Şimdi Ara

KİTAP ÇIKARTMAK,YAZAR OLMAK ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaşım 17,bir-iki senedir yazmak ile ilgileniyorum.ben her ne kadar yazar olmak istesem de ailem elinde mesleğin olsun deyip duruyorlar.ben şu devam eden örnek hikayeme sizle paylaşmak istiyorum ?http://storyworkspace.blogspot.com.tr/ okuyup yorum yaparsanız sevinirim.ben bunun gibi 7-8 hikaye yazsam kitap çıkarsam,maliyet çok mu pahallı olur ? zarara mı girerim ? okunur mu ? benim bir arkadaşım 8.sınıfta çıkarmıştı kitabını bende ondan beri bir merak var bu mesleğin geleceği var mı ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Abi sana yuh diyorum. Yazarliga, sairlige bile gelecegi var mi diye soruyorsun. ( Bunu ilk kez senden duydum ) Soruna gelirsek daha kac yasindasinda ne kultur be bilgi birikimin olduda hemen kitap cikarmak istiyorsun.Evet yaz ama ne bu populer olma cabasi? ( Populer olmak icin yaziyorsun bence ) Bende siir yaziyorum ve dergilere gondermeye baslicam. Sende boyle yap. En azindan yayimlanirsa iyi yonde oldugunu gorur ve daha cok asilirsin bu konuya. Ailen meslek sahibi ol diyor. Bencede edebiyattan farkli bir alanda bir universite oku bu senin yaraticiligi ve ufkunu gelistirir. Cogu yazar sairler arasinda maliye, tıp vb okumus olanlar var. Ama bunlar Türk edebiyatinin en onemli isimlerinden birileride olmuslardir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Onlarca ,kitap okumama film dizi izleme rağmen bir kitap yazmayı düşündüğümde hiçbirşey bilmediğimi farkediyorum. Klişe şeyler yazmak şahsıma ters olduğu için de şu dönemlerde üretmekten çok tüketmeye çalışıyorum.
    Önceki konudaki arkadaşın dediği gibi senin hikayelerin maalesef hollywood klişesi..
    Yine de kolay gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: iceworld1907

Abi sana yuh diyorum. Yazarliga, sairlige bile gelecegi var mi diye soruyorsun. ( Bunu ilk kez senden duydum ) Soruna gelirsek daha kac yasindasinda ne kultur be bilgi birikimin olduda hemen kitap cikarmak istiyorsun.Evet yaz ama ne bu populer olma cabasi? ( Populer olmak icin yaziyorsun bence ) Bende siir yaziyorum ve dergilere gondermeye baslicam. Sende boyle yap. En azindan yayimlanirsa iyi yonde oldugunu gorur ve daha cok asilirsin bu konuya. Ailen meslek sahibi ol diyor. Bencede edebiyattan farkli bir alanda bir universite oku bu senin yaraticiligi ve ufkunu gelistirir. Cogu yazar sairler arasinda maliye, tıp vb okumus olanlar var. Ama bunlar Türk edebiyatinin en onemli isimlerinden birileride olmuslardir.

hocam ben sadece meslek olur mu diye sordum.yazma işini sevdiğim için yapıyorum ben yanlış anlaşılmışım
    @Mr.Prestige
    hocam elimden geldiğince sağlam bir şey yapmaya çalıştım.geliştiriyorum kendimi.peki kalemim nasıl iyi yazabiliyormuyum sizce ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dot -- 11 Eylül 2015; 20:55:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dot

quote:

Abi sana yuh diyorum. Yazarliga, sairlige bile gelecegi var mi diye soruyorsun. ( Bunu ilk kez senden duydum ) Soruna gelirsek daha kac yasindasinda ne kultur be bilgi birikimin olduda hemen kitap cikarmak istiyorsun.Evet yaz ama ne bu populer olma cabasi? ( Populer olmak icin yaziyorsun bence ) Bende siir yaziyorum ve dergilere gondermeye baslicam. Sende boyle yap. En azindan yayimlanirsa iyi yonde oldugunu gorur ve daha cok asilirsin bu konuya. Ailen meslek sahibi ol diyor. Bencede edebiyattan farkli bir alanda bir universite oku bu senin yaraticiligi ve ufkunu gelistirir. Cogu yazar sairler arasinda maliye, tıp vb okumus olanlar var. Ama bunlar Türk edebiyatinin en onemli isimlerinden birileride olmuslardir.

hocam ben sadece meslek olur mu diye sordum.yazma işini sevdiğim için yapıyorum ben yanlış anlaşılmışım
    @Mr.Prestige
    hocam elimden geldiğince sağlam bir şey yapmaya çalıştım.geliştiriyorum kendimi.peki kalemim nasıl iyi yazabiliyormuyum sizce ?

Bir amatör için yeterli fakat olay herhangi bir ülkede geçiyorsa o ülkeye şehire gitmeden realist bir kurgu yazılamaz düşüncesindeyim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Prestige

quote:

quote:

@Mr.Prestige

Bir amatör için yeterli fakat olay herhangi bir ülkede geçiyorsa o ülkeye şehire gitmeden realist bir kurgu yazılamaz düşüncesindeyim.

Haklısınız,bir arkadaşımız da önceden söyledi.sonraki hikayemi burada yazmaya karar verdim zaten.
    bu arada yanlış anlaşıldım ben,edebiyat okuyup kitap yazarı olmaktan bahsettim.sanki para için veya şörhet için yazdığım sanıldı ve kötü eleştiri aldım(aslında iyi bir deneyim oldu ) ha elbette ki fırsat geçerse değerlendiririm.ama amanda ünlü olayım gibi bir niyetim yok,belirli bir kitlemin olması bile mutlu ediyor beni
    peki sürekli yazmak haricinde nasıl geliştirebilirim kendimi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dot -- 11 Eylül 2015; 21:11:59 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

@Mr.Prestige

Haklısınız,bir arkadaşımız da önceden söyledi.sonraki hikayemi burada yazmaya karar verdim zaten.
    bu arada yanlış anlaşıldım ben,edebiyat okuyup kitap yazarı olmaktan bahsettim.sanki para için veya şörhet için yazdığım sanıldı ve kötü eleştiri aldım(aslında iyi bir deneyim oldu ) ha elbette ki fırsat geçerse değerlendiririm.ama amanda ünlü olayım gibi bir niyetim yok,belirli bir kitlemin olması bile mutlu ediyor beni

Benim düşüncem irdeleyerek dikkatlice polisiye dizi film kitap üçlemesini izleyip okuman. İleride ben de bu alanda geliştirmek istiyorum kendimi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

@Mr.Prestige

Benim düşüncem irdeleyerek dikkatlice polisiye dizi film kitap üçlemesini izleyip okuman. İleride ben de bu alanda geliştirmek istiyorum kendimi.

teşekkürler,bu hikayeyi yazarken aslında biraz farklı olsun diye yazmıştım.biraz bakınca ana konu pek benzemese de çevre ve ortam benziyor,okuyucunun gözünde hw gibi bir yer oluşuyor.neyse kitap okumaya ara vermiştim tam gaz devam
    o zaman bu konuda ki sonuç meslek olarak yapılamaz,zaten sırf kitap yazarak geçinen insanlar bir elin parmağını geçmiyor ve çoğunun işi var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dot -- 11 Eylül 2015; 21:20:44 >

• Çok fazla dizi izlemişsin sanırım. Etkisinde kalmışsın. Kendi kalemin yok. Başkasını taklit emiş gibisin. Bİ de anlatımın çok kötü. Cümleler arası geçişlerin çok kopuk. Yazar olmanız çok zor malesef.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yurtik

Çok fazla dizi izlemişsin sanırım. Etkisinde kalmışsın. Kendi kalemin yok. Başkasını taklit emiş gibisin. Bİ de anlatımın çok kötü. Cümleler arası geçişlerin çok kopuk. Yazar olmanız çok zor malesef.

