yeni mezun olduğunda bir mimar bir inşaat mühendisine göre bir çok yönden avantajlıdır. ama mesleğin ilerleyen safhaları kişinin kendisine bağlıdır. çoğu mimari cebinden çıkartacak inşaat mühendisleri de vardır, hiç bir inşaat mühendisini rakip olarak kabul etmeyecek mimarlar da...
niteliksiz olarak mezun da olsa işsiz kalan bir mimar henüz görmedim. ama 1000 liranın altında çalışan çok sayıda yeni mezun inşaat mühendisiyle tanıştım.
mimarlık mezunu kişi kendisini geliştirdiği takdirde meslek kariyerinde çok hızlı yükselebilir. inşaat mühendisliğinin bu yönüyle ilgili bilgi sahibi değilim. çalışma şartları 3 aşağı 5 yukarı böyle. yani mimarların çalışma şartları ve çoğu zaman maddi kazançları inşaat mühendislerine göre daha iyidir.
okumasına gelince. inşaat mühendisi mühendislik bölümü oluşuynun hakkını verecek niteliktedir. matematik ve fizik konuları derinlemesine görülür. ama mimarlıkta çok fazla sayısal ders yoktur. az da olsa sayısal dersler vardır. bizim fakülte için konuşuyorum inşaat mühendisleri matematiği 4 ya da 5 dönem görüyorlardı. biz ise 2 dönem. ki o iki dönem de çok içi boştu diyebilirim. mimarlığı zorluğu ise projeleri ve tasarım odaklı dersleri olabilir. ki bu kişiden kişiye değişir. iyi resim yapabiliyor olmak yalnızca 1. sınıf için avantaj sağlayabilir. yapamıyor olmak yalnızca 1. sınıf için dezavantaj olur sonrasında öyle ya da böyle teknik resme bilginiz olacak zaten. 1mm ile 10 cm arasında milimetrik görüşlere sahip olacaksınız. ölçülerle kafayı bozacaksınız ilk sene mesela. o hengamenin içinde teknik resim yeteneği kazanmamak mümkün değil açıkçası. o yüzden öyle şeylerden korkmanın lüzumu yok. proje dersleriniz olacak bir derse yeri geldiğinde 4-5 hoca girecek hepsinin görüşleri farklı olacak hepsini memnun etmek zorunda kalacaksınız. çıkmazlara düşeceksiniz. millet sınav dönemi acı çekerken siz her jürinizde acı çekeceksiniz. ama tüm bunlara rağmen okuması çok eğlenceli bir bölümdür. her şeyden az az da olsa bilgi sahibi olmanız gerekir mesele. birazcık inşaat mühendisliği birazcık makine tesisat bilgisi bol miktarda tasarım bilgisi, bol miktarda insan ihtiyaçları bilgisi edineceksiniz. inşaat mühendisi tamamlanmış tasarımın sağlamlığı için hesaplar yaparken siz hem sağlamlığını hem güzelliğini hem ekonomisini azar azar düşünecek ve sizin arkanızdan görev alacak diğer branşların çalışma konularını hazırlamış olacaksınız. yani aslında yapı sektörünün 1 numaralı adamı mimarlar olacak kişiler olur. bir mekanı tasarlarken o mekanın her ihtiyacını düşünerek çalışacaksınız. o yüzden çok komplike bir meslektir mimarlık. ve mezun olduğunuzda tüm insanlardan farklı bir yerde olduğunuzu göreceksiniz. bu yüzdendir ki mimarlık burnu havada derler. öyledir bir gram yalan yok :)
bu arkadaşın verdiği bilgilere doğru diyemeyiz (iş hayatı hakkında yazdıkları ) kaç yıllık mimarsında böyle ahkam kesip milleti yönlendiriyosun ?
quote:
Orijinalden alıntı: cemkenar
quote:
Orijinalden alıntı: GebereJackson
quote:
Orijinalden alıntı: mrshayberr
quote:
Orijinalden alıntı: GebereJackson
Tamam hadi sorun ne sorucaksınız
Birader ben inşaat mühendisliği düşünüyorum ama mimarlık da çok zayıfda olsa aklımın bir köşesinde var aslında.. Sana şunu sormak istiyorum statü para olarak değilde üniversitede okuması ve mezun olduktan sonra çalışma şartı, meslekte ilerleyebilme fırsatı ve buna yakın açılardan en belirgin ve en ağır basan fark nedir yani inşaat hangi yönden mimarlığa göre bir adım önde mimarlık hangi yönden inşaata göre bir adım önde? Sormak istediğim sadece mesleklerin sağladığı avantajları ve yarattığı farkları anlayabilmek için...
En belirgin fark inşaat mühendisinin yapacağı işin sabit olmasıdır. Yani mimar farklı alanlara kayar, ilerde kendi ofisini açar, iyi de becerirse işi iyi para kazanır ama inşaat mühendisi sabit kalır. He tabii ki ilerler, ilk başta küçük projelerde çalışırken kendini geliştirdikçe çok daha büyük projelerde görev alabilir daha çok para kazanabilir ama mesleki açıdan ilerleme, kademe atlama olayında mimarlık daha önde. Üniversitedeki ortamlarına girmedim inşaatçıların o yüzden bi karşılaştırma yapamam ama ikisi de zor şartlar altında çalışıyor diyebilirim. İnşaatçılar genelde şantiyelerde görev alırlar, ofiste çalışanları da mevcut ama geneli şantiyecidir, mimarların da geneli projecidir ofiste çalışır, bir kısmı da şantiyede çalışmayı tercih eder. Ofisi olan bir mimar proje kendisinin olduğu için ofiste geçirdiği zaman kadar şantiyede de kalabilir.
inşaat müh çalışma şartları zordur ancak alan çok genişdir alt yapı üst yapı karayolu barajlar demiryolu liste devam eder ayrıntıya girersek aslında herşey kendini geliştirmenden geçiyor bence artık bir kuru diploma da yeterli değil bir iş başvurusu yaparken bir kaç programa hakim olarak başvuru yapmak lazım bilgisayar uygulamaları çok önemli
Yok çalışma alanının dar olmasından bahsetmedim, ne tür proje olursa olsun yapacağı işin genelde aynı olacağından bahsettim. Yoksa binalar dışında birçok alanda çalıştıkları için mimarlardan daha geniş bu açıdan.
quote:
Orijinalden alıntı: Kavil
quote:
Orijinalden alıntı: huxi20
quote:
Orijinalden alıntı: karun52
mimarlık için 2 seçeneğim var.biri odtü diğeri itü.odtü acaba ingilizce eğitim verdiği için zor mudur ve mimarlıkta ingilizce ne kadar gereklidir?
odtüye puanın tutuyorsa bir dakika bile durma okulun binası, kampüsü, hocaları, verilen eğitimin niteliği ve özgünlüğü ile bence türkiyede mimarlık okunabilecek en güzel yer
itü ingilizce mimarlık 8 bin mi yoksa odtü mimarlık 10 bin mi? ( sıralamam 6 bin)
bir kaç kişi işin üniden çok şehir seçmek olduğunu söyledi ve itü de okunduğu takdirde piyasanın göbeğinde olunacağını. çok daha fazla olanak olacağını söyledi.
hak vermiyorda değilim. yani ankara ölü memmur kenti gibi istanbul ise bin bir çeşit yapı bir bir çeşit firma düşünce. yani yerde önemli gibi ancak nereyi tercih etmeliyim tam bilmiyorum.
İstanbul'da mimarlık okumak her yönüyle farklıdır. Kampüs de taksimin göbeğinde zaten. Benim de 4 senede gördüğüm kadarıyla İtü'lü öğrenciler Odtü'lülerden daha başarılılar mimarlık konusunda.
kardeşim benim cevabım huxi' ye okulda hocalarından duyduklarıyla biraz burnu kalkmışta okul bitince piyasada görücem ben onu :))
2 gün sonra tercihimizi yapıcaz lütfen tartışmaya gitmesin. burada sizin söylediklerinize göre davranacak olanlar var...
