Şimdi Ara

Macbook Pro 13″ 2015 İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
4.975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Şöyle bir inceleme yaptım, umarım beğenirsiniz

Blog üzerinde okumak için:
    http://www.quadbrain.com/macbook-pro-13-2015-incelemesi-2-73-1ghz-256gb-ssd-8gb-1866mhz/

Forum içinde okumak için buradan:

Bu yazımızda Apple’ın bu ay lansmanda tanıttığı yeni Macbook Pro’yu inceleyelim, aslında kutu açılış videosu çekicektim fakat henüz bir fırsatını bulamadım, hala geç sayılmaz belki bir ara onuda yaparım.

İlk olarak özelliklerine biraz değinelim,

13″ Macbook Pronun yeni özellikleri;

- Force Touch trackpad (izleme dörtgeni), Artık touchpad’e abanarak daha farklı işlemler yapabilirsiniz ve tıklama işlemi dokunarak değil artık basarak yapılmakta.

Eski Macbooklarda sadece en alt kısım basılabilirdi, şuan ise tüm izleme dörtgeni basılabilir olmuş, bu kullanımı açıkcası çok daha rahat kılıyor.

- Beşinci nesil Intel Core işlemci, ben i5 işlemcili olanını aldım eğer i7 isterseniz özelleştirme sekmesinden +1.020.00TL gibi ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz, O 20TL herhalde işçilik masrafları.. Ahh Apple ah..

- Daha hızlı flash depolama, yaptığım testlerde 1.200MB Yazma/1.100MB Okuma gibi bir değer verdiğine göre bu sözlerini sonuna kadar tutmuşlar.

- Daha uzun pil ömrü, bu her ne kadar yapılan işleme göre değişsede eski versiyona göre fark edilebilir farklar mevcut.

– Daha hızlı RAMler, 1600MHz den 1866MHz olarak güncellenmiş LPDDR3 RAMler ve kullanıcılar zahmet edip ileriki zamanlarda upgrade yapmasın diye anakarta lehimli olarak gelmekte.

Şimdi gelelim biraz daha detaylara ve yorumlarıma.

Satın Alma & Fiyatlar Hakkında Tüm Detaylar

Öncelikle almak isteyenler için URL buradan. UPS ile ücretsiz olarak kapınıza kadar gelmektedir, internetten korkmadan sipariş verebilirsiniz hıyar veya türevi bir yiyecek gelmemekte tabi Apple’ın kendi sitesinden almanız şartı ile. Zaten diğer yerlerde daha uygun fiyata bulmak birazcık zor (Evet çok uygun fiyatlar).

Ben 256GBlık modelini aldım neden aldım, şuan yeni çıkan 3 adet Macbook Pro var ve standartında aralarındaki farklar sadece depolamadır. 128GB 4.299,00 TL, 256GB 4.999,00 TL iken 512GB 5.999,00 TL gibi orantısız bir fiyat ile bizleri selamlıyor.

Macbook Pro da aldıktan sonra değişim yapabileceğiniz tek noktada SSD’disi zaten fakat alırken ihtiyacınıza göre almanızı tavsiye ederim lakin sonradan almak çok daha masraflı bir işlem.

Bu arada 9 Ay taksitle alabilirsiniz. Havale ile peşin alırsanız da 200TL indirim olmakta. Bonus ve World kartınız varsa ve içinde puan varsa onlarıda kullanabilirsiniz, diğer tüm kartlarda da alınca puan kazanabilirsiniz. Bu son bilgiler ne işinize yarayacak bilmiyorum ama bilgi bilgidir.

Şimdi gelelim özelleştirmeye, Default olarak 2.7 GHz Çift Çekirdekli Intel Core i5, 3.1 GHz’e kadar Turbo Boost gelmekte ama bu yetmez bunu i5 2.9/3.3GHz ile özelleştirin dersenizde +340TL gibi bir ücret ödeyerek çok özelleşebilir veya i7 isterim ben olmuşken en iyisi olsun hep benim olsun dersenizde i7 3.1/3.4GHz için +1.020TL ücret ile çok daha güzel özelleşebilirsiniz.

Tabi maksimumu 3.1 olan stok Macbook Pro ile minimumu 3.1 olan özelleştirilmiş Macbook Pronun pil performansı aynı olmayacaktır, bunada dikkat ediniz.

8GB RAMleride 16GB yapmak için +680TL gibi bir ücret ödemelisiniz. Bu fiyat farkları biraz can sıkıcı olsada 128GB SSD li ve 16GB RAMli bir Macbook Pro alarak fiyatı bir yerde dengeleyebilirsiniz.

Tabiki bu fiyatlar Türkiyeye özel. Lansmandan önce çok daha düşük olan fiyatlar doların kendini euro sanması ve Türk liramızın da acaba diplerde ne var merakından dolayı geçen yıla göre minimum +1.000TL artış gösterdi şayet geçtiğimiz zamanlarda bu fiyatlara hiç özelleştirme ihtiyacı duymadan maksimum performansı alabileceğimiz 15″lik Macbook Proya sahip olabilirdik.

Performans

Hem OS X içinde hemde Windows ortamında (Evet Windows ta kurdum) yaptığım testlerde SSDnin verdiği performans harikulade.

Yukarıda da yazdığım gibi “1.200MB Yazma/1.100MB Okuma” hızlarına sahip, bir önceki Retina Macbook’a göre performans tam olarak 2 Kat daha fazla.

Macbook Pro 13″ (Retina) 2014 de 640MB Yazma/600MB Okuma hızlarını gözlemlemiştim, Açıkcası Apple sadece küçük dokunuşlar yapmamış. Birçok yerde sadece touch pad’e değinilmiş olsada aslında baştan sonra bir performans artışı söz konusu.

Bu hızlara ulaşabilen diğer laptoplarda ne olmalı derseniz, öncelikle 2 adet SSD barındırıp Raid desteklemeli. Şuandaki laptoplarda bulunan SSDler ise 2.5″ den dahada küçük olan MSSD dir. Geçen yıl SSD fiyatları yüksek iken bu yılda MSSD fiyatları tavan yapmış durumda, yaygınlaştıkça fiyatlarının düşeceği ortada olsada Macbook Proya alternatif olarak alınabilecek bir laptopta buna dikkat ediniz ki buda fiyata çok büyük etki edecektir.

Bunları yazıyorum çünkü Apple’a pahalı derken birde diğerlerine bakmak gerekli.

Henüz herhangi bir oyun denemesi yapmadım fakat AutoCAD, SolidWorks gibi programlarda performans üst seviye tabiki.

Pil performansına değinecek olursak, OS X içindeyken vaat edilen 10 Saati gördüm. Genel kullanımda ise tam bir süre tutmamış olsamda tüm günü rahatlıkla geçirmenize olanak sağlamaktadır. Yani sadece Macbook’unuzu çantanıza atıp hiç adaptör taşıma zahmetine girmeden dışarıya çıkabilirsiniz.

Windows 8.1 ortamında ise şarj süresi biraz daha az, zaten W8.1’i sadece SolidWorks için kullanan biriyim.

Ekran kartına da değinelim “Intel Iris Graphics 6100″ ile gelmekte ve 1536MB’lık bir bellek sunmakta. W8.1’de bakınca bu bellek 3800MB (Küsürlü) olarak gözükmekte. Önemli olan asıl olay bellek olmayıp performans’ı olsada bu konuya da yer vermek istedim.

Tasarım

Tasarımda bir önceki yıla göre değişen bir şey yok zaten kasa altına baktığımızda da “A1502″ modeli olduğunu görmekteyiz, eğer kılıf alma planlarınız var ise Retina için olanından alıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Tasarımda değişiklik olmalımıydı? Aslında bir süredir aynı tasarım üzerinden ürünler çıkarmaktalar hiç yoktan siyah kasalı modelinide piyasaya sürebilirlerdi, yeni Macbook’ta olduğu gibi belki bunuda 2015’in sonlarına doğru sunabilirler.

