Kocaeli mimarlıktayım bu sene mezun oluyorum sorularınız varsa alabilirim arkadaşlar |
Mimarlık için Sorularınızı Alabilirim
-
-
yapılacak bir binanın uzunluk limiti nasıl belirleniyor yani 1 km yükseklikte bina yapmanın önünde ki engeller nedir ve bunları mümkün kılan tasarımlar var mı
-
Merhaba, bir kaç adet sorum olacak idi
Birincisi, sınavlar tam olarak nasıl işliyor. Bir çok arkadaş bana yazılılardan çok projeler ile devam ettiğini söyledi. Dersler nasıl işliyor?
İkincisi, çizim üzerine yeterli dersler veriliyor mu? Benim yeteneğim çok kötü değil fakat profesyonel işler için yetecek seviyede değil. Buna 3D tasarım işleri de dahil.
Üçüncüsü, iş bulma konusunda ne kadar sıkıntı yaşarım? Bazı yerlerde iş bulabilirken bazı yerlerde iş bulunamadığından bahsediyorlar.
-
bunu inşaat mühendisine sormalıyız. biz mimarlar mevcut proje alanına gerekli tasarımı yaptıktan sonra ön onay sürecinde statikçi ile görüşme sağlarız ve onun yönlendirmelerine göre yapılarda değişiklik sağlamamız gerekebilir. bu şekilde oluşan revizelerden sonra alanın uygulama projesi netleşmiş olur.
-
teorik olarak aldığımız ve diğer fakültelerdeki gibi sınavlara girdiğimiz dersler bulunduğu gibi ödev teslimi ile not verilen uygulamalı dersler de bulunuyor. ayriyeten en önemlisi proje dersleridir. her dönem bir proje dersi alırız ve belirlenen konuda ve belirlenen arsada tasarımlar yapıp jürilere çıkarız. jürinin ne olduğu hakkında da kısaca bilgi vermek isterim ki proje dersinde ara jüriler ve final jürisi bulunuyor. bu jürilerde birçok hocaya projeni sunup anlatıyorsun ve hocalar da kritik veriyor yani eleştiriyor, soru soruyor. yanlış noktalarını söylüyorlar ve önerilerde bulunuyorlar. buna yönelik olarak projeni final jürisine kadar geliştiriyor ve düzeltiyorsun.
çizim üzerine sadece 1.sınıfta dersler aldık. artık kesinlikle mimarlıkta çizim yeteneği gerekmiyor yani yeteneği de bir kenara koyarsak hiçbir şekilde el çiziminin bir önemi yok. bizim hocalarımız bundan 30 yıl önce eğitim görürken teknik çizimler elle yapılıyordu fakat şu anda tüm çizimler tüm projeler bildiğiniz üzere bilgisayar üzerinden programlar aracılığıyla yürütülmekte. ek olarak şunu da söylemem gerekir projeyi programda çizmeye başlamadan önce eskiz yaparak düşünmek gerekebilir. programda vakit kaybetmemek için tasarıma yönelik düşünmeni sağlayacak şekilde kendi kendine beyin fırtınası yapmanı sağlayacak bir karalama yapman gerekiyor yani kısacası. çizim olarak tek gereken durum bunu söyleyebilirim.
iş konusunda ben kendimde ve arkadaşlarımda sıkıntı yaşayan görmedim açıkçası. yurtdışını bile hesaba katmadığımızı düşünürsek ülkemizde bu kadar boş arazi varken bu denli nüfus artarak büyümekteyken inşaatlar hep olacak. barınmak da yemek içmek gibi temel bir ihtiyaçtır. bu yüzden bu söylentilere kulak asmamanı öneririm. ben de mimarlığı severek tercih ettiğim yılda bu tür uyarılara çok maruz kaldım ama çok meraklıydım mimarlığa ve zerre pişmanlık duymuyorum. ayrıca daha okulumu bitirip diplomamı almadan bile iş buldum öyle söyleyebilirim. daha önce de şantiye stajı yaptığım şirkette şantiye şefi ile birlikte bir süre çalışmaya devam etmiştim.
bu meslek şantiye ve ofis olarak ikiye ayrılıyor gibi gözükse de aslında bu ikisinin birlikte yürütülmesi gereklidir. birçok ofiste sözde mimar olarak çalışan teknik çizim elemanları mevcut. yani autocad programını kullanarak sabah 9 akşam 5 çizim yapmak bana mimarlık olarak gelmiyor açıkçası. uygulama projesini belediyeye onaylattıktan sonra hem şantiyenin gözlemlenmesi, kontrolü, ustalarla birlikte iş yürütme şeklinde sahada görev alınırken hem de ofiste gerekli çizimlere devam edilmeli.
ayriyeten şunu da söylemeden geçemeyeceğim. kesinlikle sabırlı bir karakterin varsa tercih etmeni öneririm. çizim yapmak saatlerini günlerini alacak, bazı günler uykusuz geçecek ve jüride hocaların kritikleriyle her seferinde projeye baştan başlayacaksın. aynı şekilde iş hayatında da uygulama projesini belediyeye onaylatmak için onlarca kez çizimi revize etmen gerekebiliyor. bir hayli detay çizim kuralları ve yönergeler bulunmakta.
epey emek ve sabır gerektiren bir meslek kısacası.
başlayınca duramadım epey uzun oldu yazı. yine sorun olursa geri dönüş yaparım, başarılar.
-
güncel. yardımcı olmak istiyorum bölüme meraklı olan arkadaşlara
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X