Şimdi Ara

Linux Öğrenmek İçin Kaynak Yardımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
4
Favori
1.401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar. Yazılım mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Linux hakkında hiçbir bilgim yok linux kullanmak terminalini ve içeriğini öğrenmek istiyorum ama videolar dışında döküman bulamadım. İngilizce ya da Türkçe farketmez önerebileceği dökümanları olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. İyi forumlar.

• merhaba
    öncelikle hayırlı olsun mesleğin ve ilgin

youtube de son 1 ay içinde oldukça fazla Türkçe paylaşımlar çıkmaya başladı.. temel linux komutları adı altında bulabilirsin.ingilizce olarak zaten derya deniz.. buraya yazman acemilik olmuş

ama basit ce ..

linux *nix çekirdek kökeknden geliştirilen ve oupen source mantığını zaman ile benimsemiş... zaman içinde sevilenlerin özgün çalışmaları ve paylaşımları ile de alt kökende ana köken moduna geçmiş bir işletim sistemidir.
    Daha önce bir windows vs kurdu isen bundan biraz farklı olmak ile birlikte, dağıtım kaynağının fazlalılığı sebebi ile ufak tefek farklılıkları var
    kısa zaman da ve içerisindeki yardım kitapcıkları ile basitce çözersin
    32 ve 64 bit serileri var
    mikropsoft dan farklı olarak genelde ext4 FS kullansa bile register edilmiş 50 civarında FS formatı mevcut diye biliyorum. bunlar sektör cluster boyutlarına index yapılarına göre sınıflandırılıyorlar
    mikropfost gibi zaman içinde fragmente yaşamıyor. çünkü fragmente olarak dosyalar kayıt ediliyor deniyor ama bu konuda son durumdan emin değilim. ama disk birleştirici kullanan linux user u pek azdır
    gui arabirimi son 3-4 yılda çok fazla çeşitlenmekle birlikte virüs saldırısı.. kullanıcısı ve kullanım amacından dolayı çok fazla rastlanmasa da mevcut. daha çok saldırı ve hack olayları açısından risk yaşar. Alışageldiğiniz driver paket yapısı vs yoktur. kendi dapıtımlarına ait paketleme ve store mantığı vardır. aynı iphone ve android için play store gibi.. birbirlerinden dosyaları alıp paket farklılıklarını izale ederek linux ler de kullanabilirsin.

ilk planda driver tanımlama veya program yükleme konusunda sorun yaşarsın ama alışınca komut sisteminden ayrılmak zor olur. bir süre sonra gui insanı boğuyor.

öncelik sıralamayı sanal sistem olarak hazır iso lardan da yapabilirsin veyahttp://www.osboxes.org/virtualbox-images/ gibi sitelerden hazır imaj dosyalarını indirip kendi bilgisayarında hazır kuruluları inceleyerek yaparsın... öncelik ve yeterli internetin var ise hazır imajlardan indir.. sonra beğendiğin serilerin iso larını indirip youtuve vb sitelerde anlatımları takip ederek kendin kurulum yapman.
    okuduğun okulda veya çevrende linux kullanıcısı var ise BAŞLANGIÇTA onlarla aynı frekansda olmak için benzer seri yükle.. zaman içinde kendine ait bir dağıtım seçebilirsin ama dağıtımlar da genel fark görsellik değişimleri.. sonuçda tüm linux ve unix lerde cd ls df gibi ilk giriş komutları sabit. network dosyaları vs aynı yerden ve aynı mantık ile değiştiriliyor.
    kimisinde güncellemeyi
    sudo yum update
    sudo apt-get update
    sudo pacman -Syy gibi ilk kelimesi aynı olan ama diğerleri ufak değişiklik olan.. sudo... super user.. yani root yetkilerine sahip olmak manasında.. *nux lerde administrator yoktur. root vardır.

bireysel ve kurumsal olarak yerli yabancı forumlar var... misal.. tr de ubuntunun olsun mint e ait forumlar mevcut.. manjaro archman oldukça yeterli denecek forumlar mevcut

yazılımcı olacağın için C senin demirbaşın veya sağ elin olacak... solak değilsen tabiki... phyton senin çekicin olabilir. balyoz olarak da kendine istediğini seçersin.

yazılımcı olarak network ün 2. veya 3. seviyesine kadar çıkmanda fayda var.. ilerleyen dönemde linux ün yükselişi dünya genelinde kaçınılmaz.
    hem sys admin olarak hemde network cülere fazla iş düşecek.. mobil yazılım veya mobil çözümler.... buna mini eprom mantığında çözümler de dahil.

şahsi fikrim... ARM işlemciler geleceğin işlemcileri olacaklar.. sonuçda RİSK işlemcilerin daha modüler mini serileri.. ilerleyen dönemde çok çok güzel modelleri de çıkınca artık grafik kart sorunumuz da kalmayacak.

başarılar

• tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Hocam ilginize çok teşekkür ederim. Sınavlarım dolayısıyla bir süredir aktif olamıyordum bugünden itibaren Linuxa giriş yapmayı temel komut kısmını hallettikten sonra da tamamen alışabilmek, zordan kaçamamak adına bilgisayarımdan windowsu silmeyi düşünüyorum :) C ve Python konusuna gelince C konusunda sürekli çalışmalar yapıp kendimi geliştirmeye gayret ediyorum ama Python konusunda en ufak bir fikrim yok sizin tavsiyenizle Python u detaylıca araştıracağım. Balyoz olarakta kendine istediğini seçersin demişsiniz sizin bir öneriniz var mı
  • güzel dostum
    merakını ilgini bilmiyorum.. eğitim deki başarın vs konusunda da bilgim yok
    yazılımların son geldiği nokta hakkında da çok fazla bilgim yok ama son dönemde popüler olan veya olabilecek işler için sana örnek vereyim

a) kablolu kablosuz bağlantı tiplerinde güvenlik tipleri ve buna göre de penetration test yazılımları... mevcut sistemlere göre var olanlar var... ama misal şu şekilde bir örnek vereyim..
    tüm kablosuz bağlantı tiplerini inceleyip onları tek bir noktadan ister hack ister connection istersen de bu tipleri daha uzun noktalara aktarım seçebilirsin.. enson BT5 serisinde 50metreye sorunsuz veri aktarım ve hızdan bahsediliyor idi.. hatta BT4 hardware in sadece firmware upgrade i ile 4.1 e çevrilebildiği vs konuşuldu ama.... ilerleme olmadı

b) raspi gibi modüler ve ufak sistemler ile otomasyon. şu şekilde düşün. elinde bir snapdragon 835 işlemcili raspi var. ve sen tüm ev/iş-deki ihtiyaçları bu cihaz üzerinden yönetebileceğin bir OS ve software geliştirdiğini düşün. yani çok düşük işlemci gücü ile max bir otomasyon.. tabiki bu modüler yapıda olmalı.. herkes istediği veya kullanacağı modülü seçip kullanmalı ve kendine göre düzenlemesini.. örnek veriyorum... telekom dan gelen dsl bağlantısı için firewall ve net share i de yaptını aynı zamanda content filter modülü olduğunu.... host işi yaptığını... güvenlik kamera görüntü aktarım ve sistem kontrolü yapar iken aynı zamanda akü sistemi ile enerji sistemlerin anlık durumunu... içerdeki hem güvenlik hemde enerji aydınlatma kontrolünü yapabilen bir modüler hem hardware hemde software çözümleri.. yani otomasyon modülü

c) dijital veri analizleri ve huge data analizler.. yapay zeka modülleri ile data sınıflandırması ve var olan datalardan farklı permütasyonlar elde edilmesi..
    benim bir hayalim var.. birçok insan karşı çıkar.. devletin de bunu kaşrılayacak maddi gücü yok şuan için. gerçek bir sosyal devlet ancak yapabilir.
    her vatandaşın zorunlu olarak 3-6 aralıklı olarak tükrük - kan ve idrar testlerinin zorunlu hale getirilmesi. tabiki kilo boy bilgileri de kimlik bilgilerine eklenecek.
    elde edilen bu veriyi yorumlayacak bir data .. yapay zeka
    bu veri ne sonuçları verecek...
    mevcut vatandaşın anlık yaş ve cinsiyet durumu en belirgin veri.
    yanı sıra anlık hastalık durum tesbiti.. aktif pasif hastalık teşhisleri.. risk taşıyan yaş ve bölge grubu... ilerde o bölgelerdeki gelecek nufus ve onların sağlık durumları

şuan için 80milyon bir veriden bahsediyoruz... ama sonuç olarak bu 80 milyonu 800milyonluk permütasyon ile analizlerinin yapılması gerekiyor. ve kişi her geçen gün hastaneye gitmeleri durumunda 1 adet veri katlanacak ve her gelen yeni kan ve diğer veriler öncekiler ile karşılaştırılıp yeni olasılıklar.. olasılıklar...

d) güvenlik ve silah sanayi... uzun menzilli iletişim ve analizler.. bunu sadece düşman noktası tesbiti olarak düşünmeyelim. insanların evlerinin üstlerine mahallelerine artık uçaklar bile düşüyor. dolayısı ile her mahalle ve noktalara hem sismik hemde uzak mesafe.. derin mesafe sensörleri ile olabilecek afetleri 1-2sn bile olsa öncesinden tesbiti...
    silah sanayi ye en güzel örnek İHA çalışmaları... ihaları al su altına koy... ihalara matkap ucu ekle toprak analizi ve mağara geçitleri yap... dağları del....derin mağara içlerine dron lar ile araştırma yap...
    az nce hani bahsettik ya... gökten uçak düşüyor tepemize.. yarının geleceği dron lar.. bunlar hem bireysel hemde yük taşıma için..
    misal.. gökyüzünü kuş lara dar etmiş oluyoruz bunlar ile.. artık bahçelerimizde kuş kalmayacak. şehirler kargalara martılara hasret kalacak dron ile...
    teknoloji gelişir ve hayatımızı kolaylaştırır iken çevreyi de korumak gerek.

e) zirai otomasyon... eskiden ahır lar için elektrikli çit mantığı vardı.. avrupada çok kullanıldı.. ülkemizde ulaşılması zor bir teknoloji diye anlatıldı.. sonuç.... bir hayal kırıklığı.. verim düşüklüğü ve merhametsiz davranış.. hala kullananlar mevcut..
    bu sektör için yazılım ve otomasyonlar.

f) görüntü işleme ve görüntü analizi.. buna yüz tanıma teknolojisi de diye bilirsin.. ama havada uzak mesafede bir hareket oldu.. bunun doğal bir elektrik veya rüzgar enerjisimi yoksa.. teknolojik bir etki sonucu mu olduğunu... onun uzak mesafeden görüntüsünü algılamak. tanımlamak... görüntülerin min kapasite ile max çözğnürlükte kayıt edilebilmesi.. şuan en büyük sorun codec ve ses ile görüntü kalitesinin küçültülmesi.

g) sağlık sektöründe.. taşınabilir.. yani tablet şeklinde göğüs rontegini çekebilecek.. manyetik rezonans... emar çekimi... veya elindeki 17 inch lik tablet ve onun kamera yapısı ile kemik kırık tesbiti... detayı...
    tabiki bunları yapabailmek içib gerekli modüler enerji..
    dünya da en büyük sorun min kapasite ile max enerji elde etmek
    yani siz otomobil ve kamyonlarınızı elektrikli hale getirirseniz... su dan elektrik .. kömürden - petrolden elektrik üretimini kestiğiniz anda.. dünyadaki savaşların büyük bir kısmı bitecek ... görüntüsü var.
    şuan ki libya-ırak-suriye-iran sorunu..

düşünsene elindeki tablet ile kırık tesbiti yaptığını... veya akciğer rontgeni çektiğini...

hayatında para kazanmak herkes için önemli.
    ama idealist olmak ve yapılmamışı denemek sana kazandırır ve başarı getirir.

Hocam çok teşekkür ederim. Sayenizde açmış olduğum konunun yalnızca bana değil benim gibi kafası soru işaretleriyle dolu birçok insana da yardımı dokunacaktır. Eksik olmayın.
  • Sadi Evren Şeker hocanın videolarıyla başlayabilirsin keşfetmeye

http://sadievrenseker.com/wp/
    https://www.udemy.com/user/sadievrenseker/
    https://www.youtube.com/channel/UCkkgrhDCJheXQNIFqUVw0_g/videos

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Hocam Linux Unix çekirdek kökünden geliştirilmedi kodları tamamen 0dan yazıldı sadece esinlenildi. Linux un açılımı zaten Linux is not Unix tir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toriko

Hocam Linux Unix çekirdek kökünden geliştirilmedi kodları tamamen 0dan yazıldı sadece esinlenildi. Linux un açılımı zaten Linux is not Unix tir
    o tür imaj verdi isem kusura bakılmısın

linux den önceki seri minix idi. ama linux ile unix aynı kod mantığını - amacı tamamen hardware in en ince ayrıntısına kadar hakim olmak/performans/modüler olduğu için ;

OS olarak,
    Unix 1. nesil
    En gelişmiş GUI lerden bir tanesine artık piyasada kalmamış sco unix var idi.. 1997 deki slackware ile kurduğum xorg ve startx ile başlattığım gui den oldukça başarılı idi. en güzel yanı da Large File supportu idi. FAT32 daha 2gb üstüne çıkamamış iken unix ler bunu çok önceden aşmaları.

Linux 2. nesil
    açık kod ve tamamen geliştirmesi "Kodumu incelermisin" fikri ile yola çıkmış ve herkes kendinden birşeyler eklemesi/değiştirmesi ile yoluna devam etmiş. Linux bir konuşmasında aslında ben para kazanmak için düşünmüş idim ama ilerleme ve tepkiler bunu free ye çevirmek ile..... sonuç olarak halen reel bir support u olmaması dez avantaj. android ile bu durum çok farklı kulavara girdi ve yarış başladı....

Android 3. nesil bir işletim sistemi olarak değerlendiriyorum. bunlar kendi içinde versiyon yapı değişimi sonucu değiştirmeyecek
    ama bundan sonra gelecek 5. nesil ise tamamen yapay zeka mantığında ve optik sistemler olacak.. diye bir düşüncem ve beklentim var. maalesef 4. nesil yapay zeka açısından zayıf kalacak. yapısal olarak anlaşılması için bugünkü en gelişmiş robot mantığı diyebilirim.. yani emir komuta dışına çıkmayan ve mantık tahmin mantığında,

5. nesil ise tamamen bizim düşünce sistemimize benzeyecek olsa bile doğal olarak canlı olmayacak olsa bile düşünce sistemini kendimize benzeteceğiz. :) buna yalan söylemek de dahil.

bir hatam oldu veya bakış açımda sorun var ise düzeltmenizi rica ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.