Şimdi Ara

İsveçte Çalışmaya Geldim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba herkese, çok eski üye olsam da son yıllarda pek aktif değilim, malum hayat mücadelesi…

Konuya gireyim; İsveçte çalışmaya geldim, 17 gün oldu, çalışmak için geldiğim şirket güvenilir, İsveç kronu ile ödeme alıyoruz ve yaptığımız iş tarlada fide ekmek. Yalnız basit gibi gözükmesin tarlalar düz değil, eğimli, çamur, bataklıklı ve kırılmış ağaçlar dallar var yürümesi bile zor. Bir kartonda 430 ila 550 adete yakın fide var ve fide başına 0.28 kuruş kron kazanıyoruz, ancak şartlar çok zor, sabah 05:00 da kalkıyoruz, 06:00 hareket, işe başlıyoruz ve eğer başladığımız tarla biterse 18:00 da paydos veriyoruz, eve geliyoruz duş sırası var, yemek bize ait kahvaltı öğle yemeği akşam yemeği ve hatta hiçbir yan gelir şirket tarafından karşılanmıyor sadece yatıcak yerimiz şirkete ait ondada 1 bungalov evde 4 kişi kalıyoruz.

Firma müdürü bize pek insan gibi davranmıyor, paramızı verdikleri için sadece çalışan bir köpek sürüsü gibi görüyorlar bizi, öğle arası yemek saatimiz yok sadece yemek yiyoruz hızlıca sigara içiyoruz hemen işe devam, iş arasında eğer itiraz etmez isek sigara bile içmek için durmamızı istemiyorlar, günde 25.000 adım faln atıyoruz ve dediğim gibi düz bir zemin yok, çok yağmur var üşümüşsün, yorulmuşsun pek önemli değil çalışmaya devam etmemizi istiyorlar.

İsveçte vatandaşlar saatlik ücret alıyor, asgari ücret diye birşey yok ama ortalama olarak 20.000 ila 30.000 kron arasında değişiyor gelirleri, biz 0.28 kuruş krondan 550 adet fide ektiğimizde 154 kron alıyoruz 1 kasa için , günde ortalama 4-5 kasa yapabiliyoruz hatta hiç durmazsan 6-7 kasada olabiliyor ama o zaman pertin çıkıyor, hayvan gibi çalıştığımız için ortalama günlük 5 kasa dersek 770 kron ve 1270 TL yapıyor, buda aylık olarak 20.000 kron, 33.000 TL ye geliyor. TL olarak bakınca güzel gibi duruyor ama sanırım Türkiyede bu kadar tempolu ve ağır bir iş yapsanda benzer paralar alırsın ve ailenden uzak olmazsın.

Arkadaşlar Size danışmak istediğim şey şu;

Birincisi 12 saat çalışmak sanırım yasalara aykırıdır böyle bir ülkede, çünkü mesai parası vs falanda hiçbirşey yok, şikayet etsem nereye şikayet edebilirim, şikayet edersem benim için bir sorun olur mu? Bu zamana kadar kazandıklarımı ödememe veya işten çıkarma, Türkiyeye gönderme gibi bir sorun olur mu?

İkincisi İsveç’te yaşayan var mı bilmiyorum ama 6 aylık çalışma vizemi bu şirket çıkardı, başka bir iş bulsam çalışabilir miyim? Veya iş nasıl bulurum, çünkü İngilizce çat pat var, Türk şirketi bulmam lazım, yada ne yapabilirim, fikirlerinizi yada bileniniz varsa işleyişi, çözüm önerinizi paylaşırsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phazedllon -- 3 Haziran 2022; 13:31:1 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.