Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

macbook air m1 8gb mi 16 gb mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
6.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Alıntı

metni:
    "M1 donanım hiç denemedim ancak dediklerine bakılırsa Apple macOS'yi kendi işlemcisine göre geliştiriyor demektir. Bu, kendi donanımına göre Android'i değiştirip kullanıcıya kilitleyen samsung, lg gibi el telefonu üreticilerini anımsattı. Sözkonusu donanım-işletim sistemi bağımlılığı Android alanında yıllardır artarak ilerliyordu."

Bu kısımdaki eleştirinizi doğru bulmuyorum. Mac Os ile Android'i bir tutmak doğru değil. Android open source bir proje. Mac OS, Apple'ın kendine ait özel bir ürünü. Mac Os'un yeni m1 ve benzer arm işlemcileri için özel olarak şekillendirilmesi Mac OS'un resmi olarak Apple dışında farklı ürünlerde satılmaması nedeni bir ayıp - yanlış değil.

Kaldı ki uzun vadede gözüken şu iPhone, iPad, Macbook'ların aynı donanımlara sahip olması ile birlikte yazılımcılar için mükemmel olabilecek tek işletim sistemi 3-4 farklı türden cihaza yazılım geliştirebilmek, hem de native - yüksek performans ile inanılmaz bir avantaj olacaktır.

• Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt

Hocam Apple'ın pazar payı yüzde kac ki, Apple'ın eli arm islemciyle güclensin.. Apple ARM platformuna ilk gectiginde, tüm PC'ler bunu takip edecek, bir kac seneye, PC'lerde arm islemciler görecegiz, Apple devrim yapacak falan diyorlardı.. O devrimi hala bekliyoruz..  

Bunu daha ilk söylendigi zamanlarda bile cok komik bulmustum.. PC'ler bence kesinlikle x86 standardından arm'a gecmez sizin böyle bir argümanınız olmamıs fakat bazı apple boylar cok ucuk seyler ortaya atıyorlardı hatta bu sacmalıgı o zamanlar bizzat Apple'ın ortaya attıgını bile düsünüyorum bazen.. Apple'ın pazar payı ulasabilecegi maksimum yerde bence..

Windows'a gelince standart gerektirmeyen acemi yazılımlar falan bunlar genellikle son kullanıcıları ilgilendiriyor.. Yani son kullanıcı, ben apple'a güveneyim, o beni kısıtlasın, teslim olayım, benim güvenligimi o sağlasın diyorsa kendi secimidir fakat biz burada yazılım gelistirici bilgisayarından falan bahsediyoruz böyle mevzuların konumuzla bir ilgisi yok..

M1 olayında yine oyunla ilgili bir olayımız yok.. Ben en son bilgisayar oyununu oynayalı bayağı bir oluyor eski günlerin hatırına yeni cıkan Doom serisini oynamıstım sonrasında hic oyun oynamadım.. Fakat Apple bir oyun bilgisayarı da olamaz zaten..

Bir de ikinci bilgisayardan bahsetmissiniz ben o ikinci bilgisayarı Free BSD'li Thinkpad olarak tercih ediyorum ayrıca bilgisayarda Free BSD kullanmak unix konusunda cok güzel egitir.. Zamanla Unix isletim sisteminde hatta Linux'de bile uzman olursunuz.. Bildiklerinize ek olarak yeni seyler öğrenirsiniz.. Mac OS'da zaten bir sey öğrenemezsiniz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 1 Kasım 2022; 13:8:53 >

macOS ile Android'i bir tutmadım. Android'in açık kodlu bir sistem olmasına karşın Samsung, LG gibi el telefonu üreticilerinin Android'i kendi isteklerine göre değiştirip o değişmiş kodları yayınlamadan, aygıtlara gömerek kullanıcılara kilitlemesi yıllardır artarak ilerlediğini belirttim.

macOS benim için Mojave'den sonra bittigi için macOS sorun değil ancak LG android 7 el telefonumda Kore'deki tech hippie'si olmuş Korelinin "kullanıcı bunu böyle kullanacak" dediği özelliği benim öyle kullanmak zorunda kalmam sorun :) 64GB SSD'li LG el telefonunda Youtube, Facebook, Google Maps gibi bi yığın çöpware dolu, elin Korelisi çöpware silinmeyecek ancak deaktive edebilirsin diyor, bu sorun :) Android gerçek açık kodlu sistem olsaydı, LG aygıtlarına koyduğu bu sistemi 100% açık kodla yayınlasaydı, birileri çıkıp çöpware'i kaldırıp, "yalın Android" yayınlayabilirdi. Android'te böyle bir işleyiş olmaması sorun. Bu soruna çözüm olarak Linux çekirdekli gerçek açık kodlu mobil işletim sistemi PureOS kurulabilen Librem 5 el telefonu almayı planlıyorum nitekim. Sorun yok :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

Hocam bilmedigim yerlere arabayla giderken, Google Maps navigasyonu ben kullanıyorum ve sahsen basarılı buluyorum.. Gerci gecenlerde beni köyün icine soktu cakıl cukul gidiyoruz lastikler gümleyecek diye tırstım fakat tüm navigasyon uygulamaları genellikle böyle.. Kalan google uygulamalarının playstore uygulaması da haric tamamı cöpware.. Windowsda da cok cöpware var.. Ancak Free BSD kurdugunuz zaman sıfır cöpware olusuyor.. Free BSD gibisi yok diyorum.. Meshur Free BSD logosunun sadece penguenlisini değil Windowslu ve Mac OS'lu olanını da yapmak gerekir diye ekliyorum.. Özellikle Tim Cooklu ve Hintli Microsoft Ceolu versiyonu olmalı..  

Not: Free BSD ve Mac OS'un isimlerini bilerek yanlıs yazmaktayım.. Doğrusunu siz yazıyorsunuz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 1 Kasım 2022; 13:6:14 >
  • Isteklerine gore 16 GB ideal olacaktir, birkac seneye daha rahat edersin. Deneyimlemek istiyorsan denemek gerekir, her urunu alirken standart Turkiye'de yasayan bir Turk vatandasi gibi dusunursek evin yolunu yitiririz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-576135C16 -- 1 Kasım 2022; 13:19:54 >
  • Galiba anlatamadım veya anlamak istemiyorsunuz.. tane tane söylüyorum:
    1. gidip şu bilgisayarı alıyorsun
    trendyol.com
    LENOVO Thinkpad E14 Gen 3 Amd Ryzen 5 5500u 8gb 256gb Ssd Freedos 14 Inc Notebook 20y7004ftx Fiyatı, Yorumları - TRENDYOL
    https://www.trendyol.com/lenovo/thinkpad-e14-gen-3-amd-ryzen-5-5500u-8gb-256gb-ssd-freedos-14-inc-notebook-20y7004ftx-p-150734314

2. üzerinde bir adet boş bellek bir adet boş nvme ssd slotu var, 1000 tl civarı masrafla 16gb ram 512gb ssd disk yapıyorsun
    3. Internette 20tl verip orjinal Wİndows Pro lisansı alıyorsun

toplam 15bin tl. bu kadar.

başka işimiz gücümüz yok, gelip geyik yapıyoruz derseniz onu bilmem... devam o halde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seyfi84 -- 1 Kasım 2022; 14:41:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Lucius24 L kullanıcısına yanıt

Desktop veya server - iş istasyonlarında ana ünite - donanım olarak Arm tabanlı yapıların bir avantajı olacağını bende sanmıyorum fakat Amd, Intel ve geleneksel X86/X64'de bazı değişikliklerin olması gerekiyor gibi gözüküyor. İşlemciler gittikçe Grafik kartlarındaki gibi özel ünitelere, paralel çok sayıda işlem ünitesi ile ben şuan bir bir üretici - geliştirici adayı veya mensubu olarak iyi bir bütçem olsa işlemci soketi kalksın, Tüm anakart üzerinde işlemci de, ram, ssd, ekran kartı hepsi pci express'ın gelişimi ile istediğin kadar paralelde genişletebileceğin yapıda olsun isterim Anakartı.

Apple pazar payı kaybetmeme ve dikkat çekmek için bazı şeylerde "En" takıntısına bu kadar kendini kaptırmasa çok daha başarılı bir şirket olabilir. İlk iPhone en kaliteli telefon - iletişim aracı ve mükemmel medya aracı olarak çıkmadı ki karma ideal çözüm olarak çıktı. Home Tuşunu kaldırmak hem minimal hem karma mottosuyla yola çıkan bir firma için ne kadar avantajlı, çentik ne kadar kadar mantıklı, 2 kamera 3 kamera ne kadar mantıklı tabi bunlar sektörün - tüketicilerin talepleri ile uyulması gereken zorunlu değişiklikler de aynı zamanda.

iPhone'larda veya Android telefonlardaki çok üst düzey işlem gücü veya çözünürlük - yüksek tazeleme hızları. Yenilikçiye karşı biri değilim böyle iyi mantığı ile gelişim elde edilemez evet ama sırf yenilik yapmak - yeni ürün çıkarabilmek için de fazla zorlanıyor bazı şeyler. Her tüketiciyi her şekilde kazanmak için mini iPhone, middle iPhone, max iPhone bunlarda ne kadar mantıklı anlayamıyorum.

