Şimdi Ara

İstanbulun fethi neden çok zor bir savaşmış gibi gözüküyor ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.882
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam en büyük etkisi psikolojik. İsim ve konum etkisi. Bizans ve İstanbul.

Ancak Bizans her ne kadar zayıflamış olsa da İstanbul bir kaleydi. Tüm gücünü buraya yoğunlaştırmı?tı. Bizans'ın her hangi bir eyaleti falan değildi. Üstelik bir meydan savaşında bahsetmiyoruz. Surlarla çevrili bir şehri almaktan bahsediyoruz. Dışarıdan içeriye girmek o kadar kolay olmuyor.

Bence efsanele?mesindeki en büyük etkenlerden biri o surlara karşı şahi topları ve zincire karşı karadan yürütülen gemiler. Eminim zamanın Bizans hükümdarının aklından bile geçmemiştir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ChiefOfficer

Hocam bu forumun amacı ne o zaman? Gerek donanım gerek otomobil gerek konsollar vs internette bolca bilgi var. O zaman herkese aynı cevabı verelim aç araştır diyelim. Buraya kendi bildiklerimizi paylaşmak için geliyoruz. Eğer bilgi paylaşma niyetiniz yoksa konuya yorum da yapmanızın anlamı yok. Geçip gidiniz.
    Tabi ki insanlar soru sorabilir ama burada bir soru göremiyorum, kesin bir yargı var. Soru sorma üslubu önemli, ben cevabımı verdim zaten.
  • Önyargılı yaklaşılmı? olsa da ortada bir sorgulama var. Siz de kendinizde haklısınız.

• biz sadece yazılanlar kadarını biliyoruz ve gene onlar üzerinden yorum yapabiliyoruz. keşke tarihteki ve günümüzdeki her şeyi tüm yalınlığıyla bilme imkanımız olsaydı
  • Benim merak ettiğim surun en güçlü olduğu yerden neden saldırıldığı?Birde Bizansa yardım gelseydi demekki perişan olacaktık.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • banyo terliği,

Bizans yıkıldı demişsiniz de Bizans'ı kim yıkılacak hâle getirdi? Bir kaç asırdır devam eden fetih hareketleri sonucu dünyanın en uzun yaşayan ikinci imparatorluğunun son toprak parçası olan İstanbul'un alınmasıyla Bizans tarih sahnesine gömüldü. İstanbul'un alınmasıyla, asırlardır devam eden bir mücadele tamamlanıp 1000 küsür yıl yaşamış bir imparatorluğa nokta koyulmuştur.

Bu yüzden İstanbul'un fethi kendi içinde değerlendirildiğinde gerçekten de muhteşem bir zafer olmakla birlikte, sadece kendi başına değerlendirmek yanlış olup, asırlık mücadelenin son darbenin vurulmasıyla bu zafer taçlandırılmıştır.

İstanbul'un fethinde savaş tarih açısından ilkler yaşanmıştır. Gemilerin karadan yürütülmesi ve top teknolojisinde çığır açan Şahi topları zaten apayrı iki olaydır. Bunun yanı sıra İstanbul'un çok kadim bir şehir olması da fethi önemli kılmıştır.

Ayrıca bunların yanı sıra fethin sonuçlarının dünyada büyük etkiler yaşatması da başka bir önemli sebeptir.

Sonuç olarak bunu kendi başına değerlendirmekten ziyade olaya bir bütün olarak bakmak daha doğru olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi captainfb -- 21 Ağustos 2018; 1:8:16 >

• captainfb C kullanıcısına yanıt
    Gemileri ilk karadan yürüten fatih değildi. Ben istanbulu konuşuyorum bizansı değil. Ve savaşa bakıyorum sonuçlara değil. Elbet önemli bi savaş ama savaşın kendisi -olayları sonuçları değil- destansı gösteriliyor.

• 80.000 kişiyle 8000-10.000 kişi arası bir orduyu neredeyse yenilerek yeniyon .. Askeri bir aptallıktır bu zaten ..

Sembolik olarak iyi ..

• Asıl olay savunanların yarısı milis. Yani sivilleri askeri şekilde kuşatıp az bi eğitim ile savaştırıyorlar.

