Şimdi Ara

Lastik seçiminde tarih çok mu önemli dir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
49.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Aydoğan*

quote:

Orijinalden alıntı: sinoplu2009

şimdi benim aldığım lastik 2010 un 49.haftasında mı üretilmiş yoksa yanlış yere mi bakıyorum

Doğru.

bilgilendirmen için sağol yaklaşık 11 aylık lastik almışım
  • quote:

quote:

quote:

şimdi benim aldığım lastik 2010 un 49.haftasında mı üretilmiş yoksa yanlış yere mi bakıyorum

Doğru.

Ben de 8 aylık lastik aldım 4 ay önce.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Doğru.

Ben de 8 aylık lastik aldım 4 ay önce.

benim diğer araçtaki kış lastikleri çok eski (2006 üretim falan diye tahmin ediyorum birazdan bakmaya gideceğim) o lastiği bilerek aldım piyasa değeri 650-700 TL civarıydı biz 500 liraya 12 taksit almıştık geçen sene bende merak ettim şimdi acaba hangi üretim yılı

• quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Arabamla çok yol yapıyorum, lastiği alalı daha 2 yıl oldu ama 30.0000 km yi geçtim. LASTİĞİN ÖMRÜ BİTMİŞTİR DEĞİŞTİRİN.

diğerlerine katılırım ama buna katılmam mümkün değil.. adam uzun yolda kaliteli bir lastik kullanıyorsa 30.000 km çok erken.. rahat 60-70 bin kmleri gören lastikler var...ben önceki aracımda michelinleri 57bin km de değiştirmiştim o da yıl olarak yaşlandığı için..bu arada yıl olarak lastik ömrü için 3 değil ama 4 yıl daha çok kabül gören bir zaman..
  • quote:

Orijinalden alıntı: akorkmaz11

quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Arabamla çok yol yapıyorum, lastiği alalı daha 2 yıl oldu ama 30.0000 km yi geçtim. LASTİĞİN ÖMRÜ BİTMİŞTİR DEĞİŞTİRİN.

diğerlerine katılırım ama buna katılmam mümkün değil.. adam uzun yolda kaliteli bir lastik kullanıyorsa 30.000 km çok erken.. rahat 60-70 bin kmleri gören lastikler var...ben önceki aracımda michelinleri 57bin km de değiştirmiştim o da yıl olarak yaşlandığı için..bu arada yıl olarak lastik ömrü için 3 değil ama 4 yıl daha çok kabül gören bir zaman..

Bu süreler esnetilebilir hocam, fakat gerçekten güvenli değil. Uzun yol lastiği biraz daha az yıpratabilir, fakat şehir içinde aynı yolları kat eden araçlar mevcut. Zaten yukarıda yazdığım örnek madde 1. nolu madde ile ölçülür. Yani lastik dişinin durumuna bakılmalı. 4 yıl veya 50.000 km. diye esnetmek ekonomik olarak avantajlı gibi dursada cidden lastiğin durumunu fren yaptığında anlamak kötü olur. Bu yüzden sonuç insan hayatına dayanıyorsa, yukarı doğru değil aşağı doğru esnetmek daha iyi. Dediğiniz gibi birçok kaynakta 4 yıl geçer, fakat bu böyle olunca 5 yıla esnetilecektir. 3 yıl derseniz 4 yıla esnetilir nispeten güvenli olur

Mesela siz yıl konusunda bilinçli olmasanız lastiğinizi 57 bin km yapmış olmasına rağmen kullanmaya devam edebilirdiniz. Büyük hata olurdu, lastik yüzünden acı bir kaza geçirebilirdiniz. En azından geçen zaman sizi lastik konusunda değiştirmeye yönlendirmiş. Bu önemli bir detay, bu yüzden yukarı doğru esnetmeyelim süreleri

• Konuyu hortlatmak gibi olacak ama, ben 2011 model araç aldım arkadaşlar. üzerindeki lastikler değişmemiş. şu an aracım 28000 km de. lastiklerde de 3710 yazıyor. yani lastikler 3 yaşına girmiş. daha 1 yıl falan gider mi ki acaba? Çünkü bakıyorum üzerinde dişleri daha hala iyi durumda ve aşınmamış. Görüntü olarak sıkıntı yok ama işte yıl olarak 3 yıl olmuş. Fikrinizi alabilirsem memnun olurum.
  • eğer çok km yapıyorsanız (yılda 25 bin civarı) bahsettiğiniz türde bir lastik alınabilir bana göre. 2 sene sonra zaten dişleri gitmiş olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leidenfrost

Konuyu hortlatmak gibi olacak ama, ben 2011 model araç aldım arkadaşlar. üzerindeki lastikler değişmemiş. şu an aracım 28000 km de. lastiklerde de 3710 yazıyor. yani lastikler 3 yaşına girmiş. daha 1 yıl falan gider mi ki acaba? Çünkü bakıyorum üzerinde dişleri daha hala iyi durumda ve aşınmamış. Görüntü olarak sıkıntı yok ama işte yıl olarak 3 yıl olmuş. Fikrinizi alabilirsem memnun olurum.

http://www.atonet.org.tr/yeni/index.php?p=2334&l=1 burayı açıp okuyun, üreticilerden gelen bilgiler var. yalnız aklıma takılan şeyler uygun saklama koşulları...bunlar ne derece sağlanıyor bilemiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: neilblack

quote:

Orijinalden alıntı: leidenfrost

Konuyu hortlatmak gibi olacak ama, ben 2011 model araç aldım arkadaşlar. üzerindeki lastikler değişmemiş. şu an aracım 28000 km de. lastiklerde de 3710 yazıyor. yani lastikler 3 yaşına girmiş. daha 1 yıl falan gider mi ki acaba? Çünkü bakıyorum üzerinde dişleri daha hala iyi durumda ve aşınmamış. Görüntü olarak sıkıntı yok ama işte yıl olarak 3 yıl olmuş. Fikrinizi alabilirsem memnun olurum.

http://www.atonet.org.tr/yeni/index.php?p=2334&l=1 burayı açıp okuyun, üreticilerden gelen bilgiler var. yalnız aklıma takılan şeyler uygun saklama koşulları...bunlar ne derece sağlanıyor bilemiyorum

Teşekkürler üstad. Hızlıca göz gezdirdim. Anladığım kadarıyla çok da kuruntu yapmaya gerek yok şimdilik Ama seneye yaza girerken muhtemelen 40000km'ye falan yaklaşırım herhalde ve yeni bir lastiğe geçmem gerekir. Sağlıcakla.

• Arkadaşlar lastik alırken, lastiğin üretim tarihi montaj tarihinden en fazla ne kadar eski olmalı sizce? Yani üretilip, araca monte edilene ve kullanılana kadar lastiğin rafta/depoda beklemesi uygun olan makul süre en fazla ne kadardır? Bazıları 2 yıl bazıları 6-8 ay diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 25 Ocak 2023; 17:20:0 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

Ne kadar az olursa o kadar iyidir

şahsen 2023 ocak ayındayız 2022 6. Aydan itibaren alır takarım daha eskisini tercih etmem yani 6 ay benim için

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    3. Senesinde takarsın 5. 6. Senesinde değiştirirsin. Boşta beklemeyle veya tekerde takılı beklemeyle çok bi farkı yok. Yeterki dik şekilde muhafaza edilsin. Yani total ömrü 5 6 seneyi geçirmemeye çalış derin çatlaklar oluşursa çatlağı gördüğünde değiş.

Bu arada direk güneş ışığına maruz kalan lastiklerin ömrü bariz kısalıyor. Oksitlenmeyi hızlandırıyor güneş ışığı enerjisi.

3 sene yaşında lastikler kesinlikle değişmeli diyenlere pek aldırış etme, aşırı titizlendikleri için öyle derler. Çokta kafana takmıyorsan en adi lastik bile 5 6 sene rahat gidiyor. Dediğim gibi yanakta derin çatlak görürsen hemen değiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 25 Ocak 2023; 23:58:43 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @yabancı34 sağol hocam görüşlerin için. Bende 6 aylık bulursam epey şanslı sayarım kendim konuda.

@Sinirli ve Süratli eyvallah hocam verdiğin detaylı görüş için. Dikkate alacağım. Bu arada kendisi dünyaca ünlü lastik markası ve satıcısı olduğu halde Bridgestone epey bonkör bir süre vermiş. Değişim döngüsü kısa kalsın ve ticaretleri canlı kalsın diye raf/stok süreci dahil 4-5 yıl ömür takdir edebilirlerdi. Takdir ettim adamları :)

Lastik seçiminde tarih çok mu önemli dir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 26 Ocak 2023; 0:16:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Lastik önemlidir abicim, canını üstünde taşıyan yegane şey. Yağına suyuna bak derler ama ben tekerlerede diye kendimce güncelledim bu deyimi.

Çoğumuzun 5 6 sene elinde araba tutabildiğini sanmıyorum zaten. Ama olsun satın aldığın arabadaki lastikler aşınmıştır çatlamıştır yaşça eskimiştir dikkat etmek lazım. Lastiğe vereceğin paraya acıma. Git en pahalısınıda al demiyorum ama, var ucuz olsun ama yeni olsun, dişleri olsun, çatlağı olmasın.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.