GebereJackson, ustam bn sna msj göndermiştim okumadın hala
İnşaat mühendisi yada mimar ol aynı başarıda adam ol 10 yıl sonra 20 yıl sonra 30 yıl sonra hayatta aynı yerde olursun maddi açıdan saygınlık acısındanda. Ondan dolayı yapacbileceğiniz mesleği seçmenizi taraftarıyım
quote:
Orijinalden alıntı: gereksiz işler bunlar
İnşaat mühendisi yada mimar ol aynı başarıda adam ol 10 yıl sonra 20 yıl sonra 30 yıl sonra hayatta aynı yerde olursun maddi açıdan saygınlık acısındanda. Ondan dolayı yapacbileceğiniz mesleği seçmenizi taraftarıyım
hocam seni birz inşaat mühendidliğine yakın gördüm ? belki sorcaklarımız olur
böyle demek istemiyorum ama inşaat sektörünü iyi bilirim ihale ler yapsat projecilik şantiye ortamı
quote:
böyle demek istemiyorum ama inşaat sektörünü iyi bilirim ihale ler yapsat projecilik şantiye ortamı
şuan mimarlık önde gidiyr ve son anda karar değişkliği yapmam pek sağlıklı olmz gibi. mimarlık nasıldır? muhtemeln onu yazıcam.
önceden mimarlık düşünüyosan dicek lafım yok ama bana bu soruyla gelenlere inşaat sec demesini bilirim ama sizi yanlış yönledirmemek için 2sindede aynı olursun istediğini seç diyorum bu arada inşaat mühendisleri her zaman daha başarılı olmuşlardır (mimarlardan) daha önemli yerlere gelmişlerdir
arkadaşım mimar olursan ofiste calısırsan normal bi adam olursun geçinir gidersin ama para kazanmak istersen şantiyeci olmalısın mimar olarakda şantiye şefi olanlar var ama şantiye şefleri, kaba işler müdürleri genelde inşaat mühendisidir.
Ben de inşaat mühendisliği ve mimarlık arasında kaldım tercih edersem senin gibi Akdeniz'i tercih edecektim ama mimarlığı koymadım tercihime.
Burada okuduklarımla kafam biraz mimarlığa kaydı diyebilirim.
Eğer rahat bir hayat sürmek istiyorsan masa başı vs. Mimarlık önce gelir. Ama yok ben çok hareketli bir iş hayatı istiyorum diyorsan İnşaat müh. seçebilirsin. Ben inşaat mühendisiyim ve mimarların daha iyi koşullarda çalıştığını düşünüyorum. İnşaat mühendisliğinde yapabilirsen şantiyecilik (her insan yapamaz) işi maddi olarak iyidir ve aynı zamanda streslidir. Her iki meslekte de iş bulursun sıkıntı çekmezsin. Sadece hayat tarzına uyanı seç.
quote:
Orijinalden alıntı: changeable092
evet mimarlıktan mezun olduktan sonra iş bulma ve maaş durumu nedir ? verebileceğiniz örnekler var mı ?
kuzenim grafik tasarımcı 3D max eşi mimar mimar olarak işe ilk girdiğinde eşi 1500 lirayla başladı 2 senedir aynı yerde çalışıyor şuanki maaşı 3 500 + proje ler falan pişman bişileri var 4 bin lirayı buluyo kuzende aylık nerden baksan 5 6 bin alıyo yani 3d maxı süper kullanan iyi bir mimar olursan aylık raha 10 bin tl gelirin var onu derim ben :D
quote:
arkadaşım mimar olursan ofiste calısırsan normal bi adam olursun geçinir gidersin ama para kazanmak istersen şantiyeci olmalısın mimar olarakda şantiye şefi olanlar var ama şantiye şefleri, kaba işler müdürleri genelde inşaat mühendisidir.