• İşte .. Sözün bittiği yer .. Bizans fazla değil 20-30k kişi olsa Osmanlı ordusunu yok ederdi direk ..

Osmanlı savaş stratejisi özürlü bir devletti zaten .. Ulahlar'a falan da yenildiği savaşlar var ciddi asker farkına rağmen ..

• quote:

Orijinalden alıntı: Irishman

İşte .. Sözün bittiği yer .. Bizans fazla değil 20-30k kişi olsa Osmanlı ordusunu yok ederdi direk ..

Osmanlı savaş stratejisi özürlü bir devletti zaten .. Ulahlar'a falan da yenildiği savaşlar var ciddi asker farkına rağmen ..
    Osmanlı ordusu askeri alanda teknoloji transferine hiç bir zaman olumsuz bakmamış hatta bunun öncüsü olmuşlardır. En az batılılar kadar Osmanlılar da ateşli silahların icadında ve savaş taktiklerin gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

1400'lü yıllarda yeniçeriler tüfeklerle donatılmış ve ilk yaylım ateşi tekniğini kullanan ordu olmuşlardır.

1500'lü yılların başında fitilli tüfeğin tekik mekanizmasını Osmanlı Türkleri bulmuştur. Hatta bunun ihracatı bile olmuştur. Çin'de bu döneme ait Türk tüfekleri vardır.

1600'lı yıllarda siper sistemine yeni bir boyut getirip toplarla korunan tabyalar yapmışlardır.

Gene 1600'lı yıllarda tımarlı sipahiler tabancalarla donatılmıştı.

Osmanlı'nın her şeyini eleştirebilirsin ama ordusu strateji özürlü diyemezsin komik olur. Osmanlı askeri tarihini okuduğun kaynakları da atarsan sevinirim seni bu görüşe iten kaynaklar ne olmuş merak ettim.

Elin batılısı bile Osmanlı ordusunu askeri tarihte ayrı bir yere koyarken sen hangi argümanla bunun aksini iddia ediyorsun cidden merak ettim.

• Patavatlı kullanıcısına yanıt
    Çin'de 10.yy'de tüfek kullanıma başlamıştı zaten .. Aradan geçen zamana kadar 300-400 senede ne devletler ne savaşlarda kim bilir kaç zibilyon tüfek kullandı ..

• quote:

Çin'de 10.yy'de tüfek kullanıma başlamıştı zaten .. Aradan geçen zamana kadar 300-400 senede ne devletler ne savaşlarda kim bilir kaç zibilyon tüfek kullandı ..
    İlk tüfeği Türkler mi kullandı dedim ben ? Kendisindne yarım asır önce tüfek icat etmiş bi orduya tüfek satmışız bu bile Osmanlı ordu teknolojisinin ne kadar iyi olduğunu gösteriyor.

Lan konuşma konuşma .. Teknolojide ileri diyor hala .. Sabır Poseidon sabır ...

Bir de gitmiş 1600lerde tabanca kullanan sipahileri söylemiş

Siz kahvaltıda ne yiyonuz ? Talaş , odun , kömür ? Söyleyin de çileden çıkarmayın bizi zeki kardeşim ...

• quote:

Bir de gitmiş 1600lerde tabanca kullanan sipahileri söylemiş

Siz kahvaltıda ne yiyonuz ? Talaş , odun , kömür ? Söyleyin de çileden çıkarmayın bizi zeki kardeşim ...
    Askeri tarihi okuduğun kaynakları sordum söylemedin. Hiç bir boo okumamış kafasına göre bişeyler kusan bilgisiain tekisin. Kaynak verene kadar ciddiye almayacağım kaba etimle muhattap ol anca onunla tartışırsın. İyi forumlar.

Bu seviye bu zeka .. Boo(k)-kalın yer falan .. Utanma utanma ..

• Sakin olun kızlar

• Diğeri kız olabilir ama cidden .. Sinirlenince hemen kalın yerim falan dedi .

• Buyur güzel belgesel tadında bir anlatım:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Donald Trump -- 21 Ağustos 2018; 22:54:10 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.