Şimdi Ara

Lİnpus Linux açılmıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
8.688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bugun yeni bi acer laptop aldım içinde linpus linux işletim sistemi yuklu . Bir türlü linux u açamadım .

Linpus Lİnux LiveCD Edition 9.2 yazan bi ekran geliyor . Altındada

[root@localhost /# yazıyor .

less/GPL yazıyorum ondan sonra kullanım sartları gibi bir sey geliyor en altındada end yazıyor . Daha da ilerleyemiyorum ...

Yardımlarınız için şimdiden tesekkurler

• startx yazmayı denedin mi?
  • evet yazdım bir sey olmadı command not forund diyor ... açamadım bi turlu pc yi yaa
  • Biraz geç gördüm kusura bakmayın ama, bilgisayarla gelen sistem kurtarma dvd'sini başka bir bilgisayara takın, orada usb bellek oluşturuyorsunuz, onu da acer netbook'a takın açılırken F12'ye basın, başlatma aygıtı olarak usb'yi seçin devamında zaten sizi yönlendirecektir.
    Eğer bu süre içinde servise verdiyseniz veya kendiniz yaptıysanız zaten hallolmuştur umarım =)
  • quote:

Orijinalden alıntı: thierry

Biraz geç gördüm kusura bakmayın ama, bilgisayarla gelen sistem kurtarma dvd'sini başka bir bilgisayara takın, orada usb bellek oluşturuyorsunuz, onu da acer netbook'a takın açılırken F12'ye basın, başlatma aygıtı olarak usb'yi seçin devamında zaten sizi yönlendirecektir.
    Eğer bu süre içinde servise verdiyseniz veya kendiniz yaptıysanız zaten hallolmuştur umarım =)

hocam usb bellek nası oluşturuluyo onu da bi anlatırmısın
  • Selamlar,

Aynı marka dizüstü bilgisayarı bende de var, bendekinde de Limpus Linux diye saçma bir Linux dağıtımı yüklenmişti. Aşağı yukarı DOS'a tekabül eden bir dağıtımdır. Üretici bilgisayara Limpus Linux diye Linux'dan soğutacak bir dağıtım yüklemiş, adamlar daha kendi bilgisayarlarının sürücüsünü yüklemekten aciz kalmış...

Tavsiyem, yeni bir Linux dağıtımı (yeni başlıyorsanız Ubuntu, esneklik istiyorsanız Slax gibi...) yükleyin, bilgisayarınızı kullanın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tumra

Selamlar,

Aynı marka dizüstü bilgisayarı bende de var, bendekinde de Limpus Linux diye saçma bir Linux dağıtımı yüklenmişti. Aşağı yukarı DOS'a tekabül eden bir dağıtımdır. Üretici bilgisayara Limpus Linux diye Linux'dan soğutacak bir dağıtım yüklemiş, adamlar daha kendi bilgisayarlarının sürücüsünü yüklemekten aciz kalmış...

Tavsiyem, yeni bir Linux dağıtımı (yeni başlıyorsanız Ubuntu, esneklik istiyorsanız Slax gibi...) yükleyin, bilgisayarınızı kullanın.

kesinlikle haklisiniz ben ubuntu yukledim tavsiye ederim herkese
  • bu sorun bende de var anlamadım gitti. formatı nasıl atacaz bilg. hiç açılmıyo ki root@localhost diyo öyle kalıyor.. ayrıca gelen netbookla gelen dvd de ki bilgileri başka bir bilg. a attım sonrada usb belek e attım. daha sonra netbooktan 1.st boot u flash disk i seçtim ama yine bildiği yoldan gidiyor bu netbook.. acaba nasıl bir çözüme gidebiliriz markası da : acer aspirone
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizikopat51

bu sorun bende de var anlamadım gitti. formatı nasıl atacaz bilg. hiç açılmıyo ki root@localhost diyo öyle kalıyor.. ayrıca gelen netbookla gelen dvd de ki bilgileri başka bir bilg. a attım sonrada usb belek e attım. daha sonra netbooktan 1.st boot u flash disk i seçtim ama yine bildiği yoldan gidiyor bu netbook.. acaba nasıl bir çözüme gidebiliriz markası da : acer aspirone

Selamlar,

Bilgisayara işletim sistemi yüklemekle alakası olmayan neredeyse bütün yolları denemişsiniz. Bir tek "Çay da demledim, hala yeni işletim sistemini yükleyemiyorum" demenizi beklerdim, o eksik kalmış. Öyle de kalsın zaten :)

"Format atmak" için, yani bilgisayara işletim sistemi kurmak için bilgisayar üzerinde daha önceden işletim sistemi olmasına da gerek yoktur, daha önceden işletim sistemi varsa bunun açılmasına ya da düzgün çalışmasına da gerek yoktur.

Bilgisayarın yanında gelen CD muhtemelen hala yalnızca Windows sürücülerini içeriyordur. Acer bu konuda tutarsızlık rekorlarına doğru gidiyor. Madem Linux yüklü bir makina dağıtıyorsun, niçin bunun Linux sürücülerini sağlamıyorsun?

Efendim, yapmanız gereken şey şudur: ubuntu.com adresinden Ubuntu'nun son sürümünü indirin. Bir CD'ye de yazabilirsiniz, flaş belleğe de yükleyebilirsiniz (diyeceğim ama sizin önceki söylediklerinize bakıyorum da, flaş belleğe yüklemek sizin şu anda beceri kapsamınızın dışında kalır diye tahmin ediyorum). Siz CD'ye yazdığınız Ubuntu'nuzu bilgisayara takın. Bilgisayarı baştan başlatın, Ubuntu açılacaktır. (Çünkü muhtemelen bilgisayarın ilk açılış ortamı olarak CD/DVD ayarlıydı diye hatırlıyorum)

Bilgisayar Ubuntu'nun müthiş güzel çekici harikulade arayüzüyle açıldıktan sonra sol üst tarafta masaüstü simgesi halinde "Ubuntu'yu Kur" diye bir seçenek olacak. Ona çift tıklamak suretiyle yardırın efendim...

Daha ayrıntılı kurulum notları için (bkz. Google.com)

• Ben sizi anlıyorum tabi bu işlerden anlamamış gibi konuşmuş olabilirm. Öylede olabilirim ama bunlar sizin gözünüzdedir. Ayrıca hiç format atmayan biri olsam yine doğru. Zaten CD ile olacak bişey olsa halledilirde, netbook olduğu için usb istiyor. 2 gündür yabancı bütün linux sitelerini gezdim bizim Türkler hep yarıda bırakmış diyecemde onlarında nasıl bir çözüme gittiklerini pek anlayamadım. Bu sitede diğer forumlara göre bilgilisi çok olduğunu bildiğimden sorunu burda Türkçe bir şekilde tartışıp öğreneyim dedim.

Aslında o dediklerinizide yaptım ubuntu.com a girdim ordan netbook u seçtim. "ubuntu-10.04-netbook-i386.iso" dosyasını indirdim daha sonra "Universal-USB-Installer-v1.7.5" programını açtım üstten netbooku seçtim alttan dosyayı buldurdum. Create dedikten sonra "can not open" dedi acaba indirdiğim hatalı desem sitesinden(ubuntu.com) indirdim.

Ayrıca yanında verdikleri DVD içindekileri bir belleğe attım ama sanırım, belleğe direk atılmayacakmı veya farklı bir yolmu izlenecek bilmiyorum. Çünkü belleği 1.st boot seçtikten sonra netbook u baştan başlatttığımda diskleri çıkartın, bi tuşa basın falan diyor. Diski çıkarınca yine bilindik root@localhost geliyor.

Cem bey şimdi siz ubuntu kurmayı anlatmışınızda daha o kısmı göremedik biz, ki o işin kolay kısmı diye düşünüyorum.

• Çok afedersiniz, ben yanlış anlamışım. "Mini dizüstü" olduğunu anlamadığım için sürekli CD sürücüsü var diye konuştum, özür dilerim.

Flaş belleğe kurulum da o kadar zor değil. Yalnızca geçici olarak başka bir bilgisayarı kullanmanız gerekiyor.

Ben Linux üzerinde bu işlemleri yaptım, o yüzden size de Linux üzerinde nasıl yapılacağını tarif edebilirim. (Gerçi ben de biraz cırmalamıştım bu işi yaparken ama oluyor sonunda. Yalnız yapma yolumu bilgisayarıma kaydetmiştim, şu anda bilgisayarıma erişmem mümkün değil, hatırladığım kadarını yazayım)

Bilgisayar Linux ile açıldıktan sonra tercihen 2 ya da 4 GB'lık bir flaş bellek sisteme takılır. Flaş bellek 2 parçaya bölünür, ikinci kısım 750 MB civarında ayarlanır.

Bilgisayarda bulunan ubuntu.iso dosyası ham bir şekilde belleğin 2. kısmına yazılır:

# dd if=/ubuntu/dosyasının/yolu/ubuntu-xx.iso of=/dev/sda2

DİKKAT: /dev/sda2 BENİM BELLEĞİMDE ÖYLEDİR, SİZDE sdaX OLMAYABİLİR!

Flaş belleğin ilk kısmını da FAT32 ile biçimlendirebilirsiniz mesela. Oraya da önyükleyici (mesela GRUB) kurmanız gerekiyor. Bundan sonra ikinci kısma attığınız dosyaların içinde "vmlinuz" ve "initrd.gz" olacak, onları birinci kısma kopyalayıp gerekli açılış dosyası değişikliklerini yapmanız gerekiyor.

Aklınıza takılan sorulardan 1.si : "Ben 1. kısma nasıl GRUB kuracağım?"
    Aklınıza takılan sorulardan 2.si : "Hadi GRUB'u kurduk, 'gerekli açılış dosyası değişiklikleri' nedir?