yazarken cok ustunde durmuyorum,aklimda ne varsa dokuyorum kagida.kurgu bana ait hocam ben hic buna benzer bir sey gordugumu hatirlamiyorum.profesyonel acidan mi degerlendirdiniz acaba ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaş benim değişik bir versiyonum.Öncellikle belli oluyor sadece fame olmak için yazar olmak istiyorsun.Kitaptan uyarlanan filmlerden dolayı...Bilgi birikimi,değişik kültürlerin bıraktığı iz,farklı mekanlar,farklı insanlar,zeki ortamlar,serserilik,düşünce tarzları,farklı bakış açıları..Bunlar 17 yaşında ki birinde olamaz birden tabi benim gibi sürekli olarak bilgi ihtiyaçı olan etrafındakiler ile çok farklı şehirlerde ki ülkelerde ki ortamlara kültürlere girmiyorsan.Bende yazıyorum,çok kitabım var ama yazar olayım da olayım diye uğraşmıyorum.Zamanı geldiğinde başvururum bir yayınevine,editörü eğer uygun görürse görüşürüm.Genelde zaten ilk basımları sen ödersin eğer editör sende çok fazla esin ışığı ve kaynağı görmezse.Öncelikle söyleceğim ilk şey büyük yazarların röportajlarını oku.Yazar Odası(Orhan Pamuk'un Önsözüyle) kitabıyla başlayabilirsin.Hepsinin tekrarladığı bir cümle var.''Ünlü olmamak için çok uğraştım.Çünkü popülarite senin kalemini senin beklemediğin kadar etkiler.İçindekileri ve esin kaynaklarını dağıtmak için değil,tanınmak için yazarsın.İstediğiniz kadar ben ünlü olsam da öyle şey olmaz deyin.''
    Ve içinde ki bir kaç cümle daha sana gerekli cevabı verir diyorum.''İlk kitabımı 30 yaşımdan sonra basmıştım.Küçükken çok yazmaya çalışırdım ama ciddi düşünmezdim.Çünkü sokaklara çıktığımda ki insanların bakışları,acizlikleri,farklılıkları,sanata görüşleri beni caydırırdı.Defalarca kavga ettim,ardından şehirleri ülkeleri gezmeye başladım ve kafamda bilgiler birikti.Hikayeler,olaylar.Ardından bir otelde yoldan geçen insanların giyinişlerine,şapkalarına baktığımda ilk satırlarımı döktüm kağıdıma.O güne kadar edindiğim bilgiler ile kendi hikayelerimi yazmaya başladım,bazen yarı otobiyografik,bazen gerçek bir olayın yansıtılmış hali,bazen ise insanları görünce kafamda oluşan hikayeler..Çok denedim,6 7 kez denediğimi hatırlıyorum.Yazdım,sildim,yazdım sildim,geliştim.'G.G.MARQUEZ
    Kitaplarım yayınlandığında insanlar okurdu ve bana saygıyla bakardı,sokağa çıktığımda ünlü biri değildim,vatandaşlardan birisiydim.Bu gerçekten çok hoştu.Fakat ünlü olduğumda ise olaylar çok değişmişti,bir kitabımı editörüme götürdüğümde 8 bin nüsah basacağım demişti.Ben ise o kadar satmayacağını ve zarara girmemeleri gerektiğini düşündüm.Ama o ''Göreceksin,dostum.'' dedi.Dağıtıldığının 2. günü tüm kitaplar bitmişti,ardından tekrardan basıldı.Hayatımda ki en sevinç verdiği halde istemediğim bir şeye yol açan olaydı bu.Bir kaç gün sonra ünlü olmuştum ve bu yazdığım eserleri etkilemişti.Ardından 2 yıl ara verdim,artık toplum bana ünlü gözüyle bakmadı,saygı ile baktı.Tıpkı istediğim gibi.''

• dinlemek için yaklaştım "onu bulmalıyız" ne yapmış ? "kardeşini öldürmüş ve başka birine suç atıyormuş,hatta gidelim de nalbur ile konuşalım, dediğine göre suçlu oymuş."bir dakika..."hemen hızlı adımlar ile ofisin çaprazında ki caddeye ilerledim biraz ötede evim gözüküyordu. deli gibi koşuyordum, bir dakika sonra eski tek katlı küçük evime vardım tahta merdivenleri çıktım ve kapıyı açtım.
    Dostum,çok kitap okuman lazım,hemde çok.Daha kitapta imla kurallarına uymazken hatta ve hatta cümlelerde ''gözüküyordu'' gibi hatalar yaparken yazar olmak.Betimleme yapmıyorsun,cümlelerin kopuk,imla hatası çok,cümleye büyük harfle bile başlamıyorsun...
  • quote:

Orijinalden alıntı: AkifGR

Arkadaş benim değişik bir versiyonum.Öncellikle belli oluyor sadece fame olmak için yazar olmak istiyorsun.Kitaptan uyarlanan filmlerden dolayı...Bilgi birikimi,değişik kültürlerin bıraktığı iz,farklı mekanlar,farklı insanlar,zeki ortamlar,serserilik,düşünce tarzları,farklı bakış açıları..Bunlar 17 yaşında ki birinde olamaz birden tabi benim gibi sürekli olarak bilgi ihtiyaçı olan etrafındakiler ile çok farklı şehirlerde ki ülkelerde ki ortamlara kültürlere girmiyorsan.Bende yazıyorum,çok kitabım var ama yazar olayım da olayım diye uğraşmıyorum.Zamanı geldiğinde başvururum bir yayınevine,editörü eğer uygun görürse görüşürüm.Genelde zaten ilk basımları sen ödersin eğer editör sende çok fazla esin ışığı ve kaynağı görmezse.Öncelikle söyleceğim ilk şey büyük yazarların röportajlarını oku.Yazar Odası(Orhan Pamuk'un Önsözüyle) kitabıyla başlayabilirsin.Hepsinin tekrarladığı bir cümle var.''Ünlü olmamak için çok uğraştım.Çünkü popülarite senin kalemini senin beklemediğin kadar etkiler.İçindekileri ve esin kaynaklarını dağıtmak için değil,tanınmak için yazarsın.İstediğiniz kadar ben ünlü olsam da öyle şey olmaz deyin.''
    Ve içinde ki bir kaç cümle daha sana gerekli cevabı verir diyorum.''İlk kitabımı 30 yaşımdan sonra basmıştım.Küçükken çok yazmaya çalışırdım ama ciddi düşünmezdim.Çünkü sokaklara çıktığımda ki insanların bakışları,acizlikleri,farklılıkları,sanata görüşleri beni caydırırdı.Defalarca kavga ettim,ardından şehirleri ülkeleri gezmeye başladım ve kafamda bilgiler birikti.Hikayeler,olaylar.Ardından bir otelde yoldan geçen insanların giyinişlerine,şapkalarına baktığımda ilk satırlarımı döktüm kağıdıma.O güne kadar edindiğim bilgiler ile kendi hikayelerimi yazmaya başladım,bazen yarı otobiyografik,bazen gerçek bir olayın yansıtılmış hali,bazen ise insanları görünce kafamda oluşan hikayeler..Çok denedim,6 7 kez denediğimi hatırlıyorum.Yazdım,sildim,yazdım sildim,geliştim.'G.G.MARQUEZ
    Kitaplarım yayınlandığında insanlar okurdu ve bana saygıyla bakardı,sokağa çıktığımda ünlü biri değildim,vatandaşlardan birisiydim.Bu gerçekten çok hoştu.Fakat ünlü olduğumda ise olaylar çok değişmişti,bir kitabımı editörüme götürdüğümde 8 bin nüsah basacağım demişti.Ben ise o kadar satmayacağını ve zarara girmemeleri gerektiğini düşündüm.Ama o ''Göreceksin,dostum.'' dedi.Dağıtıldığının 2. günü tüm kitaplar bitmişti,ardından tekrardan basıldı.Hayatımda ki en sevinç verdiği halde istemediğim bir şeye yol açan olaydı bu.Bir kaç gün sonra ünlü olmuştum ve bu yazdığım eserleri etkilemişti.Ardından 2 yıl ara verdim,artık toplum bana ünlü gözüyle bakmadı,saygı ile baktı.Tıpkı istediğim gibi.''

hocam nedense bu konuda yanlis anlaslasiliyorum.
    ben su ana kadar hikayelerimi yazarken sunu dusunurum "okuyucuyu nasil mutlu ederim ?" bir kere bile "yazayim da zengin olayim populer olayim " diye dusunmedim.ha elbette kimin aklinda guzel hayaller olmaz ki.ama yazarken binu asla dusunmem cunku karakterlere ve olaya veririm kendimi.
    dediklerinizi cok begendim onuda belirtmek isterim.BENIM SORMAK ISTEDIGIM SEY EDEBIYAT BITIRSEK VE ROMANLARIMIZIY YAZIP KITAP YAPSAK (HAYALIM) BASKA MESLEK OLMADAN GECINECEK PARAYI BULABILIRMIYIZ ?

• quote:

dinlemek için yaklaştım "onu bulmalıyız" ne yapmış ? "kardeşini öldürmüş ve başka birine suç atıyormuş,hatta gidelim de nalbur ile konuşalım, dediğine göre suçlu oymuş."bir dakika..."hemen hızlı adımlar ile ofisin çaprazında ki caddeye ilerledim biraz ötede evim gözüküyordu. deli gibi koşuyordum, bir dakika sonra eski tek katlı küçük evime vardım tahta merdivenleri çıktım ve kapıyı açtım.
    Dostum,çok kitap okuman lazım,hemde çok.Daha kitapta imla kurallarına uymazken hatta ve hatta cümlelerde ''gözüküyordu'' gibi hatalar yaparken yazar olmak.Betimleme yapmıyorsun,cümlelerin kopuk,imla hatası çok,cümleye büyük harfle bile başlamıyorsun...

onlarin hepsini gordum.ama bilerek duzeltmek istedim,yanlislerimi hikaye bince tespit etmek icin birde en buyuk hatam gurultulu ortamda yazmam ve kendimi kaptirmam ozensiz yazmam.4 veya 6. hikayem bu zaten Ilk basladigimda berbattim zatrn giderek duzeltiyorum.

• Yazarlıktan belirli bir maaş almazsın,kitabının satılışına göre ve bugüne kadar çok az yazar tanıyorum tek mesleği yazarlık olan.Hepsi edebiyat öğretmeni,mühendis falan.Yazmak bir hobidir,meslek değil.Bazı zamanlar gelir sağlam para alırsınız fakat bazen kitabınız dağıtılmaz,satılmaz.İlla ki belirli bir mesleğiniz olmalı.JRRowling,kendisi Harry Potter serisinin yazarıdır.Eski öğretmendir kendisi,işsiz olduğu bir anda kitap yazmıştır ve şans eseri olarak kitapları milyon satılıp film haklarını da verdiği için çok çok uçuk bir miktarda para kazanmıştır.7 kitaptan milyon dolarlar kazanmıştır,43 dile çevrilmiştir kitabı ama bugün hangi yazara sorarsanız sorun,ona büyük saygı duyuyorum diyen bulamazsınız.Sebebi ise bu işi para için yapmasıdır.Farklı kitaplar yazmamıştır ki eğer telif hakkı bende olsaydı o serinin çok çok farklı kitaplar çıkartılabilirdi,hikayeye farklı yerlerden yansıtılma yapılabilirdi.İşte bu yüzden Rowling'e büyük yazarlar tarafından saygı duyulmaz.Size en büyük örneklerden biri Ernest Hemingway,JRR.Tolkien,Faulkner gibi yazarlardır.Betimleme istiyorsanız Don Brown,Stephen King özellikle JRR.Tolkien okumalısınız.Betimleme sizin kaleminize çok büyük etki verir çünkü yazarken gerçekten yazarsınız.Hikayeyi sadece anlatmazsınız,verdiğiniz mekan tarifleriyle okuyucuları olayın içine sokarsınız.Beni boş konuşuyor görebilirsiniz ya da bilmişlik taslıyorum diye algılanabilir.Ben bugüne kadar bir kaç editörle de konuştum,yazar kursu veren hocalarla da iletişimim oldu.Bunlar temel bilgilerdir yazmak hakkında.Okuduğun her kitabın içeriği,üslubu,yazım bilgisi ve teması sizde bir etki bırakır.Bu etkiler sizin düşüncenizi,bakış açınızı etkiler ve yazmaya başladığınız da o kitapların bıraktığı izler ile daha iyi yazarsınız.Cümleleriniz olgun olur,temeliniz sağlamdır.Bugün wattpad de kime sorsan ''Yazarım,yazar olacağım,çok iyi yazarım.'' der.Wattpad de okuduğun kitaplar gerçek kitaplarla aynı etki yapmaz.Dizi de ki insanların tipini alıp tanıtmak değildir yazmak.Dizilerde ki olayları not etmek değildir yazmak.Kafanızda parlayan esin ışıkları sonucu ortaya çıkan,ilk sayfasından son sayfasına kadar sizi başka bir yolculuğa çıkaran,her sayfasıyla sizi büyüleyen bir şey ortaya çıkarmaktır,yazmak.
    Umarım sorularınıza ve soracaklarınıza cevap olmuşumdur,başka sorunuz varsa alabilirim.

