firma içerisinde oldukça fazla hem usb hemde network olarak çok fonksiyonlu yazıcılarım var bunlar ile kişiler pdf/jpg/tiff olarak tarama işlemi yapıyorlar ve tek tuş ile outlook a ekleme yapıyorlar.. windows ortamından bahsediyorum. ayrıca ev kullanıcıları olarak da scanner kullananlarınız olmuştur ve eğer yazıcının fax özelliği de var ise.. o yazıcıya bir tlf hattı da bağlanmış ise ister istemez oturduğunuz yerden fax bile çekebiliyorsunuz...
ilk olarak; çok fonksiyonlu yazıcı tanıtmak istedim. (Arch kullanıyorum.. archman - manjaro - archbasic) klasik bir yazıcı tanıtma işlemini yaptım ama bu yazıcıların tarama ve fax özelliklerini yaptıramadım... oki için bahsedeyim.. oki mb451. kendi sitesinden ppd dosyasını indirdim ve zaten sistemde gelen oki driver ı çok az olduğu için ppd den yükleme yaptırdım ama bu özelliklerini nasıl aktif edeceğimi bulamadım
benzer şekilde hp nin paketi var biliyorsunuz.. orda da network deki HP LaserJet MFP M426fdn tanıttım.. ama scanner ve fax özelliği nasıl aktif ediliyor ? youtube de genel bir arama ile 1-2 adet yazıcı tanıtımı gördüm.. bunlar çok eski idi.. ve maalesef benzer değil yakın sonuç bile alamadım... ayrıca eleman yazıcı tanıtımından sonra tarama kısmına geçmiyor.
doğal olarak insanlara linux ü alternatif olarak verebilmem için çok seri ve sorunsuz fonksiyonel işlem yaptırabilmem gerekiyor. evdeki flat scanner dahil olmak üzere bu tür cihazlar için mutlaka bir çözüm vardır...
epsol l1300 gibi özel yazıcım var.. özelliği A3 olması ve foto baskısı yapması... doğal olarak bunun tüm ayarlarına da aynı ekrandan erişip yazdırma seçenekleri yapabilmem de gerekiyor..
windows da herkes kullanmıştır... MSPAINT... bu program da bile Tarayıcı & Kameradan görüntü aktarma işlemi var..
Linux de bu tür işleri nasıl yaparız ? hatalı yükleme ve hatalı ayar yaptığımızda yüklemeleri tamamen silip/düzeltme işlemlerini nasıl yaparız ?
selamlar
Hocam selamlar; Başlı başına sıkıntılı konular bunlar. Şöyle ki;
Bir suru üretici uvey evlat muamelesi yapiyor linux e. Cok da zor olmayan driver vs. olaylarina girmiyorlar. Dolayısı ile etrafından dolaşmak gerekiyor çözüm için.
Yazıcı kısmı tamam anladığım kadariyla. Tarayici için sane ya da Xsane Faks için ise hylafax kullanmalısınız.
Ama windowstaki kadar rahat olmayacaktir ilk başlarda. Biraz tırmalamak gerekecektir...
bu tamemen ticari yaklaşım
Linux ün de bir ticari lansman firması olsa idi evet biz bu sorunları kesinlikle yaşamayacak idik..
enson hatırladığım mikropsoft kurs merkezlerinde başarı seviyesini.. yani sınav geçme barajını... tamamen %50 gibi rakamlara çekip.. utanmasalar her kursa gidene OS Adminlik ve DBA lik verecekler.. tabiki o sertifika ile bişiler yapabilinir ise... Ve maalesef iş verenler de o sertifikalara ister istemez aldanıyor
asker de iken... kim bilgisayar biliyor diye fi tarihinde bir olay yaşadım..... bizim çok bilmiş arkadaş ben ünv de bilgisayar dersleri veriyorum diye öne çıkmış idi.. bende garip ve öksüz mod ile bende öne çıkmış idim ama zaten tabur komutanına kadar herkes beni tanıdığı için pek de önemsemedim ama çağıran alay idi :) gittik 3-5 kişi... en son sıraya girdim.. herkese sorular sorup klavyede iş yaptırıyor idi binbaşı... vay be... 3.1 daha tam yaygınlaşmamış idi... ne günlerdi beeeeee neyse enson girdim odaya bana da .. windows a gir.. geçici olarak dos a düş.. tamamen dos a düş.. tekrar windows a gir gibi.. yazıcı tanımı vs soruları sordu... yaptım... gidebilirsin dedi.. tabura döndüm.. 5 kazık astsubay gelip.. toplan giidyoruz dedi... ve alaylı oldum.. ama o ünv de ders verdiğini söyleyen çok bilmiş bizi seyrettiği gibi tabura da bilgisayarcı olarak alınmamış idi... herkes farklı konularda bilgisi olur ama ....