1. soruyu Google'da aratıp bulabilirsiniz. (Ubuntu'da # grub-install /dev/sda1 gibi bir şey yapmanız lazım yanılmıyorsam)

2. soru için benim syslinux ayarını örnek olarak vereyim:
    quote:

menu label Ubuntu 10.04 LTS (casper-rw)
    kernel /boot/vmlinuz-ubuntu-10.04
    append file=/boot/ubuntu.seed boot=casper initrd=/boot/initrd.gz-ubuntu-10.04 persistent

Bu gerekli açılış ayarı GRUB için ayarlanmak istenirse:
    quote:

root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz-ubuntu-10.04 file=/boot/ubuntu.seed boot=casper persistent
    initrd /boot/initrd.gz-ubuntu-10.04

Tabi burada yazılanlardan anlayabileceğiniz üzere ben 1. kısma kopyaladığım vmlinuz ve initrd.gz dosyalarının sonuna "-ubuntu-10.04" ekledim. İsimlere takılmayalım.

Bir de farkettiyseniz çekirdeğe "boot=casper persistent" şeklinde 2 adet parametre veriyorum. Bunun nedeni, benim flaş bellekte yaptığım değişikliklerin bir sonraki sefere de saklanmasını sağlamak içindir. Fakat bunun için 1. kısma casper-rw adında içi ext2 ile biçimlendirilmiş, tercihen 1 GB büyüklüğünde bir dosya atmanız gerekiyor, ancak isterseniz siz buna hiç bulaşmayın.

Anlaşılmayan noktalar olabilir, vaktim yoktu, o yüzden uzun yazdım. Tekrar soru cevap şeklinde üzerinden geçeceğimiz noktaları sorabiliriz.

• Linux üzerinde anlatmışınız, tabi o sistemin yabancısıyım biraz. Windows üzerinden bir bellek ayarlacağım şu adreste "http://www.ubuntu.com/netbook/get-ubuntu/download" "Create a USB drive" sekmesinde gösterilenleri yaptım, fakat dosya hatalı dedi şimdi bir daha indireceğim daha sonra yine olmazsa artık bahsettiğiniz yolu deneyeceğim.

Teşekürler.
  • Unetbootin'i deneyin, en basitidir:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Sadece disk kalıbını ve USB belleği seçip Tamam'a basın
  • quote:

Orijinalden alıntı: pisahmet

Unetbootin'i deneyin, en basitidir:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Sadece disk kalıbını ve USB belleği seçip Tamam'a basın

onuda denedim sanırım dosya hatalı olduğu için ondada sorun çıktı. Şimdi tekrar bir daha indiriym, bir daha deniym hem bu Unetbootin hemde Universal USB Installer.. Olmazsa Cem beyin keşif bekleyen yollarına kaldık artık.

• flash bellek ile ubuntu kurmayı deniyorum şu an

İki tane usb bellek aldım

1.sine Universal USB Installer ile ubuntuyu attım

Alınan Hata : "no default or ui configuration directive found boot : "diye kaldı burada tam olarak nasıl bir komut yazacağız acaba. Şu adreste benim sorunla ilgili birşeyler söylemişler ama tam anlayamadım aslında USB Installer i kur falan demiş galibada zaten ordan boot ettim bende kurdum yani. syslinux.cfg dosyası eksik falan diyorlarda isolinux dosyasını ismini syslinux diye değiştir deselerde syslinux diye sadece klasör var. .cfg formatında ne isolinux var nede syslinux var. Acaba bunları kendimizmi oluşturacağız.

2.sine Unetbootin (pisahmetin dediği gibi) ile ubuntuyu boot ettim.

Mavi default help ekranı geliyor fakat aşağısında invalid or corrupt kernel image yazıyor. Aslında bir kademe ilerledim bu alanda ubuntu ekranı geliyor ilk seçenekte try Ubuntu ne 2.sinde Install Ubuntu yazıyor bir kaç seçenek daha var hangisine tıklarsam tıkliym "Invalid or corrupt kernel image boot:" yazıyor. buu araştırdım bundada initrd.img dosyası diyorlar bende initrd.lz dosyası var acaba formatmı değiştireceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fizikopat51 -- 1 Ağustos 2010; 11:47:30 >

• Kardeş sen ne yap biliyor musun?
    Ben bu şekilde hallettim.
    Buradaki ürünü al.
    Sonra hdd yi alttan sök zaten 4 vida
    Götür internet kafeye yada başka bilgisayara tak.
    Hdd yi tamamen biçimlendir.
    Sonra kendi bilgisayarına tak.
    Başlangıçta usb ile başlat
    Hazırlamış olduğun win usb diskin ile kur windowsu kur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elkcereyan -- 22 Temmuz 2019; 21:31:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• elkcereyan E kullanıcısına yanıt
    oha adam 9 yıllık konuya ne yazmış
  • şunun ismi ni bir daha söyle :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.