• quote:

Yazarlıktan belirli bir maaş almazsın,kitabının satılışına göre ve bugüne kadar çok az yazar tanıyorum tek mesleği yazarlık olan.Hepsi edebiyat öğretmeni,mühendis falan.Yazmak bir hobidir,meslek değil.Bazı zamanlar gelir sağlam para alırsınız fakat bazen kitabınız dağıtılmaz,satılmaz.İlla ki belirli bir mesleğiniz olmalı.JRRowling,kendisi Harry Potter serisinin yazarıdır.Eski öğretmendir kendisi,işsiz olduğu bir anda kitap yazmıştır ve şans eseri olarak kitapları milyon satılıp film haklarını da verdiği için çok çok uçuk bir miktarda para kazanmıştır.7 kitaptan milyon dolarlar kazanmıştır,43 dile çevrilmiştir kitabı ama bugün hangi yazara sorarsanız sorun,ona büyük saygı duyuyorum diyen bulamazsınız.Sebebi ise bu işi para için yapmasıdır.Farklı kitaplar yazmamıştır ki eğer telif hakkı bende olsaydı o serinin çok çok farklı kitaplar çıkartılabilirdi,hikayeye farklı yerlerden yansıtılma yapılabilirdi.İşte bu yüzden Rowling'e büyük yazarlar tarafından saygı duyulmaz.Size en büyük örneklerden biri Ernest Hemingway,JRR.Tolkien,Faulkner gibi yazarlardır.Betimleme istiyorsanız Don Brown,Stephen King özellikle JRR.Tolkien okumalısınız.Betimleme sizin kaleminize çok büyük etki verir çünkü yazarken gerçekten yazarsınız.Hikayeyi sadece anlatmazsınız,verdiğiniz mekan tarifleriyle okuyucuları olayın içine sokarsınız.Beni boş konuşuyor görebilirsiniz ya da bilmişlik taslıyorum diye algılanabilir.Ben bugüne kadar bir kaç editörle de konuştum,yazar kursu veren hocalarla da iletişimim oldu.Bunlar temel bilgilerdir yazmak hakkında.Okuduğun her kitabın içeriği,üslubu,yazım bilgisi ve teması sizde bir etki bırakır.Bu etkiler sizin düşüncenizi,bakış açınızı etkiler ve yazmaya başladığınız da o kitapların bıraktığı izler ile daha iyi yazarsınız.Cümleleriniz olgun olur,temeliniz sağlamdır.Bugün wattpad de kime sorsan ''Yazarım,yazar olacağım,çok iyi yazarım.'' der.Wattpad de okuduğun kitaplar gerçek kitaplarla aynı etki yapmaz.Dizi de ki insanların tipini alıp tanıtmak değildir yazmak.Dizilerde ki olayları not etmek değildir yazmak.Kafanızda parlayan esin ışıkları sonucu ortaya çıkan,ilk sayfasından son sayfasına kadar sizi başka bir yolculuğa çıkaran,her sayfasıyla sizi büyüleyen bir şey ortaya çıkarmaktır,yazmak.
    Umarım sorularınıza ve soracaklarınıza cevap olmuşumdur,başka sorunuz varsa alabilirim.

tamda bunu ariyordum hocam cok tesekkurler. bakalim dediginiz yazarlara. baya biliyorsunuz bu isleri.
    edit:yeni hikayemi saga saglam yazmak istiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dot -- 12 Eylül 2015; 1:11:56 >

• quote:

Arkadaş benim değişik bir versiyonum.Öncellikle belli oluyor sadece fame olmak için yazar olmak istiyorsun.Kitaptan uyarlanan filmlerden dolayı...Bilgi birikimi,değişik kültürlerin bıraktığı iz,farklı mekanlar,farklı insanlar,zeki ortamlar,serserilik,düşünce tarzları,farklı bakış açıları..Bunlar 17 yaşında ki birinde olamaz birden tabi benim gibi sürekli olarak bilgi ihtiyaçı olan etrafındakiler ile çok farklı şehirlerde ki ülkelerde ki ortamlara kültürlere girmiyorsan.Bende yazıyorum,çok kitabım var ama yazar olayım da olayım diye uğraşmıyorum.Zamanı geldiğinde başvururum bir yayınevine,editörü eğer uygun görürse görüşürüm.Genelde zaten ilk basımları sen ödersin eğer editör sende çok fazla esin ışığı ve kaynağı görmezse.Öncelikle söyleceğim ilk şey büyük yazarların röportajlarını oku.Yazar Odası(Orhan Pamuk'un Önsözüyle) kitabıyla başlayabilirsin.Hepsinin tekrarladığı bir cümle var.''Ünlü olmamak için çok uğraştım.Çünkü popülarite senin kalemini senin beklemediğin kadar etkiler.İçindekileri ve esin kaynaklarını dağıtmak için değil,tanınmak için yazarsın.İstediğiniz kadar ben ünlü olsam da öyle şey olmaz deyin.''

Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. Mesela jc grange kitaplarına bakıyorum adam fransayı avucunun içi gibi biliyor, italyaya israîle afrikaya latin amerikaya güneydoğu asyaya japonyaya giderek aylarca araştırma yapıyor ve hayal gücünün de etkisiyle mükemmel kitaplar ortaya çıkıyor. Bana göre polisiyenin zirvesi olan bu adam kadar yazamayacağıma göre hevesim de kırılmıyor değil...

• Bir ünlü yazar gibi yazmak değil,kendiniz gibi yazmak için yazın derim.Bundan 6 yıl önce JRTolkien gibi yazmak için çalışırdım.Orta dünya çakması kitaplar karalardım,yazardım.Ardından kültürler tanıdım,insanlar.Neden onun gibi olmaya çalışıyorum dedim ve polisiye dalına geçtim bende.İnanın kendiniz gibi yazarken çok daha iyi yazıyorsunuz.Kılıç,aksiyon olacak diye zorlamayın kendinizi.Hikaye kitabında her bölümde aksiyon aranmaz.Bazen diyaloglar bile insanı heyecanlandırır ve kitabı akıcı hale getirir.Arkadaşa özel de dediğim gibi benim ve çoğu yazar kursu veren hocalarımızın amacı bu ülkeye,kitapların siyasetten az konuşulduğu ülkeye hakiki yazarlar kazandırmak.Yeni nesil de sosyal medya ve yayınlanabilecek alan çoğaldığı için bolca kitap yayınlanmakta.Bunlar genç kız edebiyatı altında yayınlansa da bazen öyle kurgular görüyorsunuz ki,geleceğin efsaneleri diyorsunuz resmen.
    Yazarların toplantıları oluyor mesela yurt dışında.Bu insanlar toplanıp kendi aralarında kültür sohbeti yapıyor,insanlar hakkında,doğa ve mekanlar hakkında konuşuyor.Birbirlerinin kitaplarını övüp durmuyorlar ya da herkes birbirine kitaplarını sormuyor.Bizde genel de topluluk olduğunda 2 konu konuşulur.Futbol,siyaset.Çok nadirdir öyle sanattan konuşan aileler,kitaplardan bahseden,gezdikleri yerde ki ilginç ve önemli sayılan kısa bilgiler veren aileler.Umuyorum ki gelecek için Türkiye de sanat üst seviyelere çıkar.Ülkenin temeli siyaset değildir,sanattır.Bir çok büyük lider sanatı siyasetten önde görmüştür.Siyaset konusuna girmemeye özen göstererek Mustafa Kemal Atatürk ve soyumuzda ki padişahlar da Sanata özellikle ilgi beslemiştir.Kanuni,Fatih gibi tüm dünya tarafından duyulmuş padişahlar sanatla ilgilenmiştir,kendileri de sanata bir kaç şey katmıştır.Günümüz toplumunda bunları görememek gerçekten üzücü bir durum.

• Yazmak kitap çıkartmakla sonuçlanmayabilir. Kağıda basılması çevreye zarardan başka bir şey getirmeyecektir. Bence internete odaklanın ve kendi alanınızda insanlarla tanışın.
  • Dostum yazılarını iyice inceledim de, bundan beş altı yıl sonra utanacaksın biçeminden, seçtiğin kültürden, kurgundan ve edebiyatta ettiğin küfürden

Acı ama gerçek

Moralini bozmak istemem ama wattpad de belli bir kitleyi toplamış olan hikayelerin bile "av ve avcı"dan daha edebi

Umarım bu hatalarını bol bol kitap okuyup yazım tekniklerini geliştirerek telafi edebilirsin ileride

Bu arada amerikan kültürünü içine alan yazılar yazacaksan git amerikan sitelerinde ingilizce yaz. Bir türk yazara başlarken okurun ilk beklentisi o karakterlerde ve çevrede kendinden bir şeyler görmektir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.