Şimdi Ara

KAAN'ın yerli motoru 6. Nesil uçakları destekleyecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
1
Favori
690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • KAAN'ın yerli motoru 6. Nesil uçakları destekleyecek
    Türkiye'nin 5. Nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak KAAN, testler ve geliştirmelerle yoluna devam ediyor. KAAN her ne kadar TUSAŞ tarafından geliştiriliyor olsa da ASELSAN, ROKETSAN, SAGE, TRMOTOR ve TEI gibi diğer şirketler de KAAN'ı aslında uçak yapan unsurları geliştiriyor. KAAN'ın yerli motorları ise TRMOTOR ve TEI ortaklığında geliştiriliyor. TUSAŞ CEO'su Dr. Mehmet Demiroğlu,  YouTube'da Gdh TV'ye yaptığı açıklamalarda bu motor hakkında önemli bilgiler paylaştı.

TRMOTOR ve TEI, yerli motorda çalışıyor

Bilindiği üzere halihazırda TUSAŞ, KAAN (General Electric F110-GE-129) ve Hürjet'te (General Electric F404-GE-102) ABD menşeili motorlar kullanılıyor. Bu da ABD ile olan ilişkilerin iyi olmasını gerektiriyor zira iki ülke arasındaki sorunlar doğrudan KAAN ve Hürjet'in gelişimini ve üretimi de etkiliyor.

ABD ile ilişkiler son yılların en iyi döneminde olsa da Türkiye, olası bir ambargoya karşı kendi motorunu üzerinde bir süredir çalışıyor. Bu proje TRMotor ve TEI ortaklığında yürütülüyor. Mehmet Demiroğlu, yerli motorun yanında ABD'ye ihracat lisansı için başvuru yaptıklarını da açıkladı. F-16 Viper satın alımının onaylaması mevcut durumu olumlu gösteriyor.

Ayrıca Bkz.300 adet milli muharip uçak KAAN üretilecek: İşte detaylar

Demiroğlu, yerli motor çalışmaları özelinde şu sözleri sarf etti: "Şu anda TFX motoru, TEI ve TRMotor ortaklığında epeyce merhale kat etmiş vaziyette devam ediyor. Hedefimiz 2030'ların başında 5. ve 6. nesil uçağı destekleyecek bir motorla KAAN'ı üretmeye devam etmektir."

Demiroğlu aynı zamanda Türkiye'nin 6. Nesil uçaklar için motor yapabilecek yetenekte olduğunu, sürecin zor ancak imkansız olmadığını da ifade etti. Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı üreten 4 ülkeden birisi olarak artık "bunu yapabilir miyiz?" gibi soruları aştıklarını, TRMotor ve TEI'deki kime sorsanız "bunu yaparız" diyeceklerini aktaran Demiroğlu, "bu işi 5 senede yapamayız da 6 senede yaparız. Biraz aman alabilir, bazen hata yapar geri döneriz, tekrar deneriz" dedi.

TEI-TF6000 ile ilk adım atıldı

Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin bugüne kadarki en güçlü motoru olan TEI-TF6000, geçtiğimiz aylarda tanıtılmıştı. 27 Şubat 2024'te ilk defa ateşlenen TEI-TF6000, KIZILELMA ve ANKA-3 insansız savaş uçaklarına güç verecek. TEI-TF6000, 6000 libre (lbf) itki verecek. KAAN için 2 adet 29.000 lb itki gücü sağlayan motorlar isteniyor. TEI-TF6000 ile esasında KAAN'ın motoruna gidecek yolda değerli bilgilerin ve deneyimin kazanılması da amaçlanıyor. TEI-TF6000'i temel alarak geliştirilmesi planlanan türevlerinin de çeşitli insansız ve insanlı hava araçları, helikopterler, özel jetler ve diğer farklı platformlarda kullanılması planlanıyor. TEI aynı zamanda artyakıcı itiş sistemine sahip versiyonu olan TF-10000 üzerinde de çalışıyor.

• Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez. (Enfal 60)
  • Allahın izniyle çalışmaların meyveleri önümüzdeki yıllarda verilecektir.

• Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Onlarla Allah’ın düşmanını, sizin düşmanınızı ve bunlardan başka sizin bilmediğiniz fakat Allah’ın bildiği diğer düşmanları korkutursunuz. Allah yolunda her ne harcarsanız karşılığı size tam olarak ödenir. Size zulmedilmez. (Enfal 60)

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt

Dayi ne ati ne essegi ne anlatiyon

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ocz O kullanıcısına yanıt
    Müslüman olmayınca bilmeseniz.

• joven kullanıcısına yanıt

He sen muslumansin

• Elhamdülillah çok şükür Müslümanım.Ayeti bilmediğine göre senin olmadığın mesaja cevap veriş şeklinden belli.

Yoksa kaçırdığım birşeymi var.

• ocz O kullanıcısına yanıt
    Ben birşey anlatmıyorum. Allah böyle demiş. inanmıyorsan boş yere nefesini tüketme.

• Hacım 6’yı pas geçip de direkt 7. nesil motoru üretsek daha havalı olmaz mı, nasılsa yalancıyı sevmiyorlar! Tam efelik, beylik laflar, konuşan sanırsın sanki sanayideki ustalar, ben daha şimdiye kadar ben bundan anlamam ya da yapamam diyen bir Allah’ın kulunu görmedim. Ankara sanayiye gidip Starship’i göstersen sıkıntı yok abi yaparız da sana ne zaman lazım derler, la neyse… şu anki yaşadığımız fakirlik azap değil adalet, hakkettiğimizi yaşıyoruz, NAS ekonomisinde o kadar söyleyen oldu, yapmayın etmeyin diye, yok efendim; enflasyonun nedeni faizmiş :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 8 Temmuz 2024; 13:14:30 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Vatan hainleri yone toplanmis..aya yol yapacaz..siz anca kadeh tokusturun...

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Bu zamana kadar Allah yolunda hiçbir şey harcamadık demek ki... Bırak karşılığı, ülke olarak borç içinde yüzüyoruz.

Neyse, savaş atı üretimine başladığımızda herşey çözülecek diye anladım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 8 Temmuz 2024; 13:40:33 >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt

kim ne anlarsa artık. kapasite meselesi.

ama ben ne anlıyorum onu söyleyebilirim.

Bu ayetin gereğini yerine getirebilmek için bilime sımsıkı sarılmak gerekir. İslam dünyasının acı çekmesinin sebebi bu ayetin/ayetlerin gereğini yerine getiremiyor olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 8 Temmuz 2024; 13:58:20 >
  • biri 6. nesil savaş uçak motor gereksinimlerinin belirlenmediğini hatırlatsın

• Keşke ayaklarımız biraz yere bassa, keşke kibir yerine tevazuyu öğrensek, keşke yaptıklarımızla gurur duyup yapmaya çalıştıklarımızı her gün yapmış gibi sosyal medyaya malzeme etmesek. Bir düşünürün dediği gibi, "Eserin sözünü gölgeliyorsa bir sanatçısındır, yok sözün eserini gölgeliyorsa gevezesindir." olabilsek.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    > enflasyonun nedeni faizmiş

Bi zahmet, enflasyonun sebebi, faizleri düşürmenin olumsuz etkisi neymiş, anlatın o zaman herkes öğrensin bilsin.

• @CleanCoders Tabi canım, islam dünyasının acı çekmesinin cehalet, hıyanet, bağnazlık, çıkarcılık, adaletsizlik, insan hakları... Bunlarla hiç alakası yok. Atları hazır etmediklerinden oluyor hep. Güzel kafalar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 8 Temmuz 2024; 14:57:50 >
  • kendi yaptığın tasarladığın motorun ihracatı için niye coniden izin istenir

• benim yorumum ile senin söylediğin çelişmiyor ki. ne anlatmak istiyorsun. anlıyorum ayet zoruna gitmiş sataşmak istiyorsun ama sataşacak elle tutulur bir şey bulamamışsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 8 Temmuz 2024; 15:7:38 >
  • Lyc kullanıcısına yanıt

6 ıncı nesil ie 5 inci nesil arasında donanım olarak çok fark yok. daha çok yazılım ve sensör farkları var. yani herhangi bir 5 inci nesil yapay zeka desteği kazandığında 6 ıncı nesil olmuş oluyor.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.