bizim ofis geçen sene 5 yıldızlı otel işi aldı ikinci partonum mimar 1 sene boyunca neredeyse 24 saati şantiyede geçti . şantiyeye sıksık gidiyoddum bende hiç inşaat mühendisi görmedim ama 7 8 tane mimar vardı ayriyetten 2 deiç mimarr yani .
ben mimarlar şantiyede çalışamaz demedim.bişey sorucam sizin mimarlar şantiyede olurken inşaat hangi aşamadaydı ?
quote:
Orijinalden alıntı: u9ur10
quote:
bizim ofis geçen sene 5 yıldızlı otel işi aldı ikinci partonum mimar 1 sene boyunca neredeyse 24 saati şantiyede geçti . şantiyeye sıksık gidiyoddum bende hiç inşaat mühendisi görmedim ama 7 8 tane mimar vardı ayriyetten 2 deiç mimarr yani .
İnşaat ince iş aşamasında olduğu için daha çok mimar görmüşsündür kaba işlerdede mimar görebilirsin AMA benim bahsettiğim bi şantiye için adam arınıyora şantiye şefliği ve kaba işler şefliği için genelde inşaat mühendisi tercih edilir ve şantiyede şantiyefe şefi 1. adam kaba işler 2. adam olur.
quote:
Orijinalden alıntı: u9ur10
quote:
Orijinalden alıntı: changeable092
evet mimarlıktan mezun olduktan sonra iş bulma ve maaş durumu nedir ? verebileceğiniz örnekler var mı ?
kuzenim grafik tasarımcı 3D max eşi mimar mimar olarak işe ilk girdiğinde eşi 1500 lirayla başladı 2 senedir aynı yerde çalışıyor şuanki maaşı 3 500 + proje ler falan pişman bişileri var 4 bin lirayı buluyo kuzende aylık nerden baksan 5 6 bin alıyo yani 3d maxı süper kullanan iyi bir mimar olursan aylık raha 10 bin tl gelirin var onu derim ben :D
bu progrmları kullanmk zor sanırım :D biz napsak acaba
mimarlık ne kadar istiyor yetenek sınavı ile girmek mümkünmü ankarada yaşıyorum bu sene son senem
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: huxi20
yeni mezun olduğunda bir mimar bir inşaat mühendisine göre bir çok yönden avantajlıdır. ama mesleğin ilerleyen safhaları kişinin kendisine bağlıdır. çoğu mimari cebinden çıkartacak inşaat mühendisleri de vardır, hiç bir inşaat mühendisini rakip olarak kabul etmeyecek mimarlar da...
niteliksiz olarak mezun da olsa işsiz kalan bir mimar henüz görmedim. ama 1000 liranın altında çalışan çok sayıda yeni mezun inşaat mühendisiyle tanıştım.
mimarlık mezunu kişi kendisini geliştirdiği takdirde meslek kariyerinde çok hızlı yükselebilir. inşaat mühendisliğinin bu yönüyle ilgili bilgi sahibi değilim. çalışma şartları 3 aşağı 5 yukarı böyle. yani mimarların çalışma şartları ve çoğu zaman maddi kazançları inşaat mühendislerine göre daha iyidir.
