Şimdi Ara

Klasik Fiziğe Karşı Kuantum Teorisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kuantum mekaniği hem aklımızın almadığı konular gibi geliyor hemde güç noktasında erişemeyeceğimiz noktalar olduğundan gerçekleyemiyoruz gibi geliyor. sanki konular bağlanmıyor...
  • Evet dediğiniz nokta önemli. Aynı zamanda sanırım hesaplayabildiğimiz güç dengelerinin dışındaki güçler (Örnek verecek olursak kara deliklerdeki muazzam akıl almaz çekim kuvveti ve sebebi ve sonu) nelerdir. Bunlar aklımı kurcalıyor
  • ben cevaplayamasamda elet cevap verenler çıkacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DARTS

quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

http://forum.donanimhaber.com/m_34748322/mpage_1/f_/key_//tm.htm#43822223

burayıda okumanı tavsiye ederim.

Ben mi?

hayır konuyu açan arkadaş için yazmıştım.
  • mesajım bulunmalı ayrıntılı olarak okuyacağım
  • Kuantum fiziğinde en belirleyici ilkelerden biri "Correspondance Principle"dır. (maalesef türkçesini bilmiyorum) Bu ilke kuantum mekaniğini ile elde edilen bulguların, yüksek ölçeklerde (örneğin bin parçacık üzerinde) klasik mekanik ile örtüşmesini öngörür. Bunun en güzel örneği de istatistiksel fiziktir. Kuantum mekaniği ve klasik mekanik birbirlerine oldukça uyumludur. Hatta kuantum mekaniği ile çalışırken kullanılan bir takım işlemler klasik meaknikle örtüşür. Şu noktada bir kaç satır (basit de olsa) matematiksel ifadelere girmenin doğru olduğunu düşünüyorum.
    Bildiğiniz gibi kuantum mekaniğinin en temel denklemi Schrödinger denklemidir. Bu denklem tanımı itibariyle Schrödinger denklemi bir PDE'dir (kısmi diferansiyel denklem). Zaman ve konuma bağlıdır. Güzel bir özelliği "separable" (ayrıştırlabilir) olmasıdır. Zamana bağlı kısmı ve konuma bağlı kısımları ayrı bir şekilde hesaplayıp her bir çözüm için çarparak Hilbert uzayında bir çözüm seti oluşturursunuz. Şimdi denklemin zamana bağımsız kısmını ele alalım:

E*ψ=H*ψ (ψ dalga fonksiyonu oluyor, elde etmek istediğiniz şey) Bu denklemde E enerjiyi, H ise Hamiltonian denen bir operatörü simgeler.

H'nin açılımını elle yapmam burada mümkün değil çünkü forum LaTEX desteklemiyor. Ama kısaca göstermek gerekirse H=T+V'dir yani kinetik enerji ve potansiyel enerjinin toplamlarıdır. Kuantum mekaniğinde bu ifade H=(-((ℏ r^2)/2m)*▼^2)+V(r,t) şeklindedir.(▼^2 operatörü laplacian operatörü olarak geçer ilgilenenler bakabilir.)

Şimdi burada kullandığımız Hamiltonian çok önemli bir kavramdır. Hamiltonian bir sistemdeki enerjiyi "generalized momenta" cinsinden (genelleştirilmiş momentumlar) tanımlar. Bu metod klasik mekanikten doğan ve kuantum mekaniğine de uygulanan bir metoddur. Aralarında çok ciddi birtakım farklar vardır ama klasik mekanik ve kuantum mekaniği arasındaki benzerlikleri iyi gösterir. Bununla beraber mesela Hamiltonian içine yazdığım V(x,t) ifadesi potansiyeli tanımlar. Ve bu potansiyel tanımlarının çoğu klasik fizik ile yapılır. Bu bakımdan klasik fizik ve kuantum fiziği birbirine karşı değillerdir. Klasik mekanik kuantum mekaniğine pek ihtiyaç duymazken kuantum mekaniği klasik mekaniğe ciddi anlamda bağımlıdır. Anlattığım Hamiltonian örneğine benzeyen bir de Lagrangian örneği vardır ki özellikle kuantum elektrodinamik gibi alan teorilerinde çok yaygın kullanılır. Lakin buna şimdi değinmeyeceğim.

Birkaç noktayı da düzletmekte yarar var:

@Previous Tune
    quote:

Ancak merak ettiğim bir başka konu da, Kuantum Teorisi'ne göre matematiksel olarak mümkün, ancak gözlemleme ya da uygulama imkanının bulunmadığı sonuçlar. Aynen "tünelleme"örneğinizde olduğu gibi... Tünellemede zaman sorunumuz var ve bu durumu deneyleme imkanımız yok. Ancak teoride bu mümkün. Tam olarak tünelleme gibi değil ama kuantum teorisinden elde edilen bilgilerle 'yaplabilir' denilen, ancak yetersiz teknoloji gibi sebeplerden dolayı deneyleme ya da uygulama imkanımızın olmadığı bazı gelişmelerden bahsedebilir miyiz? Kısaca kuantum teorisi gelecek için bize birşeyler vaadediyor mu?

Tünelleme'nin çok yaygın birkaç uygulaması bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını TEM denen tunneling electron microscope'tur. Burada parçacık bir kolombik potansiyelden elektron mikroskopunun ucuna tünelleme yapar ve çok düşük de olsa bir akım üretir.

