Şimdi Ara

Mini-ITX Sistem Topladım/ 6 ay sürdü/ Deneyimlerim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
2.987
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Forumda özlemişim bu konuları ve donanım tartışmalarını. Siyaset ve sikayetvar.com konularından tam bunalmışken senin konun içimi ferahlattı. Sunumun çok güzel ve emek vermişsin. Güzel sistem toplamışsın güle güle kullan.
  • Hepsini okumadım :)
    Teknobiyotikden aldık bizde dün. Oyun PC 650 watt bence gereksiz farklı bişeyler takmayacaksan kasaya 500w yeterli o sistem için.
    Teknobiyotik.com / Teknoloji sevenlerin ilacı...
    Intel i3 9100F 3.6GHz, GTX1650 Super 4GB, 8GB Ram, 240GB SSD Oyuncu Bilgisayarı | Teknobiyotik
    https://www.teknobiyotik.com/bilgisayar/oyuncu-bilgisayari/intel-i3-9100f-3-6ghz-gtx1650-super-4gb-8gb-ram-240gb-ssd-oyuncu-bilgisayari.html

Bunla karşılaştırınca monitör ve ram farkı çıkıyor ortaya senin ekran kartından da alsaydık. En az 300 tl daha uygun olurdu. Toplam 4505 TL aldık
    Montajlı testli şekilde gelicek.

ekran kartı nvidia alsan daha iyi olurdu çok ısınıyor 570 ve 580 ler. Oyunlarda...

• iyi günlerde kullanın . Benimde var itx kasa hayalim ama işin içine girersem 6.000 tl çıkıyor.

maalesef 6. yılına giren FX'li sistem iLE idare ediyorum, tek avantajım vaktinde kara cuma'da sSD'leri almam oldu. Birde 2016 kara cumasında 60 euro'ya amazon'dan monitör almıştım 250 tl 24 inc 5ms full hd monitör

128'lik 119 tl, 240GB olanı 169 tl vermiştim. İkinci elde R9 380 4GB orta bir kart aldım forumdan akmasada damlıyor .

ancak sistem eskidiğinden artık öksürmeye başladı. Bu gidişle LGA 775'E KADAR DÜŞECEĞİZ ANLAŞILAN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Violet Evergarden -- 26 Nisan 2020; 16:56:44 >
  • Ben yıllar yıllar önce (2007) mini itx sistemi arabaya kurmuştum. Genelde küçük olması gereken, az yer kaplaması gereken yerlerde tavsiye edebilirim. Kalanında potansiyel problem sebebi...

İyi dizayn edildiği belli olan ITX anakart almak lazım. Bazı durumlarda Ekran kartı işlemci soğutucusuna basabiliyor falan. ITX zaten normal anakartlardan pahalı. Bir de iyi dizayn edilmiş, oyun odaklı falan olanlar zorlayıcı olabilir.

----------------

HTPC kurmak için bile mini itx'i bir nebze gereksiz buluyorum. Hi-Fi amfisine benzeyen, yatık duran herhangi bir şık kasa alınır. Hayalim:
    Mini-ITX Sistem Topladım/ 6 ay sürdü/ Deneyimlerim
    Gerçi bunun rengi çok koyu. Benim amfilerle yakışmaz.

Bendeki:

İçine mini atx anakart konur. Kasanın üst kapağına plasma kesicilerde bir delik açılır. Dev boy ağır bir soğutucu (benim yıllar önce kurduğum HTPC'de Thor's Hammer soğutu vardı. Bkz:

Bu soğutucu devasa olduğu için kasanın kapağını kesmem gerekmişti. Çok şık gözüküyor. Kasanın tepesinde bir delik. Delikten bu soğutucu çıkıyor. Kasa zaten amfi gibi gözüküyor. Bayağı şık bir görüntü... PSU olarak 12V DC-DC mini PSU'lardan kullandım (iki adet) Fan yok. Hiç yok. Kasada yok, CPU'da yok, PSU'da yok. Yok yani...

HDD olarak da SSD kullandım.

Böyle bir PC sıfır ses, sıfır mekanik parça (dolayısı ile elektrik gürültüsü de çok düşük olan) ile kurulmuş oluyor. Elektrik gürültüsü dediğim şey, ripple olarak adlandırdığımız durumdur. 12V dediğiniz mesela, dümdüz bir 12V değildir. Sürekli değişir. Milisaniye bazında 12.002, 12.009, 11.999 falan gibi dalgalanır. Bunu bir osiloskopta rahatlıkla görebilirsiniz. Normal bir kullanıcı için bu mükemmele denk de olsa, ses kalitesi için hiç mi hiç iyi değildir. CPU'nun kendisi de fena bir elektrik gürültüsü kaynağıdır mesela. Her türlü motor (dolayısı ile HDD, DVD-ROM, Fan) indüktif gürültü kaynağıdır. Ses kalitesi odaklı bir sistemde istenmez. Benim kurduğum sistemde 2 adet DC-DC PSU vardı. Biri sadece anakartı besliyordu. Diğeri kalan herşeyi besliyordu (işlemci dahil). Bu noktada bu iki PSU'ya tertemiz bir 12V verebilirseniz, güzel, kaliteli ses kartı kullanırsanız, muazzam bir ses kalitesi elde edebiliyorsunuz. Ben o temiz 12V'u akü ile sağlıyordum. PSU başına iki akü. Biri PSU'yu beslerken öbürü şarj oluyor. İki PSU var. Dolayısı ile 4 küçük akü var. Ama sonuç da şu: 1000-1500TL'ye kurduğun PC tam donanımlı bir medya oynatıcısı ve tüm becerisi CD çalmak olan 1200 Euro'luk bir CD Deck'ten daha kaliteli ses verebiliyor. İşte buna ulaşmış olmanın verdiği haz paha biçilemez.

-------------------------------

Açıkçası, bu işlere ayıracak büyük bütçem olsa kesinlikle iyi dizayn edilmiş bir Mini ITX'le yürürüm. Doğruya doğru. Ama aynı işi çok daha ucuza ve gene şık yapabileceksem, yer sorunum da yoksa, Mini-ITX'e girmem.

Desktop olarak adlandırabileceğim bir alette ben küçük kasa ile uğraşamam mesela. Şu anda bile kasa içinde bir tam boy ekran kartı, Blueray Rom, iki SSD, iki 3.5" HDD, bir 2.5" HDD var. Kasanın ön tarafında fan ayar potlarını barındıran bir CD'rom'luk yer kaplayan bir hödö var. Tüm bunlar bir full ATX kasadan çıkıp yıllar önce FULL TOWER kasaya girdi. Ancak rahat ettim. Full Tower kasam 14 yaşında. Cooler Master Stacker. Bugünün parası ile 200TL'ye aldım. Çok da şık. Tekerlekli. Dikine üfleyen 40cmlik türbin bir fanı bile var. Fanı da servis edilebilir yapmışlar. Gürültü yapıyordu. 2TL'ye iki rulman aldım. Söktüm. Rulmanlarını değiştirdim. Ses kesildi. 14 yaşında ilk günkü gibi çalışabilen fan. RGB'ler sizin olsun, bana işlev lazım.

Desktop kasam:

Bu kasa ile daha 3-4 pc daha toplarım. 30 yaşında emekliye ayırsam nasıl mesela?

Bu bilgisayardaki tüm fanlarım süper dandik. Konya Sokak'ta o an en iyi fan hangisi ise onu alıp taktım. Tanesi 20TL yoktur. 5 yıldır kullanıyorum. Çok memnunum. Bilgisayara abandığımda fanların hızını açıyorum. Zaten kulağımda kulaklık var. Bir şey duymam. Bilgisayarın GPU gücüne ihtiyacım yoksa, tüm fanları dibine kadar kısıyorum. Çalıştığı hayal meyal duyuluyor.

--------------------------------

Benim PC'lere yaklaşımım: Mükemmel esneklik. Ne kadar esnek bir sistem toplarsan, o kadar düşük maliyetle iş yürüyor. Son 10 yıldır sıfır aldığım tek şey sanırım SSD. Ve 4 yıl önce topladığım PC i7k falan... Anakart işlemci ram. Ekran kartı eskisini taktım. Sonra birkaç yıl sonra ucuza bir ekran kartı buldum, bendekini ofise taktım. Bu ekran kartını yapıştırdım. Sonra PSU'yu değiştirdim. 850w bir PSU aldım ikinci el... Bilgisayarı toplamıyorum özetle. Zamanla değişiyor. En zorlayıcı kısmı ankart-işlemci-ram. Çünkü onlar tek seferde değişiyor genelde. Mesela, 4 ram slotu bana önemli. Şu anda 16gb ram var. Şans bu ya, yetti. Bu saatten sonra bu yaşta bir pc'ye ram yükseltme yapmam. Ama zamanla yetmeseydi ve bende iki ram slotu olsaydı bir kamyon uğraş. Elindeki 8x2'yi sat. 16x2 al falan... Sevmiyorum ben öyle şeyler. Ben alabildiğine esnek olacağım. İş en ucuza böyle yürüyor.

Ancak PC'ye böyle yaklaşmayan biri için, doğru tasarlanmış mini-itx çok keyifli olur.

PC toplayacaklara bavul ticareti tavsiye ederim. ABD'de ikinci el değerleri Türkiye'ye göre çok düşüyor. Buradan sıfır en alt model i5 alınacak paraya ABD'den ikinci el i7k kapatmıştım. Öyle bir fark var. CPU, RAM ve SSD için bavul ticareti tavsiye ederim. Yükte hafif, pahada ağır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 26 Nisan 2020; 22:43:0 >

• Bende bir itx asigiyim ama malesef ulkemizdeki kasa modelleri cok kisitli oldugu icin ve hicbiri gercek manada hosuma gitmedigi icin bu ise girismedim s340 elite atx boy kasa kullaniyorum birgun guzel bi itx kasa gozume carparsa mevcut kasami bozup AM4 den sonra gelecek tepe model bi itx anakartla mini bir 16/32 cekirdekli performans canavari toplamayi dusunuyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hacı macera hikayen baya iyimiş. Allah güzel günlerde kullanmayı nasip etsin 👍😁

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.