Eminim forumda birçok "Makina Mühendisi" abimiz/ablamız vardır. Bu sene üniversiteye başlayacaklar için veya 1. sınıfa gidenler için ilerisini düşünmeleri amacıyla neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiği, 3-4. sınıf veya meslek hayatı için hangi yazılımları (CAD-Solidworks vb.) veya meslekle alakası olmayıp kendini geliştirmek amacıyla olan yazılımları (pyhton, c# vb.) öğrenmeleri gerektiği hakkında bilgi verebilirler. Bu konu altında biz adaylara çeşitli konularda tavsiyelerini verirlerse herkes açısından faydalı olacağını düşünüyorum..
çok merak ettiğim konu bilgili kişiler inşallah fazlasıyla bilgilendirir.
forumda yardımcı olacak bir meslek sahibi yok mu?
Meslek sahibi değilim henüz ama bölümde okuyorum.İnşallah mezun olabileceğim Yazarken 3-5 kere düşünün öncelikle bunu söyleyimde sonra vay efendim nereye geldik,hayallerimiz neydi nereye düştük demeyin.. Ha kendini geliştirme muhabbetine gelince birçoğu olmayacak ama yinede yazayım birkaç birşey mezun,piyasada olan abilerimiz gelirse eklerler üstüne zaten. Öncelikle derslerinize önem verin.Çok çalışın ki,zaten çok çalışmadan geçemezsiniz.İngilizceyi 2.sınıfın sonunda(en geç) halletmeye çalışın ki son sınıfta ikinci yabancı dile( benim gibi otomotiv sektörü hayali olanlar için Almanca) ufaktan başlarsınız.Okulda zaten cad-cam olarak temel autocad-solid gösterirler.Onun dışında en gerekli,sektörde en çok kullanılan programlar Catia,Siemens nx gibi gelişmiş birçok program var.Onları seçeceğiniz alana/sektöre göre belirlersiniz. makine mühendisliğiyle,teknoloji vs ilgili çeşitli yabancı dergi,site,kitap en az 1 tane takip edin.Dışarda neler oluyo görün,güncel kalın.Sadece Türkiye'ye bağlı kalmayın. Okulda verilecek olan kurslar,sertifikalar,konferanslar vs. olacak.Bunlara elinizden geldiğince katılmaya çalışın.
En önemlisi severek gelin bu bölüme.Sınıfta gelenlerin çoğu 2.sınıfın sonunda bıraktı.100 kişiden 60-70 kişi kaldı öyle söyleyim ciddi bir rakam yani.Zaten makineyi sevdiğiniz zaman gerisi gelir,kendini de geliştirirsin,çünkü insan sevdiği şeyin üstüne gider,araştırır.Ve bu bölüm bana göre değil dediğinizde hemen bırakın bölümü tekrar hazırlanın sınavlara.Çünkü yürümez o saatten sonra,bitirsende ilerde bir şey olmaz.Tecrübelerle sabittir bu.Çok geç artık 2. sınıfta bırakamam demeyin.Siz bu işi ilerde yıllarca icra edeceksiniz.2-3 sene kayıp değil.Sonra çok üzülürsünüz.
Benim yorumlamam bu kadar kardeşlerim.Mezun,piyasada aktif çalışan abilerimiz gelirse konuya onlar kendi tecrübelerini esirgemezler zaten.
Şimdiden bol şanslar makine mühendisi adayları.İhtiyacınız olacak
Ben makine mühendisiyim, şu anda yüksek lisans yapıyorum.
Öncelikle şunu söylemek isterim ki mümkünse ülkede "iyi" olarak isim yapmış üniversitelerden birine girmeye çalışın. Gerçekten çok şey fark ediyor. Ben bunu kötü bir üniversitede lisans yaptıktan sonra şimdiki konumumda daha iyi anlıyorum. Rakipleriniz çok fazla, her yere üniversite açtılar. Bu üniversitelerde her okuyana da öyle ya da böyle bir diploma veriyorlar. Fazla bir denetim mekanizması yok. Bu yüzden ilk önerim iyi okullara girmeye ya da ilk sene notlarınızı sıkı tutup o okullardan birine geçiş yapmaya çabalamanızdır.
Bunu yapamadıysanız elbette dünyanın sonu değil. Ama bu sizin çok daha sıkı çalışmanız gerektiği anlamına geliyor. Okullara çok büyük hayallerle girerseniz hayal kırıklıklarınız da o nebze büyük olur. Size okullarda üstünkörü birkaç program gösterirler (bazı okullarda göstermeyebilirler de) ama siz kendiniz çalışmadığınız sürece bu programlarda fazla ilerleyemezsiniz. Bu açıdan en azından bir CAD programına, bir de programlama diline aşina olmanız okul sonrası yaşantınız için sizin yararınıza olacaktır. (Elle çizilen teknik resime de burun kıvırmayın, ileride inanılmaz işinize yarayacak )
Bunun dışında, İngilizce'nizi çok sıkı tutmanızı öneririm. Dışarıdaki insanlar genellikle "İngilizce yetmez, bir dil daha öğrenin" falan derler ama İngilizce'yi sağlam tutmadıktan sonra diğer dillere de o kadar hakim olamazsınız. Zaten bu tarz laflar eden kişilerin çoğu da İngilizce'yi bile doğru dürüst konuşamazlar. O yüzden bu dili çok iyi öğrenin, yerli ve yabancı kaynaklı sınavlara girin, kendinizi test edin. Zaten ileride ne yapmak isterseniz isteyin bu test sonuçlarına ihtiyacınız olacak. Elbette başka dil öğrenmeyin demiyorum, İngilizce'nize güveniyorsanız başka dillere geçiş yapmak her zaman bir avantaj olacaktır.
Derslerinizi sıkı tutun. 3.00 üzeri bir ortalama her zaman için size avantaj sağlayacaktır. Ama bunun yanı sıra sosyal yaşantınızdan da kopmayın. Kulüplere (bölümünüzle ilgili olan, bir şeyler yapmaya çabalayan kulüpler olursa daha iyi) girin, buralarda aktif görevler edinin, bilimsel konferanslara katılmaya çalışın, insanlarla tanışın, bölümünüzle ilgili yayınları takip etmeye gayret gösterin. İnanın hocalarınız bile pek uğraşan kişiler olmayacak bu tür işlerle, bunlar için maaş alıyor olmalarına rağmen. Ama siz farklı olmak için çaba göstermelisiniz. İleride size "üniversitede ne yaptın" diye soracak kişilere karşı elinizi güçlendirmelisiniz.
Benim bu yazdıklarım şahsi düşüncelerimdir, elbette bunları körü körüne takip etmek durumunda değilsiniz. Kendi yolunuzu kendiniz çizeceksiniz. Spesifik sorularınız olursa onları da yanıtlamaya çalışırım. Şimdiden bölümlerinizde başarılar dilerim
D@yWaLKer35
kullanıcısına yanıt
bende otomotive yönelmeyi düşünüyorum bu sene 1yıl hazırlık okumayı planlıyorum ingilizcem zayıf bu yıl baya çalışır büyük bölümünü aradan çıkarırım diye düşünüyorum.
otomotiv için hangi programlar önemlidir hocam ?
bilgilendirmeleriniz için sağ olun.
hocam konu sahibi arkadaş gibi bende bekliyordum cevapları öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
ben bu sene trakyada okumaya başlayacagım 1 sene hazırlık okuyup ingilizcemi ilerletmeyi ardındanda 1.sınıfta sıkı çalışıp istanbula yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. (istanbul üniversitesine)
hee yapamasakta yaptıgımız ortalama yanımıza kar kalır.
hocam siz hangi üniversite mezunusunuz hangi alana yöneldiniz , bazı yüksek lisans yapanlar hem okuyup hem çalışıyor , siz sadece yüksek lisansmı yapıyorsunuz yoksa okumakla birlikte çalışıyormusunuz ? 3. sınıfta yöneldiginiz alandan memnun musunuz ?
Ben otomotive yönelmeyi düşünüyorum ilgiliyim bu alana, sizinde şu alana bak belki ilgini çeker diyebilceginiz bir alan var mı ? birde iş başvurusunda bu not ortalamasının faydası olur mu ?
atıyorum YTÜ den mezun 2 ortalamalı adamla , trakyadan mezun 3.5 ortalamalı adam arasında fark var mıdır yoksa bu ortalama bir tek akademik kariyer içinmi geçerli olur?
açıkçası ben 1.sınıfta baya derslere asılmayı sonradanda derslerle degilde daha çok yönelecegim alanı ilgilendiren programlarla ugrasmayı düşünüyorum yanlışmı düşünüyorum yoksa dersleri hep sıkımı tutmak gerek ?
Ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde okudum, şimdi İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeyim. Yalnızca yüksek lisans yapıyorum. Aynı anda çalışan da çok kişi var ama bir hayli zor. Bizde alan seçimi diye bir şey olmadı. Bütün dersler bir aradaydı. Muhtemelen birçok üniversitede de böyle bir şey pek gerçekleşmiyor. Ben malzeme ve imalat konularına yöneldim. Yüksek lisansım da bunlar üzerine.
Otomotiv güzel bir alan ama bana biraz dar bir alanmış gibi geliyor. Üniversiteye başlarken benim hedefim de otomotivdi ama sonradan pek üstüne gitmedim. Zaten Türkiye'de otomotiv sektörü pek gelişmiş değil. Otomotiv firmalarında çalışanlar, bu firmalar kurumsal büyük firmalar da olsalar pek mutlu değiller. Bu açıdan otomotiv de dahil pek çok sektörde işinize yarayabilecek imalat, ısı gibi alanlara yönelmeniz bence daha sizin yararınıza olabilir.
Yıldız Teknik Üniversitesi pek ahım şahım bir okul değil. Sizin üniversiteniz de oranın çok altında kalmaz diye düşünüyorum. Elbette ki elde edeceğiniz 3.50 ortalama, oradaki 2.00 ortalamadan çok daha değerli olacaktır. Hem akademik kariyer hem de iş hayatı için.
İlk sınıfta göreceğiniz dersler temel dersler olacak. Bölüm dersleriniz sonraki yıllarda başlayacak. Ve zorluk seviyesi gitgide artacak. Muhtemelen üçüncü sınıfta zirveye çıkıp dördüncü sınıfta bir nebze rahatlatacak. Bu açıdan baştan sona sıkı tutmanız sizin faydanıza olacaktır.
Şu an baktım, üniversitenizde alternatif enerjili araç üreten topluluklar var. Bunların size gerçekten faydası olabilir. Hem kendinizi geliştirmek açısından, hem de öğrenmek istediğiniz programları bizzat uygulama üzerinde öğrenebilmek açısından. İşe alım süreçlerinde böyle yan faaliyetlerle uğraşıp uğraşmadığınıza da çok dikkat ediyorlar.
2pac.
kullanıcısına yanıt
İlerde değişebilir fikrin aldığın derslerle daha yolun başındasın fakat otomotiv diyorsan sektörde catia ve siemens nx en çok kullanılanlar sanırım
cevaplarınız için çok teşekkür ederim fazlasıyla bilgilendirici çok çok sağ olun dikkate alıcam.
2pac.
kullanıcısına yanıt
Rica ederim
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme