Şimdi Ara

Ldr ve bc546 ile role tetiklemek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elektronik islerine merakliyim :) Anadolu lisesi 3. Sinif ogrencisiyim. Daha once otomasyon, bilgisayar tamiri, pcb tamiri gibi alanlarda tecrube edinme sansim oldu.

Gecenlerde nette gezerken bi cizgi izleyen robot projesi gordum. Devre cok basit gibiydi. Dedim ben bunu yaparim

Simdi bu devrede bc 546 nin base yi ldr nin ayagiyla tetikliyor. Ben elektroikte yeni oldugum icin ogreniyim dusuncesiyle paldur kuldur semayi yapip calistirmak istemedim. En temel parcalari koyup gerekli yerleri neden gerekli olduklarini bilerek koyuyum dedim

Simdi sorun su elimle ldr yi kapattigimda veya actigimda role tetiklenmiyor. Ama elimle ldr kapaliyken gucu veriyorum boarda role kapali(miknatis cekmiyor) elimi cekiyorum devreye giriyor role. Ama elimi koyunca role geri kapanmiyor. Bi trimpot 50k(ldr ve base arasinda ayar), bir diyot(collector ve role arasinda), bir bc546 ve bir de ldr var devrede. Sorun ne olabilir??

Benim anladigim kadariyla rolenin tarafinda elektrik bosalmiyo. Roleye paralel bir de led bagladim ordan akimi gorebiliyorum isigi acip keserek. Multimetreyle diyotun iki ayagini olctum(roleye girmeden ve role tarafini) arasinda yaklasik 0.40-0.75 arasi voltaj farki var. arkadaslar yardimlarinizi bekliyorum. Bu proje de ilk vumetre projesi gibi cope gitmez umarim(2 yil once)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Biraz once kagidin beyaz ve siyah yerlerine tepkisine baktim. Gayet iyi. Siyah yerindetken kagidin ldr gucu verdim. Hareket yok ayni mesafede kagidin beyaz yerine getirdim role devreye girdi ama tekrar siyaha getirince devreden cikmadi role. Yukarda yazdigim sorun yani

• Up

• quote:

Orijinalden alıntı: adigeefe-96

Up

Transistörü tetikleyerek iletime geçirirsin.Fakat ; tetiklemeyi kestiğinde transistör hala iletimde kalır.
    İletimde olan bir transistörü tekrar pasif hale getirmek için ( röleyi pasif hale getirmek için yani) , transistörü pasif konuma getirmen gerekecektir...
    Bunun için de , aşağıdaki dökümanı iyice incele...Ve ''transistörün kesime gitmesi'' ile ilgili araştırmalarda bulun...
    Kolay gelsin...

Link:
    http://www.afguven.com/depo/dersnot/bahar22/TemelElektronik/TelektronikDersnotu/04-transistorler.pdf

• Cevap icin cok tesekkur ederim. Dokumani mutlaka inceliycem ama henuz bakmadim ve bu cevabi dokumana bakmadan yaziyorum bilginiz olsun.

Ldr nin calisma araligi benim icin biraz dusukmus anladigim kadariyla. Bi kac duzenlemeden sonra havanin da kararmasiyla birlikte bi kac degisiklik yaparak odanin isigini acip kapatarak denemeler yaptim suan role devreye girip cikiyor. Belli bi gecikme var ama o da normaldir diye dusunuyorum.

Ldr nin degisimi 1k-13k civarinda olcmustum elimle kapatirken. Bu aralik muhtemelen isigi tam acip kapatirken biraz daha artmistir. Simdi ben yeni ldr aramadan once bunun araligini nasil yukseltirim onu soruyum. Sonucta egitim amacli yapiyorum. Bu ldryle biraz daha ugrasmak gelistirici olacaktir. Benim kadam durdu suan aklima bi yol gelmiyor.

Dokumani incelemeye gidiyorum :)

Tekrar tesekkurler

• Ekleme: Isik kapaliyken led yanacak sekilde roleye bi led bagladim ve ilk reflektorumu yapmis oldum. (Ldr roleye bagli ledi gorecek sekilde)

• quote:

Orijinalden alıntı: adigeefe-96

Ekleme: Isik kapaliyken led yanacak sekilde roleye bi led bagladim ve ilk reflektorumu yapmis oldum. (Ldr roleye bagli ledi gorecek sekilde)

Transistörle tetiklenen röle , transistörle ilk tetiklendiği andan itibaren artık hep tetiklenir, transistörü ldr tetiklemese bile.Çünkü ; iletime geçen transistörün devreden çıkması için , ldr ile tetiklenmemesi değil , transistörün kesime gitmesi gerekir ki ; bunun özel yöntemleri mevcuttur...
    Ama benim dediğimin aksine çalışma sistemi olan bir transistör ise bahsettiğin , bilemem...Öğretmenim , not işleriyle meşgulüm , girdiklçe yazarım sana..Derslerinde başarılar...
  • Hocam cok tesekkur ederim yardimlariniz icin. O zaman ben farkinda olmadan transistoru kesime de aldim demekki. Cunku suan soyledigim gibi role acilip kapaniyo. Karanlikta roleye bi led bagladim ldrnin onune koydum ledi. Once karanlik oldugu icin role acildi led yandi. Led yaninca role kapandi. Sonra acildi...

Sorunumuz ldrnin calisma araliginin dusuk olmasiymis. Bu sorunu nasil cozeriz? Ve de transistoru ben farkinda olmadan nasil kesime almis olabilirim ki? Dokumandan anladigima gore base de pozitif yuk olmadikca transistor kesimde oluyormus, pozitif yuklendiginde elektronlari cekiyor ve emitter ve collector arasi gecis saglaniyormus ama..?

• Yazdığına göre devrede 50k lık trimpot varmış. O trimpot ldrnin çıkışına bağlıysa onun ayarı ile oyna büyük ihtimal ldr kalibrasyonu için koyulmuştur
  • LDR'nin hassaslığını biraz azaltmak istersen üstünü asetatlı siyah kalemle çiz, bayağı işe yarıyor. Yoksa gün ışığından bile etkileniyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.