Anne-babalar, çocuklarının sağlıklı ve doğal ürünlerle büyüyebilmeleri için en iyi seçenekleri araştırıyor. Fakat Türkiye'deki firmalar anne ve babaların bu saf duygularını acımasızca istismar ediyor. Nasıl mı? İşte bunu anlattığım bu araştırma hikayemi mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Ben de çoğu kişi gibi sağlıklı doğal bir yatak arayışına girdim. Ancak yaptığım ve aşağıda anlattığım araştırmalarda firmaların tüketicilere yalan ve yanıltıcı bilgi verdiğini açıkça tespit ettim. Türkiye'de lateks yatak satışı yapan önge gelen firmalar ile (Welmatt, Bucca, Innova Bedding ve Sui Sleep) iletişime geçtim. Hepsine, satışa sundukları lateks yatakların %100 doğal olup olmadığını ve sentetik katkı içerip içermediğini sordum. Hepsi bana yataklarının %100 doğal olduğunu ve sentetik katkı içermediğini söyledi. Ancak Sui Sleep firmasi ile yaptığım görüşmede dikkat çeken bir farklılık ortaya çıktı. Bana, yatakların kenarında kabartma yazı bulunduğunu belirterek, "%100 Latex" yazan yatakların sentetik katkı içerdiğini, sadece "%100 Naturel Latex" yazan yatakların gerçekten doğal olduğunu ifade ettiler. Bu bilgi bende şüphe uyandırdı. Bu firmaların hepsiyle sırayla iletişime geçerek lateks ürünlerini hangi firmadan tedarik ettiklerini sordum. Welmatt, Bucca, fillego ve Sui Sleep firmalarının Latexco (novaya) firmasından, innova bedding firmasının ise Artilat firmasından tedarik ettiği bilgisini aldım. (Latexco, novaya ve artilat birleşmişler yani aslında bu üç firmada aynı firma. İspatı: https://www.novaya-comfort.com/about-us ) Gerçekten de bu yatakların %100 doğal olup olmadığını kesinleştirmek için Latexco (Novaya) firmasi ile hem mail yoluyla hem de linkedin firma sayfası ile doğrudan iletişime geçtim. Kendilerinden "%100 Latex" ve "%100 Naturel Latex" arasındaki farkı izah etmelerini istedim. Latexco (Novaya) firmasının bana verdiği cevap şu şekilde oldu: ![]() Çevirisi: %100 natural lateks" yatakları gördüğünüzde, yatağın yalnızca doğal lateks içerdiği anlamına gelir. "%100 latex" gördüğünüzde, bu doğal ve sentetik lateksin bir karışımı olduğu anlamına gelir. En yüksek kalite, en iyi desteği sağladığı için "%100 natural latex"tir. Umarım bu size yardımcı olur. ------ Gördüğünüz üzere, "%100 Latex" ibaresi bulunan yatakların sentetik katkı içerdiği yani doğal olmadığı açıkça beyan edilirken, gerçekten hiçbir sentetik katkı içermeyen yatakların ise "100% Natural Latex" olarak etiketlendiği resmi tedarikçi olan Latexco firması tarafından açıkça beyan ediliyor. Yani resmi tedarikçi olan Latexco (novaya) bu konuda açıkça bilgi verirken, Türkiye'deki satıcıların Yüzde 99'u bu gerçeği saklıyor. İsteyen latexco (novaya) ile kendisi de iletişime geçebilir. Görüldüğü üzere Türkiye’de anne ve babaların çocuğuna doğal yatak alma arzusu, firmalar tarafından %100 doğal ifadesiyle istismar ediliyor. Doğrudan yanlış beyan ile anne-babalar kandırılıyor. Peki ama Türkiye'deki tüm firmalar mı müşteriyi kandırıyor? "Latexco (novaya)" firmasına Türkiye'de hangi firmaların gerçekten doğal lateks tedarik ettiğini sordum. Bana verdiği yanıt aynen şu şekilde: ![]() Çevirisi: Soru: Bana tamamen doğal lateks satan ve sentetik lateks katkılı yatak satan firmaların isimlerini verebilir misiniz? Hangi firmaların sentetik lateks katkılı sattığını öğrenmek istiyorum. Çünkü yeterli açıklama yapmıyorlar. Cevap: İstanbul'da bulunan Sui Sleep, Türkiye'de %100 doğal lateks satan tek firmadır. Eğer daha fazla bilgiye veya yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Evet, Türkiye'de ve dünyada neredeyse tüm firmaların lateks temin ettiği firma olan LATEXCO (NOVAYA) bana Türkiye'de sadece Sui Sleep firmasının kendilerinden gerçek doğal lates yatak temin ettiğini beyan ediyor. Evet soruyorum şimdi size? Bu ne anlama geliyor? Türkiye'de neredeyse tüm firmaların sentetik katkılı lateks yatakları, doğal diye tüketiciye yutturduğu anlamına gelmiyor mu? Tüketicilere tavsiyem satın alırken "%100 Natural Latex" ifadesini arayın! "%100 Latex" ifadesi, yatağın sentetik katkı içerdiği anlamına geliyor. Alacaksanız da bunu bilerek alın. Aldığınız yatak doğal değil sentetik içerikli bunu bilin... Ben bu yazıyı, müşterilere yanlış bilgi veren firmaların gerçek yüzünü göstermek için yazdım. İsteyen herkes teyit etmek için kendi araştırmalarını yapabilir. Dileyen olursa konu altına yazabilir ya da bana mesaj gönderebilir. Lateks yataklar konusunda destek verebilirim. Sonuç olarak araştırmalarım sonucunda Sui Sleep adındaki firmanın Türkiye'de %100 Doğal lateks satan tek firma olduğunu tespit ettiğim için alışverişimi bu firmadan yapmaya karar verdim. Umarım benim gibi doğal latex yatak arayan kişilere bu konu rehber olur. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 11 Şubat 2025; 14:25:6 > |
Doğal Lateks Yatak araştıranlar buraya! Tüketiciler kandırılıyor!
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Hocam doğal latex/kauçuk dediğiniz isoprene polimerinin hammadesi, kauçuk ağacından elde edilip tam olarak detayını bilmediğim çeşitli saflaştırma işlemlerinden geçtikten sonra ürün haline gelip yatak fabrikalarına satılıyor. Yatak fabrikalarıda alıp kalıplayıp şişiriyor. Ağaçtan süzüldüğü gibi gelmiyor size. Isoprene aynı zamanda insan nefesinde de doğal olarak bulunabiliyormuş(wiki).
Bkz.
Bkz.
Sentetik lateksin doğalından farkı petrokimyevi ürün olması. Farklı proseslerden elde edilmesi. Bildiğim kadarıyla isoprene veya styren butadiene olabiliyor.
Bkz.
Yani aradaki fark biri toprak üstündeki ağaçtan elde ediliyor, öteki toprak altındaki hidrokarbonlaşmış ağaçtan. İkiside hidrokarbon ve uçucu bileşikler içerebiliyor. Alerjik reaksiyonlara da neden olabiliyor.
İkisinde de dikkat edilecek nokta, gerekli onaylara ve sertifikasyonlara sahip olması.
Latexco katalog açıklaması için
Bkz.
https://www.amarost.cz/wp-content/uploads/latexco-classic-latex.pdf
Bkz.
https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Organic_Chemistry/Map%3A_Organic_Chemistry_(Smith)/24%3A_Synthetic_Polymers/24.05%3A_Natural_and_Synthetic_Rubbers
Günümüz tabiriyle daha doğalını en doğalını istiyorsanız iyi yıkanmış durulanmış kalıntısı ilacı olmayan yün veya pamuk döşek tercih etmeniz gerek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 11 Şubat 2025; 14:55:45 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Mesajlarınızdaki gönderdiğiniz Latexco kataloğunu inceledim.
Katalogda "%100 Natural latex" ürünlerinde %15 sentetik katkı içerdiğinden bahsediyor. Bu benim araştırmamda elde ettiğim bilgilere test bir durumdu. Bu yüzden kataloğu Latexco(Novaya) firmasına mail ile göndererek, bana sağladıkları bilgi ile katalogda belirtilen bilgi arasındaki çelişkili durumu açıklamalarını istedim.
Cevap olarak; kataloğun eski olduğunu ve artık %85 karışımlı üretmediklerini, yalnızca sentetik bileşen içermeyen doğal lateksten ürettiklerini belirtti.
Gelen cevap:
Artık kullanılmayan eski bir kataloğa atıfta bulunduğunuzu lütfen unutmayın. %85 doğal lateks karışımımız birkaç yıldır üretilmiyor ve artık yalnızca sentetik bileşenler içermeyen %100 doğal lateksten yapılmış ürünler sunuyoruz.
