Şimdi Ara

Linux üzerine Windows kurmak nasıL oLuyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

GeneLde windows üzerine Linux kuruLumunda sorun yok.
    Ancak ben tamamen Linux (suse 10.1) kuruLu biLgisayarın üzerine Windows XP kurmak istiyorum.
    Ancak kuruLumu başaramadım.

Yardımcı oLabiLecek biriLeri varsa bir iki satır biLgi yazarsa sevinirim.

İyi çaLışmaLar.

• ZATEN KURAMASIN XP VEYA DİĞER WİNDOWS UYGULAMALARI Linux BÖLÜMLERİNİ HDD'E FORMAT'LADIĞIN YERLERİ GÖRMEZ.. ANCAK MİCROSOFT, Linux İŞLETİM SİSTEMİ GELİŞTİRİCİLERİ GİBİ LİNUXU TANIYACAK GELİŞTİRMELER YAPARSA VS ANCA ODA İŞİNE GELMEZ ..BU İŞLEMİ DEĞİŞİK BİR ŞEKİLDE suse 10.1 'İN AÇILIŞ YÖNETİCİSİ VAR ONUN AYARLARINDAN İSTER XP İLK AÇILIŞTA İSTER LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİ İLK AÇILI OLARAK AYARLAYA BİLİRSİN..
  • ilk önce suse partisyonundaki initrd ve vmlinuz dosyalarının yerini ve ismini biyere yaz, windows kurulumu sonrası linux un bootloader ını kullanmak istersen ihtiyacın olacak. eğer harddiskinde yeterli yer var ise, suse de gparted vardır mutlaka, onunla ikinci bi primary partisyon oluştur, onu aktif yap ve reboot ederken xp cd si ile aç o bölüme kur, sonrasında linux u açabilmek için bikaç yolun var, xp nin bootloader ını modifiye edebilirsin, xp nin sistem disk'inde boot.ini diye bir konfigurasyon dosyası var, ona linux partisoyonununla ilgili bilgiyi gireceksin, google dan tam olarak nasıl yapacağını öğrenirsin. bi diğer yol da harddisk'inin mbr sine grub'ı kurmak, tabi xp kurduktan sonra. grub bootable cd si indir yada oluştur, (bu bilgiler grub için: hd0,0 ilk harddiskteki ilk partisyon demek, hd0,1 ikinci partisyon, örneğin hd1,1 ikinci harddiskteki ikinci partisyon oluyor) grub cd si ile açtıktan sonra sırayla
    root (hdx,x)
    kernel /boot/vmlinuz.... root=/dev/sdxx
    initrd /boot/initrd.img........
    boot
    komutlarını gir. x,x suse nin kurulu olduğu partisyon, örneğin ilk harddisk ilk partisyon ise 0,0 olacak
    /boot/vmlinuz... ise ilk olarak bahsettiğim vmlinuzxxxx dosyası /boot klasöründe olur root= ise susenin kurulu olduğu yer, örneğin /dev/sda1 ilk sata harddisk inin ilk partisyonu oluyor
    initrd.imgxxxxx ise yine başta dediğim initrd dosyası
    bu şekilde suseyi açmış olacaksın, açınca eğer lilo kurulu ise kaldır grub ı kur, dvd sinde vardır. sonra konsolda grub-install /dev/sda komutunu ver, eğer diskin ide ise bu hda olacaktır aynı şekilde yukardaki de , bikaç harddisk takılı ise dikkat et yanlış diske kurma.
    şimdi sıra grub ın konfigurasyon dosyasında, kendisi kurarken doğru yapıyor çoğu kez ama düzeltmen gerekebilir. bu dosya /boot/grub/menu.lst dir çoğu kez. bunda minimum iki başlık olmalı iki sistemi de açabilmek için

title suse
    root (hd,x,x)
    kernel /boot/vmlinuz..... root=/dev/sdxx
    initrd /boot/initrd.img-2........

title windows
    rootnoverify (hdx,x)
    makeactive
    unhide (hdx,x)
    chainloader +1

grub ile birazdaha karışık oldu sanırım ama grub başarılıdır, bootable grub da bayaa işe yarar, alıştıktan sonra tabi. kolay gelsin.

• pardon birşeyi atlamışım, suseyi kurarken bootloader'ı mbr ye kurduysan xp kurduktan sonra xp deki boot.ini yi konfigure ederek suse yi açamazsın, grub ve lilo haricinde bootloader kurarak da açamazsın, grub kurman gerekir bu durumda.
  • hocam verdiğin degerLi biLgiLer için sağoLasın. grub kuruLumuna bakacagım. teşekkür ederim
  • Selamlar. Konuyu acan arkadastaki sorunun aynısı bende. Su an elimdeki laptopta suse yuklu. Ben suseye zarar vermeden windows kurmak ıstıyorum. Windows kurmak ıcın bilgisayarı xp cd si ile baslattım. Kurulum programı acıldı ve disk bolumlerini gosterdi. Su an diskim 2 parca halinde , bi parcası 100 mb dieri 60gb seklinde bolumlenmis. Bunlardan birine windows kurmaya calıstıgımda haliyle kurmuyo , kurmak icin bolumunu silmeniz gerekiyo diyor. Fakat ben suseyi silmeden kurmak ve acılısta hangısını acayım tarzında olmasını ıstıyorum.

Yukarda arkadaslar ve diger bu konuyla ilgili topiclerde grub fln denmis ama ben ilk defa linux kullanacagımdan bunların hakkında hic bi fikrim yok. Acaba bu yontemler yerine daha kolay yontemler yok mudur? Eger yoksa daha detaylı bi sekilde anlatırsanız sevinirim.

Saygılarımla.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.