Şimdi Ara

Lord of the Rings mi Game of Thrones mu? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
251
Cevap
1
Favori
11.481
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki

Lord of the Rings mi Game of Thrones mu?

(En Son Oy Tarihi: 26.2.2023)
Giriş

Orijinalden alıntı: Jefferson Starship

quote:

Orijinalden alıntı: tayfn1907

quote:

Orijinalden alıntı: Jefferson Starship

Got ve Lotr serilerinin tek ortak noktası fantastik ögeler içermeleri. Birbirinden çok çok ayrı seriler. 2 yazarın tarzları da birbiriyle alakasız.

Öyle 2 ejderha görüp Got Lotr karşılaştırması yapmak çok saçma. Ya da eski çağlarda geçiyor diye benzetmek.

Ayrıca Got'u bu kadar küçümseyenleri anlamıyorum. Hem dizi hem kitap serisi olarak Lotr'dan aşağı kalır yanı yok. İlk ve eski olduğu için lotr romantikliği yapmak saçma.

Anlatamadığımız ve anlamadığınız birşey var zannediyorsunuzki lotr tek başına bir seri böyle birşey yok yani olaylar sadece orta dünya üzerinde gerçekleşmiyor hepsi bağlantılı bir şekilde ilk yaratılışa kadar eskiye dayanıyor, Silmarillion, Hobbit, Hurin'in Çocukları bunların hepsi birmiş gibi algılanmalı

Ben çok büyük bir orta dünya hayranıyım. Ama ikisini birbiriyle kıyaslamak hala anlamsız geliyor bana. Got, Asoiaf ne derseniz deyin Orta dünya evreniyle kıyaslanmamalı. Zaten bana göre aynı türde bile değiller. Tolkien fantastik bir destan yazdı. Bir daha hiçbir yazar bu kadar kapsamlı bir evren yaratamaz. Ne bilgi birikimi ne de kültür seviyesi ne de hayal gücü yeter. Asoiaf serisi ise Tolkien'in yarattığı evrenden oldukça uzakta. Ha ikisi de bence harika eserler. Ama tutup da ansiklopedi ile sözlüğü karşılaştırmanın anlamı yok.

Hocam zaten karşılaştırmak isteyenler Fantastik öğelerden dolayı karşılaştırıyor komple bu dünyaları karşılaştırmak yersiz yazdığın gibi alakasız dünyalar.

• Şakasına açtım de konuyu. Lütfen.
  • Biri o kadar çok satmış ki, o kadar çok meşhur olmuş ki sonunda filmini yapmışlar. Diğer tarafta bir dizi çok tutmuş ve artık izlemeyeni döver olmuşlar, her ülkeye girmiş, pazarlama müthiş. Sonra bu dizinin kitabı da varmış demişler ve kitaplar hatırı sayılır satışlara ulaşmış.

Bir kitap ile bir dizi kıyaslanmaz. Lotr serisi Silmarillion ile başlar, Hurin'in Çocukları tek başına bir hikaye gibidir, Hobbit ile yüzük sahneye çıkar tekrar, Lotr serisi ve Bitmemiş Öyküler.

Silmarillion okuyamayan bir insana fantastik edebiyatı anlatamazsınız. Silmarillion'dan etkilenmeyen fantastik edebiyatla ilgilenen yazar yoktur. Martin'de, Rowling'de etkilenmiştir. Öyle olmak zorunda. Zira bir işe başladığınızda ilk yapacağınız o işi en iyi kim yapmışsa onu bulmak.

Edebi yönden Lotr serisi ile " fantastik, tarihi fantastik " alanında kıyas edilecek bir eser maalesef yok henüz. Olacağını da sanmıyorum. Zira artık para temelli kaygılar ve popülizm etkili. 30 yılını verip yeni bir diller, alfabeler üretmez yazarlar. Tolkien bunu yaptı çünkü manyak bir tutkusu vardı. Evet bu para değildi anlayacağınız gibi.

Bu adam bir filolog ve Oxford'da bir prof. Daha 13 14 yaşındayken " Elfçe " diye bir dil tasarlamaya başladı ve bunu 40 yıldan fazla bir sürede ancak başardı. Artık kimse kitabında konuşulacak olmayan bir dili yaratmak için 40 yılını vermez.

" Elfçe " tek başına GOT'tan üstündür. Gerisini tartışmaya gerek yok.

Ayrıca çok da güzel bir GOT hayranıyımdır. Kitaplarının hepsini okudum, diziyi de 2. sezondan itibaren izliyorum. Ama lütfen güzel bir şey görünce o güzelliğin tanrısı ile kıyas etmekten vazgeçin.

• quote:

Orijinalden alıntı: UberkS

Şakasına açtım de konuyu. Lütfen.

Az daha savaş çıkarıyordun dikkatli ol biraz
  • Güzel yakalamış olsanda forumun yaş ortalamasının üstünde bu yazdıkların, Daha ilk cümleden sen 2005 doğumlu insanların odyssey yi bilmelerini bekleme. yanlış forumda yazıyorsun :(
  • quote:

Orijinalden alıntı: tayfn1907

quote:

Orijinalden alıntı: UberkS

Şakasına açtım de konuyu. Lütfen.

Az daha savaş çıkarıyordun dikkatli ol biraz

Elimde değil hocam. Herhangi bir fantastik eser veya kitabın Middle-earth evreni ile kıyaslandığı görünce dayanamıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UberkS -- 14 Eylül 2017; 20:29:9 >

• krdş amacın ne izle geç işte
  • quote:

Orijinalden alıntı: gcb1903

Biri o kadar çok satmış ki, o kadar çok meşhur olmuş ki sonunda filmini yapmışlar. Diğer tarafta bir dizi çok tutmuş ve artık izlemeyeni döver olmuşlar, her ülkeye girmiş, pazarlama müthiş. Sonra bu dizinin kitabı da varmış demişler ve kitaplar hatırı sayılır satışlara ulaşmış.

Bir kitap ile bir dizi kıyaslanmaz. Lotr serisi Silmarillion ile başlar, Hurin'in Çocukları tek başına bir hikaye gibidir, Hobbit ile yüzük sahneye çıkar tekrar, Lotr serisi ve Bitmemiş Öyküler.

Silmarillion okuyamayan bir insana fantastik edebiyatı anlatamazsınız. Silmarillion'dan etkilenmeyen fantastik edebiyatla ilgilenen yazar yoktur. Martin'de, Rowling'de etkilenmiştir. Öyle olmak zorunda. Zira bir işe başladığınızda ilk yapacağınız o işi en iyi kim yapmışsa onu bulmak.

Edebi yönden Lotr serisi ile " fantastik, tarihi fantastik " alanında kıyas edilecek bir eser maalesef yok henüz. Olacağını da sanmıyorum. Zira artık para temelli kaygılar ve popülizm etkili. 30 yılını verip yeni bir diller, alfabeler üretmez yazarlar. Tolkien bunu yaptı çünkü manyak bir tutkusu vardı. Evet bu para değildi anlayacağınız gibi.

Bu adam bir filolog ve Oxford'da bir prof. Daha 13 14 yaşındayken " Elfçe " diye bir dil tasarlamaya başladı ve bunu 40 yıldan fazla bir sürede ancak başardı. Artık kimse kitabında konuşulacak olmayan bir dili yaratmak için 40 yılını vermez.

" Elfçe " tek başına GOT'tan üstündür. Gerisini tartışmaya gerek yok.

Ayrıca çok da güzel bir GOT hayranıyımdır. Kitaplarının hepsini okudum, diziyi de 2. sezondan itibaren izliyorum. Ama lütfen güzel bir şey görünce o güzelliğin tanrısı ile kıyas etmekten vazgeçin.

Got konusuna da aynısını yazdım beni taşladılar.GOT dizisi olmasa kitapları doğru düzgün satmazdı.Konuya girip yorumlara bakın yorumlar hangi aralıklarla atılmış zaten anlaşılıyor.

• GOT'da Orta Dünya evreninden daha çok kahraman olduğunu, bir avuç olduğunu iddia eden adam kitap okumamaış, iki film izlemiştir. Kusura bakma ama Orta Dünya evreninde pov karakter sayısı GOT serisinin en az 10 katıdır. En az.

Orta Dünya evrenin de tanrılar yoktur demek. Gandalf, Sauron'a karşı Cersei tarafında gönderildi demek ki. Ya da Gandalf Balrog'la savaşıp ölünce akgezen dokundu da tekrar canlandı.

Yani insanı Eru çarpar. Bu kadar nasıl sallayabiliyorsunuz anlam veremedim. Orta Dünya evreninde ki tanrı düzeninin çeyreği değil çeyreğinin çeyreği yok GOT'da. Bir nevi elçiler göndermiş, öyle kızıl kadın gibi sallamasyon değil maia elçiler yollamış sen " arkasında tanrılar yoktur " diyorsun. Orta Dünya evreni yaratılıştan başlar öyle GOT gibi " bir tanrı varmış, aa bak başka tanrı, çok yüzlüsü de olabilir, kızıl tanrı da var " diyerekten ortadan dalmıyor. Bizzat Eur'dan başlar zaten hikaye. Eminim kitapla alakanız yoktur. Kitabını okuyan böyle saçmalayamaz.

Ve en komik olan Got'da iyi-kötü yoktur yalanı. Jon Snow neden bu kadar çok seviliyor ya da Ned. Peki Ramsey'den neden nefret ediyoruz ya da Jofrey'den, Cersei'den.

Başrollerin ölmesi konusu. Popülist saçmalıklardan birisi. GOT evreninde başroller şimdiye kadar hayatta kalmayı başardı. Belki son sezon 1 tanesi ölebilir sızan senaryoya göre. GOT'da pov karakterler ölür. Pov karakterleri başrol sanmak da ayrıca bir ironik. Pov karakter demek başrol demek değildir. Bu dizinin 3 tane başrol oyuncusu var. Daenerys, Jon ve Tryion. Sansa, Arya, Bran, Rincon, Sam, Jaime, Cersei, Robert, Ned, Robb, Cat, Serçeparmak, Vayrs, Stannis, Brien, Bonn, Teon, Jorah vs vs bir sürü karakter ise yardımcı başrol, pov ve yardımcı oyuncu diye devam eder. Tabi sezonsal olarak değişiklikler de mevcuttur biz ana hikayeyi baz alırız. Önce başrol ile yardımcı başrol arasındaki farkı sonra da pov karakter farkını öğren sonra yine hobi olarak analiz yap.

Hurin'in Çocukları tek başına sana yeter. Beren ile Luthien'i al dizi yap 10 tane GOT olsun sana.

Tabi işin şu tarafı var ki Tolkien evreninde kadın bedeni üzerinden yürünmez, meme, kuku, çük, göt ile ilgi çekilmeye çalışılmaz. Kadın varsa gücüyle ya da " duru " güzelliğiyle ön plandadır. Bu da günümüz ergenleri için pek ilgi çekici değildir. Dizisinin kitabını bastırması GOT için en büyük kanıttır.

• gcb1903 kullanıcısına yanıt
    Lotr için romantik masal diyen birine bu kadar uzun cevap vermek gereksiz olmuş kınıyorum
  • Ne diyim ama ayıp yani. Çık bunu Martin'e söyle haşa der adam.
    Şunu anlayamıyorlar. Hikaye özgün ve çok çok iyiyse " hikaye " olduğu yani kitap olduğu zaman fırtınalar kopartır. Öyle ki sonunda perdeye aktarılır. O işin teknik kısmını da yapabildilerse siler süpürür. Ama hikaye idare eder ise çok ilgi çekici bir görsel ile piyasa bulur. Sonra o görselle çok meşhur olunca " hikaye " olarak da okunmak istenebilir. Şu fark kalitenin, özgünlüğün, yaratıcılığın ve detaycılığın farkıdır. Kafalarına vura vura anlatıyoruz ki belki bir ihtimal anlarlar.
  • Bu nasıl saçma kıyaslama ? Fantastik edebiyatın temel taşı tolkin'e aittir. Koskoca tanrısından tut ırklarına kadar yarattığı bir evren onu geçtim yeni bir dil yaratmış got nedir ya ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yazamsar

Bu nasıl saçma kıyaslama ? Fantastik edebiyatın temel taşı tolkin'e aittir. Koskoca tanrısından tut ırklarına kadar yarattığı bir evren onu geçtim yeni bir dil yaratmış got nedir ya ?

kıyaslayanlar çıkıyor ondan açtım bu başlığı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asil Türk Kanı

quote:

Orijinalden alıntı: Yazamsar

Bu nasıl saçma kıyaslama ? Fantastik edebiyatın temel taşı tolkin'e aittir. Koskoca tanrısından tut ırklarına kadar yarattığı bir evren onu geçtim yeni bir dil yaratmış got nedir ya ?

kıyaslayanlar çıkıyor ondan açtım bu başlığı.

Kıyaslayanlar saçma sapan insanlardır. Yüzüklerin efendisi serisini ( 3 kitap değil sadece ) bir kere açıp okumamışlardır.

• Abi ben cidden anlamaya calısıyorum bu lotr hayranlarını ama yok yani olmuyor

Gectigim yaz lotr üçlemesini izledim ama şunu net söyleyebilirim ki günümüz pop müzikleri ne kadar overrated sa lotr da bir o kadar overrated dır

Sıkıla sıkıla izledim benim tercihim umumiyetle dram olur ama sağlam fantastik yapımlarınıda heyecanla izlerim malesef lotr bu heyecanı bana yaşatamadı

• quote:

Orijinalden alıntı: dav

Abi ben cidden anlamaya calısıyorum bu lotr hayranlarını ama yok yani olmuyor

Gectigim yaz lotr üçlemesini izledim ama şunu net söyleyebilirim ki günümüz pop müzikleri ne kadar overrated sa lotr da bir o kadar overrated dır

Sıkıla sıkıla izledim benim tercihim umumiyetle dram olur ama sağlam fantastik yapımlarınıda heyecanla izlerim malesef lotr bu heyecanı bana yaşatamadı

Şu sağlam fantastik yapımlardam örnek verirmisin? Lotr izleyeli 10 yıldan fazla oldu hala her izlediğimde aynı şekilde etkileniyorum lotr'un 3te 1'i kalitesinde film dizi bulsam kaçırmıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gimli Bronzebeard -- 30 Eylül 2017; 20:30:46 >
  • quote:

Hocam ben de aynı şekilde düşünüyorum.

Ek olarak bu konudakilerin çoğu ya GoT'a gıcık oldukları için ya da çocukluk zamanlarında LotR serisini izlediği için objektif düşünemiyor.

Aynısı belki 20 sene sonra GoT için olur. Yeni bir fantastik seri çıkar ve "7 kitaplık Buz ve Ateşin Şarkısı serisini, X serisi ile nasıl kıyaslarsınız!" denir.

• Açık ara LOTR.....
  • quote:

Orijinalden alıntı: kummbara

quote:

Ek olarak bu konudakilerin çoğu ya GoT'a gıcık oldukları için ya da çocukluk zamanlarında LotR serisini izlediği için objektif düşünemiyor.

Aynısı belki 20 sene sonra GoT için olur. Yeni bir fantastik seri çıkar ve "7 kitaplık Buz ve Ateşin Şarkısı serisini, X serisi ile nasıl kıyaslarsınız!" denir.

Allah allah,mantığa gel.

Bir insanın bu soruya lotr cevabı vermesi için GoT a gıcık mı olması lazım veyahut çocukluk zamanında lotr mu izlemiş olması gerekiyor?

Saçma sapan konuşmayın allah aşkına.Objektif düşünen GoT cevabını mı verir şu soruya yani?Neymiş objektif düşünemiyorlarmış.Lotr cevabını verenler hep subjektif,got cevabını verenler objektif zaten hep.

Fanlığı bir kenara bırakın gerçeklere bakın.Orta dünya evreni hem daha derin,kapsamlı,düşünülmüş bir evrendir hem de daha başarılıdır.GoT kusura bakma da dizisi çıkmadan önce en çok satanlar listesine 11.sıradan giriyordu.GoT konusuna gir ilk mesajların tarihlerine bak,anlarsın buz ve ateşin şarkısı serisinin başarısını.

Silmarillion'un dizisi çıksa GoT u 2 ye katlar bundan da adım gibi eminim.

• quote:

Orijinalden alıntı: kummbara

quote:

Kafan mı güzel senin? Lotr cılar objektif bakmıyor hadi ya :) lotr sen üç kitap mı sanıyorsun? Tolkien gibi üstad o evreni yaratırken tanrısından tut her ırkın kendine has dilini yaratmıştır. Hurinin çocukları dersem anlamazsın değil mi çok duygusal hikayedir misal. 1950 lerde devrim niteliğinde gerçekleşti orta dünya. Silmarilon filmi çekilsin bak got kalır mı ortada. Popüler kültüe sadece herkes got izliyor ortamlar da iş görür kafası

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.