okumasına gelince. inşaat mühendisi mühendislik bölümü oluşuynun hakkını verecek niteliktedir. matematik ve fizik konuları derinlemesine görülür. ama mimarlıkta çok fazla sayısal ders yoktur. az da olsa sayısal dersler vardır. bizim fakülte için konuşuyorum inşaat mühendisleri matematiği 4 ya da 5 dönem görüyorlardı. biz ise 2 dönem. ki o iki dönem de çok içi boştu diyebilirim. mimarlığı zorluğu ise projeleri ve tasarım odaklı dersleri olabilir. ki bu kişiden kişiye değişir. iyi resim yapabiliyor olmak yalnızca 1. sınıf için avantaj sağlayabilir. yapamıyor olmak yalnızca 1. sınıf için dezavantaj olur sonrasında öyle ya da böyle teknik resme bilginiz olacak zaten. 1mm ile 10 cm arasında milimetrik görüşlere sahip olacaksınız. ölçülerle kafayı bozacaksınız ilk sene mesela. o hengamenin içinde teknik resim yeteneği kazanmamak mümkün değil açıkçası. o yüzden öyle şeylerden korkmanın lüzumu yok. proje dersleriniz olacak bir derse yeri geldiğinde 4-5 hoca girecek hepsinin görüşleri farklı olacak hepsini memnun etmek zorunda kalacaksınız. çıkmazlara düşeceksiniz. millet sınav dönemi acı çekerken siz her jürinizde acı çekeceksiniz. ama tüm bunlara rağmen okuması çok eğlenceli bir bölümdür. her şeyden az az da olsa bilgi sahibi olmanız gerekir mesele. birazcık inşaat mühendisliği birazcık makine tesisat bilgisi bol miktarda tasarım bilgisi, bol miktarda insan ihtiyaçları bilgisi edineceksiniz. inşaat mühendisi tamamlanmış tasarımın sağlamlığı için hesaplar yaparken siz hem sağlamlığını hem güzelliğini hem ekonomisini azar azar düşünecek ve sizin arkanızdan görev alacak diğer branşların çalışma konularını hazırlamış olacaksınız. yani aslında yapı sektörünün 1 numaralı adamı mimarlar olacak kişiler olur. bir mekanı tasarlarken o mekanın her ihtiyacını düşünerek çalışacaksınız. o yüzden çok komplike bir meslektir mimarlık. ve mezun olduğunuzda tüm insanlardan farklı bir yerde olduğunuzu göreceksiniz. bu yüzdendir ki mimarlık burnu havada derler. öyledir bir gram yalan yok :)
bu arkadaşın verdiği bilgilere doğru diyemeyiz (iş hayatı hakkında yazdıkları ) kaç yıllık mimarsında böyle ahkam kesip milleti yönlendiriyosun ?
yaklaşık 3 yıldır faal olarak inşaat piyasasında çalışıyorum. ki çalıştığım sektörlerin arasında yapım işi ihaleleri, restorasyon projeleri, toplu konut projeleri oldu. ve son olarak çalıştığım yerde otel ve alışveriş merkezi odaklı çalışıyoruz. piyasayı okul hocalarımdan duyduklarımla konuşmuyorum zira ne okula fazla uğramışlığım vardır ne de hocalarla derinlemesine muhabbet etmişliğim. anlattıklarım birebir yaklaşık 3 senedir yaşadıklarımdan edindiğim ve çoğu 1. şahısların ağzından dinlediklerimle yazdığım şeyler. bu dinlediklerimin arasında inşaat mühendisi de var müteahhit de var mimar da var belediyedeki proje kontrolcüsü de var ustası da var işçisi de var. mesleklere bakış açımı ve meslekler hakkındaki görüşlerimi bunlara dayanarak yazdım. ve böyle bir ortamda her şahsın yazdığı pekala kişisel görüşler içerecektir. neticede gerçeğin dışında bir şey yazmadım. inşaat mühendisleri ile mimarların aslında ne iş yaptıklarını ve ne iş yapmaları gerektiğini eminim siz de iyi biliyorsunuzdur. bu sektörde herkes birbirinin yaptığı işi 3 aşağı 5 yukarı bilmek durumundadır ama bununla birlikte herkesin yaptığı iş de bellidir. ve bir binanın "kullanıcı açısından" ne özelliklere sahip olması gerektiği mimarın ve iş verenin insiyatifinde gelişir. bunun dışında bir şey söylediysem ve yanlış olduysa lütfen belirtiniz. saygılar.