selamlar. benim ufak bir projem var. pic le mi yapacağım yoksa başka şeyle mi bilmiyorum. laptobun pili bitti ve yeni pil aldım. tabi laptobun anakartını falan çok kurcalayınca pil ile bağladımda çalışmıyor. sadece güç kaynağında çalışıyor. ben de güç kaynağındaki artı eksiyi aldım pil bağlantısı olan artı eksiye bağladım (bataryanın laptoba bağlanan pin girişleri 6-7 civarında.en sağda ve en solda artı ve eksi uçlar mevcut. ordan direk çalıştırıyorum). çalışıyor bir sorun yok. sadece pilde de çalışsa güç kaynağında da priz yok yazıyor. pil azalınca da bilgisayar aniden kapanıyor. sorunum burada. altında notebook soğutucusu var. notebook soğutucusunun için boş. buna sığacak şekilde (mümkünse ledli) göstergeli pil durum devresi yapmam mümkün müdür? normalde 19.5 voltta çalışıyor. 23 voltta da denedim çalıştı. riske atmamak adına bu değerin üzerine çıkmadım (anakartı yakarsam daha fazla masraf açacağını biliyorum). 12 volta seviyelerinde bilgisayar aniden kapanıyor (ampermetre ile ölçtüm). bu seviyelere geldiğinde gösterecek bir devre yapmam mümkün müdür?
not: laptop bataryasının içindeki eeprom devresini söktüm. 18650 pilleri de ayırıp tek tek artı ve eksi şeklinde bağladım. 6 hücreli yani 6 pil var. 6X3.7=22.7 volt yapıyor. son hücreyi paralel bağladım. dolayısıyla 5 pil kadar voltaj çıkıyor. yani 18.5 volt değerinde. fakat tam dolu olduğunda 19.45 yuvarlarsak 19.5 volt ediyor zaten. şurada küçük bir çalışmam da mevcut laptop bataryası ile ilgili: http://resim.donanimhaber.com/m_29632536/mpage_1/f_/key_//tm.htm#51805507 şimdiden teşekkürler.
anakart bağlantısından pek kurcalama derim.sorun pilin içindeki devreden dolayı çin malı pil alsan taksan şarjı bitene kadar çalışır sonra şarj falan olmaz.o çipin koduyla falan alakalı bi durum sanırım.(biraz kesin konuştum ama bi tanıdığın başına gelmiş aynı durum eski model ogs cihazları için de geçerli)
sana önerim şarj girişi 20voltsa o volta göre pilleri bağlayarak bi devre oluştur ve kesintisiz güç kaynağı içindeki gibi bi devre koy şarj kablosundan gelen akım kesilince devreye girsin
anakart üzerindeki soketlerle oynayarak iyice hassar verebilirsin.pilleri yüksek amperli seç hepsi aynı amperde olsun daha uzun gider
quote:
Orijinalden alıntı: burak_gsk
anakart bağlantısından pek kurcalama derim.sorun pilin içindeki devreden dolayı çin malı pil alsan taksan şarjı bitene kadar çalışır sonra şarj falan olmaz.o çipin koduyla falan alakalı bi durum sanırım.(biraz kesin konuştum ama bi tanıdığın başına gelmiş aynı durum eski model ogs cihazları için de geçerli)
sana önerim şarj girişi 20voltsa o volta göre pilleri bağlayarak bi devre oluştur ve kesintisiz güç kaynağı içindeki gibi bi devre koy şarj kablosundan gelen akım kesilince devreye girsin
anakart üzerindeki soketlerle oynayarak iyice hassar verebilirsin.pilleri yüksek amperli seç hepsi aynı amperde olsun daha uzun gider
ilgin için teşekkürker ama devreye falan gerek yok. dediğim gibi yeni pil aldım ama laptop anakart arızasından dolayı bunu algılamadığı için içindeki devreyi söktüm ve pilleri kendim bağlarayak 19.5 volt elde ettim. sonra batarya kapağını da kapattım. yani dışardan bakıldığında görünüm normal (sonuçta batarya kapağı içinde orjinal laptop pilleri var 18650 piller. zaten amperi yüksek. 1.5 saat çalıştırmayı başardım). piller bitince laptop aniden kapanıyor. ampermetre ile ölçtüm. tam değeri okuyamasam da 12 volt seviyelerine geldiğinde bilgisayar aniden kapanıyor. bana ışıklı devre lazım. 19.5 (veya 20 volt da ) tüm ışıklar yanacak. 12 volt seviyelerinde tek ışık yanacak ve bataryanın zayıfladığını anlayayım. tıpkı telefon şarj göstergesi gibi.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme