafazakarlıktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-481916DD1 -- 30 Eylül 2019; 8:57:8 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erwin

İstanbul'da o kadar bina çöker ve o kadar insan enkaz altında kalırsa hepsi ölür.

Ne bir yol, ne bir ulaşım, oluşacak kaostan şehre kimse ulaşamaz.

Bu gibi depremlerde en donanımlı ve hazır olan tek bir kurum vardır: ORDU

Orduyu da darbe vs. gibi sebeplerden şehir dışına attıklarından ve ordu arazilerini de ranta hazırladıklarından onu da unutabiliriz artık.

Büyük İstanbul depreminde herkes kendi başına kalacak, enkazda kalırsanız öldünüz, enkazdan sağ çıkarsanız kendinizi haydutlardan, tecavüzcülerden ve hatta ve hatta durumun vahimliği sebebiyle oluşabilecek yamyamlardan kurtarmanız gerekecek. Bir şehirde 40-50bin bina yıkılması demek milyon insanın enkaz altında kalması ve şehre ulaşımın durması demek.

Tam bir felaket sonrası senaryosu ve ne yazık ki gerçek olacak.

Normal zamanlarda kilit olan köprüler ve yollarda araç ilerleyemeyecek.

Tek yol hava yardımı olacak o da kısıtlı olacak.

Ordunun bu gibi durumlarda elinde olan olağanüstü hal ilan edip o bölgenin yönetimini eline alması gerçekleşmeyecek çünkü ordu tek bir ağza bakıyor artık. Onlar da kendilerini düşüneceği için orduya bu izni vermeyecekler.

Kim kime dum duma olacak, o yüzden hazırlığınızı yapın, olası bir yıkımda olabilecekleri aklınız hayaliniz almayacak. O kadar hazırlıksız bir ülkemiz var. Herhangi bir enkazda minimum arama kurtarma 1 gün sürer. Bizde o enkazlardan 50-100 bin olacak. O kadar arama kurtarma timi var mı? Yok. Hatta 1000 tane bile yoktur. Olanlar da şehre bile ulaşamayacak.

Alıntıları Göster
    Benim tahminimde benzer yönde.

Büyük İstanbul depreminde herkes kendi başına kalacak, enkazda kalırsanız öldünüz, enkazdan sağ çıkarsanız kendinizi haydutlardan, tecavüzcülerden ve hatta ve hatta durumun vahimliği sebebiyle oluşabilecek yamyamlardan kurtarmanız gerekecek

Marketlerin vb yerlerin yağmalanması gerçekleşebilir ki öyle bir kaosta çok anormal değil fakat taciz tecavüz vb. olayların olacağına pek ihtimal vermiyorum.

Ancak diğer yazdıklarınıza birebir katılıyorum.

Ölen öldüğü ile kalacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-2C5CD639E

Hiç bir şey olmaz hocam. Ben 99 depremi yaşamış bir insanım ailemle ne zor günler geçirdik o zamanlar ekmek bulamıyorduk. Çok iyi hatırlarım Hacıoğlu vardi adamlar aç insanlara lahmacun yapardı lahmacun da tâbi ki lahmacuna benzemiyordu çünkü o kadar çok insan vardı ki adamların hızlı olması lazim. Yerlerde yattik farelerde vardı.

Öyle kötüye gidersek zaten ülkede insan kalmaz.

Ben depremlerin bu nükleer bomba yer altında bir işler çeviren ABD gibi ülkelerin yaptığını düşünüyorum. Durup dururken neden deprem olsun ki. Tamamen insanlar yapıyor depremleri. Bu fay hattiymis felan pek inandirici gelmiyor. Ne hattı bu yıllardır boru mu bu?

Son zamanlarda zaten nükleer santraller, bilmem ne füzeler bilmem ne elektrik santraller bu abd nin bilinmeyen area mi neydi bölgesi var ne işler çeviriyorlar.

Niye Avrupa'da olmuyor da bizde oluyor tamamen orta doğuyu ele geçirmek istiyorlar yerle bir etmek.

Ya arkadaş sende ne uçmuşsun diceksin ama bir sürü teori var aslında düz mantık kurulduğu zaman mantıklı geliyor.

Muhafazakar kesim depremi Allah'ın yaptığını sanar mesela.
    Mesajı okuyunca komplocu Vonder.... diye nickli bir üye var, kesin odur dedim, o çıkmayınca çok şaşırdım.

• epifizguy kullanıcısına yanıt
    99 depreminde Adapazarı'nda enkazları görmüştüm. Yaşım henüz 10'du. Trafik ilerlemiyordu. Her yer koşturmaca ve enkazdı, ki 1 hafta sonra falan gitmiştim Adapazarı'na. İlk günü, ertesi günü nasıldır düşünemiyorum bile.

Şimdi yaşım 30. Deprem planımı yapayım dedim, yapamıyorum. Annem ve kedimden başka yanıma alacağım kimse yok, iki kişilik bir çadır siparişi vereceğim. En iyi senaryo kampa falan gittiğimde kullanırım, şanslıysam :) Benim kafama takılan da böyle bir ortamda bankadaki paramız ne olur ? 99 depreminde o büyük krize rağmen benzin alabiliyorduk, bakkallar açık olabiliyordu. Şimdi daha kötüsü olacakmış gibi hissediyorum.
  • quote:

Alıntıları Göster
    Kopruyle ne ilgisi var benim gosterdigim ornegin, muhendisligi hic almamis, yarim yamalak almis, kalitesiz muhendislerin yaptigi statik olcumleriyle yapilmis binalardan bahsediyorum ki bunlarin cogu muteahhitlerin malzemeden calmasiyla birlikte olmasi gereken hacimden daha az ve daha zayif sekilde ayakta duruyorlar su anda. Kutle rezonans icin onemli bir parametre. Istanbul'un %99'unun bogaz koprusunun ne malzeme kalitesi ne de muhendisligiyle hicbir ilgisi yok.

1985 meksika depreminde yikilan binalarin cogu midrise, orta ve ortanin ustu cunku depremin mesafesinden dolayi gelen dalga tipi farkli ve bu durum midrise binalari rezonansa sokmus, deprem yakinlastiginda uzun boylu binalarda yikim azaliyor, Istanbul orneginde depremin mesafesi cok kisa, bilimle kimsenin isi olmadigindan bu ornekleri inceleyen de yok.

Istanbul'da kac bina yapilirken rezonansa karsi onlem aliniyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mitokondrioglukadayi -- 30 Eylül 2019; 11:48:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-481916DD1

Muhafazakarlığın tanımı dindar olmak değil. ABD yaptı deyince muhafazakarlıktan çıkmış olmuyorsunuz. Birşeylere körü körüne inanıp yorum yapmak yerine araştırıp öğrendiğiniz zaman muhafazakar olmamış oluyorsunuz. Komplo teorisi üretmek de bir tür muhafazakarlıktır.
    Bizim yan komşu muhafazakar dindar çoluk çocuğu kapalıydı.

• Yani? Onlar muhafazakâr diye sen muhafazakâr olmamış mı oldun?

• "Eğer isterlerse yapılabilir çok şey var.

Mesela artık dronlar hayatımıza girdi, dronlar kullanılabilir, polisler,askerler,zabıtalar, itfaiye, afad vs.. bunları en kısa zamanda dronlar ile donatmak lazım.
    Arama kurtarma , güvenlik için yangın için vs...

Ayrıca depremden sonra il ve ilçelere giriş çıkışları kapatmaları lazım, kontrollü şekilde giriş çıkış olmalı!"
  • quote:

Hiç bir şey olmaz hocam. Ben 99 depremi yaşamış bir insanım ailemle ne zor günler geçirdik o zamanlar ekmek bulamıyorduk. Çok iyi hatırlarım Hacıoğlu vardi adamlar aç insanlara lahmacun yapardı lahmacun da tâbi ki lahmacuna benzemiyordu çünkü o kadar çok insan vardı ki adamların hızlı olması lazim. Yerlerde yattik farelerde vardı.

Öyle kötüye gidersek zaten ülkede insan kalmaz.

Ben depremlerin bu nükleer bomba yer altında bir işler çeviren ABD gibi ülkelerin yaptığını düşünüyorum. Durup dururken neden deprem olsun ki. Tamamen insanlar yapıyor depremleri. Bu fay hattiymis felan pek inandirici gelmiyor. Ne hattı bu yıllardır boru mu bu?

Son zamanlarda zaten nükleer santraller, bilmem ne füzeler bilmem ne elektrik santraller bu abd nin bilinmeyen area mi neydi bölgesi var ne işler çeviriyorlar.

Niye Avrupa'da olmuyor da bizde oluyor tamamen orta doğuyu ele geçirmek istiyorlar yerle bir etmek.

Ya arkadaş sende ne uçmuşsun diceksin ama bir sürü teori var aslında düz mantık kurulduğu zaman mantıklı geliyor.

Muhafazakar kesim depremi Allah'ın yaptığını sanar mesela.
    Deprem ABD'de de oluyor hatta yetmiyor her dönem belli zamanlarda gelen fırtına ve kasırgalarda var.Hemde az buz değil 7 7.5 şiddetinde oluyor özellikle kalifornia kısmındaki kalifornia ABD'nin en önemli eyaletlerinden biri ekonomi bazında evlerde genellikle birşey olmuyor çoğu müstakil ama yaralanma felan oluyor ha birde en büyük risk etmeni durdurulamayan okyanusta olduğu için tsunami bu sebepten dolayı çok can kaybı oluyor.Deprem dünyanın her yerinde ve kmlerce altta oluyor bunu bir ülkenin yapabilmesi imkansız güneş vs etkisi ile oluyor heleki bu sene olmasının sebebi zaten bilirsinizki bunaltıcı iflah olmayan sıcaklar bu sene her seneye göre geçen yıllara bakarsan daha bir berbattı.

• quote:

Orijinalden alıntı: steven_stiffler

99 depreminde Adapazarı'nda enkazları görmüştüm. Yaşım henüz 10'du. Trafik ilerlemiyordu. Her yer koşturmaca ve enkazdı, ki 1 hafta sonra falan gitmiştim Adapazarı'na. İlk günü, ertesi günü nasıldır düşünemiyorum bile.

Şimdi yaşım 30. Deprem planımı yapayım dedim, yapamıyorum. Annem ve kedimden başka yanıma alacağım kimse yok, iki kişilik bir çadır siparişi vereceğim. En iyi senaryo kampa falan gittiğimde kullanırım, şanslıysam :) Benim kafama takılan da böyle bir ortamda bankadaki paramız ne olur ? 99 depreminde o büyük krize rağmen benzin alabiliyorduk, bakkallar açık olabiliyordu. Şimdi daha kötüsü olacakmış gibi hissediyorum.
    Bankadaki paraya hiçbirşey olmaz.Zaten çoğu şube parayı merkezde tutuyor.

• quote:

Bizim yan komşu muhafazakar dindar çoluk çocuğu kapalıydı.

Alıntıları Göster
    Bu ülke tam muhafazakar bakmayın siz kapalı dindar diye en zengininde en züğürtüne bakın düğünlere onlara bunlara ortak paydada buluştuğunu ve iğreti denen şeyleri plaza kadınlarında kodaman iş adamlarınında yaptığını görürsünüz aslında bu halk köylü köyden gelme zamanında dedesi gecekonduda oturuyordu.

İşte şimdi o betonu demiri farklı şekilde inşa etti villa oldu fark yok kafa aynı öğreti aynı ebeveyn aynı görgü aynı değişim yok yani seküler denen tayfada dinci denen tayfada muhafazakar türkiye tam muhafazakar bir ülke hani diyorlar ya %99 müslüman işte o yalanın doğrusu bu %99 a varan muhafazakar etmen var toplumun bilindik ve süre gelen hal tavır davranış gelenek görenek denen bir ton zerzevatını zengininden züğürtüne hepsi yapıyor çakma solcu dolu her taraf avrupai tarafız denen çakmalarla dolu ülke bira içip kısa etek giyme ile seküler yok bilmem ne olmuş davranışlar tavır alışkanlıklar insana değer yok.Ülke zaten toplum bazında bir travmaya ev sahipliği yapıyor.