Linux driver konusu ise... mikropsoft çok iyi organize oluyor. ilk 3.1 zamanalarından beri birçok üretici ile ortak çalıştı.. zaten intel ile iç içe gibi bir durumları da var... zamanla yeni üreticiler de çıktıkça çözümler üretildi. Linux de ise maalesef bu tür bir firma olmadığı gibi birçok yazılım ve driver gönüllü coder lar tarafından yapıldı yapılıyor
hatta vmware e linux sanallaştırmasını vmware firması debian da bir dönem sorun yaşamış idi ve almanya daki birçok coder devreye girip vmware in bu sorunu küçük patch ler ile çözmüş idi...
yani... iş yine fedakar coder lara kaldı gibi
ama şunu da biliyorum... almanya ve fransa gibi ülkeler resmi işletim sistemi olarak linux ü kabul ettiler.. bizim ülkemizde kabul etti sanırım.. elbet bir şekilde bu iş çözülmüş olması gerek.. sonuçda çok firmada multi yazıcılar oldukça fazla
Eski firmam windows --> Linux göçü yapıyordu. (Kamuda bir kuruluş için, 35.000 PC yi geçtiydi en son duyduğumda)
neyse bu kurum bir yazıcı aldı. Ama linux driver i yok. Firma windows veriyor sadece. Tee uretici firmaya anlatıldı şu kadar adet alıyoruz bu yazıcıdan driver sağlamazsanız bye bye diye...
1 haftaya çıtır çıtır çalışan driver geldi. Ticari yaklaşım bu işte... Demek ki neymiş ne kadar kullanıcı o kadar işletim sistemi...
İşletim sistemim Kubuntu. Canon E404 ya da 414 mürekkepli çok fonksiyonlu yazıcı kullanıyorum. Yazıcı fonksiyonlarını daha cihazı ilk taktığımda ayarlar > yazıcılar kısmından bir ya da iki tıklamadan sonra kullanabilmiştim. Tarayıcı fonksiyonu için de Scangear MP diye bir program indirdim, tarama fonksiyonunu da o yerine getiriyor. Cihaz iyi çalışıyordu ama 2900 civarı çıktıdan sonra kağıt üzerinde hizalama sorunları yapmaya başladı, bir ilgilenmem gerek sanırım.
Linux Mint dene. Katlamalı en fazla emek verilen dağıtım diyebilirim. Belki hazır gelen paketlerinde senin işine yarıyacak programlar vardır.
quote:
Orijinalden alıntı: delainn
Son kullanıcıya Arch tabanlı distro mu kullanırıcaksın
Ubuntu paket sayısı olarak ve driver zenginligi açısından başka rakibi yok.
Debian ın bile tanımadığı driver ı ubuntu direk tanıdı.
Uğraştırmıyor seni. Evde istediğin distro yu kullanda, Kurumsal alanda, en az sorun çıkaran dağıtımlara bak Ubuntu gibi.
son kullanıcıya tabiki arch kurmayacağım.. onlara debian vs ama kendim arch kullanacağım için arch da herşeyi denemek istedim... kişisel olarak da ben pek ubuntu sevemedim... hatta 3 debian dvd iso sunu da indirdim ve kurdum.. biraz sorun yaşasam bile... ya sevemedim.... evet youtube da baya hoş debian kurulumları gördüm... de o ekrana gelmek çok zorrrrr..
arkadaş herkes ubuntu seviyor... ben bir türlü sevemedim ekran vs ayarını... ve işin garibi linux desktek konusunda da dünya da en çok rağbet görüyor olmasına rağmen...
bu arada diğer mesajı gördüm... daha önce indirip kurmak nasip olmayan mint 18.3 xfce sini deniyorum
manjaro... nun da maalesef xfce ekranını sevdim.. tüm najaro dağıtımlarını indirdim bir xfce si hoşuma gidiyor...
fakat kişisel olarak ne hikmet ise arch baya hoşuma gitti.....
