Şimdi Ara

Linux'un Windows'tan Üstün Tarafları ? ....

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Bilgisayar Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Olarak Öğretmenimin Bana Verdiği Ödevi Bir de Siz Değerli Arkadaşlarıma Sormak İstedim...

Hocamızın Bize Verdiği Konu Linux'un Windows'tan Üstün Tarafları (Yani Linux'ta Bulunan Ancak Windows'ta Bulunmayan Özellikler)

Bildiğiniz Özellikleri Paylaşırsanız Yada Bildiğiniz Önemli Diğer Kaynaklar Varsa Yardımlarınızı Bekliyorum...

Yardımcı Olacak Arkadaşlara Şimdiden Teşekkür Ediyorum...

• quote:

Orjinalden alıntı: etusch

http://www.michaelhorowitz.com/Linux.vs.Windows.html

KArdeşim bu ingilizce yhaa Türkçe kaynak istesem ben :D...
  • Özgür yazılımlar. GPL lisansı sayesinde tüm kullanıcılar yazılımın kaynak kodunu görüp değiştirebilme özgürlüğüne sahiptirler. Böylece programlara kendi ihtiyaçlarınıza yönelik eklemeler yapabilir, programın nasıl çalıştığını inceleyebilirsiniz. Özgür yazılım kavramını ve felsefesini tam olarak anlayabilmek için burayı okuyun.

Linux donanım kaynaklarını daha iyi kullanmakta ve aynı donanım üzerinde daha yüksek performansa erişebilmektesiniz. Benim kendi deneyimim olarak bir OpenGL oyunu olan Quake 3 karşılaştırmasını aktarayım. Pentium 3 550Mhz, 196Mbyte ram, Ati 7000 ekran kartı olan sistemde aynı ayarlarla Windows'ta oyun sayfa sayfa ekrana gelirken Linux'ta o kadar hızlı ki hiçbir donma oluşmadan çok rahat bir şekilde oynuyorsunuz.

Linux donanım desteğini daha geniş ve iyi vermektedir. Linux ismini bile duymadığınız birçok farklı mimarideki işlemci ile sorunsuz çalışır. Gömülü sistemlerden dev sunuculara kadar geniş bir donanım yelpazesinde çalışabilir. Diğer donanımlar olarak Microsoft ile anlaşmalı donanım üreticileri hariç birçok donanımı tanır. Özellikle ethernet kartlarında desteği çok iyidir. Ayrıca Nvidia firması kendi ekran kartları için çok iyi bir Linux sürücü desteği sunmaktadır. Birçok sinema filmi donanım performansı nedeniyle Linux altında oluşturulmaktadır. Benim eski bir ethernet kartımı hiçbir windows sürümü tanımazken Linux tanımıştı. Ayrıca bilgisayarımı aldığımda Windows XP ekran, ses, ag kartları ve USB 2.0 donanımlarını kurulum sonrası tanımamıştı. Hepsini CD lerden yükledim. Fakat Linux hepsini tanımıştı.
    (Debian dağıtımı tarafından desteklenen işlemci mimarileri: Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) ve IA-64 (ia64), Amd 64 (amd64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) ve IBM S/390 (s390).)

Herşeyin açık ve ortada olması insanın içini rahatlatıyor ve yazılımlara güvenmenizi sağlıyor.

Linux dağıtımları beraberlerinde gelen her ortam için ayrıca geliştirme paketlerini de sunmaktadır. Böylece eksiksiz bir yazılım geliştirme ortamına sahip olabiliyorsunuz. Grafik ortamda, konsolda, multimedyada, OpenGL'de, ağda, databasede, kernel üzerinde ... Çalışan sisteminizin her köşesi için yazılım geliştirebiliyorsunuz. Sadece C için değil birçok programlama dili için. Aynı geniş kapsamlı desteği Windows altında bulamazsınız, bulduklarınız da oldukça pahalı çözümler olacaktır.

Linux ucuzdur. GPL lisansı yazılımı dağıtırken ücret alınmasını engellemesede, yazılımların nerdeyse tamamı ücretsiz dağıtılırlar. Elinizdeki dört cdlik dağıtımı masaüstü, yazılım geliştirme, sunucu amaçlı kullanabiliyorsunuz. Ve sadece boş cdler için cebinizden para çıkmakta. Aynı işi yapan yazılımlar için Windows'ta cebinizden binlerce dolar çıkması lazım.

Linux özgür bir yazılımdır ve açık bir sistem olduğundan sistemin her noktası ihtiyaçlarınız için özelleştirilebilir.

Linux alternatiflerin var olduğu bir dünyadır. Birçok dağıtım bulunur. Siz istediğinizi kullanabilir veya kendi dağıtımınızı oluşturabilirsiniz. Tam kurulumda bakarsanız bir iş için birçok program bulursunuz. Web tarayıcı üç tane, e-mail istemcisi dört tane, mp3 çalıcı üç tane, video çalıcı dört tane, ofis yazılımı üç tane, grafik ortam altı tane gibi... Alternatiflerin varlığı size seçim şansı verir.

Linux sadece işletim sisteminin çekirdeğidir ve yazılımlarla süslenmezse hiçbir işe yaramaz. GNU çok güçlü konsol yazılımları geliştirmiştir. Bazen ben işlerimi sadece konsol denilen siyah ekrandan yapıyorum. Mp3 dinlemek, webde gezmek, e-mail almak, icq ya bağlanmak, chat yapmak, resim görüntülemek, film ve televizyon izlemek gibi grafik ortamdan yapılan birçok işi konsoldan yapabilirsiniz.

Linux dağıtımları birçok ağ servisi ile birlikte gelir ve bu servisler çok güçlüdür. Örnek: Apache. Dünyada web sunucuları içinde %68 oranında kullanılmakta. (Şubat 2005 Netcraft'a göre.) Yazılımların versiyon numaraları küçük de olsa son derece gelişmiş, hatalarından arındırılmış ve kararlı uygulamalardır.

Yukarıda örneklerini verdiğim gibi dağıtımlar birçok yazılım ile birlikte gelmektedir. Nerdeyse tüm ihtiyaçlarınız için yeterli olduğundan dağıtımlar fazladan program bulup yüklemek zorunda bırakmıyorlar. Ben bu zengin yazılım desteğini Windows'a sonradan ücretli yada shareware yazılımlar yükleyerek sağlayabiliyordum. Linux'taki yazılımlar aynı işleri ücretsiz yapıyorlar. Bunlardan dolayı Linux ayrıca lisanssız yazılım kullanma sorununu da engellemektedir.

Yönetimi kolaydır. Linux'ta yazılımlar ayarlarını farklı dizinlerdeki konfigürasyon dosyalarında tutarlar. Bir linux sunucuya Secure Shell servisi üzerinden bağlanarak elde edeceğiniz konsol ile her türlü servisi ayarlayıp yeniden başlatabilirsiniz.

Linux güvenlidir. Virüs, trojan, casus yazılım derdiniz yoktur. Neden? Çünkü : Virüsler normal bir kullanıcı hesabı altında çalıştırıldıklarında sistem dosyalarını veya ayarlarını değiştiremezler. Bu, dosyayı çalıştıran hesaba ait /home dizini dışında virüslü dosyanın var olmasını engeller. Linux ve Unix sistemlerin yerleşik olarak gelen bazı özellikleri virüslerin yayılmalarını engeller. Bunun dışında zararlı bir yazılım bir uygulamadaki güvenlik açığını kullanmak zorundadır. Fakat Linux altındaki yazılımların kaynak kodları açıktır ve binlerce kişi hataları bulup çok hızlı bir şekilde düzeltir. Bu nedenle yazılımlarda açıklar ya yoktur yada asgari düzeydedir.
    Alıntıdır :http://www.enginkuzu.org/neden-linux.php

• Kişisel olarak bildiklerim şunlar;

1) Açık kaynak kodlu olduğu için son derece güvenli
    2) Ücretsiz (Sunucularda Linux'un kullanılma sebebi )
    3) Her zaman geliştiriliyor. Linux'un bence en güzel özelliği bu. Yeni donanımlara ve güvenlik açıklarına hızlı bir biçimde ayak uydurabiliyor.
    4) Her türlü bilgisayar sistemine uyumlu (x86, x86-64, Mac, Playstation, cep telefonu, PDA, ....)
  • Merkezi Paket Yoneticisi. Bilgisayarina yeni bi program yukleyecegin zaman Paket Yoneticisi'ne ismini yaziyorsun veya aratiyorsun, indiriyor, kuruyor, start menuye mantikli bir baslik altinda yerlestiriyor. Bilgisayarindaki tum program, isletim sistemi ve driver dosyalari tek tiklamayla surekli update oluyor.
    Windows'ta ise ayri ayri sitelerden program, driver avlamak gerekiyor. Windows Update sadece MS programlari update ediyor.
  • su an pardus kullanıyorum pardusten yazıyorum

ilk cıktıgı gunden bu yana inanılmaz bir gelişmesi var pardusun

yeni sürümlerle dahada iyi olabilicegine inanıyorummm

200 küsür linux sürümü varken pardus cıkalı cok olmadan ilk 50 yr rahatlıkla girmiş

BİRDE

BUNU YAPAN UGRAŞAN İNSANLAR TÜRK BİZ KULLANMICAZDA KİM KULLANCAK ARKADAŞLAR YÜZLERCE GB HDD NİZ VAR 6 GB PARDUS İÇİN ÇOK DEGİL İNANIN
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Burasıda var ve türkçe.
    "Why Linux is Better?" "Neden Linux daha iyi?"
    http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php
  • 1) Açık kaynak kodlu olduğu için son derece güvenli
    Yanlış tespit paket dağıtım sistemini kullanmazsanız büyük risk altına girebilirsiniz diye bir hatırlatma yapayım.Artık sistemlerin çoğu hackerım diye geçinenlerin ele geçiremeyeceği kadar sağlamdır.Kullanıcı en büyük sistem açığıdır.

Linux da virus yok demeyin.Bilmediğiniz kaynaktan gelen paketleri kurmayın.Linuxda paketler root hakkı ile kuruluyor değilmi ?(Yanılıyorsam düzeltin)
    Root olması sayesinde paketin içine ilave edilecek beş on satırlık script koduyla bütün sistemdeki verinin icabına bakmak için saniyeler yeterli.Kaldıki root hakkı olmasa bile birçok kullanıcının windows kurulu ntfs disk bölümlerine erişimi okuma-yazma şeklinde,(böylece kullanıcı hatası ile nasıl /home dizini dışına nasıl çıkılabildiğini görmüş oluruz) bu haliyle ile bile ordaki veriyi bozmak oldukça kolay.Paket içine entegre etmeye bile gerek yok.Kaynağı güvenli olmayan şeyleri çalıştırmayın,yüklemeyin.Güvenlik tehditleri az ise yada yoksa bu linux ın yaygın olmamasındandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sse -- 5 Ocak 2009; 15:25:31 >

• programlar root hakkı ile kurulmuyor

yani komuttan su girdisi almıyorsun

fakat

dedigin de son derece haklısın her depodan dosya yüklenmemeli

ama kaldıkı pardus deposunda program yöneticiler tarafından pisi paketleri halinde yükleniyor yani adam kalkıpta gelişmeye calısan bir os de bunu yapmaz yapamaz
  • hangi birini sayalım..
  • Pisi paket kurarken istediği şifre root şifresi değilmiyidi ? (Hatırlamıyorumda)
    Paket içine zararlı kodu tabiki dağıtımı yapan koymaz.Misal çok kullanılan yada çok istenilen(Paralı programların kırıkları gibi) bir programın paketini hazırlar forum sitelerinde linkini veririm.Zararlı koduda 1-2 ay içinde rastgele çalışacak şekilde ayarlarımki benden şüphelenilmesin.
    Ondan sonra yandı gülüm keten helva.
    Bu en kolay yol,sadece Pardus da değil bütün dağıtımlarda paketlerin şifrelenmesi ve dijital olarak imzanlanması ve kullanıcınında bu imzalı paketler haricinde kullanmaması faydalı.
    Açık kodun güvenliği, kaynak kodlarının çok kişi tarafından görülebildiği için güvenlik açıklarının kolay fark edilmesinde yatıyor.
  • haklısın tabide

linux için program yazanların cok olmaması programların pisi paketleri hariç iki tıklamayla kurulmaması

virüslerin genelinin windows için yazılması

güvenlik yönünden üstün kılınan tarafları

pisi paketi kurarken bende sife istemiyor kaldırırken soruyor

belki ilk kurulumda bir ayar cekmıs olabilirim hatırlamıyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: hakanlevent

pisi paketi kurarken bende sife istemiyor kaldırırken soruyor

İlk defa birşey kuracağın zaman istemiyor mu zaten? O zaman çoğu kullanıcı parolayı hatırlama seçeneğini kullanıyor. Yoksa normalde hep yönetici şifresi ister diye biliyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Graindor

Burasıda var ve türkçe.
    "Why Linux is Better?" "Neden Linux daha iyi?"
    http://www.whylinuxisbetter.net/index_tr.php

çok güzel ve yeterli bir link. teşekkürler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.