Şimdi Ara

Kullanmadığınız Fanları Davlumbaz Yaparak İşlemci Isınızı Düşürün

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kullanmadığınız Fanları Davlumbaz Yaparak İşlemci Isınızı Düşürün Kullanmadığınız Fanları Davlumbaz Yaparak İşlemci Isınızı Düşürün

Kullanım türü sadece CPU değil soğutmak istediğiniz herşeydir.

Arkadaşlar biliyorsunuz fanların ortasında motoru olduğu nedeniyle tam ortasından hava çıkmaz bununda olumsuz yanı soğutucu bloğunuzun orta kısmının soğumamasıdır. Fanınızın üflemesinden bu motorun geldiği orta kısmında etkilenmesi için eğer elinizde işe yaramayan fanınız ile aynı boyutta fan varsa davlumbaz yapabilirsiniz.

Amaç; fanın havasını dağatacak kadar boşluk sağlayarak bloğunuzun ortasınıda soğutmanız.

Yapılışı;

1 - Yaprağını çıkarıyoruz.

2 - İçde kalan çevçereleri testere ile kesiyoruz.

3 - Fanın motorunu tutan çubukların çıktığı yerleri, kıymıkları zımpara yapıyoruz.

4 - Elimize bu parça kalıyor, yani davlumbaz.

5 - Bu parçayı soğutucu blok ve asıl fanınız arasına yerleştiriyorsunuz.

Kullanmadığınız Fanları Davlumbaz Yaparak İşlemci Isınızı Düşürün Kullanmadığınız Fanları Davlumbaz Yaparak İşlemci Isınızı Düşürün

Resimde soğutucu olarak kullanılan fanlar Scythe Ultra Kaze 3000 135 CFM'dir, 38mm kalınlığa sahipdir yani sizin yaptıgınız iş bu kadar resimdeki gibi kalın olmayacaktır çünkü normal bir fanın kalınlığı 25mm'dir.

Sonuçlar;

a-

Idle w/o shroud: 36°c - 39°c
    Idle w/ shroud: 32°c - 34°c
    Load w/o shroud: 59°c - 62°c
    Load w/ shroud: 53°c - 55°c

b-

Diğer kişide ortalama 5 derece düştüğünü belirtmiş.

c-

Zaten bu işlemin olumlu sonuçlanması nedeniyle yurt dışı soğutma sitelerinde radyatör için hazır shroud'lar satılmaktadır.

Neden bunun ile uğraşmalıyım?

Başda şunu belirteyim çift blok soğutucu ile buınu yapamzsınız, yani NHD-14 ve silver arrow gibi soğutucular ile.

İki soğutucu bloğu ele alalım teki 115 TL satılan Thermalright venomous x tekide 185 TL'e satılan, çift blok, venomous x'den sadece 1 derece performanslı olan Noctua NH-D14 yani arada 1 derece için 70 TL fark var. Elinizde de 2 tane çöpe atılcak, 0 TL edecek fan var diyelim. 70 TL 1 derece fark ediyor siz, 0 TL ile ortalama 5 derece fark yaratmak istemezmisiniz? Üstüne üstlük zaten venomous x ile dünyanın en iyi soğutucuları olan silver arrow ve prolimatech genesis ile 2 derece fark var bu işlemi yaptgınızda onları hiç maliyet ödemeden geçebileceksiniz ve onlar çift blok olduğu için artık sizden daha performanslı olamaycaklar.

Resimler alıntıdır.

Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 27 Mayıs 2011; 17:39:42 >

• Denemek lazım
  • aslında fanları hiç kesmedende yapılabilirmiş.4 tane fanın gücünü görmüş olurduk.Bide sesini tabiki(fanlar birbirine çarmıyor olduğunu düşünürsek....)
  • Yük altında 7c fark etmesi bana biraz hayal gibi geldi doğrusu.
  • yani mutlaka katkısı olacaktır ama o kısımda yine bir hava basıncı olmayacaktır sadece aradaki mesafeden ve bununla oluşan dağılımdan dolayı bir miktar daha iyi olur ama bende öyle çok fark edeceğini sanmam ama yinede faydalı bir paylaşım teşekkürler
  • Oto radyatörlerinin soğutmasından yola çıkalım. Eğer pervane radyatöre yapışıksa davlumbaz kullanımına grek duymuyorlar. Fakat pervane radyatörden biraz uzak kalmışsa bu noktada davlumbaz kullanıyorlar havanın dağılmaması için. Bizim fanlarımız zaten soğutucuya yapışık. Bende pek faydasının olmyacağını düşünenlerdenim, mantıksal olarak.
  • dün akşam bu başlığı incelemiştim aslına bakarsanız mantıklı gelmişti gece vakti olduğu için uğraşmadım yattım

bugun sabah saatlerinde kasa temizliğime başladım hazır herşeyi temizliyorken sökmüşken bunuda bi deniyim dedim ve bi tane stok fanımı kesip biçip gösterildiği gibi soğutucuma monte ettim elimde akasa venom soğutucu var 2 adet viper fan ile push-pull olarak kullanıyorum biosda 29 derece olan sıcaklık bu işlemden sonra 24 dereceye indi pc acıkken iddle da 53 derece olan sıcaklıkta 48 dereceye indi %100 yük altında denemedim ama kullandığım programlarda 54-55 derece arası gidip geliyordu o pozisyondayken tekrar baktım 50-51 arası oynadı 51 i hiç geçmedi açıkcası işe yaradığını düşünüyorum ama kasam ufak olduğu için biraz parçalamam çekiçleyip kasayı büküp sığdırmam gerekti ama başardım kasası büyük olan arkadaşlar için söyliyorum silver arrow gibi modelleri rahat taşıyabilcekler için elinizde kaliteli tek blok bi soğutucu varsa hiç deiştirmeden bu tarz küçük modları deneyerek performansı arttırabiliyosanız daha iyi olur sizin için teşekkürler

Kolay gelsin

Not: Sadece pull olarak kullanınan fana davlumbaz yaptım push fan aynı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedays167 -- 29 Mayıs 2011; 15:26:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bana mantıklı geldi ellerinize sağlık
  • 1 yıllık hort olsun ama oh da olsun.....denemem lazım işe yarayacak gibi..mantıklı geldi..hava koridoru açmak dahiyane....sonuçları yazıp sayfayı tazeleyeceğim...saygılar
  • Gerekli bir hort. Bende denicem. :)
  • Hort olsunda bu yöntem işe yaramaz!!! tam tersi fanın önüne değil arkasına takmak daha mantıklı olur ...bu şekilde hiç bir anlamı olmaz çekilen hava belli zaten üflemeyi etkilemez :) arka tarafına takmak belli bir hacimde biriken havayı çekeceği için vakumlar gibi hava hız kazanır o zaman etkili olur yani kısaca çekilecek hava için koridor oluşturmak gerek bu şekilde değil.. bunu ağzınızla da deneyebilirsiniz :D ağzınızı tam açarak nefes alın birde biraz daha kapatarak hangisi daha etkili oluyor :)
    şu şekilde de anlatmaya çalışıyım; çekilen hava her iki türlüde öne ve arkaya taksanızda atıyorum dakikada 50 metreküp mesela; öne takılı halde 50 metreküp havayı 10 dakikada üflüyorsa arkasına taktığınız zaman aynı havayı bu sefer 5-6 dakikada üfler yanii daha hızlı olur ve daha etkili tabii :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 5 Eylül 2012; 12:04:56 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.