@EinsteinModOn
    Belirsizlik ilkesi kuantum mekaniğindeki yaklaşımın bir zorunluluğudur. Konum ile momentum birbiriyle commute etmez. Bu matematiksel bir gerçektir ve teoriyi herhangi bir yerde tıkamaz. Aynı etkiyi herhangi bir Fourier dönüşümünde de görebilirsiniz. Zaten fizik eğitiminiz varsa siz de bilirsiniz ki konuma bağlı dalga fonksiyonunun Fourier dönüşümü size momentuma bağlı dalga fonksiyonunu verir. Belirsizlik prensipleri (sadece bir tane de yok, commute etmeyen her operatör arasında var) sadece olasılığı dalga şeklinde yorumlamaktan ileri geliyor. Her periyodik sistemin Hilbert uzayında gösterimi belirsizlik yaratabilir, sistem çok iyi biliniyor olsa bile. Bu tahminimce ileride aşılacak bir nokta olacaktır. Ama şu an bile uygulamalarda herhangi bir sorun çıkarmamaktadır ve fiziğin önünü kesmemektedir. Tabii lokalite gibi kavramların tartışılıp bu konunun genişletilmesi mümkündür ama ben bir fizikçi olarak ortodoks teoriyi tercih ediyorum.

@DARTS
    quote:

Klasik fizik gündelik olayları insanların anlaya bileceği şekilde anlatmak için vardır.Bunda küçük olasılıklar görmezden gelinir ve büyük olasılıklarla ilgilenilir.Saçma bir örnekle açıklamak gerekirse elinizde bir yangın söndürme tüpü olsun ve güneşe gidin(sıcaklığın ve basıncın size ve tüpe yapacağı etkiyi görmezden gelin.)normalde güneşi söndürmek için bir tüpten çok daha fazlasına gerek duyarsınız:D(klasik fiziğe göre)ama kuantum fiziğine göre doğru zamanda doğru yerde doğru miktarda kullandığınızda yangın söndürme tüpü Güneşi söndüre bilir.Kuantum'un ve bağlantılı olduğu şeylerin anlaşılamamasının iki nedeni vardır:
    1.Kunatum fizikle ilgili değildir hatta kuantum fiziği bile fizikle ilgili değildir.Kuantum tamamen olasılı üzerine kurulmuştur ve anlamak ve geliştirmek için matematiğe ve hafif felsefeye ihtiyaç duyar.Aslında kuantum fiziğine olasılık fiziği diye biliriz.
    2.Şuan özellikle yaşam koçlarının kuantumu alıp saçma sapan şeyler anlatmasıdır.
    Kuantum olasılık üzerine kuruludur.Örnek vermek gerekirse 100 yıl sonra dünyada ne olacağını bilmek klasik fizik için zor hatta imkansızken kuantum da mümkündür eğer evrendeki tüm bilgileri(evren uzay her bir canlının kişiliği ve yaptıkları v.s) bir hiper pc(astronomik bir işlemci gücüne sahip) ye yüklerseniz ve geleceği simiile etmesini isterseniz size olasılıkları kullanarak ne olucağını ne tür olaylar gerçekleşiceğini söyliye bilir.

Abartmaya lüzum yok, hayır söndüremez. Termodinamik öğrenmenizi tavsiye ederim.
    1)Kuantum fiziği fizikle ilgilidir. Tamamen olasılık üzerine kurulmuş olması onu fizikten kesinlikle uzak tutmaz, unutmayın ki klasik fizik de geliştirilişinde gözlemsel olarak geliştirilmiştir. Eninde sonunda klasik fizik de olaslıklardan yola çıkılarak kurulmuş bir sistemdir.
    2)Kuantum fiziği ile geleceği hesaplayıp hesaplayamayacağınız lokalite denen bir kavrama bağlıdır. 200 yıl sonra geleceğin ne olacağını tahmin etmekte klasik mekanik başarılı olurken kuantum fiziği ancak gelecek şu ihtimallerle şu hallerde şeklinde cevap verebilir.
    quote:

Bunun sebebi kuantumun çok ileri derecede matamatik ve ileri derecede astronomi fiizik ve atomlarla ilgili matamatiğe ihtiyaç duyması.Eeee bunların yanında birde çok iyi fizik kimya ve astronomi bilgisi gerekiyor bunları karşılayan fazla insan yok.

Aslında çok da dediğiniz gibi bir bilgi gerektirmez. Temellerini öğrenmek için üniversitede 3 sene geçirmeniz ve oldukça da azimli olmanız gerekir. Bunun dışında anlamak o kadar da zor değil. Ama anlamak için (ve anlatmak için) matematik dili şarttır.

@onur_uygun
    quote:

(Hatta bunların dördü de evrenin ilk birkaç saniyesinde tek bir kuvvetti)

Olduğu öne sürülüyor demenin daha doğru olacağına inanıyorum.

Biraz uzun yazdım eğer imla hatası yaptıysam herkesten özür dilerim.

Saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarkus -- 18 Ağustos 2011; 3:07:55 >

• teoriyi anlamak isteyenler için teorinin içinden bir örneği , küçük bir ipucu niteliğinde düşünmeniz, size konunun ne kadar ince ve derin olduğu izlenimi verecektir.

Eğer siz bir mikroskopla bir atomu görme becerisine sahip olsaydınız, atomun fotoğrafını çekmek isterdiniz

bir atomu görmek için, örneğin bir atom göndermek gerekiyor ki , onun orada olduğunu görebilmemiz için bize ışık olarak geri dönsün ,ama maalesef olayın rengi burada değişiyor , sizin gönderdiğiniz eşik değeri herzaman atomunkinden fazla olduğu için atom hiç bir zaman baktığınız yerde olmuyor !! işte teori burada şekilleniyor , gerçek dünyanın kuralları , teorinin dünyasında işlemiyor. kuantum dünyada kurallar farklıdır.

çok detaylı anlatmak\anlamak gerekiyor ama biraz olsun kafanızda canlanır umarım !!!
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.