İnsanın karakteri nasıl oluşuyor ve onu öznel birey yapan nedir? Mesela Friedrich Nietzsche'yi Friedrich Nietzsche ya da Bill Gates'i Bill Gates yapan nedir? |
Karakter Oluşumu ve Öznellik Durumu
-
-
Genetik aktarımların çok büyük etken olduğunu düşünüyorum, Felsefe bu konuyla ilgili yüzyıllardır ortaya birşeyler söylemiş, aynı şekilde psikoloji'de , ama has karakterin üzerine çevresel etkenlerin tuttuğu data ile ortaya profil çıkıyor. Charles darwin'in kuzeni Francis galton'un ikizler deneyi var mesala bakınabilirsiniz.
O yüzden ben aslında genetiği köşeye atıp, Direk bilinçaltı , cocukluk profili üzerinden oluşan hipotezlere bi nebze karşıyım, Boş bi levha olarak geldiğimizi düşünmüyorum. Olayı ruh'a ruhani özelliklere indirgemek çok saçma geliyor bana evrimsel biyoloji , Nöroloji - endokrinsel sistem bunlara çok daha mantıklı cevap veriyor gibi geliyor.
Bunu ben ilk şurda farkettim bi dönem bodybuilding ile uğraştığımda anabolik steroid aldım, Karakterim 180 derece değişti. Yani sadece düşen östrojen dahi 2 3 ay beni mutsuz buhran , gothic bi kişilik olarak gezdirdi, Okuduğum kitaplardan bile bir sürü olumsuzluk çıkarmaya başladım o dönem.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB39D0135 -- 22 Haziran 2021; 23:58:47 >
-
Selamlar ,
İnsanın karakteri başına gelen olaylarla oluşur ve onu öznel bir birey yapan o olaylara verdiği tepkilerdir. Bu olaylar ve tepkiler zincirleme bir şekilde devam eder. Kişideki bu zincirleme reaksiyonları yeteri kadar gözlemleyebilirsen o kişinin hangi olaya hangi tepkiyi verebileceğini kestirebilirsin. Fakat evrenin ve insanın kaotik yapısından dolayı asla tam olarak emin de olamayız sadece kestirebiliriz. Karakter asla tamamlanmaz her yeni olay ve durum onu oluşturmaya devam eder.
Nietzsche'yi kendisi yapan şeylerden birisi; erken yaşta babasının ölümü ve buna verdiği tepkidir. Yani bu olayın etkisi bir tepki oluşturur ve bu reaksiyon kaotik dış müdahaleler ile birlikte akıp gider.
-
Karakter gelişimini pek çok faktör etkiler. Biyolojik (genetik), çevresel ve kültürel faktörler gibi. Bahsettiğiniz isimlerdeki insanların kişiliklerinin oluşmasında etkili olan şeylerin kalıtsal faktöre giren zeka ve çevresel faktörler arasında değerlendirilen aile yapısından kaynaklandığını düşünüyorum. Onların karakterini belirleyen de özellikle bu iki unsur benim gözümde.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Anne ve baba DNA'larından hangisi daha baskın? başka kardeş var mı? yoksa tek mi? çevre? anne ve babanın çevre ile olan ilişkisi? çoçuğa öğütlenen ideoloji ve fikir? gösterilen ahlak? falan derken böyle böyle ölüme kadar gidiyor dayı sana ne lazım?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X