X ışını eldesindeki iki yöntem vardır.Birincisi ; katotdan çıkan çıkan eksi yüklü iyonlar yavaşlatılır bunun sonucunda Xışını oluşur(sürekli spektrum Xışını).İkincisi ; katotdan çıkan elektronlar hedef atomun iç yörüngesindeki elektronlardan birine çarparak onu üst yörüngeye çıkarır.Bunun sonucunda Xışını oluşur(karekteristik Xışını) bununla ilgili bir soru gelebelir bence.
adamım notunu okudum sınavdan once :D 1 2 dedim yani cevap 1 diyolar sizce ne :D
sınavda eğer şıkları doğru okumuşsam 1-2 olmalı meb ktabındakilerinin aynısı yazıyordu çünkü
quote:
Orijinalden alıntı: hastasiempre99
quote:
Orijinalden alıntı: Tony.Stark
quote:
Orijinalden alıntı: DirectX19
quote:
Orijinalden alıntı: DirectX19
TEORİ , YASA , HİPOTEZ (12. sınıf ders kitabı 312-315) HİPOTEZ: Bilimsel bir bilginin çözümünde bilimsel verilere dayalı olarak kurulan geçici çözüm yolu veya deneysel olarak test edilmesi gereken durumlarla ilgili ileri sürülen geçici açıklama. Doğru veya yanlış olarak ispatlanamaz. Eldeki verilerin tutarsız olduğu görülürse reddedilir veya değiştirilir.
TEORİ (kuram): Bilimsel bilginin kapsamlı açıklaması. Doğal olaylarla ilgili ortaya çıkan bir çok farklı noktayı açıklar, olayları anlamak için derinlemesine irdeler. İzafiyet, hücre, ışık teorileri gibi.
YASA(kanun): Doğruluğu deneylerle kanıtlanmış Varsayım veya gözlemlerle doğa olayları hakkında yapılan genellemelere denir. Elde edilen bilimsel bilgiler test edilip farklı durumlar için doğrulanırsa yasa olur. Aynı şartlarda yapılan deney ve gözlemlerle aynı sonucu veren bilimsel bilgilerdir.
*** deneysel destek arttıkça hipotezlerin kuramlara, kuramların yasalara dönüşeceği şeklinde bir yanılgı vardır. buna bağlı olarak hipotez ve kuramların yasalara göre daha az güvenilir olduğuna inanılır. Teori ve kanunlar arasında ilişki vardır ancak deneysel kanıtların artması teorileri kanun haline getirmez. Bunların her biri farklı ve güvenilir bilimsel bilgi türleridir.
PARADİGMA Bir disipline belli bir süre hakim olan model veya kuramsal çerçeve. Bir grup bilim insanı tarafından kabul edilen görüşler. Bilimsel bilgiler paradigma değişimine bağlı değişebilir. (Yapılan araştırmalar, Huygens paradigmasında önemli bir yeri olan Esir maddesinin olmadığını gösterince ışık konusunda yeni bir paradigmaya ihtiyaç duyulmuştur. Maxwell+Planck+Einstein görüşleri birleştirilerek bugünkü ışık paradigması oluşturulmuştur.) Paradigmalar doğru veya yanlış olarak tanımlanamazlar Ait oldukları dönemdeki alanıyla ilgili sorulara, ne derece cevap verebildiğine göre değerlendirilir.
Görüş ------(otoriteler tarafından kabul, çözüm üreten)-------> Paradigma
Bazı bilgiler tamamen kuramsal olarak ortaya atılır. (kuramsal görelilik gibi) Bilimsel bilgiler değişkendir, mutlak değildir.
Bilim insanları sırasıyla: *Veri toplarlar *Bu verilere dayalı açıklama yaparlar *İncelenen problemin çözümü için toplanan verilere bağlı olarak hipotezler kurarlar. *daha sonra bu hipotezleri sürekli test sürecine tabi tutarlar.
CIKTIIIIIII CIKTIIIIIIIIIIIII
ulan bi de burayı okudum, teorinin yasaya dönüşmediğini yazmıştı bi arkadaş onu da okudum. yine de yanlış yaptım.
abi cevabı ne peki bilimsel bilgi sorusunun :D
hatırlamıyorum valla
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme