Şimdi Ara

Mavi ekran hatası. Acil yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni toplamış olduğum aşağıdaki sistemim için ne zaman bir oyun açsam ya birkaç saniye içerisinde ya da birkaç dakika sonra bir anda herhangi bir hata olmadan masaüstüne atıyor. Bazı durumlarda ise, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, MEMORY_MANAGEMENT. Kernel Security. Gibi hatalar ile mavi ekran hatası alıyorum.

Windows kurulumuyla ilgili olduğunu düşünerek birkaç kez format atmama rağmen sorun çözülmedi. Her formattan sonra tüm driverları güncelliyorum.

Her bir kart için gerekli tüm testleri yaptım. Memtest, furmak...vs hiçbirinde hata ile karşılaşmadım. SSD'ler de herhangi bir badsector bulunmuyor. Sorunun RAM ile ilgili olduğunu düşünerek hem standart hızında hem de yüksek hızda denedim fakat değişen bir şey olmadı. Yalnız anakart üzerinde RAM'leri 2ve4 numaralı Slot'a taktığım durumda çalışıyorlar. 1 ve 3 numaralı Slot'a takınca görüntü gelmiyor, klavye ve mouse ışıkları yanmıyor.

Bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilir ise çok sevinirim. İstediğiniz dumb tarzı rapor paylaşabilirim.

B650 Aorus Elite AX (rev. 1.2)

Ryzen 7 7700X.

G.Skill Trident 2x16 GB.

ASUS 4070.

SanDisk 480 ve 120 SSD.

750W Zalman PSU.

• Sorun yüksek ihtimal ile ramler ile alakalı gözüküyor.

Ramlerin montaj şekli belirtildiği üzere 2 modülde A2+B2 şeklinde uyarlanmıştır. Bu şekilde kullanılmalıdır.

Mavi ekran hatası. Acil yardım lütfen

Bunun haricinde AMD ye aşina olmayan bir çok arkadaşın yaşadığı ortak sorun;

Eee biz B650 anakart aldık, anakart DDR5 8000(OC)/ 7800(OC) diyor DDR5 7800 ramde aldık ama XMP profilini açıyoruz yüksek hızlarda mavi ekran kitlenmeler açmamalar yaşıyoruz.

AMD kullanıyorsanız ve yüksek MHZ'li ramleri açmak istiyorsanız, ilk etap da almış olduğunuz anakartın üreticisi tarafından yayınlanan ram destek listesinde bakarak, üreticinin test ettiği bire bir uyumlu çalıştıklarına emin oldukları marka ve modelleri ramleri almak ZORUNDASINIZ.

Ryzen sistemlerde yüksek hızlarda ramleri çalıştırmak meseledir. Elinizdeki ramin frekansını düşürün uygun SOC DRAM CORE vs voltajların ayarlarının yeterliliğinden emin olarak denemeler yapın.

• Merhaba,

Bende aynı hataları alıyordum genelde pubg açınca direk mavi ekran hatası veriyordu, zamanla ekran açılmama problemleri baş gösterdi bende bir çok program denedim çözüm bulamadım en son anakart ram soketlerinde problem olduğunu fark ettim anakartı değiştirdim. Benim tavsiyem işlemci ve ramleri farklı bir anakart üzerinde denemeniz olacak başka bir yolu yok ne yazıkki. Bir çok makale okudum ama ne çözümü bulamadım.

• @fbilker1907 ;

Yorumunuz için teşekkür ederim. Ramlerin takılma şekli sizin görselde ilettiğiniz şekilde.

benim olayım ram için en yüksek hızda çalıştırmak için bir çaba sarfetmek değil açıkcası. XMP olmasada olur. normal hızlarıda benim için yeterli olacaktır. Ramleri alırken seri numarasına göre kontrol ederek almıştım fakat şimdi görüküyorum ki üreticinin websitesinde bakınca benim ram çıkmıyor. Fakat yine de ramleri çalıştırması gerekmez mi ? sürekli hata verecek bir durum olması normal mi bu durumda ? ya da değiştirince sorunum çözülür mü acaba.