(Ekran görüntüsü)
|
|
V
-----
Mesajınızdaki bir takım kimyasal reaksiyonları tam olarak anlayamadım. Bir de kauçuktan örnek vermişsiniz. Fakat bildiğim kadarıyla kauçuk ve lateks aynı şey değil. Lateks, olgun bir kauçuk ağacının kabuğunun altında bulunan, kauçuk ağaçlarının süt beyazı özü. Diğer araba lastiklerindeki kauçuklar da çok farklı bir kimyasal işlem ile elde ediliyor gibi. Muhtemelen siz daha iyi biliyorsunuz.
https://www.ace-laboratories.com/latex-vs-rubber/
Sonuç olarak, burada üstünde durmak istediğim konu firmaların konu müşteriyi yanlış bilgilendirilmesi. Sentetik olarak tabir edilen lateks, doğal olarak tabir edilen latekse oranlı çok daha düşük fiyat. Yani sentetik lateks oranı arttıkça fiyat düşüyor. Doğal lateks oranı arttıkça da fiyat yükseliyor. Dolayısı ile %100 kauçuk ağacından elde edilen lateksten üretilen yataklar oldukça pahalı olarak piyasaya sürülüyor.
Dolayısıyla birçok firma müşteriye %100 doğal lateks olduğunu ve sentetik lateks karışımı bulunmadığını beyan ederek yanlış bilgilendirme yapıyor. Halbuki yataklarında ciddi oranda sentetik içerik bulunuyor, buna rağmen sorduğumda bulunmadığını söylüyorlar. Tüm bu firmaların resmi satış siteleri de incelendiğinde %100 doğal lateks olduğu belirtiliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 12 Şubat 2025; 12:37:45 >
-
Hocam kauçuk ve lateks aslında farklı dillerde aynı anlama geliyor fakat ticaret diline, bölgesel olarak elde edilen ürünün işlenme derecesi sebebiyle sanki farklı şeyler gibi oturmuş vaziyette. Kimisi sütüne lateks diyor kimisi işlenmiş süngerine. Lateks sütüne latex sap de denebiliyor. Ağaç sütlerine genelde ingilizcede sap deniyor. Sektörel anlamda da karışıklık var fakat kimse bu böyledir diyemediği için, ortak bir tanım ve dil yapısı olmadığı için oturduğu kabul gördüğü şekilde devam ediyor.
Kauçuk ispanyolca kökenli "caoutchouc" kelimesinden geldiği söyleniyor ancak temelinde amerikan yerlilerine dayandığı da 1911 britannicada geçiyor.
Bkz.en.m.wikisource.org
1911 Encyclopædia Britannica/Rubber - Wikisource, the free online libraryhttps://en.m.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Rubber
Latex ise genelde latince orjinli kabul ediliyor.
Bkz.
Izopren polimerini ağaçtan elde ederseniz doğal lateks, petrokimyevi hammaddelerden elde ederseniz sentetik lateks olarak sınıflandırılıyor.
İşleme süreçlerini tam incelemediğim için hakim değilim hocam, anladığım kadarıyla doğal lateks dediğimiz ürün, çeşitli işlemlerden ve standardizasyondan geçip, yatak fabrikalarına öyle veriliyor. Ağaçtan çıkan sütün kauöuk içeriği %10 civarında olması lazım. Direk ağaçtan alıp şişirdiklerini sanmıyorum.
Doğal lateks/kauçuk araba lastiklerinden contalara kadar farklı yerlerde farklı saflaştırma işlemlerinden geçerek kullanılıyor hocam. Doğal lateks/kauçuk üretiminin 3/4 lastik üretimine gidiyor deniyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 12 Şubat 2025; 15:23:52 >
-
şaşırmam böyle bir şey olmasına çünkü tüketici tarafı çok bilinçsiz , markaya isme güvenerek alıyoruz böyle şeyleri genelde . Araştırma işine girince zaten gerçekten aradığınız istediğiniz kalitedeki ürünü size verebilecek firma sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor şekil a da olduğu üzere.
-
Sanırım iş yatak olunca işler biraz değişiyor. Bu linklerde lateks yatak konusundaki prosesler anlatılıyor.
https://www.heveya.sg/blogs/articles/103253254-how-are-latex-mattresses-made
https://www.heveya.sg/blogs/articles/103742662-how-to-choose-a-good-latex-mattress-buyers-guide
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 12 Şubat 2025; 15:59:24 >
-
Hocam bunları biliyorum, daha önce yatak tavsiyesi forumunda paylaşmıştım hatta. Lateksin sünger haline gelmesi için uygulanan 2 farklı proses var, biri talalay diğeri dunlop yöntemi. Onları güzelce açıkşamış link ancak bunlar benimde tam detayını bulamadğım, lateks sütünün ağaçtan yatak fabrikasına kadar olan kısmında nasıl işlendiğini pek net açıklamıyor.
Ağaçtan toplandıktan sonra kuruyup topaklaşmaması için bazik bir solüsyon ekleyip ham madde fabrikalarına naklediliyor sanırım. O kısımda ne uygulanıyor bilmiyorum çünkü çok çeşitli doğal lateks son ürünleri var. Şu tabloda görebilirsiniz.
Bkz.indianpetrochem.com
Indian Natural Latex prices I Offers I Trends I Charts I News I Data Ihttps://indianpetrochem.com/natural-latex-price
Lateks diye aratınca malesef yatak pazarlamasından başka birşey pek çıkmıyor.
Lateks varil %60 hammadde bkz.
Bkz.2https://www.thomsonrubbers.com/grade-specification/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onatba -- 12 Şubat 2025; 16:16:55 >
-
Hocam dediğiniz konular biraz detaylı konular. Sadece okuduğum bir makalede fabrikada bazı ek doğal malzemeler ve volkanizasyon ile katılaştırıldığından bahsediyordu. Kurutma aşamasında da bu maddelerin büyük miktarının yataktan uzaklaştırıldığı belirtiyordu. Fabrikaya nasıl geliyor orasını ben de hiçbir yerde okumadım. Sadece FSC sertifikası olan latekslerde, lateksin ağaçtan hasat edilmesinden yatak oluşuna kadar tehlikeli kimyasallar açısından denetlediği ve sertifikayı almak için katı kuralları olduğu belirtiliyor.
Genel bilgi olarak da şunları belirtmek isterim. Sentetik lateksin gaz çıkardığı doğal lateksin vanilya kokusuna benzer bir koku çıkardığı söyleniyor. Tabi bunların hepsinin bir kimyasal açıklaması vardır.
Türkiye'de büyük bir firmanın satış yetkilisine yatağın nasıl koktuğunu sorduğumda, yatağın kokusunun basketbol topu kokusuna benzediğini söylemişti. Tabi o zamanlar ben sentetik ve doğal lateks konusunu yeni yeni öğreniyordum. Şimdi anladım ki eğer yatağı ilk kullanmaya başladığınızda basketbol topu kokusu alırsanız kuvvetle muhtemel o sentetik lateks karışımının kokusudur. Sentetik katkı içermeyen Natural Lateks diye tabir edilen yatakların kokusu ise vanilyamsı tatlı bir koku olarak tabir ediliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mynameisa -- 12 Şubat 2025; 17:0:47 >
-
Hocam bahsettiğiniz iki kokuda gayet VOC da denilen uçucu kimyasal bileşikler. Basketbol topuda hocam izobütilen ve izopren(lateks) karışımı üstüne deri giydirme. Benzer kokması doğal çünkü oda doğal kauçuk ve deri içeriyor.
Bkz.
https://www.popularmechanics.com/about/a41794305/how-wilson-nba-balls-are-made/
Bende açıkcası tam net bilemdiğim için net yorum yapamıyorum ancak ikiside hidrokarbon sonuçta, kokması normal. Bu durumda dediğiniz gibi sertifikasyona güvenmek durumundayız.
Bahsettiğiniz kokuların kaynağı uçucu organik bileşikler hakkında bilgi almak isterseniz bkz.
-
Hocam noemie markasını da inceleyebilir misiniz ? Doğal lateks şeklinde geçiyor bu marka hakkında fikriniz ne olur ?
noémie - konforlu ve doğal uyku dünyasına hoş geldiniz
Noémie - Konforlu ve Doğal Uyku Dünyasına Hoş Geldinizhttps://www.noemie.com.tr
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Adjuvan -- 13 Şubat 2025; 0:26:21 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- ariston kombi kırmızı ışık neden yanar
- bosch maxx wfl 1610 program süreleri
- arçelik klima defrost çözümü
- philips şarjlı süpürge sürekli şarjda mı kalmalı
- sharp buzdolabı yorumları
- en iyi halı yıkama makinesi
- roborock en son model hangisi
- dikey ütü tavsiye
- robot süpürge kamera görüntüleri
- en iyi hamur yoğurma makinesi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X