Şimdi Ara

Kara Delik - Beyaz Delik - Paralel Evrenler ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

size bir sorum olacaktı bayaa kafamı kurcalıyor şu sıralar , 3-4 ay önce okuduğuma göre bizim bildiğimiz kara deliklerin bi de karşıtları varmış : beyaz delikler.Bunlara ilaven ben bir teori de görmüştüm kara deliklerin ve beyaz deliklerin evrenlerin kesişim noktaları olabileceğiyle alakalı bu da kafama yatmıştı aslında , ee şimdi kara deliklerin her şeyi yuttuğunu biliyoruz.O zaman şöyle diyelim :

-Sonsuz sayıda evrenin sonsuz kesişim noktasında sonsuz tane kare delik ve beyaz delik olacaktır.
    -Her kara deliğin bir beyaz deliği olsun yani eş gibi.Bunları da evrenler arasındaki kapılara benzetelim , biri habire madde ve enerjiyi çekiyor diğeri de sürekli madde ve enerjiyi yayıyor.

Pek güzel bi anlatım olmadı ama beni anladınız sayıyorum ne dersiniz bence bi olabilitesi var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Okeanos1 -- 1 Aralık 2018; 18:26:14 >

• aslında dediğin çok mantıklı bunun aynısınıda stephen hawking diyor.zaten bilimadamları karadeliğe girerken zamanın durduğunu biliyorlar sonrası bilinmiyor
    ama bence karadeliğe girtikten sonra zaman duruyor karadelikten çıkıp beyaz deliğe geçtiğinde büyük itme gücü oluyor ve sen binlerce ışık yılı uzaklıktaki galaksilere gidebiliyorsun benim teorime görede ufolar dünyamıza bu yöntemle geliyorlar ve karadeliğe girerken zaman duruyor ve sen başka evrenlere gittiğinde süre falan geçmiyor yaşlanmıyorsun kısacası karadeliğe girersin zaman durur ve beyaz delik seni iter sonra kısa bir süre içinde binlerce ışık yılını katledersin
  • sanırım buna solucan deliği deniliyor
  • Beyaz delik dediğin karadeliğin içidir.Karadeliğe dışardan bakarsan kapkaranlık görürsün.Ama karadeliğin içinden dışarı bakarsan her yer bembeyaz görünür.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Beyaz delik dediğin karadeliğin içidir.Karadeliğe dışardan bakarsan kapkaranlık görürsün.Ama karadeliğin içinden dışarı bakarsan her yer bembeyaz görünür.

fakat abi sen nerden biliyorsun karadeliğin içini daha bilinmiyor
  • quote:

Beyaz delik dediğin karadeliğin içidir.Karadeliğe dışardan bakarsan kapkaranlık görürsün.Ama karadeliğin içinden dışarı bakarsan her yer bembeyaz görünür.

kaynak belirtebilir misin ?

zaten bu da dediğime uyuyor gibi biraz sonuçta kara delikten girince beyaz delikten çıkıcılacağı için
  • beyaz delik diye birşeyin varlığına dair bilimsel kanıt henüz yoktur. birisi karadeliğin içi beyaz deliktir yazmış kendinden gayet emin bir şekilde. gidip gelmişse o ortamlara kanıtlarını bizlede paylaşırsa sevinirim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: tersol

beyaz delik diye birşeyin varlığına dair bilimsel kanıt henüz yoktur. birisi karadeliğin içi beyaz deliktir yazmış kendinden gayet emin bir şekilde. gidip gelmişse o ortamlara kanıtlarını bizlede paylaşırsa sevinirim

yav zaten teoriler olmasa tartışcak konu kalmaz ona bakarsan hücre de hala bir teori
  • quote:

beyaz delik diye birşeyin varlığına dair bilimsel kanıt henüz yoktur. birisi karadeliğin içi beyaz deliktir yazmış kendinden gayet emin bir şekilde. gidip gelmişse o ortamlara kanıtlarını bizlede paylaşırsa sevinirim

Benimle sakın bilimsel konularda yarışa girme.Benim bildiklerimi sen hayal bile edemezsin.Senin beynine bulaşmış olan ideoloji virüsü yüzünden basit bir matematiksel ihtimal hesabına bile kafa tutarsın.Sen asla bilimsel düşünemezsin.Senin gibilerin bilimle işi olmaz.Size körü körüne inanmak düşer ve karşı çıkan birini gördüğünüzde de terbiyesizlik yapıp çirkeflikle zeytinyağı gibi su üstüne çıkarsınız.Kalkmışsın maymunlara fıstık atan yahudi Darwin'in ideolojilerinin misyonerliğini yapıyosun.Bana misyoner deyip dinime küfrediyosun ama hiç bir ceza almıyosun.Forum yöneticisinin şımarttığı maymundan gelen çocuk.Al o ideolojik beynini de benim girdiğim konulara bi daha girme.Senin gibi ideolojik beyinleri daha önce de gördüm ve hepsine ağzının payını verdim.Ayağını yorganına göre uzat da bana bulaşma.

• quote:

Orijinalden alıntı: Okeanos1

quote:

yav zaten teoriler olmasa tartışcak konu kalmaz ona bakarsan hücre de hala bir teori

Aynen kardeşim.Einstein'ın dediği gibi "Biz bu evrenin gerçekliğini çok bulanık bir şekilde algılıyoruz".Modern bilim bazen bize kesinlik sunamıyo ve biz de bazı durumlarda hayal gücümüzü kullanmak zorunda kalıyoruz.Kara delik , Beyaz delik mevzusu da baya karışık.Aslında Kara delikle beyaz delik aynı şey.Ama kara deliğin içinde uzay - zaman- mekan çöktüğü için ikisini farklı gösterme durumu ortaya çıkıyo.Kara delik giriş , beyaz delik de çıkıştır aslında.Kara deliğe düşerken kocaman çember şeklinde olay ufkunu görürsün.Tamamen karanlığa doğru düşersin.Karadeliğin içine düşüşün sonsuza kadar sürecek olsa da içine girdiğini varsayarsak , dışarı baktığında herşeyi beyaz görürsün.Ama karadeliğe giren bişey dışarı çıkamaz.Böyle karmaşık durumlar var.Beyaz delikten çıkış mümkün olsa bile , karadeliğin içinde uzay zaman büküldüğü için girdiğimiz yerden çıkmak mümkün olmayabilir.Bambaşka bi yerden çıkabiliriz.Bu da solucan deliği oluyo işte.Fakat işin aslı karadeliğe düşen bir cisim moleküllerine ayrılır , sonra atomlarına ayrılır , sonra atomları kuarklarına ayrılır , onlar da sicimlerine ayrılır.Yani en temel parçasına kadar parçalanır.Sicimler de büyüyerek olay ufkunu kaplayacak şekilde 2 boyutlu holograma dönüşür.Maddeden söz etmek mümkün olmaz.Aslında 3boyutlu varlığın karadeliğin içine düşse de , 2 boyutlu holografik varlığın olay ufkunun tüm yüzeyine dağılır.Buna da Holografik evren prensibi denir.

• Beyaz delik ne abi ilk defa duyuyorum

• kingman29 K kullanıcısına yanıt
    çok sağol bilgi ve video için çok iyi oldu.Vikide de (https://tr.wikipedia.org/wiki/Beyaz_delik) senin dediğine yakın bir şey yazıyor zaten.Benim aklıma yeni bi şey takıldı şimdi madem bu kara delikler etraflarındak tüm madde ve enerjiyi yutuyor bildiğim kadarıyla evrende entropi yasasına göre habire genişliyor nasıl oluyo da hala genişlemeye devam edebiliyor biliyorum eninde sonunda duracak ama bu kara delikler asla madde ve enerjiyi çekmeyi bırakmıyor ve çektikçe de genişliyorlar . Bence bu karadelikler bizim algılayamadığımız bir boyutta çalışıyor yani ne biliyim sonuçta insan 3 boyutu algılayabiliyor derinlik genişlik uzunluk . Ben bi de şöyle düşünüyorum dünyanın şartlarına göre evrimleşmiş canlılarız algılayabildiklerimiz dünyada varolanlar kadar olmalı fazlası olamaz.
  • quote:

çok sağol bilgi ve video için çok iyi oldu.Vikide de (https://tr.wikipedia.org/wiki/Beyaz_delik) senin dediğine yakın bir şey yazıyor zaten.Benim aklıma yeni bi şey takıldı şimdi madem bu kara delikler etraflarındak tüm madde ve enerjiyi yutuyor bildiğim kadarıyla evrende entropi yasasına göre habire genişliyor nasıl oluyo da hala genişlemeye devam edebiliyor biliyorum eninde sonunda duracak ama bu kara delikler asla madde ve enerjiyi çekmeyi bırakmıyor ve çektikçe de genişliyorlar . Bence bu karadelikler bizim algılayamadığımız bir boyutta çalışıyor yani ne biliyim sonuçta insan 3 boyutu algılayabiliyor derinlik genişlik uzunluk . Ben bi de şöyle düşünüyorum dünyanın şartlarına göre evrimleşmiş canlılarız algılayabildiklerimiz dünyada varolanlar kadar olmalı fazlası olamaz.

Daha dün yazmıştım başka bir konuda.Anlaşılan karadelikler hakkında büyük bir konu hazırlamak faydalı olacak.

quote:

Evrendeki boşluğun bir enerjisi olduğunu , boşlukta saniyenin trilyonda bir zaman aralığında , madde ve antimaddenin oluşup tekrar birbirleriyle birleşerek enerjiyi nötürlediklerini bilen bilim adamları , bu enerjiyi kullanabilmenin , yani antimaddenin maddeyle tekrar kavuşmasının önüne geçebilecek yollar ararken , Stephen Hawking'in kafasında bir ampul yandı.Eğer evrende , saniyenin çok küçük zaman diliminde oluşup tekrar birleşen madde ve antimaddenin birleşmesini engelleyecek bir ortam varsa orası da Kara Deliğin olay ufkudur dedi.

Hawking'in iddiasına göre olay ufku yakınında kendiliğinden meydana gelen madde-antimadde çifti oluşumu sırasında , bu çiftten biri karadelik tarafından yutulurken , diğeri uzaya kaçabilirdi.İşte bu iddiaya dayanarak Hawking Karadeliklerin ışınım yapmaları gerektiğini iddia etti.Ancak madde-antimadde çiftinden biri karadelikten uzaklaşıp ışınım yaparken , diğer parçacık karadeliğin içine girip ondan kütle çalacaktı.Yani karadelikler aslında bi yandan ışınım yaparken , diğer yandan kütle kaybeden gökcisimleriydi.Oysa biz onu hiç kütle kaybetmeyen , önüne geleni yutup sürekli şişen gökcisimleri olarak biliyorduk.Ancak Hawking bize böyle olmadığını , karadeliklerin durup dururken ışınım yapıp kütle kaybeden cisimler olduğunu gösterdi.Ayrıca aynı mantıkla , bu obur karadelikler bişey yutsa da , belli miktar enerjyi dışarı kusmak zorundaydı.Böylece evrenin entropi dengesi bozulmamış olacaktı.Entropi kanununa göre , biz odamızdaki klimayı açarak odamızı soğuturken , klimanın dışardaki motoru da atmosferi ısıtır.Yani evrende enerjinin dönüşümü vardır.Artık karadeliklerin herşeyi yutmayacağını anlamaya başlamıştık.

Karadelikler konusunda bir başka paradoks ise enformasyon(bilgi) paradoksuydu.Kuantum teorisine göre bilgi asla kaybolmaz.Sözkonusu olan karadelik bile olsa , kuantum yasalarına uymak zorundaydı ve bilgiyi yutamaması lazımdı.Evet karadelik önüne geleni yutuyodu ama acaba neyi yuttuğununun bilgisini de yutabilir miydi.Bilgi paradoksuna dahiyane yaklaşımı Susskind getirdi.Tesisatçı kafasıyla karadeliği bir lavabo olarak hayal etti.Lavabonun dibine tıpayı kapatıp suyla doldurdu.Sonra suya 3-5 damla mürekkep damlattı.Tıpa kapalı iken mürekkep suya dağılsa da , sonuçta suya mürekkep damlatıldığının bilgisi oradaydı.Ancak tıpayı çıkardığında mürekkepli su delikten akıp gitti.Sanki bir karadelik gibi hem mürekkepli suyu hem de bilgisini yutup gitmişti.Ancak ortam lavabo değil de karadleik olunca neler olabilir diye düşünmeye başladı.Sonra hayalinde iki astronot canlandırdı.İkisi de karadleiğin yakınından geçerken , içlerinden biri karadeliğe atlamaya karar vermişti.Peki bundan sonra neler oacaktı.İki astronotoun gözünden olaylar nasıl gelişecekti.Önce atlayan astronot arkadaşına el sallayacak , hızla karadeliğin çekimine kapılacaktı.Olay ufkuna yaklaşırken o kadar çok hızlanacaktı ki , hızı ışık hızına yaklaşacaktı.Işık hızına yaklaştıkça Einstein'ın görelilik teorisine göre zaman yavaşlamaya başlayacak , ona bakan astronot onun el sallamasının gittikçe yavaşladığını farkedecek ve sonunda olay ufkuna vardığında donup kalacaktı.Karadeliğe düşüşü sonsuza kadar devam edecekti.Kendisi karadeliğin içine düşmüşken , görüntüsü 2 boyutlu olarak olay ufkuna yayılacaktı.İşte şimdi enformasyon paradoksu çözülmüştü.Karadelik bir maddeyi yutsa da , onun bilgisini 2 boyutlu holografik görüntü olarak , olay ufkunda kaydediyodu.Yani bilgisini yutamıyodu.Astronot karadelik tarafından yutulup 3 boyutlu olarak varlığı karadeliğin içinde olsa da , aynı zamanda 2 boyutlu olarak karadeliğin olay ufkunda varlığını devam ettiriyodu.Yan 3 boyutlu astranotun varlığı , olay ufkunun 2 boyutlu düzlemine yayılmıştı.

İşte Suskind'in keşfi 3 boyutlu varlığın matematiksel ifadesinin 2 boyutlu holografik bi görüntü olduğuydu.Buradan yola çıkarak evrendeki 3 boyutlu varlığın , evrenin çeperinde 2 boyutlu holografik görüntü olarak var olması gerekiyordu.Evrenin ilk oluştuğu büyük patlama anından itibaren planck zamanı olan 10 üzeri -43 saniye(Yani saniyede 10 üzeri 43 kere) zaman aralığı boyunca , evrendeki her olay , üst üste geçmiş 2 boyutlu holografik görüntüler halinde saklanmaktadır.Eğer evrenimize , evren dışından bir uzaylı baksa , onun göreceği en üstteki 2 boyutlu küre , yani büyük patlamadan sonraki ilk planck zamanı(Saniyenin 10 üzeri 43'te biri) anında olan olayın 2 boyutlu holografik görüntüsü olacaktır.Ancak holografik görüntü küreleri üst üste bindiği için , dışarıdan bakan için görüntü karışık olacak ve onu oynatabilmek için film kareleri haline getirip , arka arkaya ekleyip sinema makinesinde olduğu gibi , video izler gibi izleyebilecektir.Ayrıca holografik görüntü olduğu için decoder kullanması gerekecektir.Ancak Bütün bilgi orada saklıdır.Evrenin ilk yaratıldığı andan itibaren gerçekleşen tüm olaylar , saniyenin 10 üzeri 43'te biri zaman aralıklarıyla fotoğraflanıp , evrenin çeperinde üst üste binmiş 2 boyutlu holografik film kareleri halinde saklanmaktadır.

• quote:

quote:

Benimle sakın bilimsel konularda yarışa girme.Benim bildiklerimi sen hayal bile edemezsin.Senin beynine bulaşmış olan ideoloji virüsü yüzünden basit bir matematiksel ihtimal hesabına bile kafa tutarsın.Sen asla bilimsel düşünemezsin..Kalkmışsın maymunlara fıstık atan yahudi Darwin'in ideolojilerinin misyonerliğini yapıyosun.Bana misyoner deyip dinime küfrediyosun ama hiç bir ceza almıyosun.Forum yöneticisinin şımarttığı maymundan gelen çocuk.Al o ideolojik beynini de benim girdiğim konulara bi daha girme.Senin gibi ideolojik beyinleri daha önce de gördüm ve hepsine ağzının payını verdim.Ayağını yorganına göre uzat da bana bulaşma.

seni ti'ye aldığımdan zaten girmiyorum ''bilimsel'' tartışmaya farkındaysan. sadece gülüyorum sana ''bilim ve teknoloji'' bölümünün misyoner maskotusun sen. senin hayal dünyanın benimkinden geniş olduğunu asla inkar etmiyorum zaten. hayal dünyasında yaşayan insanlarda sık görülür bu durum.

dediğim gibi ti'ye aldığımdan genelde yorumlarını okumam ya da sadece ilk birkaç cümlesini okurum. şimdi tamamını okudumda;

''Senin gibilerin bilimle işi olmaz.Size körü körüne inanmak düşer ve karşı çıkan birini gördüğünüzde de terbiyesizlik yapıp çirkeflikle zeytinyağı gibi su üstüne çıkarsınız'' demişsin; yanılıyorsun ben dinlere inanmam bu bahsettiğini misyonerler yapar.

''maymunlara fıstık atan yahudi Darwin'in ideolojilerinin misyonerliğini yapıyosun'' demişsin; yahudi olmak suçmu ? zamanında islamın tanrısı onları diğer ırklara üstün kılmamışmıydı kuranda öyle okumuştum? darwin benim gözümde sadece bir bilim adamı karakterini, kişiliğini bilmem belkide ciğeri beş para etmez adamın tekiydi bilemem. Darwin zerre umrumda değil aslına bakarsan ama bu evrim kuramı gibi bilimsel bir gerçeğin ortaya çıkmasında katkısı olduğu gerçeğini değiştirmez. Darwine istediğin kadar sövebilirsin o darwinle senin aranda beni alakadar etmez. ateizme istediğin kadar sövebilirsin zira ben kendimi hibir ideolojinin bir parçası olarak görmüyorum çünkü kendi karakterime sahibim başkalarının karakterinin arkasına saklanmaya ihtiyacım yok.

''Bana misyoner deyip dinime küfrediyosun ama hiç bir ceza almıyosun'' demişsin; misyonerin genel kelime anlamı ''inandığı ideolojilere diğer insanlarıda inandırmaya çalışan, bunu ücret karşılığı veya gönüllü olarak kendine görev edinmiş kişi'' diye biliyorum. Yani bunları yapıyorsan eğer bu hakaretmidir ? yapmıyorsanda kendinle çelişmiş olursun.

''Forum yöneticisinin şımarttığı maymundan gelen çocuk'' demişsin; hatta kendince hakaret ettiğini düşünmüşsün. zira bir maymun kadar masum olduğumu düşünmüyorum birçok insan içinde aynı şeyi düşünüyorum yinede iltifatın için teşekkür ederim Şu forumda en çok ceza yiyenler arasında zirveyi zorlayanlardanımdır. Bu konuda ikimizde yöneticileri suçluyoruz sen ceza almadığımı düşündüğünden bende çok ceza aldığımı düşündüğümden. işin doğrusunu bende yöneticilerden duymak isterdim açıkçası.

''Al o ideolojik beynini de benim girdiğim konulara bi daha girme'' demişsin; bu konuda söz veremem çünkü internette gezinirken genelde kimseye danışmam kafamın estiği konuya girerim.

''Senin gibi ideolojik beyinleri daha önce de gördüm ve hepsine ağzının payını verdim'' demişsin; kanıtlar bunun tam tersini gösteriyor.

''Ayağını yorganına göre uzat da bana bulaşma'' demişsin; bu sıcaklarda yorgan kullandığımı düşünmüyorsun herhalde ? hatta evde başkaları yoksa çırılçıplak yatıyorum ben. daha özgür hissettiriyor tavsiye ederim

öptüm canım ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sanat Günesi -- 18 Ağustos 2015; 3:55:18 >

• quote:

Ayrıca evrimleşmişiz kısmına katılmıyorum , ben yaratılmışız diyorum.Ama bilim forumunda bunu konuşmak yasakmış.O yüzden bu konuyu bi kenara bırakırsak , biz insanoğlu evreni ne kadar anlıyabiliriz diye düşünürsek , sicim teorisine nerdeyse tüm bilim adamlarının inandığını düşünürsek , maddenin yapıtaşı olan sicimler bizim algımızın ötesindedir.Modern bilimin bizi getirdiği noktada , evrenin dokusunun , bizim ulaşamıyacağımız dercede küçük boyutlarda , kendi içine kıvrılarak , diğer boyutları oluşturduğunu , maddenin yapıtaşı olan sicimlerin bir ayağının birinci boyutta diğer ayağının onuncu boyutta olduğunu kabul ediyoruz.Yani evrenin gerçekliğini anlamak şu an için imkansız.Sicimlrrin varlığını tespit etmemiz , modern bilime göre imkansız.Ama ben , evrenin bu muhteşem ve gizemli yapısını çözebilecek derecede zeka kapasitesiyle yaratıldığımıza inanıyorum.Çok çabalarsak , bize uzak gibi görünen çok şeyi çözebiliriz diye düşünüyorum.Sınırımız nedir , ne kadar ileri gidebiliriz henüz bilmiyoruz ama pes etmek bizim yaratılışımızda yok.

• konuş konuş çekinme neden yasak acaba bende merak ettim. aydınlatırmısın beni ?
  • bence karanlık madde adı verilen maddenin sırlarını çözersek insanoğlunun evrenin sırlarını çözeğimize inanıyorum bu karanlık madde denen maddenin sırrı çıkarsa gerçekten beyaz delik veya karadelik teorisi tamamen belli olur
  • Kingman yine kaynaksiz atisa gecmis :)
    Beyaz delik, icinden sinirsiz madde puskurttugu dusunulen, aslinda karadeligin tam tersi olan teorik olusum. Karadeligin ici falan degil haha:)
    Her maddenin bir anti-madde karsiligi oldugu dusunuldugu icin, pozitron elektron gibi, karadelik icin de boyle bir teori var. Hatta bir evrendeki karadeligin paralel bir evrendeki beyaz delik oldugunu dusunenler bile var. Bilmedigimiz sey cok olunca, teori de bol oluyor haliyle. Kingman den eger musaitse, karadeligin icinin beyaz delik olduguna dair bir bilimsel dayanak gostermesini rica ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Kingman yine kaynaksiz atisa gecmis :)
    Beyaz delik, icinden sinirsiz madde puskurttugu dusunulen, aslinda karadeligin tam tersi olan teorik olusum. Karadeligin ici falan degil haha:)
    Her maddenin bir anti-madde karsiligi oldugu dusunuldugu icin, pozitron elektron gibi, karadelik icin de boyle bir teori var. Hatta bir evrendeki karadeligin paralel bir evrendeki beyaz delik oldugunu dusunenler bile var. Bilmedigimiz sey cok olunca, teori de bol oluyor haliyle. Kingman den eger musaitse, karadeligin icinin beyaz delik olduguna dair bir bilimsel dayanak gostermesini rica ediyorum.

ben de bahsettiğin teoriyi konuda ele aldım zaten demek ki benim gibi düşünenler varmış

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Kingman yine kaynaksiz atisa gecmis :)

Ehu he hehe ne güzel de gülmüşün öyle.Dur biraz da ben güleyim.Karadelikler maddenin aşırı yoğunlaşması , yıldızların kendi aşırı yoğun kütlelerinin üzerlerine çökmesi sonucu , süpernova patlamalarıyla ortaya çıkar.Peki ya beyaz delik nasıl ortaya çıkıyomuş?Maddenin aşırı seyrekliği yüzünden mi ortaya çıkıyo?Peki o dediğin beyaz delik nasıl bir patlamayla ortaya çıkıyo?Gökkuşağı gibi rengarenk olup , havai fişekler fırlatarak mı meydana geliyo?Göster bakalım kaynak , beyaz delik nasıl oluşuyomuş?

Siz kendinizi rezil etmekten utanmıcaksınız.Saçma sapan bilim anlayışınızla kendinizi bi gün bile rezil etmeden duramıyosunuz.Ben sizin saçmalıklarınızı gayet iyi bildiğimden üstünüze gelmiyeyim diyorum ama siz , kendi kendinizi rezil ediyosunuz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.