• Finrod_ F kullanıcısına yanıt

Çalıştırır tabi ama bunu da deneyerek bulmak zorundasınız.

Ram sub timings ayarları çok karışık ve bilgi gerektiren ayarlardır manuel olarak ayarlanması biraz zordur bu konuda ciddi bilgi deneyiminiz yok ise bunlara pek müdahale etmeden oto ayarlarda bırakarak sadece mhz kısmında değişiklikler yaparak, Örnek 5600mhzlık bir rami 3600'den başlayarak deneyemeye başlayabilirsiniz. 4333mhz de stabilite yakaladınız ama raminiz 5600? sizin için en uygun frekans 4333dür.

Çok ince ayarlar ile çok deneme yanılma yapılarak sub timings değişiklikleri ile uygun voltajlar vs ile max. verimi bulmak mümkün. Fakat işin profesyonel kısmında yer almalısınız.

Tekrardan hatırlatıyorum voltaj yeterliliğinden emin olun. Çoğu zaman Anakartların oto voltaj ayarları beslemede yetersizlik/kararsızlık yaratıyor. Ram konusunda özellikle DRAM SOC voltajları önem taşır. Yüksek MHZ ile çalışan yeni nesil ramlerde oto veya değişken voltaj olayını uygun bulmuyorum. Manuel ayarlamak örnek veriyorum DRAM sabit/sürekli 1.45v versin şeklinde ayarlamak sistemi daha kararlı bir hale getirdiğini test etmişliğimiz var.

çalışır ama xmp açarken sorun yaşayanlar oldu ardından expo diye bir uyumluluk çıkardılar

öncelikle bios güncellemsi yaptınız mı yada güncel mi bakın

birde tek slot rem takarak deneyin tek takarken cpu ya yakın ilk slottur

oyundan atma sürücü sorunu da olabilir

ankart sorunuda olabilir tek slotta sorunsuz çalışıyorsa 2 slotta sorun varsa o ihtimal de var

• fbilker1907 kullanıcısına yanıt

bu ayarları yapabilecek ciddi bir deneyimim yok ama ama mhz ayarlarını manuel olarak değiştirip bakabilirim sanırım.

''Çoğu zaman Anakartların oto voltaj ayarları beslemede yetersizlik/kararsızlık yaratıyor.'' bunu nasıl kontrol edip emin olabilirim ? voltaj yeterliliğini nasıl kontrol edeceğim?

• kara6655 kullanıcısına yanıt

evet bios güncel. tek slot ram denedim. tüm testleri yaptım sorun cıkmadı. yine oyunu açınca oyundan attı.

tüm sürüceler güncel. tüm testlerde 0 hata alıyorum. fakat oyun acınca hemen masaüstüne dönüyor.

Bu konuda da biraz bilgi sahibi olarak işlem yapmanızda fayda var. Voltaj işlemlerinde ki ufak hatalar bir veya birkaç parçayı yakmanız sebebiyet verebilir. Bilgi sahibi olmadan voltaj ayarları ile işlem yapmamanız tavsiye olunur.

Örnek anakartın auto dram voltaj ayarı: 1,25V 1,30V max. verecek şekildedir.

Fakat elinizdeki ram istediğiniz frekansa çalışabilmesi için 1,35 1,38 1,40 belki de 1,45v gibi değerlere ihtiyaç duyuyor olabilir.

MHZ düşerek deneme yapacak iseniz düşük MHZ'ler de yüksek voltaja ihtiyaç duyulmaz standart voltaj yeterli gelecektir.

İlk etap da mhz i düşürün, oto voltaj ile denemeler yapın. Sorun ortadan kalkıyor ise ufak voltaj artışları + mhz şeklinde devam edilmeli.

• fbilker1907 kullanıcısına yanıt

Yardımlarınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Bu şekilde deneyeceğim eğer olmaz ise başka anakartın belirttiği ramlerden bulup bu şekilde çözüm bulmayaca çalışacağım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.