Şimdi Ara

MPU6050 kalibre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar pic16f877A ile mpu6050 ivme sensörü kullanıyorum. Verileri lcd ekranda okuyorum. Ama veriler sabit değil. sürekli değişiyor. Konumu sabit kalsa bile ekranda sabit sayı göremiyorum. Kalibre etmemiz gerek heralde ama yapamadım yardımcı olur musunuz?

• Veriler kabaca sabit ama hassas olarak değişiyor demek istiyorsunuz galiba.
    Gelen veride belli bir büyüklükte değişim olmuyorsa işleme alma gibi bir yol izlenebilir.
    Mesela 1 GAL değerinden yüksek bir değişim olmuyorsa işleme tabi olmasın.

Yüksek hızlarda 0.1, orta hızlarda 1 ve düşük hızlarda 10 gibi değişken eşik değeri de olabilir.

Dijital sinyal filtreleme
    MPU6050 kalibre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 21 Mart 2020; 4:50:29 >

• Kalibrasyon tanımı sizin yaşadığınız sorunu ifade etmeyi karşılamıyor :) Kalibrasyon ölçülen ham değeri, göstermek istediğimiz formata/skalaya çevirme işlemine denir.

Örneğin 0...10V arası bir değeri 10bit çözünürlüklü ADC ile ölçtüğümüzde bu gerilimlere karşılık 0...1023 arası bir değer elde ederiz. Kabaca ölçülen değeri 10 a böldüğümüzde ham değeri bizim ölçüm sistemine kalibre etmiş oluruz.
    Girişdeki dalgalanmalar kalibre edilmiş olan sistemde de çıkışa yine yansıyacaktır.

İşin tanım kısmından sonra yaşadığınız problem ile ilgili iki noktaya dikkatinizi çekmek isterim.

1- Fiziksel ölçümü mümkün mertebe salınımsız / parazitsiz yapmaya çalışın. Bunun ile ilgili ölçüm devrenizi, kablolama, güç kaynağı vb. noktaları iyileştirmeniz gerekebilir. Bozuk işareti, ölçülen değeri sonra düzeltmeye çalışmak daha zahmetli olur ve yanlış değerler içerebilir. Salınımları azaltmak için ölçüm kısmını bu gözle tekrar gözden geçirin.

2- Fiziksel ölçüm iyileştirmesinden sonra yazılım tarafında Dijital Filtreler kullanmak stabil bir gösterge değeri elde etmenizi sağlayacaktır. Bu konu ile ilgili "Kalman Filter" konusunu araştırmanızı tavsiye ederim.

İnternette çok fazla kaynak var.

Örnek Wiki linki:
    en.wikipedia.org
    Kalman filter - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kalman_filter

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 21 Mart 2020; 18:15:27 >

• değerler +- 70 80 civarında değişiyor sabit bir değer görmek istiyorum ben
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.