Şimdi Ara

Kondansatör ve direnç tipi bobin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
4.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kondansatör ve direnç tipindeki bobinlerin toroid bobinden bi farkı var mı ve bu iki tipin arasındaki fark nedir, sadece şekil farkı mı var ?

• quote:

Orijinalden alıntı: zlatan91

Merhaba,

Kondansatör ve direnç tipindeki bobinlerin toroid bobinden bi farkı var mı ve bu iki tipin arasındaki fark nedir, sadece şekil farkı mı var ?

aynı değerde bobinler arasında kılıflar arasında fark yoktur.genellikle küçük değerli bobinler direnç tipindedir.

en önemli nokta nüve farkıdır.kullanılacak frekans değerine göre nüve seçimi yapılmalıdır.
    ferrit nüveler yüksek, saç nüveler düşük frekanslarda tercih edilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: stresstest

quote:

Merhaba,

aynı değerde bobinler arasında kılıflar arasında fark yoktur.genellikle küçük değerli bobinler direnç tipindedir.

en önemli nokta nüve farkıdır.kullanılacak frekans değerine göre nüve seçimi yapılmalıdır.
    ferrit nüveler yüksek, saç nüveler düşük frekanslarda tercih edilir.

Direnç tipi bobinlerde akım olarak bi sınırlama var mıdır ? Frekans 120 k, endüktans akımı maks. 8-9 A olan bi devrede 330 uH lik bobine ihtiyacım var.

http://www.direnc.net/330UH-PCS127-331K,PR-18637.html bu tipteki bir bobini kullanabilir miyim yada direnç tipindeki 330uHlik bir bobini.

• quote:

Direnç tipi bobinlerde akım olarak bi sınırlama var mıdır ? Frekans 120 k, endüktans akımı maks. 8-9 A olan bi devrede 330 uH lik bobine ihtiyacım var.

http://www.direnc.net/330UH-PCS127-331K,PR-18637.html bu tipteki bir bobini kullanabilir miyim yada direnç tipindeki 330uHlik bir bobini.

8-9 (sürekli) amperde linkteki malzeme sizi kurtarmaz.belki anlık olarak yüksek akımlar çekilebilir.

kullanacağınız malzeme en azından 10A değerinde olmalı.

• benim de am radyo vericisi yapmak için 6.9 uh ve 10 uh bobine ihtiyacım vardı
    4.7 uh ve 2.2 uh iki bobini seri bağlayıp 6.9 uh endüktans elde edip
    10 uh bobin yerine de kondansatör bobin kullanacağım
    fark etmiyorsa iyiymiş
    zaten ben de öyle düşünüyordum
  • Verici devrelerinde de akım değerinde de fark eder. Ayrıca toroid çevreye daha az saçılım yapıp sinyal yayar klasik tip daha fazla yayar. Bobin seçiminde çalışma frekansı da akımda önemlidir. RF te skin effect olayını araştırın.

Frekans arttıkça o bobinin akım taşıyan kısmı merkezkaç etkisi ile dış yüzeyler olur. O nedenle RF te dışı gümüş kaplı teller daha yoğun kullanılır. Nüveli bobinlerde nüvenin katsayısı kadar bobin değeri arttığından örnek veriyorum değeri 10 olan bir nüve ile 1 mh lik hava çekirdekli bobin 10 mh olur böylelikle nüvesiz 20 sarımla yapılan iş nüveli 2 sarımla yapılır bu da daha az bakır kaybı ve işçilik sağlar. Çekirdeklerin kesim frekansları vardır. Çekirdekli obin kullanırken tamam değeri X henry olsun uygun frekansta kullanmazsanız yani daha yüksek frekansta olursa çekirdek doyuma girdiği anda o bobin artık istediğiniz değerdeki bobin olmakta çıkar kafasına göre takılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Süha Bebek

benim de am radyo vericisi yapmak için 6.9 uh ve 10 uh bobine ihtiyacım vardı
    fark etmiyorsa iyiymiş

farketmiyor dediğim aynı H değerleri yani.devrede özellikle kılıf belirtilmiş ise onu kullanmanız gerekir.

Kondansatörlerde bile bazı devrelerde "seramik", "tantal" vs. biçiminde belirtilir.kullanmazsanız devreniz stabil çalışmayabilir.belki hiç çalışmayabilir.tamamen devrenin karakteri ile ilgili.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kondansatör gerilimi farkları
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • zaten vericiden pek bir şey beklemiyorum ki
    bir de sadece 10 lira maliyeti var
    kondansatörlerin çeşitlerinin fark ettiğini biliyorum bazı devrelerde

bobinin kılıfı hiç belirtilmemiş zaten sadece 6.9 uh yazan bobin sembolü var...
    malzemeleri her yere bulunan 10 liralık devre için bu kadar uğraşmaya gerek yok ki...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Süha Bebek

benim de am radyo vericisi yapmak için 6.9 uh ve 10 uh bobine ihtiyacım vardı
    fark etmiyorsa iyiymiş

Bir işi yaptım oldu demek için yapıyorsanız evet gerek yok ama öğrenmek istiyorsanız ne neden niçin nasıl nerede sorularını da sormak gerek. İnsanlar karpuz seçerken bile daha fazla düşünür oldu kaldı ki bu elektronik ve elektronik bir bilim dalıdır.

Ayrıca bu iki bobini birlerştirdiğiniz mesafe de bobin değerine özellikle yüksek frekanslarda etki eder. Hatta kullandığınız bobinlerin çapı, tel çapı, tel kaplaması farklı ise yine yüksek frekanslarda düşündüğünüz gibi çalışmayıp sizi sorun aramaya mecbur bırakabilir. Bobinler sarımlarının üzerinden oluşan manyetik alanla çalışırlar o nedenle bobinlerin ayrık olması aynı etkiyi giöstermemesine bile sebep olabilir. Yani yanyana sarılmış 10 tur dan her tur diğer turların üzerinden geçen akımı yavaşlatır toplamda bir faz kayması meydana gelir yani bobin RF için çok komplex bir elemandır.

• evet sadece yapacağım gerek yok.
    amacım zaten am bandında yayın yapmak
    trt vericilerini kapattı en azından ben çok düşük güçlü bir yayın yapayım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.