Şimdi Ara

KabloNet'in Böyle Dezavantajı Var Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Network çalışmaya başladım. Kitapta şöyle diyor:

"One important characteristic of cable Internet access is that it is a shared broadcast medium. In particular, every packet sent by the head end travels downstream on every link to every home and every packet sent by a home travels on the upstream channel to the head end. For this reason, if several users are simultaneously down- loading a video file on the downstream channel, the actual rate at which each user receives its video file will be significantly lower than the aggregate cable down- stream rate. On the other hand, if there are only a few active users and they are all Web surfing, then each of the users may actually receive Web pages at the full cable downstream rate, because the users will rarely request a Web page at exactly the same time. Because the upstream channel is also shared, a distributed multiple access protocol is needed to coordinate transmissions and avoid collisions. (We’ll discuss this collision issue in some detail in Chapter 6.)"

Kısaca şöyle diyor: DSL'den farklı olarak kablo internetlerde evden gönderilen her paket tüm bağlantıları ziyaret edip son noktaya varır ve son noktadan yollanan paket de her bağlantıyı dolaşıp evlere varır. Bu nedenle aynı anda çok kullanıcı olursa downstream'de yavaşlama olur.

Bu noktada prime saat dediğimiz akşam saatlerinde internetiniz yavaşlıyor mu? Böyle bir şey deneyimlediniz mi?

• Evet kablo internetin mantığı böyle, hep böyleydi daha önce okumuştum,

Ama yeni standartlar geliyor bir taraftanda docsis ler vs. Türkiye de ilk dağıtılmaya başladığından beri kullanıyorum, prime time da çokta etkilendiğini görmedim. Bulunduğunuz bölgedeki yoğunlukla da ilgili sanırım. Ama oyun pingleri diğer hizmetlere göre yüksek evet.
  • Network Engineering Stack Exchange
    How does broadcast work in cable networks?
    https://networkengineering.stackexchange.com/questions/45602/how-does-broadcast-work-in-cable-networks

• schipht kullanıcısına yanıt
    Oradaki soru farklı. Web sayfası (packet) request etmekle ile video streamingi (frame) karıştırmış. Layerları zaten farklı. Ama sanırım yavaşlama oluyor. Orada da üzerinde durulmuş zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-06D4C1909 -- 30 Nisan 2020; 6:7:51 >
  • https://www.ionos.co.uk/digitalguide/server/know-how/ethernet-frame/

2000 yılında yayınlanmış bir kitabı örnek göstererek günümüze dair bir tez sunuyorsak teknolojininde son 20 yılda hiç gelişmediğini varsaymamız lazım.
    Yedinci edisyonu kullanıyorum. O da 2017 basımı. İçinde Netflix'ten örnekler var. Tam olarak soruma cevap alamadım sizden. Verdiğiniz ilk ilkte birinci senaryo 10 kişi aynı anda düzenli bir şekilde dosya indiriyor ya da streaming yapıyor. İkinci senaryoda ise random bir şekilde web sitelerine request oluyor. Kitap birinci senaryoda internetin yavaşlayacağını ama ikincisinde yavaşlamayacağını söylüyor. Buna cevabınız nedir?

Stackoverflow'daki çocuk random web sitesi request edince daha çok yavaşlar diye iddia ediyor. Ama benim sorduğum o değil. Sorduğum soru ilk senaryo sadece. Kablonet'te bu durum yavaşlamaya neden olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-06D4C1909 -- 30 Nisan 2020; 8:41:8 >
  • Evet kablo internetin mantığı böyle, hep böyleydi daha önce okumuştum,

Ama yeni standartlar geliyor bir taraftanda docsis ler vs. Türkiye de ilk dağıtılmaya başladığından beri kullanıyorum, prime time da çokta etkilendiğini görmedim. Bulunduğunuz bölgedeki yoğunlukla da ilgili sanırım. Ama oyun pingleri diğer hizmetlere göre yüksek evet.
  • evet alıntı yaptığınız 15. sayfayı okudum şimdi. "random web sitesi request edince daha çok yavaşlar" iddiasına bende sıcak bakıyorum. 10 client bir websitesine aynı anda girmeye kalkışsa isp zaten tüm paketi hepsine gönderecek, diğer türlü 10 clientın farklı farklı zamanlarda web sitesine girdiğini düşünürsek her 1 client attığı her istekte kablo ağını diğer 9 client için meşgul edecek.

**yanlış değilsem kablonet yeni kurduğu sistemlerde ftth yi tercih ediyordu. bir önceki sistemleri ise fttb yani binaya kadar fiber döşeyip sonlandırıyor bina içi kutudan koaksiyel ile dailere giriyordu.
    böyle düşününce aslında kablo ağı sanılandan çok da büyük değil. bunun ağda çok büyük bir yük oluşturmasına da pek ihtimal vermiyorum. ki ilk mesajınızda ortaya atmış olduğunuz teorinin kablonetin altyapısına uyacağını da düşünmüyorum.

yazar hibrid optik-coax konusuna değinmiş ama ufaktan bir göz gezdirince aslında verdiği örneklere ve ağ diyagramlarına bakınca herşeyin amerikanvari sistemden kopyalandığını görebiliyoruz. buna ek olarak yazarı araştırınca kendisininde amerikada yaşadığını görmüş oldum.

şimdi baktımda amerikada kablo tv ağı karasal yayınların çevresel faktörlerden etkişlenmesiyle 1948 yılında oluşturulmaya başlanıyor hal böyle olunca aslında bizim ülkemizde bakır hat neyse amerikada da kablo ağı o oluyor.

yani en başa dönüp yazarı anlamaya çalışırsak bizdeki bakır altyapıda olduğu gibi yoğun kullanımda nasıl yavaşlama oluyorsa onların kablo altyapısında da (kullanılan teknoloji gereği) tek paketi ağdaki tüm clientlara gönderiyor haliyle networkü gereksiz yere meşgul ediyor.

zaten kendisinide belirtmiş olduğu gibi kitabın yayın tarihinde amerikada yaşayanların %90 lık kısmının dsl ve kablo ağı üzerinden erişim sağladığını söylüyor. bugün sadece kablonetin kendi altyapısını götürdüğü şehirler 28 ili geçmez(son verileri ve ortak fiber altyapısını saymıyorum) kaldı ki 20 yılda kaç haneye kablo altyapısını götürdüğünü çok merak ediyorum, kullandığı sistemler farklı, cihazlar farklı. amerikadaki sistemlerle karşılaştırılmamlı bence.

Detaylı cevap için çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.