Şimdi Ara

Kendi Soğutucu Çalışmam

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Casper marka Dizüstü bilgisayarım tabiri caiz ise pişiyordu, ben en başta Vatan Bilgisayar'a gidip bütün soğutucuları 5'er dakika denedim, hiçbiri verimli değildi. Ben de kendi soğutucumu yapmaya karar verdim. Marangozdan 25*39'luk tahta kestirdim soğutucunun alt tabanı olması için. 4,5 santimlik 9 adet dikdörtgen prizma kestirdim, üst yüzey ile alt yüzeyi birbirine sabitlemesi için. Üst yüzey için eski masaüstü bilgisayarımın kasasının yan alüminyum yüzünü söktüm demircide hesapladığım yere 2 delik açtırdım ve 25*39'luk şekilde kestirdim. Fan olarak masaüstü bilgisayarımın 2 adet 12 Volt 0.19 Amperlik fanını söktüm, maaşallahlıkları var, Fön makinesi gibi

Daha sonra birleştirdim herşeyi. Adaptör aldım 12 Volt + 1 Amperlik. Maliyete gelince ;

Alt yüzey tahta + dikdörtgen prizma tahtacıklar = 1 TL
    12 Volt 1 Amper Adaptör = 9 TL
    Silikon Tabancası + 1 silikon = 14 TL
    Adaptöre uygun erkek Jak = 1 TL

Toplam maliyet = 25 Türk Lirası

Eğer fanları ve üst alüminyumu dışarıdan alsa idim bu maliyet 50 TL'ye kadar çıkardı belki. Sonuçlar ;

Battlefield2 ile Yarım sat oyun (Soğutucusuz)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Battlefield2 ile 2 saat oyun (Soğutuculu)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Boşta iken bilgisayar (Soğutucusuz)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Boşta iken bilgisayar (Soğutuculu)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

----------------------------------------------------------------------

Görüldüğü gibi soğutucusuz maksimum sıcaklık 80 Derece. Neden onu da 2 saat oynamadın diye sorarsanız, 2 saat oynadığım vakit sıcaklık 90 üstüne çıkacağından büyük ihtimal bilgisayar sıcaklıktan kapanırdı

Boşta iken soğutucuz 54 Derecelerde idi, soğutucuya koyup 1 dakika sonra ''maksimum alçaklık/yükseklik'' değerini sıfırladım. 3 dakika sonra ise 37 dereceye indi

Nasıl hazırladığımı resimleri ile aşama aşama kaydettim telefonuma. Bir ara bilgisayara yükleyip editleyerek atacağım Saygılar

Edit ; Yapım Aşamaları

Malzemeleri nasıl tedarik ettiğimi aktarmıştım, bundan sonrasını anlatacağım. En başta hiçbir şeyi monte etmeden nasıl görüneceği ile ilgili bir ''üst üste koyma'' işlemi yaptım.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Aşağı yukarı böyle görünmeliydi. Ondan sonra 2. Yapım aşaması resmindeki gibi, neyin nerede olacağının ''detaylı'' ön sunumunu yaptım ve soğutucumuzun üst yüzeyine bağlı olan şeyleri belirledim.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Ondan sonra herşeyi silikon tabancası ile yapıştırmaya başladık. Sıra devrenin kurulumuna geldi. Aşağıdaki gibi bir devre oluşturdum. Maalesef Masaüstü bilgisayarından çıkan fanlara uygun erkek jak bulamadım, ben de deliklere dikiş iğnesi soktum ve devrede onları kulandım. Kablo karmaşasından kurtulmak için ise bant kullandım.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Geriye Tahtayı üste yapıştırmak kaldı. dandik bir silikon tabancası almışım o yüzden 3. tahtanın üstüne silikonu dökerken birinci donuyordu. Ben de evdeki çok güçlü bir uhuyu kullandım.

Bitmiş hali ;

Kendi Soğutucu Çalışmam

Son durumda küçük dikdörtgen prizma tahtacıklar ve alt-üst yüzeyler çok iyi durumda. Fanlar da silikonla yapıştırılmalarına rağmen herhangi bir kayma göstermemekte. Fakat devre tahtasını bantla yapıştırdığımdan biraz aşağı doğru gevşemiş, ona takviye yaparım birkaç gün içerisinde.

----------------------

Ses konusunda, ne kadar doğru ölçmüştür android programı bilemem ama ;

Kendi Soğutucu Çalışmam

Normal bilgisayar kulanıcısı iken, 54-56 desibel arası değişiyor, kulağınızı (telefonu) fana dayayınca 60 desibeli geçiyor.

----------------------
    Bu kadar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Varrak -- 8 Şubat 2014; 21:01:14 >

• Varrak V kullanıcısına yanıt
    Fotoları bekliyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapımla ilgili fotoğraflar yüklendi
    İnş bende güzel bir şey yapıcam youtube da bi tane gördüm çok başarılı olmuş :)

http://www.youtube.com/watch?v=-rrtIGI-5-0
    dış görüntü batırıyoe diğerleri çok güzel
    Fan önerin varmı ?
  • dostum ağır oyunlarda ne kadar bir performans sagladın?fan havayı laptopa dogru üfürüyormu yoksa çekiyormu ? Fanları laptopun altında nereye dekgetirdin ?
  • Ağır oyun denemedim, genelde BF2 ve LOL oynarım, bilgisayarım daha üst oyunları kaldıracak bilgisayar değil Fakat yakın zamanda Sims 3'ü yüksek grafikte test edip koyarım.

Fan olarak 12voltluk fan öneriyorum, fanları hava alıklarına denk getirdim. Hava alıklarına doğru üflüyor, hava alıklarından hava emmiyor.
  • Yaptığın iş harika. Bence çok insana yardımcı ola bilir bu konu. Benim aklıma boyle bir şey hiç gelmezdi Harikasınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Varrak

Casper marka Dizüstü bilgisayarım tabiri caiz ise pişiyordu, ben en başta Vatan Bilgisayar'a gidip bütün soğutucuları 5'er dakika denedim, hiçbiri verimli değildi. Ben de kendi soğutucumu yapmaya karar verdim. Marangozdan 25*39'luk tahta kestirdim soğutucunun alt tabanı olması için. 4,5 santimlik 9 adet dikdörtgen prizma kestirdim, üst yüzey ile alt yüzeyi birbirine sabitlemesi için. Üst yüzey için eski masaüstü bilgisayarımın kasasının yan alüminyum yüzünü söktüm demircide hesapladığım yere 2 delik açtırdım ve 25*39'luk şekilde kestirdim. Fan olarak masaüstü bilgisayarımın 2 adet 12 Volt 0.19 Amperlik fanını söktüm, maaşallahlıkları var, Fön makinesi gibi

Daha sonra birleştirdim herşeyi. Adaptör aldım 12 Volt + 1 Amperlik. Maliyete gelince ;

Alt yüzey tahta + dikdörtgen prizma tahtacıklar = 1 TL
    12 Volt 1 Amper Adaptör = 9 TL
    Silikon Tabancası + 1 silikon = 14 TL
    Adaptöre uygun erkek Jak = 1 TL

Toplam maliyet = 25 Türk Lirası

Eğer fanları ve üst alüminyumu dışarıdan alsa idim bu maliyet 50 TL'ye kadar çıkardı belki. Sonuçlar ;

Battlefield2 ile Yarım sat oyun (Soğutucusuz)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Battlefield2 ile 2 saat oyun (Soğutuculu)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Boşta iken bilgisayar (Soğutucusuz)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Boşta iken bilgisayar (Soğutuculu)
     Kendi Soğutucu Çalışmam

Görüldüğü gibi soğutucusuz maksimum sıcaklık 80 Derece. Neden onu da 2 saat oynamadın diye sorarsanız, 2 saat oynadığım vakit sıcaklık 90 üstüne çıkacağından büyük ihtimal bilgisayar sıcaklıktan kapanırdı

Boşta iken soğutucuz 54 Derecelerde idi, soğutucuya koyup 1 dakika sonra ''maksimum alçaklık/yükseklik'' değerini sıfırladım. 3 dakika sonra ise 37 dereceye indi

Nasıl hazırladığımı resimleri ile aşama aşama kaydettim telefonuma. Bir ara bilgisayara yükleyip editleyerek atacağım Saygılar

Edit ; Yapım Aşamaları

Malzemeleri nasıl tedarik ettiğimi aktarmıştım, bundan sonrasını anlatacağım. En başta hiçbir şeyi monte etmeden nasıl görüneceği ile ilgili bir ''üst üste koyma'' işlemi yaptım.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Aşağı yukarı böyle görünmeliydi. Ondan sonra 2. Yapım aşaması resmindeki gibi, neyin nerede olacağının ''detaylı'' ön sunumunu yaptım ve soğutucumuzun üst yüzeyine bağlı olan şeyleri belirledim.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Ondan sonra herşeyi silikon tabancası ile yapıştırmaya başladık. Sıra devrenin kurulumuna geldi. Aşağıdaki gibi bir devre oluşturdum. Maalesef Masaüstü bilgisayarından çıkan fanlara uygun erkek jak bulamadım, ben de deliklere dikiş iğnesi soktum ve devrede onları kulandım. Kablo karmaşasından kurtulmak için ise bant kullandım.

Kendi Soğutucu Çalışmam

Geriye Tahtayı üste yapıştırmak kaldı. dandik bir silikon tabancası almışım o yüzden 3. tahtanın üstüne silikonu dökerken birinci donuyordu. Ben de evdeki çok güçlü bir uhuyu kullandım.

Bitmiş hali ;

Kendi Soğutucu Çalışmam

Son durumda küçük dikdörtgen prizma tahtacıklar ve alt-üst yüzeyler çok iyi durumda. Fanlar da silikonla yapıştırılmalarına rağmen herhangi bir kayma göstermemekte. Fakat devre tahtasını bantla yapıştırdığımdan biraz aşağı doğru gevşemiş, ona takviye yaparım birkaç gün içerisinde.

----------------------

Ses konusunda, ne kadar doğru ölçmüştür android programı bilemem ama ;

Kendi Soğutucu Çalışmam

Normal bilgisayar kulanıcısı iken, 54-56 desibel arası değişiyor, kulağınızı (telefonu) fana dayayınca 60 desibeli geçiyor.

----------------------
    Bu kadar

performansta bir derğişiklik oldumu? yani oyunlarda fln hızlanma oldumu usta

• Haci.Aliev kullanıcısına yanıt
    http://forum.donanimhaber.com/m_87906575/tm.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.