Son Notlar

Kimler Almalı? Eğer çok yoğun oyun oynamıyorsanız (Sonuçta oyun laptop’u değil), kullanımı rahat, şarjı uzun süre giden, hafif, taşıması kolay, her an her yerde kullanabileceğiniz, tasarım programlarını kullanan, düzenli bir iş programı olan kısacası aradığınız her şeyi içeren bir dizüstü olduğunu söyleyebilirim.

Sağlam & Dayanıklı mı? Alüminyum kasaya sahip, aslında çok dayanıklı olsada plastik kasaya göre esneme payı daha az olacağından darbelerde ezilmeler gözlemlenebilir. Bunun dışında evet oldukça dayanıklıdır, malum koskoca 8 Sezonluk Dexter dizisinde adamlar bir Macbookla 8 Yılı geçirdiler.

Birde bir kaç araştırmamda Macbook’u sallayıp yahu bundan ses geliyor diyenleri gördüm, bunların çoğu amerikalı olsada biz Türklerden de yazanlar var, onlar için bir not: Yapmayın etmeyin, özelliklede HDD içeren bir laptop’ta yaparsanız hard diskinizi değiştirene kadar o ses ile yaşamanız gerekir. Zaten bu tür cihazlar açık halde uzun bir yere taşınmamalıda (En azından ben tavsiye etmiyorum).

Sonuç Olaraktan verilen fiyata değer mi derseniz, evet değiyor ve değecekte. Piyasada bulunan muadil ürünler ile karşılaştırma yapıncada bu fark daha anlaşılabilir hale gelmekte.

Benim notlarım bu kadar, olabildiğince detaylı bir şekilde anlatıp bir önceki yıla göre farkları nedir onlara yer vermeye çalıştım. Umarım güzel bir yazı olmuştur.

Sorularınız için alt kısımdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

• hocam selamlar ilk defa macbook almayı düşünüyorum 5.000-5300 arası bir bütçem var. Hangi modeli önerirsiniz acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CAFOz -- 29 Mart 2015; 23:37:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: CAFOz

hocam selamlar ilk defa macbook almayı düşünüyorum 5.000-5300 arası bir bütçem var. Hangi modeli önerirsiniz acaba?
    mapro almayı dusunuyorum da alırsam madıı durumdan dolayı 13 ınchlıgı alıcam fakat aklım 15 ınchte aklımda acaba ekran kucuk gelırmı soruları
  • quote:

hocam selamlar ilk defa macbook almayı düşünüyorum 5.000-5300 arası bir bütçem var. Hangi modeli önerirsiniz acaba?

Merhaba

Benim aldığım modeli tercih edebilirsiniz, Öğrenciyseniz bir miktar indirimlide alabilirsiniz

Yani şu model:http://store.apple.com/tr/buy-mac/macbook-pro?product=MF840TU/A&step=config#

• quote:

Orijinalden alıntı: melo7

mapro almayı dusunuyorum da alırsam madıı durumdan dolayı 13 ınchlıgı alıcam fakat aklım 15 ınchte aklımda acaba ekran kucuk gelırmı soruları

Ekran çok yeterli, hatta ben biraz küçük olsun diyerekten aldım.
    11" lik Macbook Airde kullanıyorum aynı zamanda, ekran çözünürlüğü o kadar yoğunki insanı alıp götürüyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: QuadBrain

quote:

Merhaba

Benim aldığım modeli tercih edebilirsiniz, Öğrenciyseniz bir miktar indirimlide alabilirsiniz

Yani şu model:http://store.apple.com/tr/buy-mac/macbook-pro?product=MF840TU/A&step=config#

teşekkürler öncelikle

http://www.vatanbilgisayar.com/apple-macbook-pro-retina-corei7-22ghz-16gb-256gbssd-15int-notebook-bilgisayar.html

bu ürün appstorede neden yok acaba?