Biri çıkmış bir kesimi daha modernize etmeye çalışmış ama bir taraf bu modern hayata uyum sağlamaya çalışırken işler yarım kalmış yani aslında ne dindar tam dindar olabilmiş nede seküler denen taraf ilerici aslında ikiside maalesef aynı b*kun laciverdi zıt kutbu ama davranış ve niyet özelinde aynı tip ikiside çıkar ve diğer etmenlere göre işler değişiyor maalesef.Bu ülkedeki yapıyı düzeltmek için bir dünya savaşı çıkacak bu ülke darmadağın olacak bu dengesizlik ve sistemsizlik başıboşlukta biri yada birileri çıkacak ki tam modernize bir düzen koyacak ve bunun devam ettirmek içinden kendinden sonra gelenleri kendi yanında yetiştirip ülkenin ayaklarının tam yere basmasını sağlayacak.Türkiye'de modernizme geçiş maalesef yarım kalmış bir beta yazılım gibidir yarım oluncada hali ile bozuk bir şey ortaya çıktı.

• quote:

Orijinalden alıntı: mitokondrioglukadayi

Kopruyle ne ilgisi var benim gosterdigim ornegin, muhendisligi hic almamis, yarim yamalak almis, kalitesiz muhendislerin yaptigi statik olcumleriyle yapilmis binalardan bahsediyorum ki bunlarin cogu muteahhitlerin malzemeden calmasiyla birlikte olmasi gereken hacimden daha az ve daha zayif sekilde ayakta duruyorlar su anda. Kutle rezonans icin onemli bir parametre. Istanbul'un %99'unun bogaz koprusunun ne malzeme kalitesi ne de muhendisligiyle hicbir ilgisi yok.

1985 meksika depreminde yikilan binalarin cogu midrise, orta ve ortanin ustu cunku depremin mesafesinden dolayi gelen dalga tipi farkli ve bu durum midrise binalari rezonansa sokmus, deprem yakinlastiginda uzun boylu binalarda yikim azaliyor, Istanbul orneginde depremin mesafesi cok kisa, bilimle kimsenin isi olmadigindan bu ornekleri inceleyen de yok.

Istanbul'da kac bina yapilirken rezonansa karsi onlem aliniyor ?

Alıntıları Göster
    Meksika 1985'te olan depremden ibret almış zaten bu 2017de ki depremde tam o yıllık yapılan düzenli tatbikatların olduğu sırada gerçekleşmiş binalar jöle gibi sallanmış ama yıkılma olmamış zemin dolgulu ve iyi değil ama inşa edilen yapılar çok sağlam yapılmış bizde böyle bir durum var mı yok.Öncede yazdım yandaş kafa ile düşünürsek villada yaşayan yandaşlar olsun yıkılsın yenisini yaparız derdindeler üç kuruş eksik kazanmaktansa yıkılıp yeniden yapıp daha fazla para içleme derdindeler.Bu lanet coğrafyada en ucuz şey insan emeği ve insan canı sonuçta.Boşuna bu ülkeden kaçmıyor insanlar.Anı yaşayan hiç bir şeyi sorgulamayan güce güçlüye tapan tembel kolaycı bir halk var sonuçta çoğunluğu böyle.

Edit:Bizim ülkede bu denli tehlikeli bir depremde ön hazırlık için yapılmış bir tatbikat bile yok aklıma geldi de şaka gibi ülke.Herşey anlık doğaçlama kaos ve dehşetten zevk alan insanlar başka birşey demek güç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 30 Eylül 2019; 15:50:3 >

• Deprem ile ilgili çok güzel bi blog yazdım. Sadece 5 dakikanızı ayırıp okuyarak beni mutlu edebilirsiniz:)
    https://blog.niximera.com/depremistanbul/
  • 
Sayfa: önceki 5657585960
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.