Apple'ın oyun dünyasını bugüne kadar bu kadar dışlaması da ciddi bir hata. Nerd - Extreme oyunlar için demiyorum ama nasıl bir tasarımcı, grafik, ses, yazılım veya farklı bir sektörden doktor, avukat Mac OS üzerinde native çalışabilen yazılımlara sahipse güncelleme, hata kodu, başka bilmem ne uğraşmak zorunda kalmadan rahat edebiliyorsa bu popüler bir veya bir kaç oyunları oynamak isteyecek insanlar içinde oldukça güzel bir imkan olabilir.

• Tuğkan-0153 kullanıcısına yanıt

Android ekosistemimde Google yazılımları dışında zaten ben de anlayamıyorum bu zorunlu ticari, sosyal uygulamaları dayatmayı. Google yazılımlarına bir eleştirim yok lisans ücreti olmadan üreticiler, tüketiciler kullanıyoruz da bu telefon üreticileri kendilerinde nasıl bir hak görüp böyle şeyler yapabiliyorlarsa 

LG ve Sony mobilde gerçi hatalarının bedelinden ciddi düzeyde olumsuz etkilendiler. Yok oldular adeta.

Yani Apple sizin söylediginiz gibi bir sirket olmaz cünkü olmak istemez.. Onların hedef kitlesi snob kesim.. Süslü püslü cihazları kazık fiyatlara kaktırıp oradan malı götürmek.. Pahalı Apple cihazların piyasa standardı olması mümkün değil.. Yani arm islemcilerin yukardaki yazılarımda belirttigim gibi fazla bir numarası yok.. 1 adetten olusan kart üzerine entegre özel donanıma, optimize bir IOS varyantı yani yeni nesil Mac OS yükleyerek hızlı algısı yaratmıslar.. Yoksa yeni nesil ucuz I3'ler bile o m1'leri tokatlayacak seviyelere geldiler zaten.. Yani x86'yı tahtından etmis, Intel'i perisan etmis, artık tüm PC'ler arm olacakmıs falan algısı artık gecerli değil.. Bu M1'ler ilk cıktıgı zaman böyleydi ancak Intel gecti bile.. Ancak söyledigim gibi m1 üzerinde Mac OS isletim sisteminin tepkiselliği konusunda x86 değil fakat Windows geride kalabilir ancak onun gercek performans olmadıgı kesin zaten..

Ayrıca bilgisayar yani Macler, Apple'ın cok para kazandıgı bir ürün serisi değil.. Apple 2000 yılında sadece bir bilgisayar üreticisiyken iflasın esiginden döndü.. Bilgisayar değil Ipod yani bir moda ürünü sayesinde iflastan kurtuldular.. O zamanların snob trendi yani Ipod'u artık Iphone.. Onlar parayı Iphone'dan götürüyorlar.. Apple bilgisayarı cok da ciddiye almamak gerekiyor.. Ayrıca birileri cıkıp da, Mac üzerinde yazılım gelistiriyorum, mac alıp programlamada kullanıyorum, cünkü bunda unix var uvvvv bu programcılık icin mükemmel falan dedigi zaman ben ister istemez tartısmaya giriyorum..

Burada bu konuda yazan Tugkan arkadas mesela Mac OS isletim sisteminin de eski bir sürümünü kullanıyor, eski Mac OS'ları ben de zamanının yeni, simdinin eski Apple donanımlarında cok kullandım.. ancak o zamanlar Mac OS kullanmaya değerdi.. Apple donanımlar da simdikiler kadar igrenc değildi.. Tugkan hocamızın hem kendisi, hem de ben, Free BSD ve Windows isletim sistemlerini kullanıyoruz.. Elimizden Mac OS'u alsalar, Free BSD kullanırız.. Cünkü bilgisayar programcısı aynı zamanda ileri seviye kullanıcıdır.. Hatta ileri seviye kullanıcının kodlama becerisine de sahip olanına programcı denir.. Yani ileri seviye bir kullanıcı, eğer istiyorsa Unix'i her sekilde kullanır.. UI süslü olmasa da kullanır.. Süslü de olsa kullanır..

Fakat önemle belirtiyorum: ileri seviye kullanıcı, Mac OS yazılım gelistirme ortamı icin iyi midir? seklinde bir soru sormaz.. Cünkü ileri düzey kullanıcı ne yapacagını zaten kimseye sormadan kendisi bilir ayrıca birden fazla isletim sistemini zaten mevcutta kullanmıstır ve istiyorsa kullanır diyorum..

Iphone telefonlara gelince, samimi olarak söylüyorum bana 1 adet iphone 14 pro max cihaz hediye edilse, bu cihazı kullanmam cihazı denemeye bile gerek görmeden derhal paraya ceviririm..

Snob markalar, insanların düsündügü kadar cool değildir ve toplumda hayranlık olusturmaz.. Cihazı elimde görenler snoba bak bu kesin züppedir diyebilirler.. Gitmis iphone kullanıyor milletin 5 k - 10 k maas aldıgı ülkede

telefonla artistlik yapıyor diyebilirler.. Elbette yüzüme söylemeyecekler.. Fakat belki de arkamdan tonla küfür yiyeceğim.. Buna değmez..

Diğer önemli sebep: IOS isletim sistemi Mac OS'dan bile daha kısıtlı.. Her seyiyle kontrol tamamiyle Apple'da.. Apple imza atmadan ne firmware düsürebilirsin ne yükseltebilirsin.. Cihazın kendine ait bir dosya yöneticisi bile yoktu.. Son sürümlerde sanırım benzer bir sey eklendi fakat yine de aynı sey degil.. Ayrıca marketten satın alınmayan mp3'ler zil sesi bile yapılamıyor..

Bizim burada elestirdigimiz o LG'ler Huaweiler falan bile bundan 5000 kat daha özgürdür.. Böyle bir platformu ne vaat ederse etsin kullanmam.. O yüzden iphone cihaz kesinlikle alıp kullanmıyorum.. Rakipler her zaman tercihimdir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucius24 -- 1 Kasım 2022; 19:46:43 >

• Lucius24 L kullanıcısına yanıt

Android'e yapışık gelen (Google) Maps'e neden çöpware dediğimi belirtmemişim. Ona açıklık katayım:
    Ben Android'te tüm otomatik güncellemeri kapatıyorum. Google Play Services'i de inaktif yapıyorum. Ancak öyle yapsam bile, dogal olarak
    bir süre sonra "düzenli güncelleme" mantalitesindeki app'ler sonra açmak istediğmde "güncelleyin yoksa kullanamazsınız" ekranı çıkıp app'i kullandırmıyor. Örneğin Whatsapp o gruptan. O yüzden onu birincil telefonuma hiç kurmadım ikincil telefonumda iş gereği kullanıyorum.

"düzenli güncelleme" mantalisindeki bir app'i kesin zorunlu olmadıkça kullanmam. Maps, "düzenli güncelleme" grubuna giriyor o yüzden kullanmıyorum. O yüzden tel'imde inaktif yaptım. Kayan harita kullanmam gerektiğinde telefondaki FF'de satellites.pro gibi websitelerini açıyorum, oldukça sorunsuz kullanıyorum. Ne login istiyor, ne konum bilgimi, hiçbir özelime burnunu sokmuyor. Hah IP adresimden belki konum bilgimi bulabilir, ancak o da benim kontrolümde. Tel'imde Tor'un Android versiyonu Orbot var, istesem FF'i Orbot üzerinden açıp IP'mi gizleyip, satellites.pro 'da yine istediğim bölgenin haritasını açabiliyorum.

Orbot üzerinden bağlantıyı kimileyin Antox gibi açık kodlu p2p chat programları için de yapıyorum. Orbot demişken, o da 100% açık kodlu:
    github
    GitHub - guardianproject/orbot: The Github home of Orbot: Tor on Android (Also available on gitlab!)
    https://github.com/guardianproject/orbot
    Dolayısıyla istersenin Google Play , Oyun Bahçesi, App Lunaparkına uğramadan, APK bile indirmeden, kendiniz APK'sini yapıp, USB üzerinden telefonunuza kurabilirsiniz. Buna benzer bir işlemi, Tor için MacBook'umda yaptım. Tor'u (anlam ayrımı: Tor Browser Bundle değil, sadece Tor) kaynak kodlarından derleyip, MacBook'taki Mojave üzerinde konfigüre edip, Antox'un macOS'te çalışan versiyonu olan qTox'u Tor üzerinden kullandım. Tox'un kendisi de, iOS dışında tüm sistem uyarlamaları da açık kodlu, daha geniş bilgi için: https://forum.donanimhaber.com/p2p-tabanli-guvenli-iletisim-platformu-tox--138319076

Mesajım uzadı, çünkü Google Maps'in neden çöpware olduğunu anlatmamın başka yolu yoktu.

Konuyu toparlayayım: Yukarda değindiğim uygulamaların tüm kodlarını görebiliyorum. O kodları derleyip, USB üzerinden yada direkt kurabiliyorum. Eh bunların sonucunda doğal olarak "güncellemelisiniz, yoksa kullanamazsınız" gibi mesajlar da görmüyorum. İşte o yüzden Maps kullanmıyorum :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.