• quote:

http://www.vatanbilgisayar.com/apple-macbook-pro-retina-corei7-22ghz-16gb-256gbssd-15int-notebook-bilgisayar.html

Görebildiğim kadarıyla ve yanılmıyorsam AppleStore'da var da, fiyat 6.699 TL gözüküyor!...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

Merhaba

teşekkürler öncelikle

Bu MBP 2013 Senesine ait çünkü, Apple'ın sitesindeki ise 2014 yılına ait.
    Yenisi gelince eskileri internet sitesinden kaldırıyor, Şuan 13"lerde 2015 Modelleri geldi ve mağazadakiler ise 2014 Senesine ait

• quote:

Orijinalden alıntı: mafaky

quote:

Görebildiğim kadarıyla ve yanılmıyorsam AppleStore'da var da, fiyat 6.699 TL gözüküyor!...

Bu MBP 2013 Senesine ait, Apple'ın sitesindeki ise 2014 yılına ait fiyat farkı oradan kaynaklı

• quote:

quote:

quote:

quote:

Merhaba

teşekkürler öncelikle

Yenisi gelince eskileri internet sitesinden kaldırıyor, Şuan 13"lerde 2015 Modelleri geldi ve mağazadakiler ise 2014 Senesine ait

en fazla 5500 tl ye kadar alınabilecek en iyi 15" pro hangisi acaba

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Merhaba

teşekkürler öncelikle

en fazla 5500 tl ye kadar alınabilecek en iyi 15" pro hangisi acaba

Keşke olsaydı ben alırdım
    Vatanbilgisayarda 1 tane var oda 5.900TL, vatanın %20 günlerine denk gelirseniz 4.720TL gibi bir fiyata denk getirebilirsiniz. Fakat bu indirimden pek emin değilim, bir aralar haftasonları yapıyordu hatta ben bir şeyler almıştım

Bu arada vatandakininde ekran kartı 512mb, Eğer oyun için alınmayacaksa yeterli gelecektir, performansı iyi çünkü.

Tüm bunların dışında şuandaki 13" ler gerçekten çok iyi.

• QuadBrain Q kullanıcısına yanıt
    anladım hocam bıde 128 gb depolama alanı cokmu ufak kalır kendı ıcndekı programlarla bırlıkte cokmu yer tutar eger 128 gblıgı alırsam ıkı üç program yukledıkten sora alanda sıkıntı cekermıyım ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: melo7

anladım hocam bıde 128 gb depolama alanı cokmu ufak kalır kendı ıcndekı programlarla bırlıkte cokmu yer tutar eger 128 gblıgı alırsam ıkı üç program yukledıkten sora alanda sıkıntı cekermıyım ?

Bana yetmiyor, kullanımada bağlı tabiki ama zaten 128gb olarak ham gelmiyor.
    İhtiyacım olan tüm uygulamalar 80gb'ı geçiyor. O yüzden 256gb olanı tercih ettim ben, bu şekil bir hesapla seçebilirsiniz.
    Ben sizi inceledim :) Çok akıcı yazmışsınız, dahada detaya girilebilirdi bence akıyor, ayrıca blogdan okumak daha güzel.

Ürün çok güzel bencede, 1200mb hız çok üst düzey, ben 150-400 gibi bir değer alıyorum kingston V300 ile tabi :) . SSD var SSD var dedirtiyor. Macbook ve Macbook Air in yanında pek pahalı durmuyor, ama pahalı, geçen seneki fiyatlar anca kabul edilebilirdi artık aldı başını gitti malesef. Ben 9 aylık mac os x kullanıcısıyım, çok da memnunum, hiç bişey yapmıyorum tabi, web,dizi,spotify basitçe şeyler işte. Keşke bişeyler yapsamda o tarz almak zorunda kalsam dediğim nadir ürünlerden bi tanesi, apple laptoplarıdır.
    Anlafim hocam ogrendigim iyi oldu 128 gb kafamdan cikmis oldu tesekkurler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-5A067BF0A

Anlafim hocam ogrendigim iyi oldu 128 gb kafamdan cikmis oldu tesekkurler
    Selamlar hocam. Öncelikle incelemenin çok güzel olduğunu belirtmek isterim. Bende 15" retina düşünüyorum fakat aklımda sorular var. Daha önce hiç macbook kullanmadım (arkadaşlarımın mac'lerini 1-2 kurcalamışlığım var ama aşina değilim.) Sizce alışabilir miyim osx'e?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Harpooner

Ben sizi inceledim :) Çok akıcı yazmışsınız, dahada detaya girilebilirdi bence akıyor, ayrıca blogdan okumak daha güzel.

Ürün çok güzel bencede, 1200mb hız çok üst düzey, ben 150-400 gibi bir değer alıyorum kingston V300 ile tabi :) . SSD var SSD var dedirtiyor. Macbook ve Macbook Air in yanında pek pahalı durmuyor, ama pahalı, geçen seneki fiyatlar anca kabul edilebilirdi artık aldı başını gitti malesef. Ben 9 aylık mac os x kullanıcısıyım, çok da memnunum, hiç bişey yapmıyorum tabi, web,dizi,spotify basitçe şeyler işte. Keşke bişeyler yapsamda o tarz almak zorunda kalsam dediğim nadir ürünlerden bi tanesi, apple laptoplarıdır.

Teşekkür ederim

Bende bugün tekrar okudumda bir çok koymayı düşündüğüm şeyi atlamışım açıkcası. İleriki zamanlarda farklı ve detay isteyen konulara yer vermeye çalışırım artık

• quote:

Orijinalden alıntı: Little Stones

Selamlar hocam. Öncelikle incelemenin çok güzel olduğunu belirtmek isterim. Bende 15" retina düşünüyorum fakat aklımda sorular var. Daha önce hiç macbook kullanmadım (arkadaşlarımın mac'lerini 1-2 kurcalamışlığım var ama aşina değilim.) Sizce alışabilir miyim osx'e?

Teşekkürler öncelikle

Ben hemen alışmıştım ama öncesinde linux(ubuntu, pardus) kurcaladığımdan da olabilir. Bir kaç tasarım programı harici Windows'u hiç aradığım olmuyor.
    Tasarımı çok iyi ve kullanımı çok daha rahat, kısa yollarıda öğrendikten sonra mükemmel akıcı oluyor

Uzun lafın kısası, kullanmaya başladıktan sonra windows'ta neymiş diyorsunuz

• Merhaba öncelikle hayirli olsun.
    Tam istedigim cihaz ve istedigim inceleme olmuş.Önümüzde ki ay almayi planliyorum zira merak ettiğim bir husus var.Macbooklar nezaman yeniliyor en azindan MBP 13'' yeni bir guncelleme gordu yakin tarih kasa degisikligi yada radikal bir değişikliğe gidilir mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: PesimistChe

Merhaba öncelikle hayirli olsun.
    Tam istedigim cihaz ve istedigim inceleme olmuş.Önümüzde ki ay almayi planliyorum zira merak ettiğim bir husus var.Macbooklar nezaman yeniliyor en azindan MBP 13'' yeni bir guncelleme gordu yakin tarih kasa degisikligi yada radikal bir değişikliğe gidilir mi ?

Merhaba

Radikal bir değişiklik pek sanmasamda 2015 sonunda çıkacak cihazlarda USB 3.1 kullanılabilir. Bu ne değiştirir bence kullanıcının işini iyicene zorlaştırır, tek porttan hem görüntü hem şarj hem data olacaktır buda aynı anda bunlardan sadece birini yapmak demek olacaktır ve evet data aktarımı 2 kat daha hızlı.

Bunun dışında bir artı olacağını sanmıyorum çünkü zaten piyasadaki var olan tüm özellikler mevcut her açıdan, daha ne yapabilirler 6-7 ay gibi bir sürede diye düşünüyorum.

Şuan macbook alınırmı? eğer ihtiyaç varsa alınır, çok ihtiyaç yoksa air alınır, acelesi yoksada beklenir diyebilirim

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.