bugün mesai bitiminden sonra artık sanal pc den reel pc ye geçmek ve ne sorunlar yaşayacağımı bizzat görmek istedim hardware olarak e5-2670 ve 16 ram ... 120 ssd ... 780Ti var. 2 adet de FHD samsung ve benq 24 inch monitorum var. anakart gigabyte ın x79-ud3 ve üzerinde 5.1 ses çıkışı olan kart ve 5+1 logitech kolonlarım var. a4 tech webcam. samsung u hdmi dan ve benq yu da maalesef alırken çok fazla önemsememiştim dvi dan bağlantı yapıyorum. klavye mouse kablosuz logitech ler.. solar klavye ve m175 mouse var..
win 8.1 den manjaro xfce ye geçiş yapayım dedim kurulum her zamanki gibi sorunsuz şekilde 15 gibi sürmeden yüklendi.
peyder peyder yazılımları filan kurdum. misal şuan ki firefox esr yi manuel kurdum.. daha önceki versiyonlara ve archman a repo dan kurmak istediğimde döngüye giriyor ve çok uzun zaman sonucunda repo dan kurulum yapmıyor idi... dolayısı ile dosyayı siteden indirip manuel kurulum ile sonuçlandırdım. malum eski addon lar 57 ve sonrasında haşat oldu.....
ses olarak maalesef youtube dahil olmak üzere çok kısık çıkıyor.. pavu ekranlarından hepsini max a çektiğimde ise bu sefer de bas artması gibi rahatsız edici bir ses ortaya çıkıyor. klasik bir yerden 5.1 ses ayarı nasıl yapılır manjaro da bir yer göremedim. ve 5+1 ile nasıl birşey seyredip dinlerim bilemiyorum... repo dan vlc yükledim ama sağ tuş da gözüküyor ama menülerde yok... sadece "çalıştır vlc" kısmı aramalarda geliyor.. çoklu ortamda listelenmiyor.. dediğim gibi
en önemli sıkıntım monitör ayarları için ayar henüz bulamadım... bazı eski dökümanlar buldum ve xrandr komutu ile yönlendirmeden bahsediyor ama mouse ve klavye genişletilmesi vs ... henüz ayarlayamadım maalesef
bu arada ... compiz i klasik olarak tema vs ile kurmak da uzun sürüyor... şuan cuda desteğini yüklemek istedim maalesef bu config ile gcc5 yüklemesi bitmiyor arkadaş.. insan bıkıyor. ve kestim şimdi.. 340 serisi driver ı yükle dedim repo dan bana 1.2gb lık paket indirmekten bahsediyor... nvidia nın sitesinden indirdiğim run dosyası maalesef sudo ile de çalışmadı hata veriyor. chmod unu ayarladım..
şimdi çok çok uzun zamandır son kullancı desteği de veren biri olarak maalesef bu tür ayarlardan bıktım. geçenlerde yotube dan video seyretmiştim.. eleman 7-8 monitor lu sistem kurmuştu ve sonuc aldığında başarma sevinci görülmeye değer ki ben daha 2 monitör ayarı için netde kaynak arayıp saatlerimi öldürüyorum ve bişi çıkartamadım henüz... derken... başka bir ekrandaki kodları modifiye ettim ve şunu yaptım sonuç aldım.. artık 2 monitörüm var... ve mouse da hareket ediyor... tabiki bu adıma da gelebilmek için Ayarlar/Görüntüle kısmındna monitör tanıtımlarını yapmış olmak gerekiyor...
bu kodu yazabilmek için maalesef sistem bilmek gerekiyor... ve maalesef bunların hepsi komut satırından yapılıyor.. ve çıkışları önce sisteme sorup bunların da yukardaki koda benzer şekilde ayarlamak gerekiyor... xrandr -q bu kod ile çıkış ların tam adreslerini aldım... daha önceki sitede bu kodu göremedim.. dolayısı ile de çıkışları ordaki değiştirilmesi ile yani ezberine modifiye yapmaya çalışmış ve yapamamış idim.. şimdi geriye ses kartı vs vs daha çok uzun yol var... ve maalesef ben bunu aptal veya son kullanıcı dediğimiz kişilere zorrrrrr anlatırım...
ses kartı ayarı... samsung monitör deki özellikle text lerdeki çirkinlik var.. qt5 den mi ne yapılıyor diye okudum... bakacaz.... şimdi ses kartı ayarları webcam renk dengesi... cuda... vs vs daha çok çok uzun yolumuz var....
tosuntosunT
kullanıcısına yanıt
Xfce seviyorsan Zenwalk GNU/Linux'a bak derim. Kullanmayalı 7-8 sene olmuştur ama unutamadığım dağıtımlardan biri. Hem hızlı, hem gerekecek kadar paketle geliyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme