Şimdi Ara

MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.588
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Yaklaşık 2 sene boyunca MSI 760gm-p23 anakartı salondaki htpc'de kullandım. Amd'nin 760 çipsetli anakartları genel anlamda ısınma problemi olan bir seridir. Özellikle kuzey köprüsü çok ısınıyordu, 80C'yi gördüğü oluyordu. Fakat 80C'yi görse bile bende herhangi bir stabilite sorunu yaratmadı.

Bunun dışında MSI bu p21 ve p23 anakartları ilk başta 125w tdp'li işlemci desteği var diye çıkardı. Sonradan sorunlar baş gösterince bu desteği geri çekip sadece 95w tdp'li işlemcileri destekler dedi. Bu sebeple fx 6300 95w tdp'li bir işlemci olduğundan OC yapıldığında sorun çıkma olasılığı yüksek olur. Genelde de sorun şu şekilde oluyor; Anakart yada işlemci çok ısındığında anakart işlemci çarpanını düşürüyor, bu şekilde sistemin soğumasını sağlıyor. Bu olaya da cpu throttle deniyor. Muhtemelen p23 ile 4,2ghz'de kullanmayı düşünen arkadaş böyle bir sorunla karşılaşabilir.

Fakat işlemcinin 80 dereceleri görmesinin anakart kaynaklı bir durum olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen işlemci soğutucusu ile alakalı bir sorun var. İsterseniz termal macunu bir yenileyin. Çünkü MSI anakartla kullandığım OC'lu Athlon x2 260 ve X4 640 işlemciler, oyunda anakart 80C'yi görse bile 65 C'leri geçmiyordu. Tabii salonda kullandığım yatay kasada 3 adet 12cm'lik fan mevcut, bunun faydası olabilir fakat kasa da kapalı yerde olduğu için birbirini dengeliyor denilebilir.

Bu arada anakartın kuzey köprüsünün ısınması sorununa kendimce oraya bir fan ekleyerek çözüm buldum. Benim kasa yatay olduğu için fanı sabitlemeden de duruyordu fakat normal kasada pek sağlıklı olmayabilir. Alttaki linkte yaptığım modifikasyonun detaylarını paylaştığım başlığı görebilirsiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/m_89992516/tm.htm

MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR

• quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Yaklaşık 2 sene boyunca MSI 760gm-p23 anakartı salondaki htpc'de kullandım. Amd'nin 760 çipsetli anakartları genel anlamda ısınma problemi olan bir seridir. Özellikle kuzey köprüsü çok ısınıyordu, 80C'yi gördüğü oluyordu. Fakat 80C'yi görse bile bende herhangi bir stabilite sorunu yaratmadı.

Bunun dışında MSI bu p21 ve p23 anakartları ilk başta 125w tdp'li işlemci desteği var diye çıkardı. Sonradan sorunlar baş gösterince bu desteği geri çekip sadece 95w tdp'li işlemcileri destekler dedi. Bu sebeple fx 6300 95w tdp'li bir işlemci olduğundan OC yapıldığında sorun çıkma olasılığı yüksek olur. Genelde de sorun şu şekilde oluyor; Anakart yada işlemci çok ısındığında anakart işlemci çarpanını düşürüyor, bu şekilde sistemin soğumasını sağlıyor. Bu olaya da cpu throttle deniyor. Muhtemelen p23 ile 4,2ghz'de kullanmayı düşünen arkadaş böyle bir sorunla karşılaşabilir.

Fakat işlemcinin 80 dereceleri görmesinin anakart kaynaklı bir durum olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen işlemci soğutucusu ile alakalı bir sorun var. İsterseniz termal macunu bir yenileyin. Çünkü MSI anakartla kullandığım OC'lu Athlon x2 260 ve X4 640 işlemciler, oyunda anakart 80C'yi görse bile 65 C'leri geçmiyordu. Tabii salonda kullandığım yatay kasada 3 adet 12cm'lik fan mevcut, bunun faydası olabilir fakat kasa da kapalı yerde olduğu için birbirini dengeliyor denilebilir.

Bu arada anakartın kuzey köprüsünün ısınması sorununa kendimce oraya bir fan ekleyerek çözüm buldum. Benim kasa yatay olduğu için fanı sabitlemeden de duruyordu fakat normal kasada pek sağlıklı olmayabilir. Alttaki linkte yaptığım modifikasyonun detaylarını paylaştığım başlığı görebilirsiniz.
    http://forum.donanimhaber.com/m_89992516/tm.htm

MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR MSI 760GM-P21 ANAKARTIM VE AMD FX6300 İŞLEMCİM ÇOK ISINIYOR

hocam sorun sizce nerde

• K0S0VALI K kullanıcısına yanıt
    Sorun bence işlemci soğutucuda. Eğer bir yerden yada arkadaşınızdan ödünç soğutucu bulup deneme yaparsanız daha emin konuşabiliriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Sorun bence işlemci soğutucuda. Eğer bir yerden yada arkadaşınızdan ödünç soğutucu bulup deneme yaparsanız daha emin konuşabiliriz.

hocam sistemi pcyi toplarken bana yardımcı olan bi abiye verdim o bana 2-3 gün içinde dönüş yapıcak. ben pcyi alınca bi de o yolu deneyelim
  • Donanımı kontrol edin. Sorun psu dan bile olabilir. Ama genelde tutarsız sıcaklık artmaları işlemci ekran kartı v.s. nin tam yerine oturmamasından da kaynaklanabilir. Örneğin ekran karıtının güç girişlerini yanlış bağladığımdan +83 derece sıcaklığı görmüştüm. Anakartın ısınması hususunda farklı bir psu ile deneyin, eğer garantisi varsa anakartı servise yollayın. işlemciyi yerine doğru takıp tam oturttuğunuzdan emin olun ve macununu kontrol edin. İşlemci fanının dönüp dönmediğini kontrol edin. Bazen fan dönse bile soğutma işlevini kaybetmiş olabiliyor. Farklı bir fan ile test edin bulabilirseniz.

Edit : Ayrıca psu kasanın üzerinde duruyor. Kasayı yan yatırın ve yan kapağı açık halde test edin. Isınan havada dışarı atılamıyorsa sıcaklığı artırır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BORUBEY06 -- 22 Aralık 2014; 15:54:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BORUBEY06

Donanımı kontrol edin. Sorun psu dan bile olabilir. Ama genelde tutarsız sıcaklık artmaları işlemci ekran kartı v.s. nin tam yerine oturmamasından da kaynaklanabilir. Örneğin ekran karıtının güç girişlerini yanlış bağladığımdan +83 derece sıcaklığı görmüştüm. Anakartın ısınması hususunda farklı bir psu ile deneyin, eğer garantisi varsa anakartı servise yollayın. işlemciyi yerine doğru takıp tam oturttuğunuzdan emin olun ve macununu kontrol edin. İşlemci fanının dönüp dönmediğini kontrol edin. Bazen fan dönse bile soğutma işlevini kaybetmiş olabiliyor. Farklı bir fan ile test edin bulabilirseniz.

Edit : Ayrıca psu kasanın üzerinde duruyor. Kasayı yan yatırın ve yan kapağı açık halde test edin. Isınan havada dışarı atılamıyorsa sıcaklığı artırır.

hocam bugun arkadaştan sistemi aldım önerdiğiniz her şeyi denicem

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.