bir yerde uygulamalı olarak gördüm soğutma için, otolar için 12 volt ile çalışan bini buzdolapları satılıyor büyük marketlerde falan.pahalı da değil plastik gövde basit bir şey, içindeki küçün bir parça gerekli olan !
bu parça ilginçtir, bir tarafına 12 volt veriyorsun çok ısınıyor, diğer tarafıda soğuyup donmaya başlıyor
soğutma ile ilgili ciddi bi sorunum olmadığı için forumun bu bölümündeki konuları okumadan balıklama daldım kusura kalmayın
adı peltier...
bunca yıllık teknik bi elaman olduğum halde ! ne nedir nasıl çalışır fikir bile yürütemiyorum
benim gördüğüm 5*10 cm gibi kısmi metal ve porselen yassı şeklinde ve iki uçlu kablodan oluşan bir parça
işe yarıyor ! hele soğutan yüzeyin kabinine ısı yalıtımı uygularsan işi halledersin
yanlız küçük bi su tahliyesi yapacan
bildiğim kadarıyla + lar ve - ler zıt tarafa çok hızlı ve ani bir şekilde hareketinden oluyormuş ısı farkı...
birinden duydum ama hatrlamıom yanlış da olablr...
peltieri burda cok duydum ama kimse kullanamamis cpu nun ustine denemisler felan yok performans alamamislar ama benim aklima gelen yanlis anlamayin uygalamadim sadece mantik yurutuyorum... su sogutma sistemini ele alalim icinden radyatoru cikaralim veya kalsin cok onemli degil su tankimizin peltier buyuklugunde bir kismini bakir yapalim ve peltieri buraya yerlestirelim sizce bu ise yaramaz mi??