Şimdi Ara

Kalorifer tesisatı sıva altı mı? sıva üstü mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
41.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Evim 130 m2 ve Buderus GB022 yoğuşmalı kombi kullanıyorum. Seneler önce evimiz inşaat halindeyken kalorifer tesisatımızı yerden, betonun altından geçirdik. Altımızda bir daire var. ( betonun içinden geçen borularda yalıtım ve folyolu boru kullanılmamıştır.)

20 dereceyi geçmediğim halde komşularıma göre biraz fazla yakıt parası ödüyorum.

Kalorifer tesisatının betonun içinden geçmesi kalorifere giden suyun ve dönen suyun ısı kaybına sebep olup verimi düşürürmü? Bu yüzden beton altındaki tesisatı iptal edip, tesisat borularını sıva üstünden tekrar döşettirmeyi düşünüyorum. Üstelik estetik olarak odayı bozmayı göze alarak.

Tesisatı dışarı çıkarırsam borular oda sıcaklığında olacağından verimin yükseleceğini düşünüyorum. Ne de olsa borular her seferinde betonu ısıtmak zorunda kalmayacak.

Bu konudaki düşünceleriniz ve önerilerinizle bana yardım ederseniz sevinirim.

Saygılarımla.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kalorifer Tesisatı Sıva Altı mı, Sıva Üstü mü?

Kalorifer tesisatı döşeme işlemi, evinizin ısıtma sisteminin verimliliğini ve estetiğini önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle, sıva altı veya sıva üstü tesisat arasında seçim yapmak kritik bir karar haline gelir.

Sıva Altı Kalorifer Tesisatı

• Doğalgaz boruları duvarın içine gömülerek döşenir.
    • Duvar sıvanıp boyandıktan sonra tesisat gizlenir.
    • Daha estetik bir görünüm sağlar.
    • Duvarın bütünlüğüne zarar verebilir ve onarım işlemlerini zorlaştırabilir.
    • Tesisat sorunları olduğunda tespit ve onarım işlemleri daha zordur.

Sıva Üstü Kalorifer Tesisatı

• Borular duvarın üzerine monte edilir ve genellikle süpürgelik veya dekoratif elemanlarla gizlenir.
    • Duvarın bütünlüğünü korur ve onarım işlemlerini kolaylaştırır.
    • Tesisat sorunlarını tespit etmek ve onarmak daha kolaydır.
    • Estetik açıdan sıva altı tesisata göre daha az çekici görünebilir.

Döşeme Şekilleri

Sıva üstü kalorifer tesisatı döşeme şekilleri şunlardır:

• Duvara monte
    • Tavana monte
    • Yerden ısıtma

Hangi Tesisat Türü Daha İyi?

En iyi kalorifer tesisat borusu hangisi olduğu sorusu için tek bir cevap yoktur. Seçim, önceliklerinize ve evinizin özelliklerine bağlıdır.

Estetik görünüm sizin için öncelikliyse ve tesisat sorunlarına erişim konusunda endişeleriniz yoksa sıva altı tesisatı tercih edebilirsiniz.

Öte yandan, onarım kolaylığı ve duvar bütünlüğünün korunması sizin için daha önemliyse sıva üstü tesisat daha uygun olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Düşündüğünüz çok doğru ısının bir bölümü beton tarafına emiliyor ve haliyle kayıp olabiliyor. Buda tabii malzeme ile döşenme biçimine bağlı olarak kayıbın büyüklüğü değişebilir; Şöyle ki, her peteğe ayrı hat döşenmiş vede kaliteli borular kullanılmış ise fazla kayıp söz konusu olmaz. Benim borularda yer altından şu anda bir problem yok fakat üst kattaki komşumunkiler delindi ve bizim tavanda su sızması başladı. Kış sonu bende içerden yaptırmayı düşünüyorum.
  • sandığınız kadar kayıp olmayabilir,zira yerdeki beton tarafından emilen ısının büyük bir kısmı gene sizin evinizin içinde kalıyor,zemin soğuk olacağına ılık olur,yerden ısıtma gibi.
  • SLM KARDEŞ.BEN KALORİFER TESİSAT USTASIYIM.HEMDE BENIM EVİMDE DE GB022 VAR.YER ALTINDAN GİDEN VE KOLLEKTÖR TESİSATI DUVAR ÜSTÜ TESİSATA GÖRE DAHA VERİMLİDİR.ÇÜNLÜ NE KADAR AZ DİRSEK KULLANILIRSA ISITMADA VERİM O KADAR ÇOOK OLUR.HI BİDE BORU ÇAPLARIDA DOĞRU SEÇİLMELİDİR.İŞCİLİKDE ÇOK ÖNEMLİ.EGER SİZ KOMBİYİ 20 DERECEDE YAKIYORSANIZ PETEK ZATEN KENDİNİ ISITMAZ YOĞUŞMADAN DAHA ÇOK VERİM ALMAN İÇİNDE 60 DERECEYİ GEÇİRME 55 E AYARLA KOMBİYİ.MUHTEMELEN ODA KUMANDAN RC10 DA VAR DIR.ZATEN AYARI ORDAN YAPARSIN.DENE BEKLİYORUM YANIT. AZS BUDERUS EFE MÜHENDİSLİK MALATYA

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a.zuher -- 15 Mart 2009; 23:59:24 >
  • Kalorifer borularının sıva altı veya üstü gitmesi o kadar farketmez. Sıva altından gitmesi durumunda borular yalıtımlı gibi olacaktır. Kombiniz yoğuşmalı olduğu için petek boyunu uzun tutmanız lazım, evinizde toplam kaç metre petek var bu önemli, büyük ihtimalle petek boyunuz düşük. Bu konuda yanlış başlık açmışsınız, sorunuzu doğalgaz kombi önerisi başlığına yazarsanız, bu konuda çok tecrübeli insanlar var size yardımcı olurlar.
  • bir arkadaş kayıp açısından doğru demiş ama sıva altından götürürseniz boruda bir patlak filan olursa tüm döşemeyi kaldırmanız gerekir ya da hasar verir. ama sıva üstünde arızayı hemen tespit edersiniz. Biraz extreme durum gibi duruyor ama ben yaşadım böyle bişey:D:D
    Ancak ben olsam sıva altından götürürdüm :D
  • bizde sıva altı yaptırmıştık ,ama sorun çıktı masraf büyüdü kişisel tercih bu
  • Bizim kalorifer tesisatı ilk evimizde sıva üstüydü sonra yeni evde kombiden bir odaya bir odaya dağımlı su boruları şeklinde borular döşenmiş bunlar sıva altına döşenmiş onların üstünede şap atılmış şapın üstünde laminat parke var.

ama daha problem yok.. çünkü sular eşit ısınıyor bunda kombiden çıkan su her odaya eşit dağılıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kiloverecegim
    Sıva üstünün avantajı olmaz. Zaten ona yapacağınız masrafı düşünürseniz ve evinizin çirkinleşeceğini hiç ama hiç değmez.

Sıva altı tesisatı sorun çıkardığı zaman ne olacak peki ? Laminat parke falan varsa hepsini mecburen kaldıracaksın.
    Boruların biri kaçak yapsa parkeler şişecek falan..

Evimin tesisatı sıva üstü, en azından kafam rahat..
  • quote:

Orjinalden alıntı: kiloverecegim

Sıva üstünün avantajı olmaz. Zaten ona yapacağınız masrafı düşünürseniz ve evinizin çirkinleşeceğini hiç ama hiç değmez.

sıva üstü daha iyi çünkü borulardan biri delindiği zaman hemen farkedersin ama öbür türlü olduğu zaman farketmezsniz haliyle masraf çıkarcaktır.

bizdeki sıva altı dediğim gibi ama daha yeni olduğu için sorun yok.
  • Arkadaşlar sıva altı tesisatta kisintidan, çap daralması vs. gibi nedenden dolayi sistem verimsiz çalışıyor,tekrardan hat çektirmeyi dusunuyorum, bu tesisat sıva üstü olacak, 3+1 düzenli bir ev için kaliteli borularla maliyet aşağı yukarı ne çıkar. Yorumlarınız nedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yüksel75 -- 30 Aralık 2014; 22:49:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben olsam o kadar uğraşmazdım.Kombiye yakın olan petekleri kısarak çap daralması yüzünden ısınmayan arkadaki 2 odaya basıncı ulaştırdım.3 senedir böyle kullanıyorum
  • sıvaaltından yalıtım yoksa ısı kaybı kaçınılmazdır
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.